HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Pozsonyi kalózok

2012.05.19. 12:35 Ratius



A napokban bejárta a hazai sajtót az agyafúrt pozsonyi nép szellemes kezdeményezése, a Tribus bliccelés-biztosító zsenialitása. Csak röviden és csak emlékeztetőül annyit, hogy miközben a bérlet ára Pozsonyban 25 euro is lehet, addig a szervezet havi 3 eurós tagdíjét fizeti az ellenőrök által nyakon csípett biztosítottak büntetését. Hasonló szervezet egyébként a lengyeleknél, a svédeknél, sőt a franciáknál is működik.



Úgyis túléllek!

Efféle kezdeményezés egyébként Magyarországon is létezik, igaz, az nem a tömegközlekedés ellenőrei, hanem a mindent eluraló parkolási maffia ellen védi a polgárokat. Ha valaki rákeres a parkolójegy szóra a google-ban, rögtön megjelennek az adatbázisok.
Ugyanezt kínálják a különféle fájlcserélő oldalak, amelyeknek legalitásáért az egyre virulensebb kalóz-pártok küzdenek. Valójában itt sincs másról szó, mint arról, hogy a polgárok védelmet keresnek a nagyvállalati érdekek túlzó követeléseivel szemben.
Akadnak aztán cseretársaságok is, amelyek bonyolultabb működési elvek szerint üzemelnek, de lényegük mindenképpen az, hogy az állami, banki, nagykereskedelmi terhektől megszabadulva biztosítsák a polgári együttműködést.
Van egy egészen extrém német mozgalom is, amely gyakorlatilag egyfajta alternatív nyugdíjbiztosító. Az „Úgyis túléllek”csoport tagjai az átlagéletkor és az egyéni életkor lehetséges eltéréséből indulnak ki, s befizetéseiket a legtovább élőkre hagyják. Így azok, akik korábban halnak, elveszítik ugyan megtakarításaikat, de nekik amúgy is mindegy. Akik túlélik a többieket, azok viszont tetemes nyugdíjhoz jutnak, hiszen nem csupán a saját, de elhunyt klubtársaik befektetéseit is öröklik.  


Kalózköztársaság

De biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben számtalan hasonló kezdeményezésről fogunk hallani. Én el tudnék képzelni olyan „könyvelőirodát”, amely nem könyvel, viszont szerény biztosítási díj fejében garantálja ügyfeleinek a NAV-büntetés befizetését. Az ellenőrzés esélye kicsi, a NAV erőforrásai végesek. A biztosítási díjat pontosan ki lehet számolni a nyilvános adatokból.
El tudnám képzelni, hogy a villany- és gázóra „specialisták” összeállnak, és garanciát vállalnak munkájukra. A megpiszkált óráért ezentúl nem egyszeri összeget fizet az ügyeskedő, hanem biztosítási díjat, s ha lebukik, a társaság fizet.
De a stopposjegy ötlete még ráadásul proszociális is. Az alternatív tömegközlekedést megteremtő stopposjegy lényege, hogy a stopp-társaság által kibocsájtott, mondjuk, 100 forintos jegyet a társaság 80 forintért visszaváltja. Az autós a buszmegállóban várakozó tömegből fölvesz két-három embert, olyanokat, akik nagyjából arra tartanak, mint ő. Átveszi a jegyeket, és amikor elég sok összegyűlt, begurul a társasság központjába és visszaváltja. Mindenki jól járt.
Ja, nem. A tömegközlekedést üzemeltető nagyvállalat, a rendszeren élősködő politikai komiszár, a vállalattól törlesztő-részletet szedő bank, a tömegközlekedést adóztató állam vesztett rajta. Baj? Szerintem nem.
És mielőtt a parazitáinkat védelmező kommentelők leírják a maguk nagy okosságait, sürgősen ide körmölök egy elgondolkodtató történetet: Szomáliában, ahol az állam évtizedek óta nem működik, s kisebb-nagyobb hadurak kormányozzák az egyes területeket, döbbenetes tapasztalatokat szerzett egy angol újságíró. Kevesen járnak arra, mert a közbiztonság nincs garantálva, de aki vállalja, hogy elutazik a veszélyes vidékre, az elképesztő állapotokat találhat. A városokban tömött boltok, működő közvilágítás, üzemelő vízszolgáltatás, sőt egész normális közrend fogadja az idegent. Az állam nélküli országban a polgárokat nem terheli adó, áfa, vám és bankhitel, viszont megszervezik maguknak mindazt, amire szükségük van. Igaz, a védelmi pénzeket ki kell fizetni a helyi haduraknak, igaz, a hadurak csapataira nem mindig vonatkoznak a törvények, pontosabban a törvények helyett élő saria elvei, és igaz, hogy a hadurakkal szemben nincs jogorvoslat. De mégis kialakult valamiféle modus vivendi, amelyben a lehet élni, lehet létezni, mi több, még gyarapodni is lehet.
A rendszer – lényege szerint nem különbözik a hazai, vagy európai struktúrától – csak őszintébb és persze brutálisabb.


Polgárok és paraziták

E jelenségek közös tanulsága az, hogy az emberek, még a legprimitívebb körülmények között is képesek elég jól megszervezni a társadalom életét. Valójában kevés szükség van azokra a közvetítőkre, amelyek az elmúlt évszázadokban, évezredekben rátelepültek az együttműködés különféle rendszereire, s levethetetlenül lovagolnak a civil társadalom nyakán.
Különösen igazzá válik e kép akkor, ha a legújabb, azaz az elmúlt egy-két évtized technikai újdonságait is figyelembe vesszük. A telekommunikáció, az internet, a számítástechnika robbanásszerű fejlődése sosemvolt lehetőséget adott a kezünkbe. Minden különösebb nehézség nélkül megszervezhetjük az alternatív biztosítót, az alternatív cseretársaságot, az alternatív pénzrendszert, s végső soron az alternatív államot.
A kalózpártok, kalózmozgalmak korszakos felismerése az, hogy a létező jogi és politikai, gazdasági és kulturális, közösségi és társadalmi transzfer-rendszerek végzetesen elavulttá váltak az új technikai lehetőségek mellett. Rövid idő alatt kialakíthatóvá lettek a széleskörű együttműködés közvetlen formái, a döntéshozatal és a kereskedelem új struktúrái, a termelés és az információáramlás új rendszerei. A kalákában ma már nem pusztán néhány szomszéd, de gyakorlatilag az egész világ részt vehet.
Hogy ebbe az irányba halad ma az emberiség, az nem kétséges. S, hogy sikere érdekében hamarosan meg kell küzdenie a hagyományos közvetítők érdekcsoportjaival, a politikai és gazdasági elittel, a létezés parazitáival, az is nyilvánvaló. De mint azt a pozsonyi példa is bizonyítja: a gerillák ellen többnyire tehetetlen a hatalom.
Új világ vár ránk.
 

Aki tud hasonló kezdeményezésről, vagy van elképzelése arról, milyen alternatív együttműködési rendszert lehetne létrehozni, az a kommentekben tegye közkinccsé tudását!
Hátha valaki megvalósítja.



Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

24 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr124525710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kalózok a kalózok ellen 2012.05.20. 12:20:20

A kalózkodás nem könnyen tolerálható dolog. Akármilyen formáját is nézzük. Nem csak azért, mert a kalózok fizetés nélkül vesznek igénybe egy szolgáltatást (vagy tulajdonjogot), hanem azért is, mert nagyon gyakran ennek nem bizonyos egyének látják kárát...

Trackback: Véreskezű diktátorból nem lesz konzumidióta szalonna 2012.05.20. 08:45:49

Vigyázó szümtüket Hitler, Sztálin és Mao lentebbi, pink pop stílusban megfestett portréira vessétek, és jussanak eszetekbe a képek 2014 tavaszán. A poszt címe nem véletlen. “Kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna” – mondta vo...

Trackback: A biztos pártválasztók 63%-a nem a Fideszre szavazna, míg a teljes felnőtt lakosságnak csak 16%-a voksolna a kormánypártra a Szonda Ipsos szerint 2012.05.20. 08:44:23

  Ha most vasárnap lennének a választások, az összes választásra jogosultaknak csak 16%-a szavazna a Fideszre, míg 54%-uk nem jelölt meg pártot a Szonda Ipsos május 5-12 között végzett felmérésén. * Mit tudhattunk meg a teljes választókorú lakossá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.05.19. 14:41:51

Ezek a kezdeményezések mutatják, hogy a klasszikus Lassiez-faire kapitalizmus (en.wikipedia.org/wiki/Laissez-faire) igenis működik, azaz az áruk és/vagy szolgáltatások cseréje csak önkéntes alapú szerződések formájában vállalható, és nem a jelenleg is fennálló korporatizmus (en.wikipedia.org/wiki/Corporatism) az, ami biztosítja az állampolgárok jólétét. Másképpen: a kereslet oldalon felhalmozódott egy igény, amire valaki vagy valakik építettek egy kínálatot.

Amúgy a média terén is működik hasonló, nevezetesen a tévét/rádiót felváltja a podcast (hu.wikipedia.org/wiki/Podcasting), amivel főleg azok élnek, akik valamilyen okból kiszorulnak az állam által preferált médiaszolgáltatásból. De említhetném azokat a zenészeket, akik nem az artisjus és a hozzá hasonló maffiaszervezetek segítségével akarnak meggazdagodni, hanem vagy koncerteznek, vagy a számaikat a saját honlapjukról letöltheted, adományt adsz nekik stb.

savanyujóska 2012.05.19. 16:29:47

Rémlik, mintha Arisztotelész is mondott volna valami olyasmit, hogy a politika végső célja, hogy felszámolja önmagát.
Az önszerveződő társadalomhoz persze öntudatos, értelmes, felelős polgárok szükségeltetnek, vagyis a megvalósulás még egy kicsit odébb van. Egyébként a disztributizmusnak ( en.wikipedia.org/wiki/Distributism )van valami köze ehhez az elképzeléshez?

dr. Bubó 2012.05.19. 20:56:05

a BKV n is menne...

ha nem magyarok laknának Budapesten...
mert a magyarok nem tudnak együttműködni...

Bambano 2012.05.19. 21:23:49

linux/opensource. nem kellenek a monopolkapitalisták a pc-re.

Pali1183 (törölt) 2012.05.19. 21:32:51

BKV-n azért nem menne, mert a java már amúgy is bérlet nélkül utazik. Ahol nincs mit bevasalni, ott nincs is mire szerveződni. :-D

dr. Bubó 2012.05.19. 21:34:32

@kukodajanos: igaz...

plusz a bkv ellenőrök.... khm azok könnyen felismerhetők ahhoz nem kell kép... khm...

dr. Bubó 2012.05.19. 21:35:31

@kukodajanos: +azért sem lenne erkölcsi alapja... mint Pozsonyban, mert Butapesten a BKV az nagyon magas színvonalon szolgáltat... így messze ár/érték arányban van Európa legdrágább jegye...

a zödön 2012.05.19. 22:18:24

Ez az önszerveződés mindig is megvolt. Az állam csak az utóbbi 150-200 évben, lett ilyen központosított, mindenre rátelepülő. Azóta van ez az "egy nemzet-nemzetállam-egy érdek" görcsölés.
Ha megnézed a korábbi, középkori világot, nem államokat látsz, hanem apró érdekszövetségek ezreit, amik a saját érdekeiket érvényesítik a körülményektől függően, változó sikerrel.

FilcTroll 2012.05.20. 01:57:45

Mivel a tömegközlekedést a közösség tartja el (adók és jegybevételek), a pozsonyi buszkalóz simán kizsákmányolja azokat, akik fizetnek a kőzlekedésért. Ha sokan átállnak, akkor elegendő bevétel híján romlani fog a szolgáltatás is. Ügyes!

Úgyhogy nagyon trendi, nagyon izgi, csak hát jókora nagy fasság.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.05.20. 02:00:29

Íme, egy alternatív, nemzetközi fizetőeszköz: bitcoins.hu/

FilcTroll 2012.05.20. 02:07:06

@dark future: ilyesmiről írt Neal Stephenson a Nagy Simoleon Buli c. novellájában, már a 90-es években.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.05.20. 02:15:00

@FilcTroll:
Mostanra meg is valósult, sőt az utóbbi időben elég stabilan működik is, 5 USD/BTC körüli árfolyamon, mindenféle államoktól, jegybankoktól és IMF-től függetlenül :). Van saját tőzsdéje, váltóhelyei, elfogadóhelyei, szóval elég jó infrastruktúra épült ki mögötte.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.05.20. 02:34:00

Egyébként nyilvánvalóan életképtelen hosszabb távon a pozsonyi modell.

Gondoljatok bele: a büntetések összege akkor megfelelő, ha az adott elkapási/behajtási hatékonyság mellett egy utasra vonatkoztatva egy hónapban megközelítően kitermeli a havi bérlet árát (sőt emellett finanszírozza az ellenőri/behajtási infrastruktúra működtetését is). Bp-en pl. a 10 eFt körüli bérlet mellé 8 eFt a büntetés, azaz -- durván számolva -- abból indul ki, hogy havonta legalább egyszer-kétszer megcsípik a bliccelőt.

Emellett vegyük figyelembe azt is, hogy a "klubtagok" kevésbé lesznek motiváltak abban, hogy ne bukjanak meg, úgyis fizeti a büntetést a társaság. A 3 euro vs. 25 euro arányok mellett tehát vagy elég gyorsan csőd lesz a dologból, vagy gyakorlatilag nulla hatékonyságú Pozsonyban az ellenőrzés.

FilcTroll 2012.05.20. 02:52:32

@dark future: plusz nyilván a PKV is reagál a helyzetre, pl. büntit emel, többet ellenőriz, jobban kommunikál. Ahogy a nép belátja, hogy saját magát lopja meg, a PKV már nyert is.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.20. 08:23:38

Ajánlanám minden kedves magyarvirtusos kuruclázadó szíves figyelmébe Lázár Ervin meséjét a Zokniról meg a Lyukról.

Lehet párhuzamot vonni a magabiztos Lyuk és a tehetetlen Zokni, valamint a magabiztos Potyalesők és a tehetetlen Szolgáltató között.

Itt lehet elolvasni:

ohkiskonyvtar.weboldala.net/viccek-idezetek-stb/53-mesek/29-a-lyukas-zokni

*

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha majd mindenki potyázik, meg mindenki adót csal, akkor a végén ki fogja - és főként kinek a pénzéből fogja - a seggük alá tenni a buszt meg a kórházat?

Mert hogy ugye a "jég háztán megélő" meg "magyarvirtusos" meg "kurucosan szilaj" kétbites agyú egysejtűek fizeni érte nem szeretnének.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.20. 08:37:01

"Az állam nélküli országban a polgárokat nem terheli adó, áfa, vám és bankhitel, viszont megszervezik maguknak mindazt, amire szükségük van."

*

Na ezen fetrengve röhögtem. Morus Tamás Utópiája megvolt? Campanella Napállama? Madách Falanszter-jelenete? Huxley Szép új világa? Saint-Simon munkássága?

*

Kötelező olvasmány:

internetfigyelo.wordpress.com/2012/04/13/esti-mese-leninrol-12-even-felulieknek-fokent-ifiju-es-oregedo-ortodox-szocialistaknak/

Demszky 2012.05.20. 09:35:09

Éljen a neo-anarchizmus! Ne fizess semmit senkinek!!!

dr. Bubó 2012.05.20. 09:36:14

@Demszky: jo a nikneved... de már nem DR ?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.05.20. 09:40:15

pozsonyi bliccelők és szomáliai hadurak? túl sok hírcsárdát olvastál

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.20. 10:17:34

@poszt:

Szomália:

Városi népesség aránya: 28%.

Születéskor várható élettartam: férfiaknál 46 év, nőknél 49 év.

Népességnövekedés: 3,43%.

Írástudatlanság: 62,2%.

pjm 2012.05.20. 21:17:41

@stoic79: Csak kelenének az így szocializálódott emberek, és csak egy lépés a kommunizmus...Már ha valaki tudja, hogy mi az?Mármint elvi alapon.

Putyilov gyári melós 2012.09.24. 20:02:30

BROAFFF:o))))))))))))))))))

Ennek a posztnak a bevezető kétharmadát régen A PÁRTÁLLAMBAN úgy hívták, hogy:
VÖRÖS FAROK! :o)))

És az egész olyan, mint egy reformkommunista elemzés, amelynek írója attól fosik nehogy megharagudjanak a felettes elvtársak :O))))

Remélem a következő poszt, ŐSZINTE, ELVTÁRSI ÖNKRITIKA lesz, az ideológiai eltévelyedésért :O)))

Beszarás! :O))))))))))))))))))))))

Putyilov gyári melós 2012.09.24. 20:14:38

Ennyi a lényege Orbán rendszerének, az orbáni pártállami rendszer működésének:
"A Nemzeti Együttműködés Rendszere: Kik ejtették foglyul a magyar államot?"
atlatszo.hu/2012/09/24/a-nemzeti-egyuttmukodes-rendszere-kik-ejtettek-foglyul-a-magyar-allamot/

FOGD A PÉNZT ÉS FUSS!
Tavaly nyáron katasztrófavédelmi terv keretében már azt is lepróbálták, hogy éhséglázadás vagy forradalom esetén hogy lehet hamar-gyorsan a Tököli Reptérre kijutni.
Ez alkalmas óriásgépek fel és leszállására is.
süti beállítások módosítása