HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Emberi jogokból felmentve!

2009.10.19. 09:36 Ratius

Václav Klaus cseh elnök a hónap elején közölte: nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. A cseh államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.
Ha Csehországnak sikerül kivételt elérnie az európai uniós Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta alól, akkor Szlovákia is megpróbálja elérni ugyanezt - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő.
- Ha azonban az EU eleget tesz a cseh kérésnek, és lesz egy kivétel az EU alapjogi chartája alól, akkor úgy fog tűnni, mintha az lenne főszabály, hogy az EU-dokumentum jogalapot teremt a volt Csehszlovákiából kitelepített szudétanámetek leszármazottainak kártérítési követeléseihez, és ezeket a cseh kivétel miatt a felbomlott ország másik utódállamával, Szlovákiával szemben fogják beterjeszteni - magyarázta.

Kaphat-e felmentést egy ország az emberi jogok alól?

Elvileg ugye nem, hiszen az emberi jogok egyetemesek, s mindenkire érvényesek. A modern atlanti civilizáció elvárja minden országtól, hogy tiszteletben tartsa azokat. Sőt, ha valaki durván megszegi az emberi jogokat, még odacsapni is hajlandó. Így járt például Szerbia a közelmúltban, vagy Irak a még közelebbi múltban.

 
No, ennyit az elméletről. A mesematiné véget ért.
 
A valóságban ugyanis az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásokat a politikai és gazdasági érdek határozza meg. A nyugati világ – ha érdekei úgy kívánják – könnyedén elsiklik felettük. Így kapott felmentés emberi jogokból elsőként a Szovjetunió a második világháború idején, aztán sorban a többiek, akikkel érdemes volt együttműködni, akkor is, ha a legsötétebb népirtás nyomta lelküket. Tito diktatúrája egészen elfogadható, sőt dicsértetés mintaállam volt, a hidegháború éveiben, Irak felvilágosult ura, Szaddam Husszein is barátnak minősült egészen addig, amíg féken tartotta a szomszédos fundamentalistákat. Aztán fordult a világ, és a diktátorok nem fordultak vele elég ügyesen. Hát le lettek kicsinyt bombázva…
De aktuálisan, mondjuk Kínával is lehet haverkodni, bár ott az emberi jogokat hírből sem ismerik. Sebaj, elég erős ahhoz a sárga monstrum, nehogy számon kérjünk rajta olyasmit, amiről nem akar számot adni.
 
Mármost rendkívül izgalmas kérdés, mi lesz a csehekkel meg a szlovákokkal.
 
Ha ugye felmentést kapnak emberi jogokból, akkor az Európai Unió legitimálja a kollektív bűnösség elvét. Ha meg nem, akkor jönnek a kitelepített szudétanémetek (meg majd a kitelepített sziléziai, pomerániai, elzászi és a többi németek), a Felvidékről elüldözött magyarok, kártérítést igényelnek, visszakövetelik egykori ingatlanjaikat, gyáraikat, és az igazságtétel lavinája végighömpölyög Kelet-Európán…
 
Lehet, hogy mégsem kellett volna Teheránban és Jaltában olyan nyájasan elbeszélgetnie Churchillnek Sztálinnal…  Lehet, hogy Európának előbb-utóbb meg kell fizetnie annak az első hamis kézfogásnak az árát?
 

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr371459774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivéve a gyevi bírót 2009.10.19. 11:53:40

Az emberi jogok Európában mindenkinek járnak. Kivéve a szudétanémeteket no meg a magyarokat: Tovább bonyolódhat az Európai Unió alapjogi dokumentuma, a Lisszaboni Szerződés ratifikálása. Mivel Vacláv Klaus olyan kitételt követel, amely szerint a Benes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.19. 13:20:52

Hát ez lesz az EU és az új szerződés első komoly próbája. Ha nem állja ki, nyugodtan visszacímkézhetjük a buli nevét EGK-ra, jobban eltrafálja a lényeget.

tevevanegypupu 2009.10.19. 15:01:45

Nem lenne meglepo, ha talalnanak valami paragrafust vagy akarmit, es lennenek "kivetelek". Ha eleg penzt hoz a konyhara nekik miert ne? Bof..

drkovax 2009.10.22. 08:04:19

Balázs Péter már megoldotta (?) a problémát: az alapjogi charta nem visszamenő hatályú, tehát nem érinti a Benes-dekrétumokat, vagyis azok továbbra is érvényben maradhatnak. (Hazaáruló-e vagy ? ;-) )

procurator · http://elegvolt.blogter.hu 2009.10.23. 12:59:05

Sokszor nézve - az ilyen problémáktól undorteli arcot mutató - Barroso EU Bizottsági Elnököt,

épp úgy, mint az 1947 Párizsi Békéknél, a Nyugat (németek kivételek!), vagyis az ENTENTE CORDIALE simán megadja Klausnak az immunitást az "emberi jogok kötelmei" alól,

SATTÓL a perctől az EU megbukott!

Mert akkor mi különbözteti meg Kínától, ahol Honkong erősebb,
Sanghaj gyengébb "KIVÉTELNEK" számít a kommunista, emberi jogokat tankkal tipró óriás országban??!

Egy Klaus nem lehet olyan akadály, mint az ír népszavazás:
egy Klaust diplomáciai és belső ellenzéki erősödés útján végül távozásra lehet bírni.

A tótok kizárt, hogy kedvezményt kapjanak.

A Benes -Dekrétumok EU ELLENÉBEN VALÓ FENNTARTÁSA esetén Németország hozza vissza a szudétanémetek 1935-38 közötti támogatásáról szóló törvényeket!

Végül is az erősebb kutya.....

Klaus a DEMOKRÁCIÁT felhasználva kifejezett bnáci és rasszista indítékú JOGSÉRTÉSEKET kíván prolongálni,

KAPJON KEMÉNY VÁLASZOKAT!

A tótok pedig TŐLÜNK IS!
süti beállítások módosítása