HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Jönnek a janicsárok

2010.10.04. 12:58 Ratius

 

Természetesen kívülről képtelenség minden faluban, városban, kerületben átlátni a helyi viszonyokat, de amit tudok, az elég ahhoz, hogy levonjam a merész, és meglehetősen szubjektív következtetést: jönnek a janicsárok!
 
Központi közkép
A Fidesz központja az elmúlt hónapokban számos településen felszámolta a régi helyi alapszervet, s helyükre új emberekből álló csapatot állított, illetve ahol erre lehetőség volt, olyanokkal töltötte fel a települési gárdát, akiknek korábban hírüket sem hallották a helyiek. Elsősorban azok a települési pártszervezetek estek áldozatául a Fidesz belső tisztogatásának, amelyek túlzott önállóságukkal megnehezítették a központ dolgát, vagy valami újonnan kialakult érdekrendszer harmóniájába nem voltak beilleszthetőek.
Azok az alapszervezetek, azonban, amelyeknek vezetése igyekezett megfelelni a Fidesz központ elvárásainak, még akkor is elkerülhették a felsőbb szintről lecsapó beavatkozást, ha nyilvánvalóan hülyeségeket műveltek, így semmi esélyük nem volt az önkormányzati választásokon sikerre vinni a pártlobogót.
Nem véletlen, hogy a Fidesz helyi jellegű kampányt egyáltalán nem folytatott, néhány országosan ismételt jelszóval tudta le a választási küzdelmet. A konkrét települések konkrét problémáiról Fideszes jelöltek gyakorlatilag nem beszéltek, sőt a legtöbb faluban és városban a Fideszes jelöltek egyáltalán nem beszéltek. Plakátjaik és az országos kampány médiafoglalásai szóltak helyettük. Tudomásom szerint néhány kivételtől eltekintve, gyakorlatilag megtiltotta a pártközpont a helyi kampányt, nehogy a helyi jelöltek nekiálljanak idétlenkedni választókörzetükben, s ezzel lerombolják azt a közképet, amit a pártközpont nagy nehezen felépített.   
 
Utópia...
Az elsöprő országgyűlési győzelmet követően így most az elsöprő önkormányzati győzelmet olyan helyi szervezetek nyerték meg, amelyek engedelmesen követik a pártközpont utasításait, nem kísérleteznek azzal, hogy a központi akarattal szemben a helyi érdekeket próbálják érvényesíteni, mi több, sokuknak semmiféle véleménye nincs a helyi ügyekről.
Hamarosan megszólalnak majd azok, akik a demokrácia felszámolása miatt sajnálkoznak, látván, milyen engedelmesen simulnak bele az orbáni fülkeforradalomba az önkormányzatok. Ám a helyzet az, hogy éppen ideje volna felszámolni ezt a húsz évvel ezelőtt kialakult, utópisztikus önkormányzatiságot. Amikor ez a rendszer megszületett, irreális várakozással tekintett az ország a jövőbe. Az önkormányzatiság azonban szinte semmiben sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem a polgárság szabad önszerveződésének, érdekartikulációjának, hanem egy szűk politikai elit zsákmányszerzésének lett a terepe.
A háromezer kétszáz önálló települési önkormányzatból nagyjából ezer kezdettől életképtelen, másik ezer a fenntarthatóság határán billeg, s a teleüléseknek alig harmada az, amelyik valóban működik valahogyan. Ám a viszonylag jól funkcionáló önkormányzatokat is át- meg átjárja a korrupció, a hozzá nem értés, a koncepciótlanság, a délibábkergetés, az úrhatnámság, egyszóval uralja a politikai elit rablógazdasága.
Ha most a Fidesz janicsárokat állíthatott a települések élére, akkor hamarosan megszűnik az elmúlt húsz év önkormányzatisága. Mégpedig különösebb ellenállás nélkül tűnik majd el ez az eleve hamis rendszer. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a települések élére hamarosan központi utasításokat végrehajtó hivatalnokok kerülnek. Ma persze még nem lehet tudni, hogy ezek az emberek titulus szerint jegyzők, vagyongazdák, vagy alpolgármesterek lesznek-e, az biztos, hogy a települések önálló gazdálkodása nagyon hamar véget ér. Vele együtt megszűnik a helyi mutyi, a helyi korrupció, a helyi presztízsberuházás lehetősége is. És így, értelemszerűen, megszűnik a helyi erős emberek kiemelkedésének esélye is.
 
...és realitás
A mélységesen idealisztikus eszmékből származó liberális önkormányzatiságunk, egy-két év alatt átadja a helyét egy konzervatív helyhatósági rendszernek, amelyben a kormányzat akarata minden játszótérépítés, iskola felújítás, vagy vízelvezető árok kivitelezésénél megjelenik majd.
Az igaz, hogy ez a szisztéma jutalmazhat és büntethet, ha akar, de az is biztos, hogy a nemzeti jövedelem szűkös forrásait ésszerűbben oszthatja el, mint a ma még létező önkormányzati rendszer.
És ne Orbánt tessék okolni azért, hogy ez most így lesz. Húsz éve volt a magyar polgárságnak arra, hogy kezébe vegye, saját érdekeinek megfelelően irányítsa önkormányzatait. Nem tette meg. Nem volt képes arra, hogy megtegye. Orbán, azonban, mint reálpolitikus, most már nem igen járhat más úton. Mert a sokat emlegetett, alapos reformra szoruló, nagy ellátórendszerek egyike az önkormányzatiság. És ennek reformja most, hogy janicsárok vették birtokba, nagyobb konfliktusok nélkül is levezényelhető. Nem úgy, mint például a nyugdíjrendszer vagy az egészségügy átalakítása.   
 

25 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr112343759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utánlövés 2010.10.04. 15:13:38

Még egy utolsó vicces plakát a kampányból, amit sajnos csak ma reggel vettem észre: Ami meg a valódi főpolgármester-jelölteket illeti, nem igazán úgy alakult a végeredmény, ahogy vártam. Persze nem az első helyezett okozott meglepetést. Tarlós győzel...

Trackback: Hogyan gründol a "Superman-díjas" Botka Szegedből Vörös Erődöt? 2010.10.04. 15:12:08

Hiába kávézott hétfőn Orbán Viktor Szegeden, hiába van feltúrva  választási időszakban is polgárbosszantó módon minden, hiába csúsznak egyes nagyberuházások, hiába hagyják el a várost a munkát kereső fiatalok, hiába volt Botka a csúnyán megbukott ...

Trackback: A Jobbik választási vereségének okairól 2010.10.04. 13:44:43

 Nem akartam én a választási hadjáratban ezzel előjönni, mert még azt mondták volna, hogy mindenbe belekötök, meg hogy nekem semmi sem jó és egyáltalán, miért ilyen aprósággal foglalkozom, mikor fontosabb dolgok is vannak. Szóval, sikerült kioko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.04. 13:45:25

Nem tudom, tudsz-e róla, de Törökország modernizációjának legfőbb kerékkötője pont a janicsárság volt. Tartok tőle, hogy az analógia erre is állni fog.

Gyárfás 2010.10.04. 13:58:38

nem lehet, hogy a Janicsár szó helyett inkább a komiszár szót kerested?
A janicsár inkább egy gyűjtőnév, kb. mint az idegenlégió.
A komiszár mint csendbiztos, vagy mint hatósági biztos jobban ideillő.
Nem okoskodni akarok, de képzavar.

Moavija 2010.10.04. 14:05:11

A janicsár nem hivatalnok, hanem katona. A janicsárság ennek megfelelően egy elit katonai alakulat volt. Ez pedig nem okoskodás, hanem tény. Ennél a Tisza-féle mamelukok serege is pontosabb lett volna; ennek az elnevezésnek ugyanis pontosan az a jelentése amiről a cikk szól. Nem kis mértékű képzavar ez itt.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.04. 14:10:50

Felcsúton is bukott a fidesz, már kiutálták a sokszor bukott Orbánt!

Kezdődik az ámokfutás!

Amíg Orbán képben van , nem lesz béke!

Bogyó 2 2010.10.04. 14:11:58

Nos, azért a helyzetértékeléssel nem igazán értek egyet. Emlékszünk a kisfalvak közös tanácsaira. Ahol a központi falu elnyelt mindent, kifelé nem jutott semmi. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb helyen így volt, s ma is így van azokban az európai országokban, ahol a kistelepülésnek, vagy településrésznek nincs érdekképviselete. Nagyon sok kistelepülés vette saját kezébe 1990-ben a sorsát, s ma se sírja vissza a közös tanácsot. Miért is tenné? Akkor se volt saját iskolája, saját orvosa, saját vezetése. Ma legalább a meglévő kis tagintézményét maga próbálja működtetni, ő dönti el, utat építsen vagy vízhálózatot bővítsen. Ez nem hamis illúzió, ezek nagyon is fontosak.
A városból nézve, persze nem. Ott önkormányzaton a nagy közgyűléseket, hatalmas épületekkel, bizottságosdival, intézmények hálózatával értik. Nagy korrupciós lehetőség, nagy pénzek. A kis falu nem az, nem olyan nagy kaland falusi polgármesternek lenni. Egy kis falu (1500 alatt) önálló önkormányzata is önkormányzat, csak másmilyen. Tudjuk, onnan nézve ez érthetetlen. Miért kötődnek emberek ehhez, miért szeretnek falunapot tartani, miért szeretik a saját gyerekeik műsorát nézni ilyenkor, miért jó, ha van címerük, zászlajuk. Nem lenne fontos nekik dönteni vízdíjról, szemétszállításról, orvosról, talán az iskoláról se teljes egészében. De feleslegesnek ítéltetni nem jó őket. Pont az ilyen helyeken kevésbé vannak janicsárok, az emberek nem pártszimpátia, hanem személyes ismeretség alapján döntenek. Lehet ez mutyi is, de a titkos szavazásnál ez inkább az előbbi, ezért - horribile dictu - ezek valódibb önkormányzatok, mint a nagyvárosiak, megalapozottabban döntenek az emberek, mint a média által kialakított pártszimpátia szerint ikszelgető városiak.
S nem mindenki életképtelen. Vannak kistelepülések, ahol igenis, bevételi többlettel zárják az éveket, annyit költenek amennyi van. Ha megfelelő gazdaságélénkítés, gazdaságtervezés lenne, még az is kiderülne, hogy nem a városnak kell "eltartania" az életképtelennek tartott falvakat. Azért életképtelenek egyesek mégis, mert olyan a rendszer, amely erre kárhoztatja őket. Kifejezetten érdemes szánalomra méltónak beállítódni, mert plusz pénz jár vele, csak trükközni kell. Ehelyett normálisabb támogatási rendszer kellene, elismerve a falusi ember jogát is ehhez, ahhoz, falunként változóan, mert más egy 100 egy 500 és egy 1200 lakosú igénye. Bizony, ezek jelentős különbségek, mert ilyen bonyolult a felépítés, de tudom, a városból ez érthetetlen.
Az erő viszont ott van, a kiegyenlített területfejlesztés helyett, a 70-es, 80-as évek falusorvasztása után egy újabb elé nézünk, a befolyásosabb és többségben lévő város hathatós támogatásával. Spórolni lehet ezzel, de az ország mégis el fog valamit veszíteni, ez egészen biztos.

A reform persze szükséges, de a módja nagyon sokféle lehet. S megint a kisebb ellenállás felé, a könnyebbik utat járva indulunk el az "életképtelenségek" hangsúlyozásával. Ez egy veszélyes és intoleráns definíció. Egy normális ország településhálózatában a 100 lakosú falunak is meg kell legyen a helye. Alakítsuk olyanná, ami fenntartható, de ne az elköltöztetés, kihalásra várás legyen a javaslat. Ne lépjünk Ceausescu nyomdokaiba.

Ratius 2010.10.04. 14:13:10

A janicsár kifejezés a szövegben nem azokra a hivatalnokokra utal, akik a jövőben a tényleges döntéseket hozzák az önkormányzatokban, hanem azokra a pártkatonákra, akik most megszállták.
Ezekre az emberekre szerintem illik a janicsár kifejezés, mert egy sajátos Fidesz-szocializáció eredményeként létrejött, a felőbb utasításokat feltétel nélkül végrehajtó csapartól van szó.

orient 2010.10.04. 14:16:46

Nekem mindegy csak remélem hamar rendbe teszik a fost ami a rendszerben van. Amit ezen a rendszeren spórolnának és adócsökkentésre fordítanák lehetne 5% adó nem 16%. Persze tudom túlzok, de sajnos a mai önkormányzati rendszer közel annyi pénzt szív el ami sok másra mehetne. Egészségügy, adócsökkentés. Remélem rendbe teszik a sok szart mostantól, nincs kifogás megvan a 2/3-d mindenhol. Reform pedig kell, ha nem is akarja kimondani a Fidesz!

szergelygergely 2010.10.04. 14:26:48

"Tudomásom szerint néhány kivételtől eltekintve, gyakorlatilag megtiltotta a pártközpont a helyi kampányt, nehogy a helyi jelöltek nekiálljanak idétlenkedni választókörzetükben"

Nem tudom mennyit jártál pl Bp-en, de itt tele voltak helyi jelöltek önálló, nem központi, nem egydizájnú plakátjaival az utcák. Rengeteg lakossági fórum, standolás volt.
Éppen hogy elvárás volt a minél több helyi megjelenés, minél több közvetlen találkozás a választópolgárokkal.

mostoba (törölt) 2010.10.04. 14:37:52

a települések élére most választották meg a vezetőket, demokratikus választásokon. helyükre hogy küldene bárki is janicsárt, vagy komisszárt, jó ember??? oda csak választani lehet, ismerős a rendszer???

Szende Aurélia 2010.10.04. 14:51:47

Végggyük meg a démakráciát! Végggyük meg a kösztársosságot!
----------------------------------------
Jajj!!! Digtatatúra! Zorbán! Faszizmus! Jajj!!
----------------------------------------
Prógressiót! Libreálizmust! ELŐRE!

csoko20 2010.10.04. 14:58:48

Ha 3 falu kb. 15 léhűtő 'képviselője' csak havi 20ezrével 300 ezer Ft + a három polgi fizetése>1 janicsár/komiszár fizetés, akkor már megérte. Havi 2 'tanácsülés' helyett több jut majd a közmunkára is.

moophlander 2010.10.04. 15:05:54

Szüleim egy vidéki községben élnek! Az összes olyan képviselő, aki régebben MSzP-s szinekben indult, most hirtelen függetlenként nyomult! A Fideszesek nem váltottak köpönyeget! Akkor is fidesz szinekben indultak, mikor nem volt ez nagyon népszerű! Amúgy meg ismerjük a mondást: "Kommunista nem vész el, csak átalakul! "

Anti Anyag (törölt) 2010.10.04. 15:12:03

Na persze. A Fidesz nyilván el akarja 4 év múlva veszteni a választásokat és elrendeli, hogy seperjék le a padlásokat.

Hogy a mélységesen idealisztikus eszmékből származó liberális önkormányzatiságunk mire jó, arra éppen legjobb példa pld. Karsai, aki bár "népének" nevezte polgártársait, mindig úgy szavazott, ahogy a pártközpont elrendelte.

Más kérdés, hogy az összes MSZP-SZDSZ-est kivágják, de ezt nem a polgármester döntötte el, hanem maguk a szavazók.

Gyárfás 2010.10.04. 15:51:42

@moophlander:

nálunk mogyoródon dettó:) volt MSZ(M)P-s káderek hirtelen összefogva ugyanúgy egy galeriben FÜGGETLENKÉNT indultak.
Broáf.
megnyugtató hogy közülük csak egy jutott be a 8 közé.

radix 2010.10.04. 15:55:17

en is pont ezen gondolkodtam el tegnap este.

ahogy a kormanyzat kiepiti a megyei es jarasi igazgatasi szervezeteket, utana egy tollvonassal atteheti hozzajuk az onkormanyzati feladatok (es finanszirozas) tulnyomo tobbseget (oktatas, egeszsegugy, szocialis ellatas, stb.), innentol a kistelepulesi onkormanyzatok de facto feladat es penz nelkul maradnak.

Kivancsi 2010.10.04. 16:45:30

"""emberek titulus szerint jegyzők, vagyongazdák, vagy alpolgármesterek lesznek-e, az biztos, hogy a települések önálló gazdálkodása nagyon hamar véget ér. Vele együtt megszűnik a helyi mutyi, a helyi korrupció, a helyi presztízsberuházás lehetősége is. És így, értelemszerűen, megszűnik a helyi erős emberek kiemelkedésének esélye"""

HA EZ IGY LESZ AKKOR SZAROK RA HOGY ES KI CSINALJA EZT MEG.... tolem johet, maszop, fityes, lmpppml, ketfarku kutyuli....

CSINALJON RENDET, mukodjenek a dolgok, csakenjen a lopasra az esely..........

vandorfenyo 2010.10.04. 16:50:48

@Gyárfás: Mondjuk, Mogyorodon a nagy gyoztesek sem kulonbek, evtizedek ota egymasba er a farka annak az 5-8 embernek, akik a faluban lassan mindent birtokolnak es minden dontest hoznak. Es nem felteltlenul szoci szegfu van a gomblyukukban, inkabb narancsot majszolnak egyutt.

Rothstein 2010.10.04. 17:30:09

Mameluk akart lenni az a janicsár szerintem.

himposztor 2010.10.04. 19:15:06

@Bogyó 2: "a 100 lakosú falunak is meg kell legyen a helye."
Én spéci ippeg egy 120 fős faluban vagyok ismerős több, mint 20 éve. Ottan 3 fős az önkormányzat, de ahogy látom, ha nem lennének, nemigen hiányoznának. Nincs az a kistérségi, meg regionális maffiózó ötlet, amire rá ne buknának, nincs az a kisebb nagyobb lenyúlás amit kihagynának. A körjegyző mindig kitanítja az ilyeneket, hogyan működjenek együtt, a nyomuló multival, befektetővel, stb. Mindent néznek, csak a helyi érdeket nem. A falunap meglehetne nélkülük is.
süti beállítások módosítása