HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Az emberiség ellenségei

2010.12.10. 10:47 Ratius

 

Új kultúrharc van kibontakozóban Magyarországon. A konzervatív kurzus dacos elszántsággal törekszik a maga értékrendjének betonba öntésére. A miniszterelnök a pápához látogat, a köztársasági elnök sekélyes dolgozatot ír (irat) a kereszténység erényeiről, föl- fölmerül a hitoktatás valamiféle visszacsempészése a közoktatásba, és abban is biztosak lehetünk, hogy a készülő új alkotmány jó erősen belekapaszkodik majd isten hófehér szakállába.
Számomra a legizgalmasabb kérdés az, hogy a megidézett teremtő, a keresztény isten lesz-e, vagy csak úgy általában valami deista legfőbb lény. Mert míg emez felőlem megjelenhet fűben, fában, egyházban és alkotmányban, addig a keresztények megfeszített istenét nem szeretném viszontlátni a templom falain kívül. Mindjárt le is írom, miért.
 
 
A halál vallása
 
A Biblia hemzseg az elfogadhatatlan, bornírt ostobaságoktól, az ószövetség istene egy kíméletlen tömeggyilkos, az újszövetségé pedig súlyosan skizoid alak, aki – bár a megbocsájtás és a szeretet istene - mégsem tudja megbocsájtani az ember bűneit, csak súlyos áldozat árán.  Az egész Bibliában nagyjából tíz olyan mondat van, ami különösebb gond nélkül elfogadható, ebből azonban öt, nem keresztényi gondolat, hanem egyetemes emberi értékek megfogalmazása.
A szent könyv túlnyomó része, a keresztény tanítás központi állítása gonosz, életellenes uszítás. Ez a tanítás a földi létet, csak, mint a túlvilági élet előszobáját értelmezi, mi több siralomvölgynek, nehéz és keserves próbatételnek tartja. Ezzel a hozzáállással természetesen tagad mindent, ami a földön szép, jó, kellemes, vagy örömteli. Nincs más vallás, amely az embert eredendően bűnösnek tartaná, és állítólagos bűnéért vezeklésre ítélné. Nincs más vallás, amely a nemiség, s más testi örömök megtagadására buzdítaná híveit. (Az, hogy sok vallás az önmegtartóztatást bizonyos időszakokban, bizonyos körülmények között előírja híveinek, más tőről fakad. A ramadán böjtje, vagy a hindu szent önsanyargatása az extatikus állapot elérésének eszköze, de nem bűnös dologtól való tartózkodás.)
A szabadsághoz szokott, az élet sokrétű gazdagságára nyitott - a művészetet, a tudást, a szerelmet, az emberi kapcsolatokat, lakomákat és más testi-lelki örömöket élvezni tudó - ókori polgár bízvást tarthatta az emberiség ellenségeinek a keresztényeket.
 
 
Az elnyomás egyháza
 
Maga a keresztény egyház is kevés erénnyel dicsekedhet. Fennállásának kétezer éve alatt mindig is a korlátlan hatalom és a brutális elnyomás intézménye volt. Szemben állt a haladással, a gondolkodással, a személyes autonómiával, azaz mindazzal, amit ma emberhez méltónak tartunk.
A keresztény egyház milliók haláláért felelős közvetve vagy közvetlenül, százezrek lelki és szellemi nyomorúságának előidézője, a modern európai gondolkodásmód és életvitel kialakulásának legfőbb akadálya volt. Mindaz, ami Európában az elmúlt kétezer évben történt, és előbbre vitte népeinket, jó volt és hasznos, boldogságot adott és örömöt, könnyebbé vagy szebbé tette az életet, az javarészt a keresztény egyház ellenére, annak üldöztetése dacára történt. A szabad gondolatot, az autonóm életet hirdető Voltaire pontosan tudta, mit mond, amikor a keresztény egyházról úgy nyilatkozott: tapossátok el a gyalázatost!
Mi több, még az is hamis állítás, hogy az egyház mentette át az ókori kultúrát a születő középkori Európa számára. Hiszen, ha megnézzük a latin világ örököseit, vitathatatlan, hogy mind az arab, mind a bizánci kultúra sikeresebben, hatékonyabban őrizte meg az ókor műveltségét, mint a keresztény Európa. Keleten fennmaradt a jogrend, a civilizáció, a tudás, míg Nyugaton mindezt egy sötét, babonás halálvallás váltotta föl. S bár az igaz, hogy a kereszténység személyességet, személyes felelősséget hirdető tanítása alapozta meg a reneszánsz, majd később a felvilágosodás nagy eszméit, azért az is tény, hogy újjászületni, felvilágosodni a keresztény egyház halálcentrikus tanításaihoz, sötét vakhiteihez képest kellett.
 
 
A szeretet és a végtelen
 
Ugyanakkor vitathatatlanul akadnak értékei is a keresztény tanításnak. Krisztus újítása és máig időtálló tanítása a szeretet. Amiből persze következik néhány nagyon derék dolog. Például a kereszténység azon kevés vallás egyike, amely emberszámba veszi a nőket, az elesetteket, a kiszolgáltatottakat. Nem isten személyre szabott büntetését látja a földi nyomorúságban, hanem a minden emberre kimért próbatétel egyik változatát. S a próbatételhez hozzá tartozik az is, miképpen viszonyul a keresztény e nyomorultakhoz.
A személyes hitvallás ugyancsak a szeretet parancsából következik. Szeretni nem lehet közösségben, vagy szertartások által. Szeretni csak személyesen lehet. Így a kereszténység létrehozott egy személyességre épülő, az ókori mediterrán, közel-keleti, közösségcentrikus vallásokhoz képest egy újszerű vallásos gondolkodásmódot, amelynek középpontjában a hitvalló egyén áll. Az ideális keresztény tetteivel, mélyen megélt érzelmeivel, isten felé és többi ember felé megnyilvánuló szeretetével tesz tanúságot hitéről.  Nyilván nem véletlen, hogy Európában most, a kereszténység hanyatlásával éppen azok a vallások, vallásos tanok, terjednek - mint a buddhizmus, vagy a new age mozgalmak egyes irányzatai - amelyek a transzcendens hasonlóan személyes megélését hirdetik.
Ámde a kereszténységnek e személyessége végső soron nem is keresztényi tanítás. Pusztán egyfajta korai, vallásos megfogalmazása annak, amit a modern pszichológia az érett személyiség fontos vonásának tart. Az érett személyiség ugyanis egyebek mellett rendelkezik azzal a képességgel, hogy saját magát és tevékenységét a valóság végső lényegével igyekszik összefüggésbe hozni, abban elhelyezni és ahhoz vonatkoztatva megérteni. Maslow érzékletesen „óceáni” attitűdnek nevezi ezt a belső magatartást, olyasvalaminek, ami a végtelen világ nagyságát és saját létünk csekélységét egyszerre képes látni. És a végtelen világ, ebben az összefüggésben, szükségszerűen túlnő az anyagi valóságon: az ember áll itt isten színe előtt. De ehhez nem kell kereszténynek lenni.  

495 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr772506211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kereszténynek lenni égő 2010.12.10. 12:51:47

A kommunizmus és a kereszténység gondolatvilága egy tőről fakad. A kisdobos, úttörő, KISZ és MSZMP párttagság egykoron dicső dolog volt, most már égő. A kereszténységre is ez a sors vár. Nagyon sokaknak ez mind önkényuralmi jelkép:   Azt tapaszta...

Trackback: Tíz katolikus kerestetik 2010.12.10. 12:46:50

Van-e egyáltalán hazánkban, nem 10.000, nem 1.000, nem  is 100, hanem mondjuk 10 valóban katolikus magyar ember, aki a katekizmusban  lefektetett katolikus egyház tanításait elfogadja, betartja és aszerint is él? Elém mer-e ezen tíz ember ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamer 2010.12.10. 12:12:16

+1 pont a Mika Waltari utalásért.

2010.12.10. 12:13:10

Teljesen egyetértek veled. De hogy mit fogsz kapni...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.10. 12:17:13

Meglehetősen ostoba vagy.
De szerencsére vagy olyan nagyképű, hogy ezzel sose szembesülj.

Amiket leírsz, azok semmilyen tényadattal alá nem támasztott, ugyanakkor "köztudomású" mítoszok.
Persze benne vannak a középiskolai törikönyvben, meg a tévé is azt mondja, szóval biztos így van.

tomwar 2010.12.10. 12:17:51

Hat, lehet hogy alkotmanyosan megfeszitenek...

tomwar 2010.12.10. 12:20:32

@TaTa86.:
Az ellenvelemenyed - feltetelezem van - biztosabb alapon all?
Az eredendo kivancsisag hajt..mint Evat...valamelyik mitosz/monda/sztori (opcios) alapjan...

A vallasi kerdeseket miota tamasztjak ala TENYEK!?

sárkányfő 2010.12.10. 12:24:20

Szerintem előbb a kormány tartsa be a "ne lopj" parancsot, és csak utána vegye szájára a kereszténységet meg az istent.

Törteli Tivadar 2010.12.10. 12:26:18

ritka nagy barom vagy, az biztos.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.10. 12:27:09

Lobster ugyanígy látja.
Szerinted Jung individualizációja ugyanaz, mint a te "érett személyiséged?"

R.H. ny. 2010.12.10. 12:28:49

Érdekes módon mégis ez a gonosz civilizáció lett a legfejlettebb.

TiZ 2010.12.10. 12:30:48

Felebarátod kiflijét se kívánd.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:31:23

@R.H. ny.: ezt beszéld meg a kínaiakkal és a japánokkal! :-DDDD
(nomeg egynémely olajsejkkel)

dr. HáziMacska 2010.12.10. 12:31:25

Szerintem, ezt kar volt index cimlapra. Megint csak uszulo, egymast anyazo kommenthordakat kapunk.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.10. 12:31:39

A kereszténység is csak egy életfilozófia, és éppen úgy lehet a boldog élet alapjául használni, mint emberek elnyomására. Minden az emberen múlik, aki alkalmazza.

Ugyanúgy, ahogy késsel is lehet egyaránt ölni és kenyeret szelni.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:32:24

@golazzo: ha a poszt szerzőjének szólt eme megfellebbezhetetlen kijelentés, akkor javasolnám, hogy nézz tükörbe és gondolkodj el, az az élőlény, ami visszanéz rád, vajon mi lehet!

HányÉves 2010.12.10. 12:32:38

A szerzőtől kérdezném: Hol olvastál a bibliában olyasmit, ami igazolja a katolikus egyház által elkövetett embertelen bűnöket? Gyanítom sehol. Sőt, gyanítom, egyáltalán nem - vagy nem egészében - olvastad.
Az egyház és a bigott, hülye emberek a Biblia nevében évszázadokon át - és sokan a mai napig is - rengeteg szemétséget követtek el. De ennek semmi köze a kereszténységhez, és a hithez.
"a keresztény tanítás központi állítása gonosz, életellenes uszítás".
Ilyet leírni a Biblia alapján...hát...no comment

terensz szpenszer 2010.12.10. 12:33:01

"...a keresztények megfeszített istenét ..."
Nem-nem, az csak Isten fia volt, te együgyű.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:33:15

@HáziMacska: nem volt kár, mert élvezet olvasni a sok idióta, gyerekkorukban a papok által seggbekúródott alakot. :D

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:34:04

@iollari79: akkor most gondolkodj el az elméleti kommunizmuson és a nevében elkövetett bűnökön!
(lásd Rákosi, Orbán...)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.12.10. 12:34:37

a kereszténység kritikája 813 szóban (+cím) - szerintem világszám.

"A szabadsághoz szokott, az élet sokrétű gazdagságára nyitott ókori polgár bízvást tarthatta az emberiség ellenségeinek a keresztényeket." - tudod, pont ezért volt kezdetben a rabszolgák és más alávetettek vallása.

a több averziómat nem sorolom, pedig számosak. de keresztényi szeretettel megbocsátom neked a nem elég mély tudásból származó következtetéseidet.

R.H. ny. 2010.12.10. 12:35:13

@Atomot az indexre!: Igaz, a japcsik valóban csúnyán leatomozták New Yorkot és Bostont, és Kínában is gondot okoz a rohamos nyugati bevándorlás. Az OLAJ sejkek meg nyilván a munkából gazdagodtak meg...

Discordian 2010.12.10. 12:35:26

"Például a kereszténység azon kevés vallás egyike, amely emberszámba veszi a nőket" -

Kicsit azért lassabban a pozitívumokkal. A kereszténységbe emberszámba talán veszi a nőket, de hangsúlyozottan nem tekinti őket egyenrangúnak:

"Az asszony csöndben, engedelmes lélekkel hallgassa a tanítást. 12Nem engedem, hogy az asszony tanítson, sem azt, hogy a férfin uralkodjék, hanem maradjon csöndben. 13A teremtésben is Ádám volt az első, Éva utána következett; 14Ádámot nem vezették félre, de az asszony hagyta, hogy félrevezessék, s bűnbe esett. "

HányÉves 2010.12.10. 12:35:38

@iollari79: Ne ölj! Szeresd felebarátodat! Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel! Jézus még a kereszten is az őt kínzó katonákért imádkozott.
Csak néhány közismert példa. Ha valamivel vádolni lehet ezt a hitet, az éppen a túlzott szelídség, de semmi esetre sem az életellenes uszítás.
Hogy később az egyház tömeggyilkos hatalommá vált, arról nem a keresztény hit és nem is a Biblia tehet, hanem a mindenkori világi és pápai hatalom és az általuk üzemeltetett - koronként változó megjelenésű - "média".

terensz szpenszer 2010.12.10. 12:36:28

@iollari79: "Hol olvastál a bibliában olyasmit, ami igazolja a katolikus egyház által elkövetett embertelen bűnöket?"
Ott biztos nem olvasott ilyet, de a talmudban bőven találni ilyen kijelentéseket, igaz az nem a katolikusoknak szól:)

kerecsen2010 2010.12.10. 12:38:28

Úgy látszik, emberi mivoltunkból adódó szükségszerűség, hogy ezen a mostoha táptalajon szökkent szárba a szabadságot, egyenjogúságot, toleranciát megvalósító európai civilizáció és a technikai fejlettségre épülő modern gazdaság.

BanáNkapitány 2010.12.10. 12:38:31

Attól még, hogy büdös nagy ateista vagy, nem kellene ekkora ótvar hülyeségeket írnod.

ui: az ateizmus bűn. :) (de jogod van hozzá)

HányÉves 2010.12.10. 12:38:37

@Atomot az indexre!: Szerinted Rákosi meg Sztálin volt annyira értelmes, hogy Marx és Engels szintű gondolkodók elvi filozofálgatását megértse? Én kétlem. Simán néhány hatalommániás barom kihasználta azt az ideológiát, ami az emberek irigységére építve jogosnak tünteti fel azt, hogy elvegyék "a gazdagoktól" a földet-gyárat...stb.
Ennek sincs sok köze ahhoz, hogy 30 évvel korábban pár szakállas fazon írkált mindenfélét.

HányÉves 2010.12.10. 12:42:40

Olvass Assisi Szent Ferenc-ről (vagy ha olvasni nem szoktatok, akkor Napfivér, Holdnővér című film) meg esetleg a reformációról. Aztán írd meg újra ezt a posztot! :)

Logan Grimnar 2010.12.10. 12:42:51

Én nem vagyok vallásos, de rég nem olvastam ilyen primitív, ökörségeket a hatalom gőgjével kijelentő, buta, fröcsögő posztot.
Csak egy aprócska megjegyzés: a középkori katolikus egyház nem egyenlő a keresztény szellemiséggel és erkölccsel. És még sorolhatnám...

HányÉves 2010.12.10. 12:44:15

@Logan Grimnar: ügyesebb vagy, mint én, mert én is ezt akartam mondani, de 20 mondaton át sem sikerült pontosan...:) Köszi!

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:45:24

@iollari79: annyira, mint a mostani kormány tagjai, annyira feltétlenül. És csak annyival volt több közük a kommunizmushoz, hogy ők annak is nevezték magukat, eltérően a mostaniaktól... :-D
(nem tudom, felfogtad-e, de épp erről beszélek: van valami iromány, aminek a nevében néhány gazember simán elhülyíti a millió, idióta birkát is)

kerecsen2010 2010.12.10. 12:45:50

@Discordian: Szegény Ádám, pont olyan ártatlan volt, mint az asszonyverő férj, akit állandóan "provokálnak", így aztán kénytelen ütni... Ő is kénytelen volt enni a gyümölcsből, ha már egyszer a gaz Éva rátukmálta. (A kritika nem neked szól, hanem a Bibliát értelmező egyháznak, meg a sok vaskalapos marhának, akik az Ószövetség könyveit írták Mózse után.)

Redneck pornstar 2010.12.10. 12:45:52

Ha egy vallásos féldiktatúrában akarok élni, kiköltözök valamelyik latin amerikai putriba. Magyarországnak NEM lehet államvallása. Persze tudom hogy erről szó sincs, de egy tallán kicsit mégis.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 12:46:27

Van-e egyáltalán hazánkban, nem 10.000, nem 1.000, nem is 100, hanem mondjuk 10 valóban katolikus magyar ember, aki a katekizmusban lefektetett katolikus egyház tanításait elfogadja, betartja és aszerint is él? Elém mer-e ezen tíz ember állni próbatételre? Hogy meggyőződjek igaz ember-e vagy csak szerepét játssza.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 12:46:37

@R.H. ny.: aham... hát igen. A kultúra legfőbb bizonyítéka, hogy valaki durvább fegyvereket tud készíteni, mint a többi. Na, ez pl. tipikus, keresztény szellemiségű förmedvény volt részedről. :DDDD

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.10. 12:47:16

@iollari79: Szelidség? Jah, a tíz csapás, a fia majdnem-feláldozására kényszerített szerencsétlen, a Jónásos sztori, stbstb. Csupa szelidség mind. :D A kereszténység egy külösen ocsmány és erõszakos vallás.

Maga az írás mondjuk eléggé gyengécske, sokkal többet ki lehettt volna hozni a témából. Ettõl függetlenül az alapmegállapítás igaz, meg úgy általában a XXI. században bármiféle vallást belevinni a politikába, alkotmányba rettenetesen szomorú, nevetséges és anakronisztikus dolog.

HányÉves 2010.12.10. 12:47:40

@Atomot az indexre!: A mostani kormány ténykedésével kapcsolatban egyetértek veled. Csak nem értem, hogy jön ez ide. Attól még, hogy egy adott korban egy adott országban a kormány hülye, és hangosan hirdeti, hogy ő amúgy nagy kresztény, attól még szerintem oltári baromság kijelenteni, hogy a keresztények en-bloc az "emberiség ellenségei". Emiatt fogalmaztam meg kritikát a post szerzőjével szemben.

HányÉves 2010.12.10. 12:49:16

@Case: Te nagyon tanulatlan vagy. Amiket írsz, (10 csapás, fia feláldozására kényszerítés) éppenséggel az Ószövetségben vannak. A kereszténység alapja pedig az Újszövetség. Ennyi...

Háááááááááááááát 2010.12.10. 12:49:26

Fogadd

be

a

hajléktalanokat,

ők

is

FELEBARÁTAID AZ úrnőben!

Ha nem teszed, csak egy képmutató büdös senki vagy!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 12:52:42

A hit hasznossága egy ugyanolyan butaság, mint az elmúlt társadalmi rendszerünkben a szocialista erkölcs hasznossága. "A hit csak szervezett és irányított ostobaság. " (Aldous Huxley)

Logan Grimnar 2010.12.10. 12:53:24

@iollari79: én csak egy tömörítő program gyanánt "bezippeltem" azt amit írtál ;-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 12:54:50

" Az egyház és a papság módszerei és eredményessége semmiben sem maradt el a sztálinista és hitlerista hóhérlegények kínzókamráinak leleményes teljesítménye mögött."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 12:55:23

Hitler időnként istenhívőként nyilvánult meg, és azt állította magáról, hogy keresztény: "A Führer tudatta azokkal, akik a Végső Megoldás végrehajtásával voltak megbízva, hogy az emberöléseket a lehető leghumánusabb módon kell elvégezni. Ez megfelelt azon meggyőződésének, hogy úgy érzékelte: Isten adott neki parancsot, hogy tisztítsa meg a világot az élősdi férgektől. Mivel a római egyház köztiszteletben álló tagja volt - noha annak hierarchiáját gyűlölte - 'Katolikus vagyok most is, akárcsak eddig, és mindig az is maradok' - mondta Hitlel, magában hordozta a katolikus egyház azon tanítását, hogy Jézust a zsidók ölték meg. A kivégzéseket tehát a lelkiismeret-furdalás szikrája nélkül végre lehet hajtani, hiszen ő csak Isten bosszúálló kezeként cselekszik - amennyiben a kivégzéseket személytelenül, kegyetlenség nélkül hajtja végre."
- John Toland (Pulitzer-díjas): Adolf Hitler, 507. old., az 1941 őszén történt események tárgyalásánál

BanáNkapitány 2010.12.10. 12:55:34

@IGe: "A hit csak szervezett és irányított ostobaság. "

Majd meglátjuk.

rasztaszív 2010.12.10. 12:56:52

nem a kereszténység a emberiség ellensége,hanem a kereszténységen élősködő vatikán.

l.x. 2010.12.10. 12:57:41

@R.H. ny.: " Érdekes módon mégis ez a gonosz civilizáció lett a legfejlettebb. "

Ez tényleg érdekes. Mármint az az érdekes, hogy azért lett belőle akármi, mert az állítólag követett tanokkal homlokegyenest ellenkező módon cselekedett, amikor legagresszívebbként leigázott és/vagy elpusztított mindent, ahová el tudott jutni. Nem lerázta a sarujáról a port, ha valahol nemtetszéssel fogadták, hanem megelőzendő a nemtetszést, helyből elvágta a fintorgók torkát.

Ahogy Jézus zsidóként megkeresztelkedett, a katolikus egyház (is) láttán ma a szervezett vallás követése ellen beszélne a hegyen. Ja, a templomokban pedig pont ugyanazért, pont ugyanúgy járna a kezében az ostor, mint hajdan.

0100011001010101 2010.12.10. 12:58:58

Tisztelt Szerk. Úr! Siralmas ez a poszt, 18 évesen én is így hőbörögtem, hasonló éretlen szavakkal. Akármilyen bűnei is vannak egyháznak, egy nagyon fontos védelmi funkciót látott el: Megvédte az embereket az okkultizmustól, és -egy ideig- az illuminatitól. A középkori inkvizíció bármilyen kegyetlen is legyen utólag, az akkoriban elburjánzó okkultizmust igyekezte megfékezni, amely tudom nehéz megérteni, de létező dolog, a fekete mágia létezik, és nincs az a sün vagy bíró aki megvédene tőle, rossz kezekben hatalmas pusztítást végezhetnek azok az ősi ceremóniák. mára meggyengült az egyház hatalma, mert korrupt lett, és nincs semmi más erő amely küzdene a fekete mágia ellen, így mára a teljes világot hatalmába kerítette az illuminati a sátánista multicégeivel a háta mögött. istenben nem feltétlenül hiszek, de a sötét energiák léteznek, egy egységes, becsületes egyház ami az ellenkezőjét hirdeti, nem lenne -elviekben- rossz megoldás, csak a gyakorlatban nem jött össze. az emberek 80%-a egyszerű ember, nekik is kell egyfajta magyarázat az univerzumra , az egyház ezt megadja

l.x. 2010.12.10. 13:00:08

@iollari79: @terensz szpenszer: ""...a keresztények megfeszített istenét ..."
Nem-nem, az csak Isten fia volt, te együgyű. "

Esetleg elkezdhetnénk de facto ölni egymást az "i" miatt, mint a régi szép időkben...

R.H. ny. 2010.12.10. 13:00:17

@Atomot az indexre!: Igen így van.

@l.x.: Ha ez a siker titka. Inkább öljük halomra az indiánokat minthogy megrekedjünk a kőkarban mint az afrikaiak pl.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.10. 13:00:44

Tatának igaza van, de azért ez magyarázatra is szorul.

Na, oké, kezdjük. Az alapgondolat maga nem rossz, és érthető is, egy szekuláris államban nem szívesen látunk klerikális propagandát.

Viszont:

A. "A keresztény egyház" kifejezés bizonyította, hogy segédfogalmad sincs a vallás témájáról. Olyan, hogy keresztény egyház, ugyanis, nem létezik. A kereszténység egy mozgalom, amely magába foglal rengeteg ezer egyházat és szektát.

Amiről itt rendkívül nagy mellénnyel véleményt kívántál mondani, az a katolikus egyház, amely a középkor gondolatrendőrsége volt, és, bár sokkal softosabb és emberségesebb változatban, még mindig a legnagyobb keresztény egyház. De keresztények még a kálvinisták, az evangélikusok, az unitáriusok és a nazarénusok is, és sorolhatnám még napestig.

A milliók halála rész a kommunista propagandából jön, amely azzal akarta a népességet elidegeníteni a templomtól, hogy felnagyította a katolicizmus rémtetteit. A boszorkányégetések például közel sem voltak olyan gyakoriak, mint amit a középiskolás könyv állít, a tárgyalásokon tényleg komolyan vették, hogy valamivel bizonyítsák az ember boszorkányi mivoltát (bár igaz, ahhoz, hogy valaki elítéljenek, elég volt egy fura szokás, vagy nem hétköznapi testi jellegzetesség). A valóságban az inkvizíció azért vette át a boszorkánypereket, hogy megelőzzék a tömeghisztériát, és ne kezdjék el a nemesek és a polgárok önhatalmúlag megégetni boldog-boldogtalant.

Sokan az amerikai őslakosok elpusztítását is az egyház bűnének tartják, pedig a terjeszkedés, a nyersanyaglelőhelyek voltak ott a központban, na meg az, hogy a hódító fehérek felháborítónak tartották az őslakosok egy része által gyakorolt emberáldozatokat, és emiatt rögtön barbárnak és életre érdemtelennek bélyegezték őket...

Továbbá sokan a keresztes hadjáratokat emlegetik, mint egyértelműen a vallás bűnét, holott a keresztes lovagok nagyrészt nem a hittől űzve mentek a Szentföldre, hanem a zsákmányért. Az istenes szöveg csak arra volt jó, hogy - mint mindig - okot adjunk a mészárlásra, a hadjáratok a katolicizmus nélkül is valószínűleg megtörténtek volna.

Elég avitt baromság ilyenek felemlegetni a XXI. században, ahol a katolicizmus legsúlyosabb baromsága az az óvszer használatának a tilalma.

Eddie 2010.12.10. 13:01:32

Én is azt mondom, hogy senki ne keverje össze a keresztény vallást a katolikus egyházzal! Valószínűleg Jézus se lett volna katolikus!

svgy 2010.12.10. 13:01:44

Szintén a szerzőtől kérdezném: Az Énekek énekét olvastad a Bibliából, vagy odáig már nem jutottál el? Azért kérdem, mert - a többi közt - a kereszténység nemiséghez fűződő viszonyát is teljesen félreértelmezed és kifacsarod.
A kereszténység ebben is - mint ahogy az élet többi igazán fontos kérdésében is - szabadságot ad neked és egyúttal útmutatást arra, hogyan tudsz ezzel a szabadsággal úgy élni, hogy az számodra és mások számára egyaránt örömet és boldogságot okozzon. A titka ennek is az, hogy a szabadságod keretek közé legyen szorítva. Olyan keretek közé, amelyek védenek téged és másokat egyaránt. A Biblia és a keresztény egyházak a házasságot tekintik mindezek legfőbb letéteményesének, pontosabban azt az odaadó elkötelezettséget és szeretet, amit a házasság a felektől megkövetel.
Megteheted azt, hogy te ezzel szembemész és járod a magad útját, semmibe veszed ezeket a kereteket, mert Istentől kapott szabadságod van erre is. Ezt tette pl. Dávid király is és ennek a következményeiről is olvashatsz a Bibliában.

Ha szerinted üdvös életút ma az életörömöknek pl. az a fajta kiélése, amit pl. Valóg Világ szereplői közvetítenek felénk, akkor járhatod te is az ő útjukat. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen BB Évike féle karakterek nem szoktak kiegyensúlyozott, harmónikus és örömökkel teli életet élni. Persze ezek szélsőséges példák és rendszerint a következmények is szélsőségesek. Lehetsz kevésbé kicsapongó is és akkor talán annak következményei is kevésbé lesznek húsbavágóak. Vagy csak később lesznek nyilvánvalóvá.

Egyébként ha ennyire életi és művészet idegen vallás a kereszténység, akkor miért írtak olyan gyönyörű, az ember érzés és gondolatvilágának legmélyebb és legszélesebb rétegeit megszólító egyházi témájú zeneműveket olyan elhivatott szerzők, mint a katolikus Monteverdi és Mozart, vagy a protestáns Bach és Brahms? Miért alkotta Michelangello bibliai témájú szobrait, a reneszánsz festők sora pedig legnagyszerűbb képeiket?

akdiana (törölt) 2010.12.10. 13:02:22

Jó lenne az egyház és a politika szétválását megtartani. Jó lenne a vallás szabadságot biztosítani, és iskolákban nem keresztény elvek magvait szórni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mint műveltség részeként nem lehetne róla oktatni. A 90-es években voltam középiskolás. Történelem óra keretén belül, mind az öt világvallásról szót ejtettek, ismernünk kellett alapjait, kik miben hisznek. Azaz, nem volt egy kiválasztott , egyik a másiktól jobban preferált vallás sem, -pusztán ismertetés, műveltség növelő céllal. Kiránduláson, természetesen ugyanúgy megnéztünk egy zsinagógát, bazilikát, mint dzásmit. A világvallások mellett egyéb irányzatokról is ejtettünk szót, pl. sintoizmus, taoizmus, konfucianizmus...stb. Megismertük ezen irányzatokat, de semmi több.

Nem tartom jó ötletnek, ha az iskolákba a keresztény erkölcsről...stb. úgy beszélnének, mintha az lenne a kívánatos...stb. A másik ember tisztelete, a szeretet...stb. nem vallásosság függő.

Sajnos a magam részéről azt sem értem, hogy miért szokás manapság bizonyos családokban csecsemőket megkeresztelni. Azt olvastam, az újszövetségben kizárólag felnőtteket kereszteltek. Ez a szokás akkor változott meg, amikor a 4-ik század környékén magas volt a gyerekhalandóság, és a szülők kérték, hogy a gyerekeket megkeresztelhessék. Ez azóta is megmaradt, -vajon miért?
Tudomásom szerint, a baptisták kizárólag felnőtteket keresztelnek most is, hiszen a hívők közösségének tagjai, elfogadják, hogy Jézus meghalt értük, a halálból feltámadt...stb. A világvallások közül, az egyik legképtelenebb vallásnak pont a kereszténységet tartják számos körben.

Könnyen lehet, hogy egy papíron keresztény egyén, mert szülei megkereszteltették, felnőtt korára ateistának fogja vallani magát...

A felvilágosodással, a vallás szerepe háttérbe szorult, addig kevesen voltak, akik nem fogadták el az egyházak, és a velük szövetséges uralkodói elit által kínált világképet. E felé "haladnánk", azaz, visszafelé? Holott az eszmei önállóságra való törekvés már a felvilágosodással elterjedt. Ma meg 2010 évet írunk.

Véleményem szerint, fontos a vallási türelem, elfogadom, ha valaki hisz abban, amiben én nem, egészen addig, amíg nem akarják az egyénre erőltetni mások hitét.

Szerintem a mai világunkban nem szabadna célnak lennie a vallásos nevelés, keresztényi magvas gondolatok hirdetése, elegendő pusztán a lehetőség, akit ez érdekel, az had merüljön el benne, de aki nem óhajt ebből kapni, azt kíméljék meg tőle. A választás szabadsága kívánatos.

Rendkívül nevetségesnek tartom, hogy a keresztényi gondolatok hullámain lovagolnak "hiteles" politikusok. Ezzel egy időben rendkívül elszomorít, hogy elveszíthetjük akár el is veszíthetjük "szegedi szuperlézert."
index.hu/tudomany/2010/12/07/elveszithetjuk_a_szegedi_szuperlezert/

Nagyon remélem ez nem fog bekövetkezni, és az egész ország érdekeit szem előtt tartva, nem aktuál politikai kardoskodás melletti kicsinyes célok alapján hoznak döntéseket. a mélyen t. politikusok.

Kalmár 2010.12.10. 13:02:39

Itt a karácsony.
Mostantól, újévig, minden napra egy keresztgyalázás. Vasárnapra kettőt inkább, többen vannak otthon.
Jó munkát....

szefós 2010.12.10. 13:03:18

"Boszorkány! Boszorkány! Most találtuk! Máglyára vethetjük?"

Franky4fingers 2010.12.10. 13:03:18

@tomwar:

A cikkel elsősorban az a probléma, mint nagyon sok vallással kapcsolatos írásban, a felületességből következő általánosítás. A fogalmak szándékos vagy butaságból eredő keverése összemosása.

Tehát.
A hitet nem támasztja alá semmi, természetesen. A hit ezért hit. Mindenki hisz valamiben, az ateista is.

A Bilblia: A Biblia a tanítások leírása (és nem fordítva, mint egynémely ostoba gondolja) , amely jóval azután született, hogy Krisztus tanított. Úgy sikerült, ahogy sikerült, gyakorlatilag egy sorvezető.

A tanítás: Na itt a lényeg: A keresztény tanítás a szeretetre és az általános emberi értékekre való TÖREKVÉSRE buzdít és kapacitálj arra, hogy minél jobb ember legyél. Tehát. Nem arról van szó, hogy kapát kaszát eldobva csak a szegények megsegítésének élj. Hanem arról, hogy kérdezd meg magadtól, hogy megtettél e minden tőled telhetőt.

Az egyház: Mint minden szervezetben, amelynek hatalmat adnak a kezébe itt is vannak/ lesznek olyan emberek, akik ezt a saját alantas céljaikra használják. Azt gondolom, hogy a törvény sújtson le rájuk is mint mindenki másra. De. Ezek az emberek nem egyenlőek azokkal akik az általános emberi értékekre oktatnak, vagy felhívják a figyelmed, hogy kérdezd meg magadtól, hogy mikor tettél jót valakivel utoljára.

És végszóként: Még mindig jobb, ha valaki törekszik a jóra és elbukik, mintha meg sem próbálja mert úgysem sikerül. A baj mindig az utóbbi hozzáállásból van.

A cikkhez meg: Alapvetően arról szólna, hogy kell e az alkotmányba a kereszténység. Az a baj, hogy végül nem erről szól, hanem csúsztatásokkal, ferdítésekkel teli trollcsemege, aminek éppen a keresztény egyház a célpontja, de a cikk színvonalát nézve, lehetne bármi más is, csak a nevet kéne kicserélni .

l.x. 2010.12.10. 13:03:44

@iollari79: "Olvass ... esetleg a reformációról."

A reformáció pont az első lépés volt az embertelen formára alakított kereszténységből menekülés útján.
Ha úgy tetszik, a keresztény diktatúra '56-a.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.10. 13:05:17

@iollari79: Kedves mûvelt barátom, szerinted a kettõnek semmi köze egymáshoz, ugye? Az még egy másik vallás volt, meg másik isten, ugyebár? :)

midnight coder 2010.12.10. 13:06:36

@iollari79: A mostan kormány a legjobbakat lépi amit ebben a helyzetben lépni lehet. Az más kérdés, hogy ezt a helyzetet nem ők produkálták hanem egyrészt a nemzetközi helyzet (az egész EU nyakig van a szarban és nem tegnap óta), másrészt az előző kúrmány 8 éves tevékenysége, valamint a Horn kúrmány által itt hagyott időzített bombák (manyug).

Ami a kereszténységet illeti, nos érdekes kérdés. Ez alapján élesen elkülöníteném az ószövetséget és az újszövetséget. Az ószövetség egy ókori sci-fi, nyakonöntve egy zsidó anyakönyvi kivonattal (ami szvsz finoman szólva nem biztos hogy pontosan fedi a valóságot, bár bizonyos pontjain jó eséllyel hiteles). Ha a sci-fi részt is komolyan vesszük, akkor Isten mai szemmel nézve valamiféle föld körül keringő, mesterséges intelligenciával és robotokkal felszerelt űrhajó lehetett. Ha meg tényleg sci-fi, akkor Verne elbújhat az ókori zsidók mögött.

Az újszövetség szvsz inkább valamiféle kóbor próféta történetének erős feltupírozása lenne.
Mindenesetre sem az előbbiből, sem az utóbbiból nem igazán vezethető le semmi olyan negatív dolog amiket az egyház produkált.

Másrészt, azért ha az egyházat a saját korában helyezzük el, annyira nem volt vészes a dolog. Jó, az inkvizíció szemei előtt lenni mai szemmel nézve nem volt épp egy Pepsi-érzés, viszont akkortájt általánosan eléggé alacsony volt az emberi élet és szenvedés árfolyama - és nem csak nálunk. Itt kereszténységtől függetlenül dívtak ugye az olyan halálnemek mint Pl. a karóba húzás, de már a rómaiaknál is voltak érdekes dolgok. Meg anno a kereszténység előtti európában is követtek el csintalanságokat az itt élő népek. Nem is szólva arról, amiket más kontinensen műveltek egyesek, sőt itt-ott művelnek még ma is, különös tekintettel a kies Afrikára.
Szóval, amiket anno a középkori egyház művelt csak kb. ugyanaz volt ami a mai modern civilizációnk előtti általános elfogadott norma, sőt.

BanáNkapitány 2010.12.10. 13:08:35

@szefós: "Boszorkány! Boszorkány! Most találtuk! Máglyára vethetjük?"

Monty Python örökké!

JohnHenry 2010.12.10. 13:08:57

az a legfájóbb, amikor egy átlagos ember okosabbnak tartja magát és hülyeségeket ír.

oliva 2010.12.10. 13:09:08

ne keverjük már össze a kereszténységet a katolicizmussal! az egyik a Bibliáról szól (amit mindenkinek joga van szeretni, vagy nem szeretni, legalábbis egyelőre) a másiknak viszont túl sok köze nincs hozzá, hülye tradíciók gyűjteménye, amiben túltengenek a különböző barbár népek katolicizált elmebajai, hogy a válogatott perverzitásokat hadd ne ragozzam!

l.x. 2010.12.10. 13:09:24

@R.H. ny.: "Ha ez a siker titka. Inkább öljük halomra az indiánokat minthogy megrekedjünk a kőkarban mint az afrikaiak pl. "

Nem emlékeszem, hogy az evangélimok sikerről és profitról értekeztek volna. Tanításra emlékeszem, aztán a tanítás vagy érdekli a tanítottat, vagy nem.

Viszont ha az erő, mint siker titka elfogadható, nem értem, mi volt a baj a '47-től '89-ig tartó korral.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.10. 13:09:27

@0100011001010101: 18 évesen még így höbörögtél te ism, de most már felnöttél és a fekete mágiától és a mindent behálózó gonosz összeesküvésektõl rettengsz? Ezért igazán nem volt érdemes felnõni.

szlotajancsi 2010.12.10. 13:10:11

Az írás tényleg elég gyenge, gondolom nem könnyű minden napra egy kereszténység/egyház-ellenes cikket összedobni az index címlapjára.
Micsoda sivalkodás lesz itt jövőre, ha tényleg meglesz az új alkotmány...

0100011001010101 2010.12.10. 13:10:30

köszi a törlést! itt van még egy kis törölnivaló!

mikrovp 2010.12.10. 13:10:31

Ajánlom a posztolónak a wikipédia Dunning-Kruger hatásról szóló szócikkét. Meg a kommentelők többségének is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:11:26

@BanáNkapitány:

Ezt már meglátta az emberiség.

Lásd öngyilkos szekták és lásd a kereszténységet, akik egy olyan mítoszalakot imádnak, aki aki apja és fia is önmagának és vagy megölte a fiát, vagy öngyilkos lett.

Kell ennél ostobább történet???

Franky4fingers 2010.12.10. 13:12:21

@akdiana:

Nem tudom éltél/dolgoztál/ tanultál - e valaha moszlim vagy moszlim többségű közösségben.

Na én igen. Megdöbbentett, hogy én aki vallás nem láttam távolról se előző életemben (ateista- materialista családban nőttem fel) milyen hamar rájöttem, hogy mennyire különbözök tőlük. És nem azért mert utáltak, nagyon jó barátságok szövődtek. Csak mások voltunk. És ezek a különbségek a két vallás által meghatározott értékek különbségéből adódott. Csak mi nem nevezzük nevén a gyereket ők meg igen.

Szóval nem feltétlen hülyeség a keresztény gyökerek felvállalása. Persze csak akkor, ha bárki bármikor áttérhet más vallásra, vagy megtagadhatja. De azt hiszem ez a vallásszabadság.

Rahsid 2010.12.10. 13:12:55

A kereszténységet, mint egyházat már rég el kellett volna törölni a föld színéről.

l.x. 2010.12.10. 13:13:57

@iollari79: "A kereszténység alapja pedig az Újszövetség. Ennyi... "

Történnek is kísérletek az I. és II. rész szétvágására, és az I. elhagyására, mert az mégis túl ciki, csak az a baj, hogy ez nem Star Wars, hogy az előzmény nélkül is érthető, ráadásul a 10 parancsolatot is az I-be szerkesztették, anélkül meg végképp a levegőben lóg minden.

Azért megjegyzendő, hogy a mellényed milyen szép nagy... ministránsrucinak is elmenne.

dupla vé 2010.12.10. 13:14:19

pedig nap mint nap elmondják, hogy ami nálunk van, az nem egyetemes keresztény egyház, hanem judeo-keresztény, melynek legmegasabb rangú tagjai kikeresztelkedett zsidók. elvben hiába az újszövetség az alapja, a gyakorlatban az "ószövetség alapján működnek".
fentebb említette valaki, hogy sztálin meg rákosi mennyire volt értelmes.... azt nem tudom, de az biztos, hogy azok is zsidók voltak. na mindegy is, mert :
' Meggyőződésünk, hogy az egész európai civilizáció alapját azok a tövények képezik, amelyeket a Mindenható a Színáj-hegyi kinyilatkoztatásakor adott az emberiségnek.
Ezek a törvények olyan alapértékeket fogalmaznak meg, amelyek mindmáig kihatóan meghatározzák mindennapi életünket és csak akkor várhatjuk hogy a magyar társadalom visszataláljon a helyes útra, ha ezeket az értékeket, amelyek a <b> zsidó-keresztény </b> kultúra alapját képezik, sajátunknak érezzük.
Ennek a ténynek oly módon kell, hogy hangot adjon az új Alkotmány, hogy annak preambulumában utalnia kell a Tízparancsolatra, arra, hogy a magyar kultúra - ami az európai kultúra szerves része - a <b>zsidó-keresztény<b> gyökereken alapszik, és a Magyar Állam létét, a magyarság fennmaradását az biztosította, hogy immár több mint 1000 éve,Szent István Királyunk vezetésével az itt élöket befogadták a keresztény Európába.'

érdemes megfigyelni az alkotmány-előkészítő bizottság összetételét, származásukat, vallásukat, és a posztírónak egyátalán nem kell attól tartania, hogy az egyetemes kereszténység mint államvallás alkotmányba legyen foglalva.

más kérdés, hogy azt valószínűleg azt beleszövik, hogy a köldökzsinór után valahonnan máshonnan is nyisszantani kell majd.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:14:45

@szlotajancsi:

Majd lesz 4 év múlva megint fülkeforradalom és akkor már én és nagyon sok honfitársam is el fog menni szavazni, mert most nem voltam.

1998-ban a fideszre szavaztam. Most távolmaradásommal adtam neki még egy esélyt. Több esélyük nincs. Ha ezt most elszúrják akkor a kisgazdák, szadi, mödöef sorsára jutnak.

szemtanú 2010.12.10. 13:15:09

Ezen a poszt írója tipikus képviselője azoknak az öntelt, magát tévedhetetlennek képzelő, félművelteknek, akik úgy írnak, hogy előbb meghozzák az ítéletet és csak utána próbálják megindokolni. Így is lehet, de ahhoz sokkal mélyebb tudás kell. És logika!
Csak egy dolog:" Ez a tanítás a földi létet, csak, mint a túlvilági élet előszobáját értelmezi, mi több siralomvölgynek, nehéz és keserves próbatételnek tartja."
Hát, azért sokkal több ideig leszel por, mint élő!
Amúgy pedig tényszerűen nem igaz, hogy a vallás " tagad mindent, ami a földön szép". Csak mást tart szépnek és jónak, mint amit Te.
Az csak hab a tortán, hogy masszívan kevered a hitet az egyházzal, ami mindent elmond a témához való hozzáállásodról.
Amúgy szeretlek, mint felebarátomat. Üdv.

HányÉves 2010.12.10. 13:17:15

@l.x.: Szerintem nem a kereszténységből akartak menekülni a reformáció hívei, hanem a kereszténység alapelveitől teljesen elütő katolikus dogmák világából. Éppen hogy megtisztítani akarták a kereszténységet, semmiképpen sem ellenezték!

l.x. 2010.12.10. 13:18:42

@Rahsid: "A kereszténységet, mint egyházat már rég el kellett volna törölni a föld színéről. "

Nem, még a katolikus egyházat sem. Viszont egyiknek sem volna szabad annált több vagyont birtokolnia és elfogadnia a hívektől, mint ami arra elég, hogy a hívek ne ázzanak és fázzanak, amikor összejönnek. Már csak azért sem, mert Mammon egy másik ligában focizik.

dr.kakaósbögre 2010.12.10. 13:19:51

pffff....a tudatlanság nem erény.

szlotajancsi 2010.12.10. 13:19:54

@IGe: Ha a gazdaságot rendbe teszik, lesz munka meg sörre pénz, akkor az emberek (zemberek) nem fognak fülkeforradalmat - meg semmi mást sem - csinálni. És nagy ívben tesznek arra is, hogy mi van az alkotmányban!

borisz 2010.12.10. 13:19:59

sztem jó kis írás ez.
viszont aki azzal jön, hogy a keresztény (keresztyén) egyház nem egyenlő a kereszténységgel, az legyen szíves elgondolkodni egy kicsit, és megválaszolni nekem, hogy akkor mi egyenlő vele.
a zsidózók meg legyenek szívesek végiggondolni, hogy pontosan kik is a főszereplői elejétől végéig az ő imádott mesekönyvüknek.

a vallás magánügy. nincs helye törvényekben, egyáltalán az állam semmilyen szintjén.

0100011001010101 2010.12.10. 13:20:46

@Case: arra születni kell hogy felfogd milyen erők irányítják az életet. állítólag egyfajta fogyatékosság a materialista gondolkodás, az agyból hiányzik egy gócpont ami a spiritualizmusért felel. sajnállak, nyomin születtél. de az észérvekre hallgathatnál!
hol tart a mai tudomány? még a Unified Field Theory sem született meg, a gravitációt mégmindig csak kutatjuk, a placebo hatás is misztikum nekünk, nevetséges szinten tart a tudomány és semmire sem ad választ. inkább hiszek az ősök spirituális bölcsességében, mely az unverzum évezredeken át történő megfigyeléséből fakad

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:21:21

@l.x.:

Könyvajánlat: Paul L. Williams: A leleplezett Vatikán.

Oknyomozó stílusban megírt könyv, amely a Római Katolikus Egyház, a pápaság és egyben Vatikán állam 20. századi történetét írja le részletes pénzügyi és politikai elemzésekkel.

A 20 század elejére A Római Katolikus Egyház vagyona és tekintélye, világi dicsősége, az azt megelőző korszakhoz képest jelentéktelenre csökkent. A reformáció miatt az Észak-Európából beáramló adók, hübéri járulékok, örökségek és adományok elapadtak. A felvilágosodás is további pénzügyi gondokat okozott. A francia forradalmat követően az egyházi vagyonok Francia országban a nemzet rendelkezése alá vonták és megtiltották a francia püspököknek, hogy a pápának addig küldött szokásos „római adót” fizessék. Az Olasz nemzeti egység megteremtése után 1860-ra a pápa a római székhelyű Latrium kivételével minden itáliai területét és birtokát elvesztette. Az 1910-es 1920-as években A Római Katolikus egyház gazdasági és befolyásbeli mélyponton volt. Ebben az időben ismerte fel Benito Mussolini, hogy a katolicizmus jó szolgálatot tehet politikai előmenetelében és poziciója megszilárdításában. A könyv tárgyalja a Vatikánnak egyes diktatúrákkal kötött szerződéseit, például az 1929-es lateráni egyezményt és az 1933-as német-vatikáni konkordátumot.

Spanish VVax 2010.12.10. 13:21:34

@Kun András: te megy egy szar kun...wehehe

Zz_ 2010.12.10. 13:22:35

Kíváncsi leszek, mondjuk 50 év múlva hogyan áll a keresztény vallás a világon. Én nem fogadnék rájuk.

Spanish VVax 2010.12.10. 13:22:35

@0100011001010101: Ki mondta azt neked hogy nem született meg az egyesitett mező elmélet ??? Le vagy maradva. Nézz utána egy kicsit mélyebben, csodálkozni fogsz.

HányÉves 2010.12.10. 13:22:53

@Case: Lehet, hogy még mindig nem hiszed el, de komolyan. A kereszténység, mint vallás, Krisztus megfeszíttetésétől kezdve létezik. Krisztus története pedig az ő születésétől (milyen meglepő)
Amit előtte leírtak (pl. Ószövetség), az nem nagyon köthető a kereszténységhez...Jézus tanításaiban nem nagyon szerepelnek emberáldozatok. Sem csapások. Sem népek kiirtása, sem rabszolgasorba kényszerítés. És ez a lényeg. Kereszténység az az eszme, ami Jézus tanításaira alapszik. És igen, mindig is voltak, akik keresztényeknek hazudták magukat, és közben nagyon nem voltak azok.
De nem szükséges nekem meggyőznöm senkit.
Csak érdekes, mikor olyan emberek, akik a felvilágosultság és a személyes szabadság nevében nyilvánvalóan elutasítják teszem azt a romákkal szembeni általánosításokat (pl. minden roma lop), simán, csuklóból kijelentenek olyasmiket, mint pl: a kereszténység hülyeség, ostobaság, sőt a keresztény vallás egy tömeggyilkos valami. Aha, szóval le az általánosítással, ugye?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:23:18

@szlotajancsi:

Csak, hogy a pénzt elviszi most vatikán, meg a hazai hitkomisszár gárda fenntartása. Tehát ha így folytatják megbuknak. Már csak azért is, mert a mostani folyamat, dettó 1848 -as forradalom vivmányainak a visszabirizgálása.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.10. 13:23:29

@triumphator: Ja, szerintem is kár ennyit fecsérelni rá. Nietzsche is megoldotta két szóban.

ajjajjj · http://www.youtube.com/watch?v=BtP9Ugc5Eu8&feature=related 2010.12.10. 13:24:27

Bocs el sem olvasom a posztokat. Mert pontosan tudom mik a reakciók.

3 féle ember ír véleményt.

1. aki tökéletesen egyetért (magam is közéjük tartozom) és nyugodtan, enerváltan bólogat
2. aki véres-habzó szájjal acsarkodva védi agyrémeit, lázálmait
3. aki a kettő közötti áll valahol, mérsékeltebb hívők, misztikusok, akik hajlanak a kereszténységre, esetleg alternatív ill ezo-keresztények, misztikus filozofikus figurák

Mindhárom típus lényegében ugyanazokat ismétli.

Agymosott, agyhalottakkal vitázni, de egyáltalán egyeztetni kb olyan élmény és annyira értelmes időtöltés, mint egy csótányt deriválni tanítani, bár utóbbiban némi kihívást még látok...
Szóval szerintem az ésszerű és értelmes hozzáállás, a birkabégetésre nem figyelni. Ahogy a csecsemőre is ráhagyjuk az oázást, úgy az agyhalálban leledzők ostoba ajvékolását is ignorálni célszerű... Mellesleg nem tudom mit ajvékolnak, mikor most éppen itt az "ő idejük"... ;)

Franky4fingers 2010.12.10. 13:24:51

@IGe:
offtopic:

A távolmaradásoddal nem adtál esélyt senkinek, nem csináltál semmit. Otthon maradtál és nem nyilvánítottál véleményt. Ami undorító, de ha már ez így volt, akkor kuss van négy évig, amikor újra lehetőséged van véleményt nyilvánítani.

Hogy tudom utálni amikor valaki nem megy el választani és utána jár a szája...

mikrovp 2010.12.10. 13:25:06

A Dunning-Kruger hatás a hozzá-nem-értőkről szól:
1. hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket
2. nem képesek felismerni, ha más ért hozzá
3. nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá
4. ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá

Egészségetekre!

Spanish VVax 2010.12.10. 13:25:20

@dupla vé: sajnállak, te egy a múltban rekedt időutazó vagy valamikor 1934 környékén. Szar lehet !

borisz 2010.12.10. 13:25:30

@svgy: "Megteheted azt, hogy te ezzel szembemész és járod a magad útját, semmibe veszed ezeket a kereteket, mert Istentől kapott szabadságod van erre is. Ezt tette pl. Dávid király is és ennek a következményeiről is olvashatsz a Bibliában."

számomra a keresztény tanítások legkiakasztóbb pontja ez a furán értelmezett szabadság, ami pontosan azt jelenti, hogy "szabadon eldöntheted, hogy úgy teszel, ahogy azt isten parancsolja, vagy bárhogy máshogy teszel, de akkor bosszút áll rajtad"

ez szabadság?
LOL

Behajtó70 2010.12.10. 13:25:50

"a keresztények megfeszített istenét nem szeretném viszontlátni a templom falain kívül"

Hát erre van is néhány javaslatom:

- ha nem tetszik, költözz keletebbre, ott nem látsz ilyesmit!
- Magyarország - bármennyire is próbáljátok az ateisták, materialisták, egyébvallásúakénak mondani, szerencsére keresztényi értékeket vall, a lakosság 90%-a keresztény! Úgyhogy hapsikám ezt benézted, mert ez a demokrácia!!!

- Ha nem akarsz ilyesmit látni (ti: keresztet), akkor tán leromboltatnád az összes templomunkat?

Szerintem az ilyen gyűlöletkeltő blogokat nem kéne engedni, az olyanoktól pedig, mint te, írtózom, s még a cipőmmel sem rúgnám odébb, ha éppen elém kerülne a földön bűzölögve!

És még egy intelem az elfajzott lelkednek: ha majd szeretteid a halálos ágyukon elkínzott arccal néznek rád, jusson eszedbe, hogy te nem is vagy hívő, és ostobaságnak tartod az egészet, s ezt mondd el nekik is!

Vajh, megtennéd-e?!

fortytwo 2010.12.10. 13:26:34

tokeletesen egyetertek "keresztények megfeszített istenét nem szeretném viszontlátni a templom falain kívül." ezert meg kulon elismeres, ez a mondat megcsinalta reggelemet. nem ertem miert kellett lecserelni a teljesen megfelelo baranyaldozos, orgiazos, rabszolgatarto Romai-Gorog vallast lecserelni erre az ostoba kereszteny parasztvakitasra.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:27:36

@Franky4fingers:

Elmentem volna én választani, ha egy valódi jogálamban és valódi demokráciában élnénk. Mert minden választásnál lennie kell három lehetőségnek. Igen, nem tartózkodás. Mindhárom lényeges elem.

Nos mivel az egyik pártra sem lehetőség jelenleg jogellenesen nem létezik ezért maximum egy nagy falloszt rajzolhattam volna a szavazólapra. Ezt meg nem akartam, de sokan megtették.

Franky4fingers 2010.12.10. 13:27:39

@iollari79:

A legjobb az, hogy ugyanazok az emberek általánosítanak hogy minden keresztény agymosott gyilkos, akik visítanak annak hallatán, hogy cigánybűnözés

HányÉves 2010.12.10. 13:28:08

@l.x.: nem vagyok megkeresztelve, szóval nem hiszem, hogy közöm lenne valaha is a ministránsrucihoz...ha ez a cikk arról szólna, hogy a buddhizmus/taoizmus/hinduizmus...stb. az emberiség ellensége és a szerző ennyire lenne felkészült és művelt a témában, akkor pontosan ugyanennyire kritizálnám.

BanáNkapitány 2010.12.10. 13:28:40

@IGe: Ha tisztában lennél a kereszténység mondanivalójával, és nem mindig ugyanazt hajtogatnád, akkor talán lenne miről vitatkoznunk.
Így sajnos esélytelen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:28:49

@fortytwo:

Feszületeket, tehát a katolikus terror emlékeit szopborparkokba kell rakni.

NoOne 2010.12.10. 13:29:37

A baj az elvakult, mást/másokat elfogadni (elviselni) képtelen emberekkel van (a törekvés hiánya). Ha hívők, ha nem, és tökmindegy, hogy keresztény vagy moszlim, tajga-e egyháznak vagy sem.
Az állam meg nagyon jól megvan bármelyik egyház nélkül --> remélem itthon is.

BanáNkapitány 2010.12.10. 13:30:13

@Rahsid: Annyi eszed sincs mint egy agyhalott hamutartónak. A kereszténység nem egyház.

l.x. 2010.12.10. 13:30:15

@iollari79: "Szerintem nem a kereszténységből akartak menekülni a reformáció hívei"

Nem is ezt írtam, bár tényleg úgy is érthető, ami az én hibám.

Viszont az '56-os analógia egyértelmű: lázadás volt, elszakadási kísérlet. A zsarnok istentől eltávolodás pedig a mai napig tart, ahogy a poszt is mutatja. Még csak ateistának sem kell lenni hozzá, csak hitehagyottnak. Kétségtelen, hogy egy protestásnak nehezebb összerúgnia a port, mert az ő házuk táján több a közös nevező az életét élni akaró ember, és a teremtő-megbocsátó-tömeggyilkos-fiúgyilkosság nélkül meg nem bocsátó isten között, de ha körülnéz az ember, és látja, hogy saját gyülekezetén belül hányan mit loptak össze egy rosszalló szó nélkül, már eltöprenghet azon, hogy tényleg erre van-e szüksége.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:30:50

@BanáNkapitány:

Ja a kereszténység végső célja az utolsó ítélet.

Tehát egy olyan dolog -képletesen- amikor aki nem lépett be addig keresztény náci pártba, azt mind kinyirják Ausvicban. Aki meg belépett addig, az megkapja a kinyirtak vagyonát és hallelujja.

kvadrillio 2010.12.10. 13:31:19

A Biblia, egy mese.
Kétszer futottam neki, mert kíváncsi lettem volna rá, hiszen annyit hallottam róla különféle emberkék idézeteiből, de soha nem tudtam 3 oldalnál tovább olvasni.
A szeretetet családban tanulja meg az ember.

..azon meg néha elgondolkodom, mitől is válik kereszténnyé a pólyásbaba, amikor leöntik a fejét egy kis csapvízzel ?
A csapvíztől-ééé avagy a papi liturgia elmélyült szerepjátékától ???!

dupla vé 2010.12.10. 13:31:38

@borisz: gondolom ez nekem is szólt, végülis zsidóztam vagy mi

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja."
(János evangéliuma 8.44)

a bibliával amúgy semmi gond, csak nem ott, nem akkor, nem úgy, és nem azokkal történt, ahogy az le van írva. a hamisítás nem XXI.századi találmány.

a vallás pedig qrvára nem magánügy. ugyanis ha valakinek az a vallása, hogy aki nem az ő felekezetéhez, fagy fajához? vagy nem tudom miéhez tartozik, az csak azért van hogy őt szolgálja, ha azt vallja hogy közvetve ölni nem bűn, ha azt vallja, hogy a fajtalankodás nem bűn, ha azt vallja, hogy kiskorúval nem megcsalás félrelépni, és még sorolhatnám... akkor az nem lehet magánügy.

judeokeresztény judeokráciáciában élni ju(j)de(j)o

0100011001010101 2010.12.10. 13:31:51

@Spanish Vax: jah, van rá egy válasz amit %-ban a legtöbb sztártudós elfogad, pár évig ez lesz a sztenderd magyarázat, míg egy másik harry potter ki nem talál valami jobbat. általunk meghatározott számítógépes modellekkel nem lehet rendes méréseket végezni, becsült értékekkel, kizártnak tartom hogy 2010-ben meglegyen az elmélet, ahhoz a CERN-nek még dolgoznia kell pár évig..

funfun 2010.12.10. 13:32:42

@terensz szpenszer: de, de, az volt, okoskodó, valóságos Isten és valóságos ember. Egylényegű az Atyával. Előbb egy kis teológiai műveltség, legalább ráguglizni, aztán okoskodni, értem?
@Kun András: És ezt onnan tudod, hogy már leszoptad a szerzőt és feltűnt, hogy metszett a farka?
@BanáNkapitány: az ateimus bűn? Ezt ki mondja? Te? Mert nem bűn. Olvasgasd a II. Vatikáni Zsinat tanítása című gyűjteményt, vagy az Új katekizmust.
@IGe: "Van-e egyáltalán hazánkban, nem 10.000, nem 1.000, nem is 100, hanem mondjuk 10 valóban katolikus magyar ember, aki a katekizmusban lefektetett katolikus egyház tanításait elfogadja, betartja és aszerint is él? Elém mer-e ezen tíz ember állni próbatételre? Hogy meggyőződjek igaz ember-e vagy csak szerepét játssza." NÁLAD A PONT. TISZTELET!
Blog írója: abszolút elfogadom, hogy neked ez a véleményed, de te is pontosabban utánanézhetnél annak, amit állítasz. Pl. ez a 10 mondat, 5 mondat. Szerintem egyáltalán nem olvastad a Bibliát. De tényleg semmi bajom azzal, hogy ez a véleményed, mindenkinek legyen lehetősége szabadon gondolkodni és a véleményét is kinyilvánítani. Én azoktól a bigott fasz szentfazekaktól leszek kibaszott mérges, akik itt nekiállnak hozzáértés nélkül a hitet védeni, és mindenféle öntelt seggnek beállítani azt, aki nem úgy gondolkodik, ahogy ők. Intoleráns pöcsök. Írom mindezt hívő katolikusként. Aki ennyire intoleráns a másik véleményével szemben, az még csak nem is gondolkodik, hanem mindent fenntartás nélkül elfogad, amit szerinte a megfelelő ember mond. Hánynom kell ezektől.
Nekem jogom van úgy katolikusnak lenni, hogy hiszem az egyház tanítását, de egyáltalán nem úgy élek. Én ettől még katolikus vagyok. A sok bigott segg meg rebegjen imát, hogy pont ebbe a vallásba született bele. Ateista sem csak úgy lesz az ember, hanem családi, környezeti hatásokra.

Franky4fingers 2010.12.10. 13:32:42

@IGe:

1. Az életben soha nincs olyan olyan döntés, hogy tartózkodhatsz. (a saját életedben sem) Sokszor van olyan, hogy a két rossz közül kell dönteni, de akkor is dönteni kell.

2. Ha érvénytelen szavazatot adsz le azzal sem értek egyet (lásd 1.pont), de még mindig jobb, mert elmentél és véleményt nyilvánítottál. (ennek gyakorlati haszna is van, mert nem tud egyik párt sem azzal kampányolni, hogy aki nem jött el az valójában rá szavazott-ilyet is láttunk már)

+1 ha nagyon azt érzed, hogy ez nem demokrácia: 1. javaslok egy kis utazást a világban (arab világ, oroszország keleti fele) 2. akkor meg pláne ne oszd az észt, hogy kinek mennyi esélyt adtál

l.x. 2010.12.10. 13:33:17

@iollari79: Nos, én meg vagyok - éppen azért merem állítani, hogy rengeteg kritikát megérdemel, mert nem vagyok teljeszen autszájder.

Almatlan Jozsi 2010.12.10. 13:34:09

Hat igen ezt eddig is tudhattuk, az ordognek nagyon nem tetszik a keresztrenyseg...beprobalkozik mindenfelevel, hogy felrevezesse az embereket es ne ismerjek meg az igazsagot.

Szerencsere Isten hatalmasabb es azok akiknek tiszta szivuk van meg fogjak talalni ot, legyenek barmilyen kevesen is. Ha mar mindenki pedofil, homoszexualis es ateista lesz Europaban az semmit sem fog levonni a Biblia ertekebol. Az csak azt mutatja majd, hogy Europa felett eljart az ido. Minden mas kontinensen terjed a hit.

Egyebkent regen olvastam ilyen gyulolkodo cikket, egy-ket haveroddal osszeallva elkezdhetnetek legyilkolgatni a keresztenyeket csak hogy bebizonyithassatok ti bizony TENYLEG az elet oldalan alltok, csak ezek miatt a hulye keresztenyek miatt nem lehet elni...

Egyet mondj meg nekem, ha mar ilyen okos vagy, hogy szavakkal dobalozol pl. "saját magát és tevékenységét a valóság végső lényegével igyekszik összefüggésbe hozni, abban elhelyezni és ahhoz vonatkoztatva megérteni", hahaha, reg olvastam ilyen tudomanyoskodo marhasagot, akkor miert nem ertel meg meg arra, hogy a hitet/vallast elvalaszd az allamtol/politikatol?

Ha bajod van a politikusokkal, oket csesztesd, de ne egy vallast nevezz ki ellensegnek. Ugy latom ebbol a szempontbol te is konzervativ vagy, nem liberalis, hiszen intolerans vagy a keresztenyseggel szemben. Hitrendszered alapjan fundamentalista konzervativ ateista lehetsz.

Az ateizmus is hit - bizonyitani nem tudod sajna - es ez az ateizmus TENYLEG egy szervezett es iranyitott ostobasag. :-) Ezt jol mondta Aldous Huxley :-)

Anti Anyag (törölt) 2010.12.10. 13:34:41

Micsoda bátor blog. Most akkor próbáld meg ugyanezt a zsidó vallással.

ÁkiBáki (törölt) 2010.12.10. 13:34:45

Kedves Ratius!

Jogod van hinni, bármi is legyen az.
Jogod van nem hinni egyik vallásban sem.
Viszont ahhoz is jogod van, hogy ilyen írást közölj, mellyel csupán saját tudatlanságodat, korlátaidat, sekélyes műveltségedet tárod a nagyvilág elé.
Egy ilyen poszt megint csak megosztó, a probléma megoldásához nem közelítő, egymás ellen feleslegesen uszító.
Amennyiben ez volt a célod - elérted, mint az a hozzászólásokból is kitűnik.

Üdv.

Franky4fingers 2010.12.10. 13:34:52

@kvadrillio:

Hát persze, hoyg mese. Az egyház is ezt mondja, nem mást. A tanítás leírása, azt hallók meséje által.

(lásd előző hsz-em)

De ha tanulnál és nem csak olvasGatnál, akkor ezt elmondanák, és lehet, hoyg előrébb jutnál.

Archenemy 2010.12.10. 13:37:21

napi indexes kereszténygyalázásunkat add meg nekünk ma

spinat 2010.12.10. 13:38:33

két komment tetszett, valahogy így szóltak, hogy a kereszténységnek nincs is köze a katolikus egyházhoz, meg az ószövetséghez sem. Szóval akik tanítjakmeg ami alapján tanítják, ahhoz magának a dolognak nincs is köze. No mondjuk nem ez az egyetlen inkonzisztencia a dologban.

l.x. 2010.12.10. 13:38:44

@l.x.: Akkor rendben. Innen már csak egy lépés elfogadni, hogy megvolt a kereszténység erős kora, megvolt az ateizmusé, most meg jön az iszlámé, vagy valami még nyomulósabbé.

És ha Semjént hallgatom, azt kell mondanom, jöjjön is, mert ha ez 2000 év után itt tart, akkor jobb már úgyse lesz, félre kell állnia, hátha a következő...

Kristl 2010.12.10. 13:39:32

ekkora vad ökörséget mint ez a poszt. látom a műveltség már nem erőssége a jólmegmondó okostojás bloggereknek

Rahsid 2010.12.10. 13:39:47

@BanáNkapitány: És mégis több mint neked. Ha már egyszer képes vagy benyalni ezt a maszlagot. Le maradtál 500 évvel, ez nem a középkor.

Írókéz 2010.12.10. 13:40:08

Igen súlyos hiba a Római Katolikus Egyházat (és bűneit) Jézus tanításával párhuzamba állítani.
A Róm. Kat. Egyház csak szeretne olyannak tűnni, mint aki a jézusi utat követné.

A Biblia 2 könyvre osztható. Az első NEM a jézusi út. A második az (bár a zsinatok alkalmával a Róm. Kat. Egyház mindent elkövetett, hogy ne az legyen).
Az első könyv feltehetően a posztíró vallása...

mikrovp 2010.12.10. 13:40:56

Ti kire szavaztatok a Megasztárban?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:41:15

@funfun:

Te nem tudod szerintem mi a különbség a vallások és az egyházak között. Ez persze sokan keverik és vissza is élnek vele. A judaista vallásra épült egy rakás más vallás is. Többek közt a keresztényég és az iszlám is. Persze már magában a judeista vallás is más vallásokra épült. mOST EZT HAGYJUK.

Nos a biblia mellékes egyházak szempontjából, mert az egyházak külön leírják a tanításaikat, amiért ők XY egyház. Leírják és a vallástudomány is tárgyalja, hogy ezen tanításokban mi a különbség.

Sőt ugyebár a biblia csak egy dolog, de egy rakás egyház nem köti egy fikarcnyi tanításban sem magát a judeokersztény bibliához.

Tehát itt a pénzosztás és a hatalommegszerzés miatt most a Fidesz szövetségre lépett nem a szovjetunió kommunista pártjával, hanem vatikán klerikláris hitkomisszárjaival. Ez jövedelmező lehet, mert megetették ezt már a lengyelek is,

Ott is oda-vissza pénzelték egymást Valensa és az akkori Pápa.

midnight coder 2010.12.10. 13:42:48

@fortytwo: Nos, azért a rabszolgatartás és a kereszténység nem igazán zárja ki egymást. Az a sok néger nem úgy került amerikába hogy átúszott a tengeren. És ha választanom kellett volna egy római vagy egy inkvizíció korabeli átlagpolgár élete közt, nos alighanem a rómait választottam volna. Persze, rómában rabszolgának lenni szar ügy lehetett, de hidd el hogy a középkori jobbágy élete sem volt épp csupa móka és kacagás.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:43:44

@Almatlan Jozsi:

Persze, hogy hit az aterizmus is. De az ateizmus és a teizmus, tehát az istenhit meg mi is???

Hát mindkét eszme antikarakuttyista.

Mindkét eszme tagadja Isten teremtőjének a létét.

midnight coder 2010.12.10. 13:44:16

@IGe: És azért ha jól megnézzük, a lengyelek nem állnak annyira rosszul mostanság. Ami rólunk, hála az elmúlt 8 évnek valahogy nem annyira mondható el.

septem 2010.12.10. 13:46:22

én ilyennek látom a kereszténységet:

index.hu/kultur/eletmod/csabateso564/

aztán mondjon valaki még egy vallást, amelyiknek mindenki számára nyitva állnak a kórházai, hajléktalanszállói, árvaotthonai.

hallott már valaki liberális szeretetszolgálatról?

funfun 2010.12.10. 13:47:04

@IGe: De, tudom. De én elfogadom a katolikus egyházat is, a katolikus vallás mellett. Nekem is sok gondom van az egyházzal, a magyarországi katolikus egyházzal is, de ennek dacára én ennek a családnak a tagja vagyok. Én azt is tudom, hogy az egyház nem egyenlő a papsággal. Az egyháznak minden megkeresztelt ember a tagja. Tehát az is, aki hisz, az is, aki nem hisz. Mert az egyháztagság a katolikus tanítás szerint a keresztséggel jön létre. Eltörölhetetlen jegy. Az maradsz az örökkévalóságig. Más kérdés, ha nem hiszel, vagy más vallásban hiszel.
Ami a bajom a magyar klérussal, a magyar püspökökkel: prostiként (=pénzért) lefekszenek a kormánynak. Holott az egyház léte nem az állami normatíváról szól. Sajnálom, hogy sokaknak ez jelenti a hit, vallás, egyház lényegét.

akdiana (törölt) 2010.12.10. 13:47:05

@Franky4fingers:
nem, moszlim közösségben nem éltem, de ugyanígy semmilyen más vallási közösségben sem, egyik sem az én világom...

Harmincon túl vagyok, 40 éves még nem vagyok. Olyan korba születtem, ahol a vallás az egyén szabad választásán alapul, maga döntheti el, hogy ér-e belőle, vagy sem. Remélem, ez ezentúl is így marad.

Nem vallásos családból származon, már a szüleimben sem merült fel olyan gondolat, hogy meg kellene engem csecsemőként keresztelni. Még a 90-ik életévéhez közeledő nagymamám sem hívő, sőt úgy tudom a dédszüleim sem voltak azok, még ők sem vallásos elvek szerint nevelkedtek és éltek, -független attól, hogy abban a korban pusztán szokásból megkeresztelték őket még. Nagyjából ennyi közük volt a valláshoz, vallási értékekhez, semmi több. Mégis tisztességesen éltek.

Amúgy gyerekként értetlenkedve figyeltem, ha néhány másik gyerek karácsony táján "betlehemezni" ment...stb. Szerencsére, nálunk karácsonykor nem volt Jézuska emlegetése se soha.

Tiszteletben tartom mások hitét, cserébe mások is tartsák tiszteletben, aki nem kér vallásból.
Tanulják meg az iskolában a diákok, hogy mi a kereszténység, milyen irányzatai vannak, mik voltak a történelem során, mint ahogy mit takar a többi vallás ugyanúgy, a világ mely részére általánosságban mi jellemző, de ne akarja mosni senki a gyerekek agyát. Ha a szülei vallásos elvek szerint nevelik, az egy dolog, de az iskola ne akarjon beleszólni, kinek mely vallási erkölcs az érték, vagy sem....stb.

Remélem nem retográd tendenciák feláé haladunk, bízom benne, az egyén szabadon dönthet ezentúl is :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.10. 13:47:23

Kedves poszt toló!
A tefélére is mondhatta volna Viktor bácsi, a gyimesi zenész: "Bátor gyerek! Még a templomban is fingik"

midnight coder 2010.12.10. 13:47:27

@l.x. A jó ég óvjon minket az iszlámtól és a többi még nyomulósabb vallástól. A katolicizmus tökéletesen jó arra amire egy vallás kell, ugyanakkor pont annyira erős amennyire szabad egy vallásnak erősnek lennie. Keresztény inkvizíció biztosan nem lesz a következő 1000 évben európában. A iszlámmal kapcsolatban ebben nem lennék ennyire biztos.

samba pa ti 2010.12.10. 13:47:44

én most megyek és megsimogatom az én
buddha-m pocakját.
ő legalább mosolyog,s nyugalmat áraszt.

BanáNkapitány 2010.12.10. 13:48:52

@Rahsid:
Az a baj veled barátom, hogy f@szságokat irkálsz, és még büszke is vagy rá. És amikor meg kiigazít valaki, akkor jössz ilyen "500-év lemaradásban vagy" dumákkal. Miért nem mész honfoglalózói, vagy valami?

samba pa ti 2010.12.10. 13:49:55

@midnight coder:
ebben az inkvizícióban én egyáltalán nem lennék
olyan biztos.csak várd ki a végét.
zsoltika és vikto nagy dolgokra képes és mernek is nagyot álmodni.

val 2010.12.10. 13:50:53

"a keresztények megfeszített istenét nem szeretném viszontlátni a templom falain kívül"

Én meg nem szeretném a zsidók vasvilláját a nyugatinál látni. :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 13:51:06

@midnight coder:

A lengyelek és a csehek is azonnal kizárták az összes volt komcsit a hatalomhoz jutás lehetőségéből . Nos most nálunk a kormány tele van volt komcsikkal, akik annyira, de annyira vallásosak, meg katolikusok lettek mind hirtelen.

Tehát a lengyelek csak egy felé fizettek sápot és csak egy vérszvójuk van. A kereszténység. Nekünk kettő., sőt három. A volt komcsik, vatikáni hitkomisszárok és hát ahogyan olvashattad, mert eldicsekedtek vele már egy másik ország álltal is fel vagyunk gazdaságilag vásárolva, megszállva.

kafferbivalybalamber 2010.12.10. 13:51:32

Bizony elvtársak, támad a klerikális reakció.
És a karácsony is közelg.
Ezért aztán minden napra minimum egy antikeresztény írást ki kell tenni az Index címlapjára. Ezt még Rákosi elvtárs-pajtás hagyta örökül.

szlotajancsi 2010.12.10. 13:53:01

@IGe: "Csak, hogy a pénzt elviszi most vatikán"
???

Almatlan Jozsi 2010.12.10. 13:55:27

"És még egy intelem az elfajzott lelkednek: ha majd szeretteid a halálos ágyukon elkínzott arccal néznek rád, jusson eszedbe, hogy te nem is vagy hívő, és ostobaságnak tartod az egészet, s ezt mondd el nekik is!

Vajh, megtennéd-e?! "

O megtenne, ugyanis az ateista emberek valojaban nem szeretnek senkit onmagukon kivul. "Szeretteik" halala az evolucio egyik szuksegszeru velejaroja. Valojaban igy az ateizmus a halal vallasa. Csak ugye ehhez nemi logika kene, hogy megertsek. De nem fogjak mert kognitiv disszonancia merulne fel bennuk.

Meg egyebkent soha eletemben nem lattam alazatos vagy szereny ateista embert. Ateista csak bekepzelt, mindent mindenkinel jobban tudo, masokat es legfokeppen a "barom hivoket" lenezo ember lehet, mint ahogy ezt errol a forumrol lathatjuk is.

Mas. Hol lesz 50 ev mulva a keresztenyseg? Istenek vagytok, hogy ezt kerdezitek? Nem tokmindegy? Egy eszmerendszer nem attol jo vagy rossz, hogy hanyan tamogatjak. Ez nem egy nepszerusegi verseny. Istennek nincs kisebbrendusegi komplexusa mint nektek ateistaknak, hogy attol erezze jol magat, hanyan ertenek egyet vele. Ha szartok magasrol ra az nektek lesz egyedul rossz majd.

Persze bekaperspektivabol 50 ev nagyon hosszu idonek tunik. Majd ha 50 eves leszel es visszanezel az eletedre, rajossz: 50 ev egy ropke pillanat volt. Meg 50 ev es mar nem is elsz. De Isten orokke elni fog. Szoval ovatosan ezzel az "az nevet aki utoljara nevet" dumaval. Nem ti lesztek azok. Szoval a kerdes inkabb az, hogy te hol leszel 50 ev mulva?

En pl. kokemeny ateista voltam. En is megirhattam volna ezt a cikket korabban. De ahogy mult az ido, gondolkodtam, es a jol felepitett ateista eszmerendszerem kezdett osszeomlani. Belattam, hogy ateizmussal nem jutok messzire. Egy kulonbseg volt koztem es koztetek: sosem szerettem a bekepzelt, buszke embereket. Az az arrogancia amivel a keresztenyseget, a hivoket kritizaljatok es lenezitek, egyszeruen emberkent unszimpatikus. En ebbe a bekepzelt, mindent mindenkinel jobban tudo csoportba nem akarok tartozni. Az egy dolog, hogy igazad van, de ezt masokra raeroltetni ilyen agressziven, nagyon gonosz dolog. Szegyellem, hogy valaha ateista voltam. Gonosz emberek tartoznak bele (legalabb is a cikk alapjan) - tisztelet a kivetelnek, pl. nekem is aki az voltam. Jo erzes nektek hogy gonosz emberek vagytok?

Olvasgassatok inkabb konyvet a kovetkezo cimekkel: "power of indirect persuasion".

mikrovp 2010.12.10. 13:57:46

Mindent összevetve mégis azt mondom, kellenek az ilyen írások. Hiszen valahogy el kell, hogy váljon az ocsú a búzától! Meg itt van ez az örökös "félni kell" dolog is. Szabad a választás, aki akar, féljen. Ha valaki úgy él itt, hogy fenyegetve érzi magát, ne tartsa vissza, ossza meg, sőt, figyelmeztesse a többieket a várható veszedelemtől. Én például félek a patkányoktól! Ezek fertőzéseket terjesztenek és ártatlan, kiságyban fekvő csecsemőkbe is belemartak már! És mindenhol ott vannak! Meneküljünk!!!

Rahsid 2010.12.10. 13:57:56

@BanáNkapitány: Azért mert nagyon jó röhögni a magadfajta ostoba kamu keresztényeken. :)

iovianus 2010.12.10. 13:59:30

áhh, inkább nem is írok semmit, ilyen mélységeknél felesleges.

BanáNkapitány 2010.12.10. 14:01:00

@Rahsid: "jó röhögni a magadfajta ostoba kamu keresztényeken. :) "

Csak nyugodtan, viszont vigyázz! Mert ez a Ki nevet a végén című játék!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:01:15

@szlotajancsi:

Nagyon trükkösen van megoldva, hogy ne is tudd, mekkora az a pénz.

2002-ig még nagyjából lehetett követni. Akkor egyébként éppen

Míg I. Viktor 4 év alatt "csak" 2.75 -szeresére emelte az egyházak támogatását, 2002-ben a Medgyessy kormány költségvetési tv.javaslata szerint egy év alatt több mint a további duplájára emelkedett 33.23 milliárdról 67,7455 milliárdra!

www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=10608

óóóó 2010.12.10. 14:02:47

Most jól olvasom, hogy tényleg azon megy az ajvékolás, hogy a kereszténység bele fog kerülni az alkotmányba valamilyen formában?
Illetve, hogy elképzelhetö, hogy hittant fognak tanitani az iskolában?

midnight coder 2010.12.10. 14:05:32

@samba pa ti: Biztos lehetsz, több okból is.

1. Nincs meg a szándék. Senki sem akar inkvizíciót. Ma magyarországon inkább keresztényüldözés van. A keresztény vallást bármikor bárki gyalázhatja nyíltan, Pl. ez a post is. Mondjuk egy iszlámmal már más a helyzet. A zsidó vallás gyalázása sem hiszem hogy felkerülne az index címoldalára, hacsak nem a kereszténység gyalázásának álcázva.

2. Nincs meg a tömegbázis. Nincs túl sok valóban templomjáró elkötelezett keresztény.

3. Nincs meg a külső környezet. Európa közepén ma nem igazán lehet ilyet csinálni.

Ugyanez már az iszlámra nem mondható el. Bár ma még elég gyengék, de nagyon tudják hogyan kell terjeszkedni. Ha nem vagy hívő, elvágjuk a torkod. Ez elég meggyőzően tudja emelni egy országban az iszlámhívek számát, különösen ha amúgy nem túlzottan hisznek semmi másban.

És az iszlámisták aránya szerte a világban növekszik - itt európában is, ráadásul itt csökken a népesség, márpedig a felszabaduló életteret előbb-utóbb jön valaki aki belakja. Ez pedig ezen a tájon jó eséllyel afrika északi részéről fog érkezni.

HányÉves 2010.12.10. 14:06:57

@spinat: "két komment tetszett, valahogy így szóltak, hogy a kereszténységnek nincs is köze a katolikus egyházhoz, meg az ószövetséghez sem. Szóval akik tanítjakmeg ami alapján tanítják, ahhoz magának a dolognak nincs is köze. No mondjuk nem ez az egyetlen inkonzisztencia a dologban"

A kereszténységet messze nem kizárólag a katolikus egyház "tanítja", és messze nem az Ószövetség alapján. Ebből következik, hogy ha valaki azt állítja, hogy a keresztény hit nem összemosandó a katolikus egyházzal és főleg nem az Ószövetséggel, akkor abban valóban nincs inkonzisztencia.

dupla vé 2010.12.10. 14:07:46

@midnight coder:
miért az iszlámtól félsz?
"Teljesen nyilvánvaló, hogy az USA-ban a Koránégetés bármikor megvalósítható, de Tórát - vagy amit viszont valóban célszerű lenne, a talmudot égetni elképzelhetetlen. Vagy ha azt meg is valósítják, egész biztosan nem engednék nagy társadalmi megmozdulássá fejlődni, és végképp nem kapna nagy nyilvánosságot. És nem is lenne hetekkel előre meghirdetve. Pedig szeptember 11-én csak egy talmud-égetésnek lenne helye (ha már könyvégetést kell tartani), mivel a moszados ügynökök érték el az amerikai vezetésnél is, hogy a terrortámadást kivitelezhessék, hogy legyen ok a háborúra és a terrorra világszerte. Vagyis szeptember 11-e a zsidó terroristák, és nem az iszlám hívei miatt történt. Nagy üzlet volt ez nekik: rátenyereltek az olajkészletek és egyéb ásványkincsek jelentős részére, károkat okoztak a felfejlődő országoknak, és egy ideig még elodázták a birodalmuk összeomlását.

Az iszlám-ellenesség mesterséges felszítása világviszonylatban, közvetlenül vagy közvetve indokolja az amerikai hódítást. Az viszont, hogy az iszlám szembeszáll a cionizmussal, megmutatja az iszlám pozitív oldalát. Bármilyen iszlám-, Orosz- vagy Kína-ellenes hangulatkeltés, kritika jól jön a cionistáknak, mert indokolja a fosztogatásaikat, és a szabadkőműves világuralom fenntartását. "

persze mai elzsidósodott világunkban érvágásként érne mindenkit, hogy nem lehet buzulni, drogozni, és a becsület nem jogi kategória, de egyszer majd csak eljön a várva várt megtisztulás

midnight coder 2010.12.10. 14:08:02

@Almatlan Jozsi: Ez megint elhamarkodott következtetés. Nagyon sok rendes, normális ateista embert ismerek. Pont ugyanolyan előítélet mint a másik oldalon az hogy aki papnak megy az pedofil, de legalábbis homokos.

midnight coder 2010.12.10. 14:10:35

@dupla vé: Hol élsz te ? Az amcsik erősen leszálló ágban vannak, már vagy 10 éve (amúgy európával együtt). Még 10 év és kb. annyira lesz fontos hogy mit akarnak az amcsik mint az hogy mit akar az eu vagy épp az oroszok. Magyarul semennyire. Két meghatározó erő lesz itt belátható időn belül: Kína és az iszlám. De úgy 20-30 éven belül a kínaiak is bukni fognak.

forgodssake 2010.12.10. 14:11:12

@Behajtó70: ennyi suletlenseget egyetlen beirasba osszesuriteni keveseknek sikerul, ehhez gratulalok. ha a tenyekhez ragaszkodunk akkor:

Magyarorszagon az OSSZES vallas kepviselojet egyuttveve van 76 % . ( nem 90 % a kereszteny Magyarorszagon ahogy sikerult idebuizni a bar a 76 % nak ketsegtelen nagytobbsege kerezsteny)

MInden ember Magyarorszagon egy klubkartyaval rendelkezik( szemelyi igazolvany)
fizeti a klubtagsagi dijat ( ado)
a klub szabalya az, hogy a vallas a vallasi intezmenyekben, az allami feladatok az allamiban maradnak.
AHogy nem csinaltatok utlevelet a templomban,m ugy a templom se tunjon fel sem az iskolakban, sem mas allami intezmenyekben, semmilyen korulmeny kozott.

A demokracia nem azt jelenti, ahogy azt a sok birka elkepzeli, hogy MINDENBEN a tobbseg akarata kell, hgy ervenyesuljon. Lasd adot a tobbseg nem akarna fizetni, a tobbseg nem akarna, hogy fizetni kelljen a boltban a kenyerrert...

AZ ALLAMNAK SEMMI KOZE AZ EGYHAZHZ ES FORDITVA SEM.

azt, hgo yti ezt akarjatok, azzal csak az a baj, hgoy a multban mar bebizonyososdott, ( sot kozel keleten a jelenben is) hogy ha az egyhaz kozel kerul az allamhoz abbol csak baj keletkezik. Bar a tomegkontrollra valoban alkalmas, lasd szaud arabia, vagy iran.

de itt fent valaki irta mar h nem erdemes agymosottakkal vitazni, ezert megyek en is csotanyt derivalni tanitani ...

HányÉves 2010.12.10. 14:11:17

Azt meg tényleg megfontolásra érdemesnek tartom, hogy a legolvasottabb magyar internetes portálon az egyetlen nagy világvallás, amit nyíltan kritizálni lehet, éppen a keresztény. Szóval nekem messze nem tűnik annyira fundamentalistának, mint pl. az az iszlám, akinek követői körében tömeges felháborodást váltott ki néhány Dániában megjelent karikatúra. Kíváncsi vagyok, hogy ha Iránban megjelenne pár karikatúra Jézusról, vajon lennének-e tüntetések európában. Gyanítom nem, ugyanis mi elég felnőttek és elég szabadok vagyunk ahhoz, hogy megértsük, mi a humor és a sértés közötti különbség. (A keresztények maguk is sokszor viccelődnek a vallással és a papokkal.)

óóóó 2010.12.10. 14:12:15

Mert ha ez a probléma gyökere, akkor nem értem?
Miért baj, ha a XXI. században hittant atnitanak az iskolákban?
Miért baj, ha az alkotmányban benne van egy olyan dolog, amire egyébként az alkotmány alapja, az államiság épült fel a kezdetektöl fogva?
Kinek ártunk ezzel és kinek használunk?

Logan Grimnar 2010.12.10. 14:13:53

@ajjajjj: Az elsőt még kiegészíteném, te Taigetosz- pozitív:
1. aki tökéletesen egyetért (magam is közéjük tartozom) és nyugodtan, enerváltan bólogat
és miközben gondot okoz neki akár egy általános iskolai olvasmány értelmezése tovább bámulja a valóvilágot és a reklámszünetben korábbról felvett maunikasót néz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:13:55

"A miniszterelnök a pápához látogat,"

Ez volt szokás a BKV mutyinál is. Elment a pénz, (most ugyebár cirka 5 millárd forint)aztán egy személyes találka, ahol visszament a5-10 % zsebbe:-)

Számomra ami közös a két dologban, az nagyjából az, és talán érdemes az ottani hozzászólások özönéből ide kiemelni azt, hogy a klerikális mutyi és politikai nyomulásai legalább olyan, ha nem nagyobb pénzszippantó és újra elosztó, mint amit a BKV.-nál már tapasztalhatunk. Sőt még "jobb" is, mert nehezebben nyomon követhető a közpénzek elszivárgása, mert az egyházaknak szabad belső önkormányzatuk lehet ,és az ügyészség sem nagyon nyomozhat a befolyt pénz elköltése ügyében.

Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi
vilagnezet.blog.hu/2010/02/20/tota_w_bkv_es_az_egyhazi_mutyi

samba pa ti 2010.12.10. 14:16:16

@midnight coder:
1./ most még csak a szádat fogják be,ill. a szabad véleményt korlátozzák. / ld. szalai annamari és társai /
2./ holnap már nem lesz szabad leírni,mondani semmit,mert megbüntetnek.
3./ jövőre az Urat és Orbán Vikort kell magasztalni,
ők a te megváltóid.
4./ elmondom neked,polt pet barátunk nemsokára
felveszi savonarola csuháját.
s még azt mondod,ne féljek???!!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:16:51

Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi

vilagnezet.blog.hu/2010/02/20/tota_w_bkv_es_az_egyhazi_mutyi

Az egyházi mutyi a legbiztosabb dolog. Elutalnak vatikáni érdekeltségbe 5 milliárd forintot, majd egy személyes látogatás keretében visszakapja valaki annak egy nagy részét.

Így ment ez a BKV-nál is.

fehso2 2010.12.10. 14:17:59

Szerintem az emberiség ellenségei a butaság és a gyűlölet, különösen, ha egyszerre vannak jelen, mint a posztolónál.

szlotajancsi 2010.12.10. 14:18:41

@samba pa ti: ...azt hittem, hogy a marhavagonos csattanót is beleveszed a végére :D

Johny the mocsok 2010.12.10. 14:18:45

Bezzeg a zsidó menóra az mehet közterületre, mindenhova? A kettősmércéskurvaanyjátokat!

óóóó 2010.12.10. 14:20:06

@samba pa ti:
kicsit hazudsz csak.
már ma nem szabad leirni, mondani semmit, mert megbüntetnek. holokauszt tagadás például.
Akkor is féltél amikor ezt megszavazták?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.10. 14:21:52

tipikus ostoba, szélsőlibsi, bulizósfiatal írása

óóóó 2010.12.10. 14:22:43

@Johny the mocsok:
Pont ez fogalmazódik meg bennem is.
a posztolót ugy néz ki csak a kereszt zavarja templomon kivül,

ajjajjj · http://www.youtube.com/watch?v=BtP9Ugc5Eu8&feature=related 2010.12.10. 14:25:32

@Logan Grimnar: Szánalommal vegyes röhej látni (és ez egyre gyakrabb az elhülyülés lejtőjén lefelé száguldó Orbanisztánban) amikor egy agyhalott, agymosott zombi, lehülyéz kínjában, aki kimondja az igazságot...

XoniX 2010.12.10. 14:26:39

@Almatlan Jozsi: felhaborito amit irsz.Nem azert lettem ateista mert arrogans vagyok - ahogy Te irod - hanem azert, mert jelenlegi ismereteink szerint nem latom, hogy bizonyithato lenne barmilyen transzcendens felsobb hatalom letezese. Mint a realitasok talajan allo ember, meghagyom azt a lehetoseget, hogy tevedek, de nagyon-nagyon valoszinu, hogy igazam van.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:27:56

@Johny the mocsok: Jogos a kérdésed és ha nem is tőlem kérdezted én válaszolok neked. A menóra sem való közterekre és a judeo vallást is ellenezni kell, ha egyeduralomra törekedne a hazánkban.

Vannak erről írásaim és képeim is.

Elvetendő, gagyi, tákolmányok az aláírás a www.p-dox.hu/ Képek fejezetnél, ahol a menórát és a keresztet egymásra fotóztam.

Ja és itt is egyen mércével mérek:

Keresztállítás fejlődése a jobbiknál
2010.12.05. 11:29 IGe

Egyszeres kereszt, kettős kereszt, hármas kereszt, négyes kereszt, ... hetes kereszt, nyolcas kereszt és kész is a fenyőfa.
A kezdetekben ezen pártegyház, olyan 2003-2007 körül, sima ókori kivégzőeszközöket állított még, jellemzően tömör hulladékfából összetákolva, amit itt az alábbi képen láthatunk. Hozzáteszem a köztéri hanuka-menóra giccsek sem voltak sem akkor, sem manapság egy cseppet sem szebbek. Többen a pódiumra állított kivégzőeszközben már nem is az ókori, hanem a középkori barbár emberégetős áldozati szertartást látták jelképezni. Egyedül a rőzse hiányzik nagyobb mennyiségben a monó kereszt alól.

vilagnezet.blog.hu/2010/12/05/keresztallitas_fejlodese_a_jobbiknal

rasztaszív 2010.12.10. 14:28:24

@midnight coder:

az inkvizíció jelen van.
a tudatmódosítókat fogyasztók büntetésének elve egy inkvizíciós jogelv,és érdekes kérdés,miként válhatott egy ENSZ egyezmény részévé...

XoniX 2010.12.10. 14:29:12

@endike: probalj mar 1x kiemelkedni a sotetsegbol, es ertelemmel vitazni. Ratius a blogjaban eleg jol megfogalmazta azt, hogy az allam es egyhaz sikeres szetvalasztasat nem kene "visszacsinalni", mert ez jopar embernek nem fog tetszeni. Ehhez mi hozzafuznivalod van?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.12.10. 14:29:41

@0100011001010101: ez valami vicc akar lenni? Nem mertem röhögni, mert szefósokon nem illik.

óóóó 2010.12.10. 14:29:44

@ajjajjj: De Te nem az igazságot mondtad ki, hanem a Te vélt igazságodat.
Valamint a másik oldalon állókat degradáltad és akasztottál rájuk olyan jelzöket melyek a Te véleményedre voltak elsösorban igazak.

Hypofx 2010.12.10. 14:30:01

Hat vana Biblia ( Mozes 5 konyve, Profetak konyvei, Kiralyok konyve es az iratok) ez lenne az o szovetseg bar ez a megfogalmazas csak kereszteny oldalrol el.

Az uj szovetseg ennek a gyenge masolata ennyi.

A biblia ennel azert sokkal osszetetebb sem mint csak ugy felredobni feluletes nezelodes utan.

Ami a menorat illeti kis felre ertes van a menora 7 agu ami a tereken van hanukia 8 agu.

egy gyertya tartonak semmifele rossz uzenete nincs nem felelmetes stb. egy megfeitett ember szogekkel a teteben hat kerem......izlesek es pofonok

Peter T. Sinclare 2010.12.10. 14:31:42

Nem az a baj az írásoddal, hogy felsorolod a negatívumokat, hanem úgy állítod be, mintha csak azok volnának. És persze a kereszténységre hozod ki végül, hogy az a leggonoszabb vallás.

Sekély ismeretű komám, a buddhizmus még a kereszténységnél is élettagadóbb vallás eredetileg! Nézz kicsit utána...

Másrészt. Vajon melyik vallás állítja, hogy a homoszexuálisokat meg kell ölni? A kereszténység, vagy a judaizmus? Melyik vallás állítja, hogy a varázslókat, állatokkal hálókat meg kell ölni? A kereszténység, vagy a judaizmus?
Melyik szövegkorpuszban szólítja fel az Isten a követőit csecsemők, nők meggyilkolására? Az Ószövetségben, vagy az Újszövetségben?

Gerinctelen aljadék dolog a kereszténységet pellengérre állítani, miközben mélyen hallgatsz a judaizmus elfogadhatatlan törvényeiről!

Nem a kereszténység, hanem a judaizmus és az iszlám törvényei ellentétesek a modern európai liberális jogrendszerrel.

Már ha megkapargatod a felszínt.

Az a vallás, amelyik azt tanítja, hogy az istentagadókat, vagy alternatív szexuális irányultságú embereket MEG KELL ÖLNI, az nem lehet európai, nemdebár?

Mikor növesztesz gerincet és ugrasz a judaizmusnak, vagy iszlámnak neki?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.10. 14:31:54

@XoniX: próbálj már egyszer kiemelkedi a sötétből. nem feltétlen kell nektek a vallásosok szintjén érvelni. értelemmel kéne vitáznotok, nem olyan sötéten ahogy most teszitek
de hát ha nem emelkedsz ki a brutális sötétből, akkor ez nem fog menni

ja és töröld le a habot a szádról

dupla vé 2010.12.10. 14:32:40

@midnight coder: biztos nem egy helyen élünk, ha az oroszokat egy kategóriába sorood az euval, vagy az usa-val.
egyébként meg ha úgy gundolkodunk: "Két meghatározó erő lesz itt belátható időn belül: Kína és az iszlám" akkor kimondhatjuk, ma két meghatározó erő van, izrael és a judeo. és egyátalán nem bánnám, ha a mostani "aranyozott lakat" lekerül a zárkánkról, hiába tűnik úgy sok embernek, ha a kilincs alá ül akkor igazából az egy gyönyü nyakék, és hiába tűnik szabadságnak a szabadosság, ez az egész csak egy -ahogy tanult kollégám mondaná - bunkó nagy fos.
szóval tényleg nem egy világban élünk

Logan Grimnar 2010.12.10. 14:33:00

@ajjajjj: a te igazságod, te szánalmas pára, kimerül magyarozásban, Orbánozásban, zsidózásban, cigányozásban és kereszténygyűlöletben.
Nem sok örömöd lehet az életben, tényleg sajnállak.

DannyWilde 2010.12.10. 14:33:11

Egy darabig vicces látni blogokon azokat a próbálkozásokat, hogy valaki egy pár odahányt flekken megpróbálja megmagyarázni, hogy "a kereszténység" meg "az egyház" micsoda rosz dolgok.

Aztán kicsit szánalmas.

Mint egy kisegér a terráriumban. Neki az a kis buta világa. 3D-s, valóban, és neki pont meg is felel.

Aztán jönnek az 1D-s, hitről-eszmékről-világnézetekről egysorokban kinyilatkoztató IQ-rambók.

Csak azt nem tudom, az ilyen ember valaha feltette-e magának a kérdést: létezhet-e a világon olyan dolog (gondolatkör, tény, jelenség...), ami megváltoztathatná azt a kis szűk látókörét? Mármint valami reális, nem "csodák" vagy ilyesmi. El tud-e képzelni olyan szituációt, hogy elgondolkozzon, és azt mondja: hm, lehet, hogy elhamarkodtam a véleményalkotást, lehet, hogy ezt tényleg jobban körül kéne járnom még...

Ebből a szempontból mindegy is, hogy kereszténység vagy bármi más a téma. Tud 10-20 "tényt" és azt hiszi, ezzel lát-ért mindent.

Persze, valahol mindenki így van ezzel, vannak fokozatok. De egy nagyon értelmes embernek eszébe sem jutna ilyen súlyú dolgokról ilyen súlytananul nyilatkozni.

Csak úgy megjegyzem, elfér itt a sok között...

Peter T. Sinclare 2010.12.10. 14:34:25

@XoniX: Ezzel teljesen rendjén van. Mindenkinek jogában kell álljon, hogy hisz-e, vagy sem. Sem a hitbeliség mellett, sem ellen nem szabadna síkra szállni.

Ezért elfogadhatatlan az iszlám.

Studt 2010.12.10. 14:34:26

AZ EMBERISÉG ELLENSÉGEI A FIDESZ BANDA
FŐ ELLENSÉG és TUMOR betegség maga a Nemzeti GONOSZ TÖRPE.
a Tumort ki kell vágni mielőtt a beteg (MAGYARORSZÁG) meghal!!!!!!!

Logan Grimnar 2010.12.10. 14:36:56

@Studt: basszus, télleg kár volt bezárni a lipótot....

Peter T. Sinclare 2010.12.10. 14:37:41

@ajjajjj: A kereszténység szerint nem szabad megölni senkit. A judaizmus szerint meg kell ölni a homoszexuálisokat - többek között. Az iszlám szerint minden pogányt, hitetlent és hitehagyót meg kell ölni.

Vajon melyik vallás illeszkedik az európai normákhoz?

Ratius 2010.12.10. 14:39:00

Kedves Kommentelők!

Eltökélt szándékom, hogy ne válaszoljak a nekem szegezett kérdésekre, mivel hit dolgában értelmezhetetlen a józan belátásra alapozott vita. Mégis tennem kell pár megjegyzést, mert úgy látom itt-ott félreérthető, amit írtam.

Nem keverem a vallást az egyházzal. Az egyház, mint egyébként minden egyház, egy sajátos hatalmi struktúra, és mint ilyen, értelemszerűen elköveti a maga gaztetteit. A szelídnek tartott buddhizmus nevében is gyilkoltak embereket. E tekintetben a keresztény egyházak sem különböznek a többitől. Az, hogy a posztban a keresztény egyházak bűnei is megjelennek, csak annak illusztrálására szolgál, mennyire sok kárt okozott a keresztény vallás Európának.

Mert a poszt lényegileg a keresztény vallásról szól, amely szerintem olyan, amilyennek leírtam, egy emberellenes, sötét halálvallás. Ez persze nem jelenti azt, hogy a keresztény ember gonosz volna, vagy szükségszerűen boldogtalannak érezné magát. De azt igenis jelenti, hogy boldogsága és derék embersége fölött mindig ott lebeg isten jutalmazó-büntető hatalma, mint azt az egyik hozzászóló nagyon szépen megfogalmazta. Ám a döntési szabadság ilyesféle korlátozása nem egyedüli módja az emberi együttélésnek. Számos nagyszerű civilizáció jól megvan kereszténység nélkül, mi több Európa legnagyobb sikereit éppen akkor érte el, amikor szembe tudott fordulni a kereszténységgel.

Aktuális mondanivalóm egyébként nem a kereszténység gyalázása volna, hanem csak annyi, amit a bevezetőben is írtam: isten lehet az alkotmányban, keresztény (mohamedán, zsidó, stb.) isten meg nem. Mert míg a szabadon értelmezhető istenkép az emberek többsége számára elfogadható, addig a keresztény isten alkotmányba foglalása komoly aggályokat vet föl.

panteon 2010.12.10. 14:40:11

A poszt írója most leírta a szerinte frankót!
Hozzászólt egy témához amihez lövése sincsen, vagdalózik, hülyeségeket beszél.
Ez olyan mintha egy óvodás aki nem tud számolni, megmagyarázza, hogy 2+2 =5 és a te k...va anyádat ha mást mondasz.
Az ilyen ember tényleg sajnálatra méltó....

Peter T. Sinclare 2010.12.10. 14:40:25

@borisz: "számomra a keresztény tanítások legkiakasztóbb pontja ez a furán értelmezett szabadság, ami pontosan azt jelenti, hogy "szabadon eldöntheted, hogy úgy teszel, ahogy azt isten parancsolja, vagy bárhogy máshogy teszel, de akkor bosszút áll rajtad"

ez szabadság?
LOL "

Kedves alulművelt cimborám, ez a judaizmusban jelent meg először. A bosszúálló, féltékeny Isten a judaizmus sajátja.

Fordulj a területileg illetékes rabbihoz a panaszoddal, köszike.

ÉN OF 2010.12.10. 14:40:58

Remélem van annyi humorérzéke az Úrnak, hogy a következő róla szóló bizonyságtételt veled íratja meg :)

Peter T. Sinclare 2010.12.10. 14:41:32

@Ratius: Miért hallgatsz a judaizmus viselt dolgairól, he? A judaizmus szerint kell megölni a homoszexuálisokat, vagy a kereszténység szerint?

Na?

Tehetsz egy szívességet te is.

Archenemy 2010.12.10. 14:43:22

@samba pa ti: ma még négy fok a Balaton
áprilisban már tíz lesz
júniusban huszonöt
októberben negyven
decemberben kilencven
jövő februárban százhúsz

logika ftw

óóóó 2010.12.10. 14:44:21

@Ratius:
Nincs szerintem semmilyen aggály ha keresztény isten kerül bele.
Elvégre ahogy egyszer mát irtam: az alkozmány az államiságunk egyik jelképe és ennek feltétele volt anno a kereszténység felvétele.
Igy alakult.
Nyilván ez nem kötelez senkit semmire a XXI. században. Ezért nem értem mi a probléma Vele.

Logan Grimnar 2010.12.10. 14:46:06

@Ratius: "mi több Európa legnagyobb sikereit éppen akkor érte el, amikor szembe tudott fordulni a kereszténységgel." konkrét példát ha kérhetnék...

goex 2010.12.10. 14:46:18

@akdiana:
A gyerekkorodból hiányzott sok mese és varázslat, ami örömmel töltötte volna el a szívedet. Illetve sok játék, ami úgyszint.
Nem mondom lehetett benne más/hasonló.

Muad\\\'Dib 2010.12.10. 14:47:48

@Ratius:
Mivel Magyarország a legnagyobb sikereit keresztény országként érte el, így az egész érvelés értelmetlen. Ugyanis pont ez a célja a tervezetnek. Rávilágítani, hogy Magyarország keresztény királyságként érte el a legnagyobb történelmi tetteit. Ilyen egyszerű ez. Az pedig teljesen egyértlelmű tudatlanságot mutat, ahogy a kereszténységet kezeled. Persze nem egyedi ez, sokan gondolják azt, hogy azért, mert már 4 filmet is láttak a Discoveryn, valamint 3 blogbejegyzést olvastak a témáról már szakértői a kérdésnek. Vonatkozik ez mindenre, nem csak a vallásokra.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:48:26

@Ratius:

Az alkotmányban egyik gyilkos ideológiára való semmilyen utalás ne jelenjen meg szerintem. Ne legyen benne se MarxEngelsLenis, se Istenke.

Semmi sem tiltja, hogy valaki fasizmusellenes, sztálinizmusellenes, vagy akár keresztény/katolicizmusellenes vagy ((vallásellenes)) legyen. Ezen ideológiák gyilkos voltát ráadásul még a történelem is igazolta. Történelmi tény. A katolicizmusról szólva maga II. János Pál pápa ( másodállásban háborús felbujtó ) is elismerte és bocsánatot is próbált kérni az emberiségtől. Az más kérdés, hogy az emberiség, így én is nem felejtek és nem bocsátok meg. Nem vagyok hajlandó rehabilitálni és patyolat tisztának elfogadni egy destruktív ideológiát.

Az nem felmentés az ideológiák számára, hogy de ma már napjainkban sem az újfasiszták, sem az újsztálinisták, sem az újkeresztények/katolikusok nem gyilkolnak halomszámra embereket és az sem, hogy nem volt ám minden fasiszta, sztálinista, keresztény/katolicista gyilkos, hanem voltak ám köztük jó emberek is. Ezek még attól gyilkos ideológiák álláspontom szerint. Azért gyilkos ideológiák, mert ideológia alapon meghatározzák, hogy a milyen ideológiában hívő, valló ember a jó ember és melyik a rossz ember. Tehát különbséget tesznek ember és ember között. Az egyik faj és vallás szerint, a másik olyan alapon, hogy hisz-e valaki a bibliai Istenben, vagy sem, a harmadik olyan alapon, hogy elfogadja-e a szélsőséges kommunizmust, pártvezért vagy sem. A történelem folyamán ezen ideológia elfogadása, vagy megtagadása elegendő volt, hogy élet, vagy a halál legyen valakinek a sorsa.

Ratius 2010.12.10. 14:48:41

@Peter T. Sinclare:
Azért mert nem ismerem a judaizmus viselt dolgait.

svgy 2010.12.10. 14:49:08

@borisz: Azt gondolom, kicsit másképp áll a dolog ezzel a "bosszúálló Istennel", mint ahogy azt te a keresztény tanításokra rávetíted.
Alapvetően nem arról van szó, hogy majd az őszszakálló bácsi és jól megbüntet, ha nem tartod be, amit ő mond neked, a végén meg belevág egy fortyogú üstbe. Ez egy nagyon-nagyon primitív és leegyszerűsített Isten-kép, kb. 5-6 éves gyermek színvonalát tükrözi. Kétségtelen, hogy az ókori zsidó népnek is hosszú és rögös utat kellette bejárnia az Isten-ismeret tekintetében, ahogy az a Bibliában nyomon követhető és mindig csak az aktuális ismeretanyaguk birtokában tudtak írni is Istenről. Nem véletlenül voltak oly sokszor problémáik pl. a környező népektől átvett bálványokkal sem - hisz az ember akkor is és ma is igen előszeretettel gyárt magának hamis, torz Istenképeket. Végül - hitünk szerint - Jézus által egészen konkrét és nyilvánvaló ismereteket szerezhettek (volna...) róla, azaz az egyetlen igaz Istenről ők is és ma az Újszövetség révén mi is.
Arról van tehát inkább szó, hogy ha nem tartod be pl. a 10 parancsolat útmutatásait, annak következményei lesznek a te és mások életedben, akkor is ha Isten szeret téged (mert hitünk szerint). Ebben áll a tanítás lényege: megmutatja neked, mi az amit érdemes elkerülnöd és mi az, ami a javadra válik és építőleg hat rád. Ha tetszik, akkor ne is keverd bele Istent, csak figyelj a kijelentésekre (pl. a legfontosabb parancsokra) és a következményekre. Aztán amikor elkezded belátni, hogy bizony a következmények elkerülhetetlenül azok, mint amiket a Biblia tanít, akkor lehet mégiscsak elgondolkozol Isten létén is...

Visszatérve a felvetésedre: mondok még egy kissé sarkított példát: ha minden vagyonttárgyat, amit csak megkívánsz, elveszel másoktól, akkor kárt okozol nekik (valójában magadnak is, de ezt most hagyjuk...), Istentől függetlenül is, igaz?
Most akkor hogy van ez a szabadság? Az a jó, ha keretek közé van szorítva (ahogy a kereszténység és pl. némileg más vonatkozásban a mai modern jogrend is tartja), vagy az a jó, ha bárki bármit megtehet? "Lol" ?

rasztaszív 2010.12.10. 14:51:01

@óóóó:

személyesen nem kényszerít semmire.viszont teret nyit egy agresszívan terjeszkedni kívánó szervezet előtt.ez a probléma vele.

fitball 2010.12.10. 14:51:28

@Archenemy: Pontosan így van! Nem akartatok a gyűlöletbeszéd ellen törvényt hozni?? Mert ez pontosan fedi ezt a témát!!!

Archenemy 2010.12.10. 14:51:45

@Ratius: az az volt, amikor egy ködös őszi délután több embert öltek meg, mint a spanyol inkvizíció ötszáz év alatt?

óóóó 2010.12.10. 14:52:21

@IGe:
Ne is haragudj, de akkor az alkotmány mi legyen?
egy üres lap?
baszod!! mondj valamit amiért nem gyilkoltak?
aminek a nevében nem gyilkoltak és benne van az akotmányban?
Tulajdon? megvan?
szabadság? megvan?
mégis mi a lófaszért a vallás az és azon belül is a kerszténység ami Neked mégis ennyire csipi a szemed?

dupla vé 2010.12.10. 14:52:33

@Ratius: "Mert míg a szabadon értelmezhető istenkép az emberek többsége számára elfogadható, addig a keresztény isten alkotmányba foglalása komoly aggályokat vet föl."

hogy is mondta előző királyunk? "el lehet innen menni."
szóval akinek nem tetszik, annak tipli, oda, ahol az ő vallása a domináns. de szép is lenne... nem is értem miért nem vallásszabadság, ha azt mondjuk, magyarország egy egyetemes keresztény vallású ország. attól még élhet itt vendégként bármely vallású egyén, de a mi értékrendünket el kell fogadnia.
másrészt az alkotmány preambulumában lenne rá utalás. magyarul -nem értem miért nem lehet eleve úgy mondani - a bevezetőben.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 14:52:40

Kereszténység... nos igen. De melyik is? A római katolikus? A görög katolikus? A pravoszláv egyház? A reformátusok? Soroljam?

A vallással semmi gond nem lenne. Bár én magam nem vagyok hívő, de soha senkit nem akartam meggyőzni arról, hogy a hite, vallása, nevezzétek aminek akarjátok gond lenne.

Az egyházakkal már egésze más a helyzet. Ott már komoly szerepet játszanak az egyének haatalmi törekvései, a népbutítás, stb....

Kötelező tananyaggá tenni a hittant nevetséges elgondolás. Mi lesz a zsidókkal, muzulmánokkal, hindukkal, buddhistákkal vagy akár az ateistákkal? Nekik miért lenne ez kötelező egy állami iskolában?
Vagy majd lesz szépen minden vallásnak saját iskolája? Remek ötlet, csak épp ez a szegregáció egyik legszebb iskolapéldája, ami ellen manapság oly divatos kézzel-lábbal tiltakozni.

Talán megelőlegezhetnénk nekünk embereknek, hogy képesek vagyunk magunk eldönteni, milyen szellemben kívánunk élni, vagy nevelni a gyermekeinket. Olyan nagy kérés ez?

óóóó 2010.12.10. 14:54:17

@rasztaszív: Ezt te is tudod, hogy baromság, hisz benne lesz a szabad vallásgyakorláshoz való jog.
Nem nyit semmiféle agressziora.
Egyszerüen elismeri a multunkat.
Aaz meg ne fájjon már.

XoniX 2010.12.10. 14:54:58

@XoniX: probaljuk elkerulni a szemelyeskedest. Hozza tudsz erdemben szolni a cikkhez, vagy csak fikazod azokat, akik nem ertenek egyet veled?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.12.10. 14:55:28

sajnos nagyon buta vagy, kedves posztíró. (Bocsi, de ezt nem lehet személyeskedés nélkül ...)
Csak Szent Maximilian Kolbe történetét olvasd el. Az a lényege a kereszténységnek.

XoniX 2010.12.10. 14:55:56

@endike: bocs, az elozot melleklikkeltem. Naszoval: probaljuk elkerulni a szemelyeskedest. Hozza tudsz erdemben szolni a cikkhez, vagy csak fikazod azokat, akik nem ertenek egyet veled?

terensz szpenszer 2010.12.10. 14:56:16

@l.x.: Jézus nem volt zsidó, nem tudom honnan veszed ezt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 14:57:07

@óóóó:

Mert a judeo-kerszténység a világ legálszentebb és legkártékonyabb ideológiája. Amit a történelmünk bizonyított. A vallásháborúkat, az első és amásodik világháborút, Hitlert és Sztálint is ennek "köszönhetjük" eredendően.

Nem a béke és a szeretet vallása, hanem éppen ezeknek az ellenkezője.

Ja és a magyar őseink is megjövendölték:

ADDIG NEM LESZ BÉKE ÉS NYUGALOM MAGYAR ÉS MAGYAR KÖZÖTT, AMEDDIG A KERESZTÉNYSÉG A FŐ URALKODÓ VALLÁS HAZÁNKBAN.

óóóó 2010.12.10. 14:57:53

@Ula: Mi lesz a többi vallást gyakorló gyerekkel az iskolában?
semmi.
Kérhetnek felmentést a tárgyból, mint tesiböl.
Vagy beül és meghallgatjaés nem esik semmi bántodása, ha más világnézetet is tanul.
Vag szerinted mi lesz?
belehal?

totya87 2010.12.10. 14:58:43

Peter T Sinclair

ha emlékszem tanulmányaimból a keresztények igaznak fogadják el az Ószövetségi könyveket is, Jézus is mondott olyat, hogy "...az Írásból egy jot sem veszhet el...". Az lehet, hogy a judaizmus találta ki, de Jézus NEM tagadta meg.

Ami nekem a kereszténységben felfoghatatlan:

1. az Úr mindenható és mindenttudó
2. minden ember eredendően bűnös
3. az Úr elküldu egyetlen fiát
4. a bűnösök megölik, erre megbocstá (nyilván előre tudta, hogy így lesz ld 1.pont)

Nem lehetett volna, megölés nélkül is megbocsátani? Pl kinyilatkoztatni, hogy aki énbennem hisz az megmenekült?

óóóó 2010.12.10. 14:59:37

@IGe: De nem válaszoltál a kérdésemre.
ne ködösits hanem válaszolj?
mi lehet az alkotmányban ami miatt nem öltek már embert?
a szabadság nem hasonló magasztos eszme mint a vallás?
és öltek már miatta?
ne ködösits.

Muad\\\'Dib 2010.12.10. 15:00:12

@IGe:
Hitlernek és Sztálinnak vajon mi köze volt a kereszténységhez, az rejtély. Ha az nem, hogy mindketten gyűlölték.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.10. 15:00:19

@XoniX: ilyen cikk nem érdemli meg, hogy értelmesen vitázzanak vele. mint írtam, kb egy vallásoskodó vagy egy ostoba szektás írás szintjén van (figyelem, nem azt írtam hogy minden vallásos vagy minden szektás ostoba!)

és mint írtam, totálisan a primitív bulizósfiatalok szintje ez a fajta írás, azoké az embereké, akik soha nem gondolkodtak el semmi komolyabb dologról az életükben, még a saját világnézetüket se értik - ami átlalában a materializmus legbénább, legsötétebb verziója - figyelem, nem azt írtam, hogy a materializmus minden esetben sötét.

a téma részemről lezárva, hajrá szélsőlibsik, hajrá bulizósfiataok :)

totya87 2010.12.10. 15:00:29

@terensz szpenszer: Jézus nem volt zsidó?

Ez jó :-) érdememes volt benézni :-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 15:01:52

@óóóó: Te ködösítel. Vegyél elő egy értelmező kézi szótárt és az ideológia fogalmát ne próbáld meg összemosni más dolgokkal.

forgodssake 2010.12.10. 15:02:14

@óóóó: es jogny the mocsok

azt olvastatok e barhol barhol megegyszer leirom BARHOL, hogy a zsido jelkepeket ALLAMI ISKOLAKBA, az alkotmanyba vagy barmelyik allami szerveztetetet erintve valahova bekivanna rakni valaki?

Waldi! 2010.12.10. 15:02:38

"The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one." - George Bernard Shaw

"Of all religions the Christian is without doubt the one which should inspire tolerance most, although up to now the Christians have been the most intolerant of all men." - Voltaire.

"The missionaries go forth to Christianize the savages — as if the savages weren’t dangerous enough already." - Edward Abbey.

"Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions" - Blaise Pascal.

“I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours.” - Stephen Roberts.

XoniX 2010.12.10. 15:02:54

Hogy mi, miert tortenik, legtalalobban Bulanyi Gyorgy foglalta ossze (nagyon jo arc az oreg, erdemes figyelni arra amit mond): www.otkenyer.hu/bulanyi-interju.php

[...]
– Érdekes, hogy mindennek ellenére a demokrácia mindhárom kormánya mélyen elkötelezte magát az úgynevezett történelmi egyházak irányába. Miért?

– Azért, mert egyhasi testvérek. A trón és az oltár szövetségére épül a társadalom élete. Kezdetben volt a papkirály, s a munkamegosztás létrehozta a hadvezért meg az imádkozót. A hadvezér dolga, hogy győzzön. A fősámán feladata pedig, hogy megmagyarázza a katonáknak: a ti hadvezéretek Isten szolgája, ezért neki engedelmeskedtek. [...]

– Nehéz elképzelni azt a helyzetet, amikor a szocialista Horn a Magyar Katolikus Püspöki Kar főpapjaitól körülvéve mint „fővezér” tetszeleg. Mégis tény: a szocialista kormányzat alatt jelentős támogatáshoz jutottak az egyházak.

– Az állam erőszakszervezet, s ezt legitimálja az egyház – Jézus világos tanítása ellenében. E legitimálásért az állam fizet. Ez a mai megfelelője a hadvezér és a fősámán kettősségének. Mindenki igyekszik annyi pénzt összeszedni, amennyit csak lehet. És úgy látszik, hogy akár Antall, akár Horn vagy Orbán a miniszterelnök, egyre több és több pénzt lehet szerezni.

forgodssake 2010.12.10. 15:03:50

de kerdezhettem vlna a hinduval muszlimmal, szientologussal, napimadoval vagy barmi egyebbel is, csak te hoztad fel azsido kerdest azert kerdeztem vissza ugy

pástétom 2010.12.10. 15:03:52

"Maga a keresztény egyház is kevés erénnyel dicsekedhet. Fennállásának kétezer éve alatt mindig is a korlátlan hatalom és a brutális elnyomás intézménye volt. Szemben állt a haladással, a gondolkodással, a személyes autonómiával, azaz mindazzal, amit ma emberhez méltónak tartunk."

Annak idején ennek tarthatatlanságát ismerték föl a reformerek: mint Luther 1517-ben. És vajon mi lett idővel a keresztény reformista egyházakkal? Végül ugyanolyanokká váltak, mint a katolikus.

dupla vé 2010.12.10. 15:04:10

@Peter T. Sinclare: másképp tenném fel a kérdést. melyik valláshoz kéne illeszkednie az európai normáknak?
egyébként a judaizmus lexikonában a homoszekszualitásra vonatkozó bejegyzések inkább ilyenek: "kiskorú fiúval, vagy leánnyal félrelépni nem bűn."

akdiana (törölt) 2010.12.10. 15:05:07

@Peter T. Sinclare:

"Ezért elfogadhatatlan az iszlám."

Nézőpont kérdése. Számukra meg más elfogadhatatlan.

Bölcsebb lenne az egymás iránti tolerancia, mások hitének tiszteletben tartása, beleértve mások nem hitét, ateizmust is.

Némiképp of. Egyszer olvastam egy érdekes riportot, egy muszlim nővel. A riporter a maga nyugati gondolkodásmódjával nyomult, ki akarta csikarni belőle, hogy milyen rossz is a riport alanyának, a nyugatiak mennyire sajnálják az iszlám nőket. Erre az volt a nő válasza, hogy számos moszlim nő sajnálja a nyugati nőket. Arra a kérdésre, hogy hogy, azt válaszolta, "azért, mert a nyugati nőknek dolgozniuk kell". Allítólag a tradícionális felfogásukban az teszi boldoggá az iszlám országokban sok nőt, ha megtalálják a nekik szánt szerepet. Pl. akár az anyaságban teljesedik ki...stb. Ők meg nem értik a nyugati kultúrát. Egy átlag muszlim férfire nem jellemző, hogy bántalmazza a nőket (szélsőségek meg nem a többséget jelentik). Állítólag az ottani nők többsége, a csadort sem elnyomásnak éli meg, hanem kulturájuk része, csak a férjének, otthon akar kiöltözni, tetszelegni, nem pedig idegen férfiaknak villantani ezt-azt az utcán. A muszlim nő kifejtette, ők nem értik a nyugati nőket, hogy miért az utcára öltöznek ki, és ha haza mennek, akkor meg mackó nadrág, csapzott haj. Állítása szerint, számos iszlám nőnek fontos, hogy otthon vonzó megjelenése legyen, nem az utca népének öltözködnek. Otthon kifogástalan frizurával vannak, kifejezetten tetszeni akarnak a saját férjüknek, nem pedig másoknak.

Az iszlám világ és az ottani emberek hétköznapjainak megértéséhez el kell vonatkoztatnunk a nyugati gondolkodásmódtól.

Ettől független, én kifejezetten örülök, hogy nyugati civilizációba, Európába születtem :) De más kulturákról olvasni, számomra mindig elgondolkodtató. Mindenkinek az a természetes, amibe beleszületik, de a nyitottság nem árt, mások felé. Legalább mások megértésére tudunk törekedni.

Ugyanígy említhetjük az indiakat is. Gazdaságilag fejlődnek, de a nyugati ember kimondja, hogy társadalmilag India nagyon elmaradott. Max. a nyugati értékrend szerint van ez így. Nyugati fejjel szörnyű belegondolni, hogy Indiában ma is sok helyen a szülők döntenek arról, kivel házasodjon, kihez menjen a gyerek, ha nem úgy tesz, ki is tagahatják a családból. Vannak akik a kitagadást választják, de vannak olyanok is, akik a saját esküvőjükön látják előszőr a lelendő férjüket/feleségüket, és mégis boldogok, ezt tartják természetesnek, -és diplomás emberekről is szó van, pl. mérnökként dolgozik Indiában, mégis a szülei választják ki a jövendőbelijét, és nem csak a nyugati szemmel vélt "elmaradott , eldugott kis falvakban" Egész más kulturális szokásokkal bírnak. Az ottani emberek meg max. azon szörnyűlködnek, hogy a világ nyugati felén mi van. Nem mérhető össze, teljesen más szokások, mindenki a sajátját tartja normálisnak.

Franky4fingers 2010.12.10. 15:05:12

@akdiana:

Nagyon félreértettél.

Nem azt írtam , hogy moszlim vallási közösségben éltem. Hanem hogy olyan munkaközösségben, ahol moszlim emberek voltak többségben. Ez baromi nagy különbség.

És ez egy nagyon jó példa ahol a vallás által meghatározott értékrend úgy szerepet kap, hogy szóba sem kerül a vallás se pro se kontra.

(nem tudom van e érteleme a válaszomnak, mert simán írtál fél oldalt, úgy, hgy nem vetted a fáradságot, hogy értelmezve elolvasd amit írtam)

óóóó 2010.12.10. 15:05:18

@forgodssake: nem értem a kérdést.
Miért is tenne ilyet?
Talán zsidó állam voltunk 1000 évig?
mert ha igen akkor érezném jogosnak.

rasztaszív 2010.12.10. 15:05:28

@óóóó:

per pillanat nem gyakorolhatom szabadon a vallásomat,és az új alkotmány alapján sem...

"Nem nyit semmiféle agressziora."

a válaszom ugyanaz,mint amire reagáltál:
"viszont teret nyit egy agresszívan terjeszkedni kívánó szervezet előtt."

"Egyszerüen elismeri a multunkat."

az alkotmány nem arra való,hogy valamely kiemelt rétegek múltját elismerje.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 15:05:59

@Muad\\\'Dib:

Sztálin keresztény papnak tanult 21 éves koráig és amit ott tanult azt alkalmazta csak. Egyedül ügyebár az nem tetszett neki, hogy ő miért ne lehetne egyházfő. Igy ő lett a Sztálinizmus pápája.

Hitler keresztény és katolikus emberként a keresztény és katolikus egyházak támogatásával tudta azt tenni, amit tett. Jól dokumentálva van mindkét eset, kár történelem hamisítással próbálkozni. Fotók is vannak:

www.nobeliefs.com/nazis.htm

óóóó 2010.12.10. 15:09:08

@IGe: most akkor egy értelmezö szótárral vitatkozom?
de még nem válaszoltál.
MI LEGYEN AKKOR SZERINTED AZ ALKOTMÁNYBAN?
Ha a vallás nem mert hamis eszme és gyilkoltak a nevében, akkor a szabadság lehet?
Magántulajdon szentsége?
Erre válaszolj kérlek. engem semmi más nem érdekel egyelőre.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 15:12:12

@óóóó:
Mondjuk ami az USA, vagy francia ország alkotmányában van. A szokásos és azon kívül ezt érintő kérdéskörökban.:

Az állam szekuláris.
Semmiféle állami, költségvetési támogatásban nem részesíthető egyik egyház és vallás sem. Az állam egyházi támogatása 0 Ft, dollár euró stb.

Muad\\\'Dib 2010.12.10. 15:12:36

@IGe:
"...Hitler keresztény és katolikus emberként a keresztény és katolikus egyházak támogatásával tudta azt tenni, amit tett...."
ROTFLMAO. Kéne tanulni, nem? Olvasgatni a következőket: Goebbels-Napló, Asztali beszélgetések Hitler főhadiszállásán, Speer A. Spandaui börtönnapló, Gilbert: Nürnbergi napló. Pontosan kiderül, hogy Hitler mélyen gyűlölte az egyházat.
Mit is írt Goebbels a naplójába:
"...expressed his revulsion against Christianity. He wished that the time were ripe for him to be able to openly express that. Christianity had corrupted and infected the entire world of antiquity.."

Pusztán arról van szó, nem fordult direktbe az egyház ellen, mivel nem látta elérkezettnek az időt, pragmatikus okokból semleges maradt.

Logan Grimnar 2010.12.10. 15:13:32

@Ratius: mondom / mondták itt sokan, hogy kevered a középkori katolikus egyházat a mostani keresztényi életszemlélettel. A felvilágosodás alapvetően a középkori, fejlődésében visszamaradt egyház és dogmatikus tanai ellenében alakult ki. Nem szeretek Wikipédiás linkekkel példálózni, de most az idő rövidsége miatt nem tudok jobbat, olvasd el:

hu.wikipedia.org/wiki/Felvil%C3%A1gosod%C3%A1s

A Felvilágosodás a keresztény vallást is megreformálta, átalakította, jobbá tette! Emberközelibb, vállalhatóbb lett.

Ezért a cikkeddel nyitott kapukat döngetsz, mert a jelenkori keresztény egyházak és tanok jelentős része már rég nem azonosak a Felvilágosodás előttiekkel.
Egy kisebb része valóban elmaradott, de a cikkedben általánosítasz. "Minden cigány lop" mondhatnád ezzel az erővel.

óóóó 2010.12.10. 15:16:16

@rasztaszív:

Nem tom milyen vallásod van, amit nem gyakorolhasz szabadon.

Te is tudod, hogy nem nyit teret semmiféle agressziónak, pont a szabad vallásgyakorlás miatt. ez sztem nem olyan bonyolult.

A mult elismerése pedig nem hiszem hogy elötérbe helyez bárkit is. ha rögzitesz egy tényt az alkotmányban, márpedig a kereszténység és az államalapitás kapcsolata az, akkor azzal miféle elönyöket élvez bárki?
Talán hazudni kéne?

Még lejjeb (törölt) 2010.12.10. 15:17:35

Ez mekkora szar. Határtalan félelem egy megbocsájtást és szeretet hangoztató vallástól. Szánalmas vagy, öcsém, Isten bocsássa meg neked!

totya87 2010.12.10. 15:19:40

@Még lejjeb: magadnád a kb 20 perce feltett kérdésemre a választ?

óóóó 2010.12.10. 15:20:07

@IGe: Másról beszélünk vagy másról beszélünk?
Te már valami egyházi támogatásnál jársz de még mindig nem tudom mi a véleményed a szabadság és magántulajdon alkotmányba féketethetőségéről.
egy komment erejéig leszállnál a vallásról?
aztán majd megbeszéljük az állami támogatást is.

akdiana (törölt) 2010.12.10. 15:21:03

@Franky4fingers:

"Nem azt írtam , hogy moszlim vallási közösségben éltem. Hanem hogy olyan munkaközösségben, ahol moszlim emberek voltak többségben. "

Ezt megelőzően, első nekem írt válaszként: ezt írtad:

"Nem tudom éltél/dolgoztál/ tanultál - e valaha moszlim vagy moszlim többségű közösségben.
Na én igen."

Ebből, akkor nekem nem volt egyértelmű, hogy csak dolgoztál velük, vagy ott is éltél-e.

Ezek szerint félreértettük egymást. Sebaj, ez legyen a legnagyobb baj :)

rasztaszív 2010.12.10. 15:21:05

@óóóó:

akkor még egyszer:
"viszont teret nyit egy agresszívan terjeszkedni kívánó szervezet előtt."

szerintem sem túl bonyolult...

dupla vé 2010.12.10. 15:24:22

@rasztaszív: "az alkotmány nem arra való,hogy valamely kiemelt rétegek múltját elismerje.
"
akkor légyszives: mire való az alkotmány?

kiemelt rétegek? azok a tudatmódosítók... tudom hogy nem hiszed, de rossz irányba módosítanak.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 15:26:14

@óóóó:

Az alkotmányban gondolom nem lesz kivéve a jogegyenlőség elve.

Tehát kártalanítani kell az állammal egybeforrt kereszténykirályi terrorszervezet által elkövetett kegyetlenségekért a magyar ősi vallás utódait. Amelyet eltiportak és a múltját is meghamisították.

Azt amit 1000-1400 évekig majdnem teljesen felszámoltak.

Magyar alkotmány magyar és nem egy internacionalista idegen vallást favorizáljon.

rasztaszív 2010.12.10. 15:28:15

@dupla vé:

hogy mire való,az egy másik kérdés.

ne akarj meggyőzni a hitedről.másban hiszünk.pont.

insert random 2010.12.10. 15:29:01

@IGe:" Ja a kereszténység végső célja az utolsó ítélet.

Tehát egy olyan dolog -képletesen- amikor aki nem lépett be addig keresztény náci pártba, azt mind kinyirják Ausvicban. Aki meg belépett addig, az megkapja a kinyirtak vagyonát és hallelujja. "

Elég nagy Godwin törvénye, de sajnos szentigaz.

mojszipupi 2010.12.10. 15:29:54

@ó jaj: Az összes hozzászólás közül ez a legtalálóbb

dupla vé 2010.12.10. 15:30:00

@rasztaszív: meggyőzni? kérdeztem valamit!
arra a másik kérdésre válaszolj!

dmm 2010.12.10. 15:32:18

engem mindig megdöbbent, hogy mennyi mélyen keresztény, a vallását komolyan képviselő ember él Magyarországon. Valahogy az országban tapasztalható, az egymással való érintkezésben mindennaposan jelenlévő "norma" erősen ellentmond ennek.

óóóó 2010.12.10. 15:33:05

@rasztaszív: de csak szerinted nyit teret.
mivel nyit teret?

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 15:34:13

@óóóó: Remélhetőleg nem hal bele. De ennyi erővel, ami nem érdekel, abból kérsz felmentést? Gondolom Te is tudod, hogy ez nem így megy.

Ha fakultatív jelleggel oktatják, semmi kifogásom ellene. Ha eltekintek attól, hogy nem vagyok valami nagy véleménnyel a papokról, ami jelen esetben teljességgel irreleváns, akkor nyilván nem válik hátrányára egy kis hittan. De akkor lehessen mellette választani a meditációs gyakorlatot, vagy a tóraolvasást, vagy a sámándobolást.

Amúgy meg maximálisan egyetértek rasztaszívvel: "ne akarj meggyőzni a hitedről.másban hiszünk.pont. "

dupla vé 2010.12.10. 15:34:48

@dmm: "Valahogy az országban tapasztalható, az egymással való érintkezésben mindennaposan jelenlévő "norma" erősen ellentmond ennek."
na az a judeo-kereszténység! az egyetemes kereszténység meg egy tök más dolog

insert random 2010.12.10. 15:37:25

@dmm: "
A másik pofája az úgynevezett keresztény politizálásnak még ennél is undorítóbb. Hányni kell tőle, mert köpni már nem elég. Tudniillik olyan képmutatók, mintha Lucifer, a Hazugság Atyja vezetné őket, és ha netalán holnapra megtérnék, biztos lennék benne, hogy ezeket Jézus nemhogy kötéllel kergetné ki a templomából, de legéppuskázná őket tankból.

A politikai kereszténység alapelve ugyanis a gyűlölet. Vallásuk nem abban nyilvánul meg, hogy szeretik felebarátjukat, hanem hogy gyűlölik az ateistákat, a szélsőjobbos keresztények pedig konkrétan a zsidókat. Zászlót égetnek, fenyegetőznek, és helyeslik a terrorizmust. Hajmeresztő hazugságspirálba ugranak fejest, hogy bebizonyítsák, Jézus nem volt zsidó. Valószínűleg kidurranna a maradék agyuk, ha rájönnének, hogy a katolicizmus ugyanolyan határok nélküli dolog, mint a globalizáció, és vonatkozik a négerekre is. Egyáltalán, a legkevésbé sem érdekli őket az egyház tanítása: ezek ugyanúgy részegeskednek, szívnak, paráználkodnak, mint a legistentelenebb hollywoodi filmrendező. Negyven év alatt senki, senki nem tartja be a katolikus szexuáletikát, de van egy réteg, amelynek ennek ellenére van pofája úgy szövegelni, mintha ő jobb ember lenne, amiért kereszténynek vallja magát. Pedig nem jobb, hanem rosszabb: álszent köcsög. "

w.blog.hu/2010/01/21/no_megallj_csak_2

totya87 2010.12.10. 15:37:55

@dupla vé: "na az a judeo-kereszténység! az egyetemes kereszténység meg egy tök más dolog"

:-)

Ami rossz, az nem én vagyok! Ami jó, az igen!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 15:37:58

Új Ember Katolikus Hetilap 2000. december24-31.LVI. évf. 52-53. (2735-36.)

Egyre nagyobb hittel…

Beszélgetés Orbán Viktorral ünnepről, magyarságról, kereszténységről

"...Hogyan gondolkodjunk a keresztény Magyarországról, történelmi egyházakról ma, amikor a statisztikák szerint jó, ha az emberek tizenöt százaléka vallásos?

- Nincs kétségem afelől, hogy Magyarország és kereszténység, a magyarok és a történelmi egyházak egymástól nem választhatók el. Jövőre népszámlálás lesz, megkérdezik majd az emberek vallási hovatartozását is. Ettől várható, hogy minden eddiginél pontosabb képet kapunk magunkról, ebből a szempontból is. Ma valóban sokan idegenkednek attól, hogy Magyarországot keresztény államként határozzák meg. A második világháború következtében kialakult korszellem kirekesztőnek ítéli a keresztény jelzőt az államberendezéssel összefüggésben. Ez a kordivat tiltakozik, ha egy nép a saját országát történelme, vagy a jelenkori meggyőződései alapján próbálja jellemezni. Én úgy érzem, a keresztény meghatározás nem ad okot kirekesztettség érzésére. De ettől függetlenül sem lehet Magyarországot nem keresztény országnak tekinteni. Mert minden embert, országot meghatároz az, ahonnan vétetett, és az az út, amelyet végigjárt. A magyar állam a kereszténységből vétetett, s ezáltal lett azzá, ami ma is. S ezzel nem ellentétes az a tény, hogy Keletről érkeztünk. A keresztény kifejezés egyszerre jelent civilizációs meghatározást és személyes meggyőződést a hívő emberek számára. Ilyen értelemben Magyarország keresztény ország, függetlenül attól, hogy a hívők száma alacsonyabb vagy magasabb, bár én is bízom abban, hogy a mélyen gondolkodó, az Istenben hívő emberek száma ismét nő majd, nemcsak nálunk, hanem az egész európai civilizáción belül. ..."

és a csoda megtörtént. Vagy csak egyszerű sztasztrikai csalás.

dmm 2010.12.10. 15:38:30

és ez mit jelent? a judeo-kereszténység?

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 15:39:05

@dupla vé: "na az a judeo-kereszténység! az egyetemes kereszténység meg egy tök más dolog"
Kifejtenéd a különbséget? Nem kötekedés, csak nem vagyok otthon ilyen mélységben a témában, és érdekelne.

rasztaszív 2010.12.10. 15:41:56

@dupla vé:

ne legyél agresszív kismalac:))

"az alkotmány nem arra való,hogy valamely kiemelt rétegek múltját elismerje."

ennyi az állításom.ha vitatod,tedd azt,ne offtopic kérdéseket erőltess...

tehát nem fogom kifejteni,hogy mire való,de igenis kitartok az mellett,hogy nem erre való.ezzel vitatkozz,légyszíves...

dmm 2010.12.10. 15:42:16

@Ula: ja, mert pl Jézus "judeo-keresztény" volt...

Vályoglakó 2010.12.10. 15:42:36

Kedves Poszt író!
Te végigolvastad valaha is a Bibliát? Ha nem, akkor tedd meg!
Ha igen, akkor olvasd el mégegyszer, azután mégegyszer és mégegyszer, ...
Olvasd minden nap, és előbb-utóbb rájössz, hogy mekkora sületlenségeket írtál:-)

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 15:44:27

Könyörgöm valaki mondja már meg mi az a "judeo-keresztény"!!

totya87 2010.12.10. 15:44:31

@Vályoglakó: válaszolnál a kb 1 órája feltett kérdésemre?

Eddig egyik Bibliavédő sem akart :-(

óóóó 2010.12.10. 15:45:25

@IGe: Már megint elkalandoztunk.
Szóval a szabadság marad, meg a tulajdon is, pedig gyilkoltak már ezekért.
Akkor mi kifogás van a keresztény vallás ellen?
Abban esetleg egyetértek Veled, hogy a keresztény vallás felvétele az egy kikényszeritett cselekedet volt az államiságunk megörzése, illetve elfogadtatása érdekében, de ha ezt elfogadjuk, akkor talán kijelenthetjük, hogy jelenlegi államunk és alkotmányunk is eredeztethetö a kereszténységböl.

uncleben 2010.12.10. 15:45:43

A kereszténység nem egyenlő a katolikus egyházzal. És kíváncsi lennék a bornírt baromságokra,amelyekre kész tényként utalsz. Én keresztény vagyok és teljesen magabiztosan állíthatom,hogy az élet nem siralomvölgy. Hogy Krisztus miért halt meg? Mert amikor az első emberpár elkövette az első bűnt -azaz elszakadtak Istentől- onnantól kezdve mindenki,beleértve téged és engem is bűnösek vagyunk.Az ószövetségben a kiválasztott papok áldozatot mutattak be engesztelésül.Az újszövetség óta, tehát napjainkban is, erre már nincs szükség,mert Jézus,aki bűntelen volt-tehát jogos volt minden bűn eltörlésére- kereszthalált halt. Hogy miért hívod halálvallásnak,rejtély. Én például nem vagyok felelős a régi időkben elkövetett korrupt egyházi bűnökért. Tehát ne általánosíts. Egy dolog,hogy mit tett a katolikus egyház, de mint mondtam, a kereszténység nem egyenlő vele. ÉS ezzel nem a katolikusokat ostorozom, nincs jogom hozzá, és amúgy sem tenném. Ők ugyanúgy a testvéreim, mert ugyanazt az Istent hisszük.
Csak annyit mondanék még,hogy Jézus, nem csak a keresztényekért halt meg,hanem mindenkiért. Ebben megint csak benne vagy te is és én is.
Ha ezzel nem értesz egyet, szíved joga. A szabad akarat erről szól,de felkészületlenül,és tudatlanul ne ítélkezz olyan hamar. Ezzel nem Istent védem,mert nincs szüksége rá és nem is mondom,hogy "térj meg,mert elkárhozol", de lefogadom,hogy sem Voltaire,sem pedig Nietzsche nem tapasztalta meg az igazi, egyetlen és élő Istent.

dmm 2010.12.10. 15:45:54

@Ula: asszem az lehet a legrosszabb. persze nem biztos, én sem kaptam rá választ, de talán azért nem, mert ezt magunktól is tudnunk kellene.

totya87 2010.12.10. 15:47:36

@uncleben: válaszolnál a kb 1 órája feltett kérdésemre? egyik eddig Bibliavédő sem akart :-(

dupla vé 2010.12.10. 15:48:46

@rasztaszív: ja a keresztény nemzet mára már csak kiemelt réteg lett. vagyis csak lenne, ha nem lenne egy még kiemeltebb.
a magyar alkotmány bevezetője magyarország múltját simán elismerheti szerintem. és ha magyarországon egyátalán felmerülhet, hogy a keresztény magyar ember kiemelt rétegnek számít, és még a saját alkotmányunkban se emlékezzünk meg róla...
menj inkább tekerj egy cigit.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.10. 15:48:50

@tomwar: "A vallasi kerdeseket miota tamasztjak ala TENYEK!? "
Ki beszél itt vallási kérdésekről?
A kereszténység és a keresztény egyház társadalmi hatásairól volt szó.

Archenemy 2010.12.10. 15:50:20

@IGe: márpedig amit magyar őseink megjövendöltek, az perdefault igaz. Hiszen magyarok, az őseink, és megjövendölték, ebből egy is elég lenne ahhoz, hogy egy állítást igaznak fogadjunk el, de így, hogy mindhárom áll, a kijelentés is háromszorosan igaz.

totya87 2010.12.10. 15:51:16

uncleben: én ugyan nem érzem magam bűnösnekk azért mert valakik 6000éve almát ettek!

És elég szimbolikus, hogy az a TUDÁS almája volt. Aki TUDNI akart, az bűnössé vált...

dmm 2010.12.10. 15:53:40

na jó, nem jön válasz dupla v-től, akkor hülyén halok meg. amúgy nem vallom magam kereszténynek - meg másnak sem - sőt ateistának sem, mivel az izmusoktól is kiver a víz. de nem eszem csecsemőt, lehetőségeim szerint segítem a rászorulókat. lehet-e így helyem ebben a cizellált keresztény magyar világban azért?

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.12.10. 15:53:56

Ha nem lenne kereszténység, akkor ennek a ballib blognak se ez lenne a neve. :)

rasztaszív 2010.12.10. 15:54:25

@óóóó:

azzal nyit teret,ha az alkotmányban nevesítik.

a jó kérdés inkább az,hogy mi is az,aminek teret nyit.
legjobb tudomásom szerint egyetlen egy olyan egyház van,melynek külön szervezete van a saját világi hatalma erősítése céljából.
egy ilyen egyházat helyzetbe hozni pedig kifejezetten veszélyes.

dupla vé 2010.12.10. 15:54:35

@Ula: videomegosztó oldalak, kb 200 órányi dokumentumfilm a javaslatom. nem lehet pár mondatban leírni, minimum 2 órás előadás lenne.
indulj el művészettörténet témakörben, lehetőleg olyan előadókat keress, akik sosem jártak az MTA közelében.
ne vezessen félre, hogy művészettörténet, sokkal több információ nyerhető ki, mint az írott(hamisított) anyagokból.

dupla vé 2010.12.10. 15:56:04

@Ula: ja, egyébként kérdezd Feldmájer Pétert a MAZSIHISZtől, vagy Erdő Péter bíborost

dupla vé 2010.12.10. 15:57:06

@dmm: ha válaszolok, akkor is

óóóó 2010.12.10. 15:57:27

@Ula: Szerintem ezt nem kell annyira véresen komolyan venni.
Egyébként pont Te fogalmaztad meg most a lényeget csak én más szemszögből nézem.
Szóval az iskolában tanultunk sok dolgot kötelezö jelleggel ami nem érdekelt, esetleg nem értettünk egyet vele, de tanultuk.
Mi baj származhat egy kis hittanból?
Nyilván ha valakit sért akkor az kapjon felmentést, bár nem hiszem, hogy egy 8-10 éves gyereket sértene identitásában a hittan tanulás, maximum a szüleit, de akkor már el is érkeztünk ahhoz, hogy akkor hol van a szabad vélemény nyilvánítás?
Hisz csak a szülő kérheti az iskolát hogy gyerekének ne tanítsanak hittant.
Mint ahogy kérhetné az analfabéta apuka,hogy a gyereke ne tanuljon meg irni olvasni, hisz neki sem volt szüksége rá.

most ez nyilván sarkitott példa volt.

akdiana (törölt) 2010.12.10. 15:57:55

"Jövőre népszámlálás lesz, megkérdezik majd az emberek vallási hovatartozását is."

Torz képet fog festeni, ha egy csecsemőkorában szülei által megkereszteltetett, de valójában nem vallásos életet élő ember benyögi pl., hogy ő katolikus...

Reálisabb képet festhetne, ha elsőre, csak azt kérdezik, hogy hisz-e Istenben, ha igenlő válasz ad, csak utána feltenni a milyen vallási felekezethez tartozik. (ezekre vagy válaszol, vagy sem, kötelezni nem lehet). Ha egyből a vallási hovatartozását firtatják, akkor lehet, hogy meg akar felelni az elvárásoknak, és nem fog nem keresztény vallást említeni.
Számos felnőttként ateista nézeteket vallót van aki szüleinek hála kiskorában katolikus lett papíron.

Nem szabad megfeledkezni az ezoterikus irányzatotkról sem, lehet valaki olyanokban hisz, aminek semmi köze a kereszténységhez. Pl. a New Age hazánkba való betörése, avagy Osho könyvek mániája...stb. Ismerek több papíron katolikust, de valójában ezoterika valamely ágában hívő embereket...

Remélem hozzáértő társadalomtudósokra, szociológusokra bízzák a kérdőív megszerkesztését, ha valójában reális képet akarnak kapni. Különben fals adatok jönnek ki, -bár, akár ez is lehet a kormányzat részéről cél...

Sesut 2010.12.10. 15:58:30

Amit a tisztelt posztíró kifogásol, az már egy jó ideje nem egyezik a katolikus egyház hivatalos tanításával. Ajánlanám figyelmedbe a II. vatikáni zsinat tételeit például.

A kereszténység az elmúlt kétezer évben méreteiből adódóan persze lassan, de folyamatosan változott, és ma már régen nem arról szól, amit Te a Bibliából, különösen az Ószövetségből kiolvasol. Rég elavult (bár jó pár fejben még biztosan él) az életörömök tagadása (Jézus is jó sokat lakomázott a tanítványokkal, sőt, bulikra is meghívták, ugye, ez szintén olvasható a Bibliában), a nemiségtől való elfordulás (a házasságon belül célja már nem csak a gyerekek nemzése, hanem a kölcsönös örömszerzés is). Az eredendő bűnt pedig egy mondattal és kevés vízzel mossák le a keresztségben. Sőt a bűnbocsánat sem kíván hosszas önsanyargatást...

dmm 2010.12.10. 15:59:59

@dupla vé: látod, erre gondoltam. ez lehet az a híres nagy keresztényi szeretet. te pl egészen hitelesen képviseled.

totya87 2010.12.10. 16:00:31

@óóóó:

1. én úgy tudom, hogy a szülők joga, hogy meghatározzák gyermekük neveltetését.

2. "abból nem lesz semmi baja...", Akkor tanuljon judaizmust is, buddhizmust is....

Egyébként, ha lenne vallástörténelem, MINDEN vallás alapjaival az tényleg jó lenne! Sokkal többet értenének a gyerekek művészetből is!

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 16:00:43

@dupla vé: miért kellene egy 'keresztény magyar ember'-t kiemeltebben kezelni, mint egy nem keresztény magyar embert? Engem speciel nem kereszteltek meg, ergo pogány vagyok. Dolgozom, adót fizetek, élem az életem, igyekszem mindezt úgy tenni, hogy nem bántak vele senkit. Mennyivel vagyok én rosszabb a keresztény magyaroknál?

Ebbe a blogba nem Feldmájer Péter, vagy Erdő Péter írt, hanem Te. A judeo-kereszténységgel kapcsolatos kérdésemre avatott személyedtől vártam választ, de egyre erősebben él bennem a gyanú, hogy egy kissé túlbecsültelek.

Sesut 2010.12.10. 16:01:22

Ja, és hogy mennyire lenne a halál vallása... a húsvéti ünnepkörben és az egész keresztre feszítésben NEM a kínhalál áll a központi helyen, hanem a megváltás, és az örök élet... nem azt ünnepeljük, hogy meghalt, hanem, hogy ezután feltámadt.

dmm 2010.12.10. 16:01:27

@dupla vé: ja, és ütősek az érveid is. nem nagyon lehet velük vitába szállni :)

mostmar_kicsit_unom 2010.12.10. 16:03:38

én ateista vagyok (mondjuk, hogy racionálisan gondolkodó, mert az ateizmus ennek a következménye), és semmilyen istent nem akarok látni, sem az alkotmányban, sem az iskola falán, sehol.
ha istent törvénnyé teszik (bármilyet), akkor elköltözöm innen, olyan helyre, ahol az állam és az egyház szétvált, és úgy is maradt.
ha az iskolákban kötelező lesz a hitoktatás, olyan helyen fogom taníttatni a gyereket, ahol nem hallja ezeket a baromságokat, és nem befolyásolják a gondolatait illogikus hagymázos mesevilággal.

totya87 2010.12.10. 16:04:20

@Sesut: válaszolnál a kb 1 órája feltett kérdésemre, amire egyik Bibliavédő sem akart :-(

safranek 2010.12.10. 16:04:33

Általában:

HIT nem egyenlő VALLÁS. VALLÁS nem egyenlő EGYHÁZ.

A hittan oktatás ennél fogva, nem HITtan hanem Katolikus (Református, stb) Egyház tan.

Isten pedig csak EGY van! Mindegy hogy hívjuk!

óóóó 2010.12.10. 16:04:34

@rasztaszív: Aazzal ha hivatkoznak arra, hogy keresztény állam voltunk., ami mégegyszer mondom igaz, azzal Én nem hiszem, hogy egy megállithatattlan szellemi terror lavinát inditanának meg.
Már csak azért is, mert korunk magyarjai vannak annyira felvilágosultak, hogy tudják, ez legföképpen egy szellemi önmeghatározás egy olyan világban ahol szerintem nem árt ha egy picit megáll az egyén és elondolkodik magáról és a saját valódi boldogságáról.
Persze azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem igy lesz.

Ratius 2010.12.10. 16:04:53

@uncleben:
„Hogy Krisztus miért halt meg? Mert amikor az első emberpár elkövette az első bűnt -azaz elszakadtak Istentől- onnantól kezdve mindenki,beleértve téged és engem is bűnösek vagyunk.”

Én nem vagyok bűnös! Nekem jogom van elszakadni istentől. (Ha pedig nincs ilyen jogom, akkor sajnos neked van jogod máglyára küldeni, megkövezni engem.)

„Jézus,aki bűntelen volt-tehát jogos volt minden bűn eltörlésére- kereszthalált halt. Hogy miért hívod halálvallásnak,rejtély.”

Azért, mert emberáldozat kell, ahhoz, hogy a nem létező bűneim alól feloldozást nyerjek. Azért, mert azt hazudja, hogy bűnös vagyok.
Azért, mert arra buzdít, hogy tagadjam meg a földi örömöket egy fiktív túlvilági lét reményében.
Azért, mert boldogságot csak a halálom utánra ígér.

„Én például nem vagyok felelős a régi időkben elkövetett korrupt egyházi bűnökért...”
Akkor Ádám és Éva bűnéért miért vagy felelős?

„Jézus, nem csak a keresztényekért halt meg, hanem mindenkiért. Ebben megint csak benne vagy te is és én is.”

Értem pl. nem halt meg, mert én éppen olyan bűntelen vagyok, mint ő. (Egyébként érted sem, mert alighanem te is bűntelen vagy. Hacsak az nem bűn, hogy elhiszed, hogy bűnös vagy…)

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 16:05:00

@óóóó: Nem veszem véresen komolyan, csak mindenki annyira fontos, hogy "demokrácia legyen". Akkor miért kell ilyenekkel bosszantani az embereket? Az értelmesebbje tisztában van a hagyományaink egy részével, a gyökereinkkel, a magyarországi keresztény egyház országunk történelmében betöltött szerepével. Aki meg nem, annak teljesen mindegy lesz, hogy van hittan vagy nincs:D

Bármi amit megtanulunk csak előnyünkre válhat, szélesíti a látókörünket, komplexebbé teszi a gondolkodásmódunkat.
Alapvetően az egy dologra kihegyezett oktatással van bajom.

pHérték 2010.12.10. 16:07:06

Ez a cikk úgy hülyeség ahogy van, egy paranoid önigazolási erőlködés. Beteges és gyűlölködő. Már az első mondatokból kiérződik, hogy nem több mint egy grafomán önterápiás kísérlet, valami földolgozatlan (megbocsátatlan!) személyes trauma okán. De minek az ilyet közzé tenni?

osszetortlelkek 2010.12.10. 16:07:30

csak egy gondolat:

Aki egy kicsit is tisztában van az egyház, illetve a pápaság törtánetével (pl. szerepvállalás (hiánya) a holokazst alatt, cölibátus problémakör stb) azt tisztában van vele mennyire vállalhatatlan. A hittel magával nincs baj, csak magánügy.

rasztaszív 2010.12.10. 16:07:40

@óóóó:

nem a kereszténységgel van gondom.
de a kereszténység mögött sötét árnyként ott a vatikán....

totya87 2010.12.10. 16:09:11

Hát Hölgyeim és Uraim mennem kell...

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy egyik keresztény sem akart válaszolni: miért kellett Istennek feláldozni, egyetlen gyerekét (amikor úgyis tudta, hogy feláldozzák), miért nem tudott csak úgy egyszerűen megbocsátani?

osszetortlelkek 2010.12.10. 16:09:27

ejj nyomdahuba.....szóval "holokauszt alatt"

mostmar_kicsit_unom 2010.12.10. 16:10:48

@rasztaszív: a vatikán mögött pedig sötét árnyként ott van a magyar katolikus egyház, ami ANNYIRA elmaradt, hogy még maga a vatikán tiltotta meg pár éve, hogy a magyar egyházfőnökök szerint 'túl modern' magyar papot kizárják.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.12.10. 16:11:28

@totya87: Isten sajnos nem egy megbocsátó fajta. Megkaptuk az Éden, de az a szemét kígyó csőbe húzott, akkor nesztek, itt az összes dögvész, kórság, és a megbocsátás hiánya:D

totya87 2010.12.10. 16:12:19

@mostmar_kicsit_unom: igen? erről nem tudtam. mi volt ez az eset?

óóóó 2010.12.10. 16:12:44

@totya87: És milyen szülöi jog fog sérülni ha hittant tanul a gyerek?
Vagy gyerek joga sérül?
ha történelmet tanul, akkor vajon nem sérül joga?
Nem elképzelhetetlen hogy amit a gyerek töriórán tanul azzal a szülö nem ért egyet?
Én ezt nem tartom katasztrófának. Hiszem hogy nem az.
Ha értelmes emberek a gyerek szülei, akkor iskola utánmeg tudják beszélni ezeket a dolgokat is és a gyereket tudják terelni az általuk gondolt irányba.
Ha meg nem és sötétek mint az ágyú akkor pedig a gyerek fejödése szempontjából tök mindegy hogy van e hittan vagy nincs.
Az nem vélemény, hogy ha lesz hittan a suliban akkor kiveszem a gyerekem.
Talán kivette a gyereket a világból, amikor kiderült, hogy irakban nincs is tömegpusztitó fegyver?

PGJenki 2010.12.10. 16:13:56

@Ratius: Erről azért megkérdezném annak a pár százezer embernek a véleményét is, akik a felvilágosodás nevében haltak meg. (többek között szabadság, egyenlőség testvériség...igaz?)

Makkasz 2010.12.10. 16:14:07

Földobtam egyszer a labdát, hogy aki mond egy keresztény értéket, az kap tőlem egy üveg bort. Feltétel, hogy kizárólagos legyen, ne egy emberi, erkölcsi norma, egyébként is meglévő valamilyen érték, vagy más vallás értéke is, hanem csak a kereszténységé.

Hát, amit találtam majd feltárom, de akinek van kedve próbálkozzon keresztény értékeket (és csakis keresztényt) felsorolni. Az elsőnek ajánlom csak a bort, nehogy eladósodjak.

rasztaszív 2010.12.10. 16:14:23

@Ula: @mostmar_kicsit_unom:

"legjobb tudomásom szerint egyetlen egy olyan egyház van,melynek külön szervezete van a saját világi hatalma erősítése céljából."

de javítsatok ki,ha tévedek...

safranek 2010.12.10. 16:14:56

@totya87: mert a kereszténység rátelepült az előtte lévő pogány szokásokra és ünnepekre. pl Karácsony = téli napforduló, a fény eljövetelének várakozása. Nagyon hasonló szokásokat és ünnepeket vezettek be, így nyerték meg a pogányokat. Az áldozat is pogány szokás. A kehely és az ostya is pogány szokás átfordítása. (közös kehelyből ivás, evés az összetartozást/egymás befogadását jelképezi.)

totya87 2010.12.10. 16:15:08

@óóóó: az a jog, hogy én válasszam meg a gyerek tanulmányait.

A történelem nem gond, az tény(nek kellene lennie).

Mondom mégegyszer: tanuljnak minden vallásról, akkor semmi gondom.

Makkasz 2010.12.10. 16:15:13

Bár nagyon az eladósodástól a borok miatt nem kell tartanom IoI

pHérték 2010.12.10. 16:17:10

@totya87: Ez teneked miért nem egyszerű? Neked semmit nem kellett tenned ezért. Számodra nincs ennél egyszerűbb, hiszen csak elfogadnod kell azt, hogy valaki kifizette érted, helyetted a cechet. Hogy miért kellett meghalni Jézusnak? Mert a bűn zsoldja a halál és a bűn nem azért rossz, mert csúnya dolog, hanem mert megöli azt, aki elköveti. Ezért nincs vérontás nélkül bűnbocsánat és ezért kellett valaki, aki nem a maga bűne miatt hal meg (mert nincs bűne), hogy az életével a te életedért fizessen. Ilyen egyszerű.

torró 2010.12.10. 16:18:24

Csak egy halvány megjegyzéssel szeretném a poszt író figyelmét felhívni ,ha már ír valaki akkor ha kérhetném, akkor pontosan.Ugyanis :keresztre nem az istent feszítették,hanem Jézust, "szivem!"
Ami a vita tárgyát képező kereszténység elleni időnkénti kirohanásokat illeti, szerintem nem érdemes figyelemre sem méltatni, mert csak sima gyűlölködésnek tartom.A hozzászólók nagy része nagyon sekély rálátással bír a hitet gyakorlók életéről.
A sértegetés meg nem érdemi vita. Egyébként én úgy látom hogy egyre növekedik a hitet gyakorlók tábora. Fogyatkozik az ateisták tábora? Lenin ne hagyj el ,mi lesz itt?

sprenczl 2010.12.10. 16:18:25

Hazug poszt, teli csúsztatással. Ha nem tetszik
a kereszténység, húzz el máshová...
Buddhizmus: a mongol kán áttért rá és végiggyilkolta Eurázsiát, bár először a sámánok 80%-át végeztette ki. A többi vallást is be lehet feketíteni, kezdve az izraelitákkal, kik eleve lenyúlták a Káin-Ábel és a Mózes sztorit, majd folyamatosan gyilkolásztak. Teszik máig. Muszlimok: dettó.

Sesut 2010.12.10. 16:19:46

@totya87: HA még itt vagy... Isten nem meghalni küldte el a fiát, hanem tanítani. Erről jó sokat is beszél Jézus, meg szerintem le is jön, hogy valóban elég sokat hozzátett az Ószövetséghez, meg sokat magyarázott dolgokat, amiket félreértettek akkoriban (hm, ez talán most is ránk férne...). Sajnos, benne volt a pakliban, hogy az emberek már csak olyanok, hogy simán ki fogják nyírni azokért a dolgokért, amiket mond. De konkrétan nem a meghalás miatt jött, ez egy sajnálatos, bár biztos hozadéka volt a dolognak.

totya87 2010.12.10. 16:20:03

@pHérték: és én milyen bűnt követtem el?

És ha elkövettem, vállalom érte a felelősséget, helyettem nem kell senkinek.

dmm 2010.12.10. 16:21:51

@sprenczl: ez ám a keresztényi szeretet. ha nem tetszik húzz el... na, ezért vannak, akik nem szeretik annyira ezt a legendát. túl sok kiközösítés és agresszió kapcsolódik hozzá

pHérték 2010.12.10. 16:22:45

@totya87: Szerintem te jobban ismered a bűneidet mint én, de abból tuti kiderül, hogy bűnös vagy-e vagy nem, hogy ha van örök életed, akkor nem vagy bűnös, ha nincs örök életed, akkor bűnös vagy és hatalma van rajtad a halálnak. Ha neked ez jó...

totya87 2010.12.10. 16:23:06

@Sesut: akkor Isten nem tudta, hogy ki fogják végezni?

Sesut 2010.12.10. 16:23:12

@Makkasz: Miért kéne akár egyetlen kizárólagosan katolikus/keresztény értéknek is lennie a világon? Egy jezsuita szerzetes, aki az élete nagy részét Japánban töltötte, és a buddhista és sintoista vallásokat igen jól ismeri, azt mondta egyszer, ő úgy képzeli, hogy egyetlen Istentől jött a sok különböző kinyilatkoztatás, így lett a sok különböző vallás. Az emberek ugyanis nagyon sokfélék, alapvető különbségek vannak a gondolkodásmódjukban, miért ne vehette volna egy mindentudó Isten ezt figyelembe? Nekem nagyon tetszik ez a gondolat (bár nem hivatalos, csak magánvélemény). És ez magyarázná azt is, hogy az egyes vallások fő értékei általában miért egyetemes értékek.

Sesut 2010.12.10. 16:24:20

De. hiszen ismerte az embereket. csak nem ez volt a lényeg. Másrészt a küldés vállalás is volt, vagyis Jézus önként vállalta, a végkifejlet ismeretében is a dolgot.

totya87 2010.12.10. 16:25:44

Ha tudta, hogy így lesz miért nem volt elég a kinyilatkoztatás?

Makkasz 2010.12.10. 16:26:33

@Sesut: Nem vitatom amit írsz, csak sokan az ún. keresztény értékekkel magyarázzák a keresztény vallás fontosságát, és meg vannak róla győződve, hogy ezektől más és több az ő vallásuk más vallásoknál vagy az ateisták elveinél.
Ha meg elgondolkodsz milyen ilyen csak a kereszténységre jellemző érték van, akkor nem találsz, elsőre, de én találtam, 2 hónap után.

velorex-vezető 2010.12.10. 16:27:53

Kimaradt a posztból az a gyöngyszem, ami pedig biztosan sokaknak ismerős még.
"tud a f.szom együtt élni a keresztényekkel! Legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt!"
Nos ez a derék fiatalember, az alkohol hatására, legalább őszinte volt. A cikkíró és a többi tetűhintás csak maszatol.

Makkasz 2010.12.10. 16:28:52

Tehát én a kereszténység más ideológiák fölé helyezését nem értem, különösen a keresztény értékek frázissal. Erre utaltam. Persze mint katolikus:)

torró 2010.12.10. 16:31:06

Bocs csak valamire még most figyeltem fel!
Lényeges! Hogy is kezdődik a poszt?
Az emberiség ellenségei!
2010.12.10.10.47. Ratius.
Ezt így is értsem? :DDDDD

pHérték 2010.12.10. 16:31:16

@Sesut: Ezzel szemben a Biblia azt tanítja, hogy az emberiség egy vérből lett teremtve...szóval alapvetően nem különbözünk egymástól. A vallások és az azokra épülő kultúrák képezik a különbözőségeket, de lényegileg minden embernek azonos a sorsa. Az a fajta szinkretista szemlélet, amiről írtál manapság ugyan divatos és vonzó a kozmopolita emberek számára, de már nyugaton is bevallották, hogy ez az irányzat megbukott és életképtelen.

PGJenki 2010.12.10. 16:31:24

@rasztaszív: Iránban a helyzet változatlan mr ajatollah...vagy a Dalai láma...(például)

ÉN OF 2010.12.10. 16:39:40

@Sesut: 2+2=4 és ez független minden bőrszíntől és helytől és időtől. Az igazság mindig is csak 1 lehet. Az érdek természetesen igyekszik ezt meg cáfolni és elmosni az éles kontrasztot a fekete és a fehér között. Csak az igazság létezik és annak hiánya, amit azok akik elutasítják az igazságot tetszésük szerint helyettesítenek hazugságokkal. Csak 1 Isten létezik és annak egy arca és egy valósága. Az más kérdés, hogy a részigazságokkal bíró emberek a valóság ismeretének hiányában homályos szemekkel belevetítenek mindenféle képet róla. De ettől még létezik egy valós igaz Isten kép.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.10. 16:42:44

Arról nem is beszélve, kedves blogíró, hogy hivatkozol a bizánci kultúrára, hogy az mennyire überfaszábban megőrizte az antik tudást, mint a gonosz kereszténység... csakhogy a bizánciak is keresztények voltak, csak nem katolikusok...

Ennek a bejegyzésnek egy nagy tanulsága van:

Ahhoz, hogy komolyan vehető véleményed legyen valamiről, ahhoz nem elég azt minden infó nélkül, zsigerből utálni.

Mellesleg ajánlanék egy blogot:
sotetkozepkor.blog.hu/

David Bowman 2010.12.10. 16:43:14

Lássuk, mit mondott Isten személyesen:
34Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot. 35Azért jöttem, hogy szembeállítsamaz embertapjával,és a menyet anyósával: 36.saját háza népe lesz az ember ellensége 37Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát, mint engem, nem méltó hozzám. 38Aki nem veszi föl keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. 39Aki megtalálta életét, elveszíti azt, és aki elvesztette az életét énértem, megtalálja azt.

Ezután?

Sesut 2010.12.10. 16:45:14

@Makkasz: pont a II. vatikáni zsinat mondja ki, hogy nem csak az egy katolikus egyházon belül lehetséges az üdvözülés, hanem az bárki számára elérhető, amennyiben Istennek tetsző életet él. Bevonja ezzel a a körbe azokat is, akik más kultúrában, más vallásban nevelkedtek, de alapvetően "jók" másokhoz, tehát a keresztényi (vagy ahogy Te is mondtad, alapvetően egyetemes) erkölcsök, értékek szerint élnek. Ez pl. sokan nem tudják, de ennek fényében szerintem a katolikus egyház hivatalosan igenis elfogadó és nyitott. (Az más lapra tartozik, hogy az egyes emberek, akár papok, akár hívek hogyan élik meg a vallásukat a mindennapjaikban).

David Bowman 2010.12.10. 16:46:18

@David Bowman: S lám. Itt olvashatjátok az eredményt.

Különben miért is kell nekem is 1 megkínzott, és szörnyen meggyilkolt ember rossz képét bámulnom a busz ablakából a Felvonulási téren? Jobb volt a törölközős ember. Akkor már miért nem 1 karóba húzottat? Vagy akasztottat? Tiszta horror.

hurrican 2010.12.10. 16:48:17

- A KERESZTÉNYSÉG, így egyszerűen. Ebben nincsen katolikus, görög, református stb. A kereszténység, mint gyűjtőfogalom.

- Minden vallás lényege, bármelyiknek, hogy tanai követésére buzdítson, mint ahogyan az ateistáknak is lehetősége volt, meg is tették 40 évig, hogy az ellenkezőjére neveljenek. Kisebb nagyobb eredménnyel, de erősen rajta voltak.

- Ki mit nevez népbutításnak. Én éltem már az előző rendszerbe is, ahol a butítás állami szinten folyt. Folyamatosan ellenőrzött oktatás és belenevelés a "coccializnusba". Mégsem tudták a keresztényi hitet és vallást kiirtani. Az ember belső meggyőződése nem irtható ki mozgalmi dalokkal és idióta szólamokkal.
A keresztény egyházak, rengeteg iskolát, kollégiumot és főiskolát egyetemet is működtettek. Nem hiszem, hogy onnan csak papok és mélyen hívő emberek kerültek ki, de azt tudom, hogy rosszra nem nevelték Őket.

- Miről beszélsz? Jelenleg is vannak vallási iskolák és nem csak keresztények és egyébként is, ezek mitől lennének szegregáltak?

Így van, mindenki képes eldönteni, hogy mit és miben hisz. Azt viszont nehéz elvitatni ettől az országtól, hogy a kereszténység jelentős és maradandó nyomot hagyott az ország történelmében. Még akkor is így van. ha neked ez nem tetszik.

David Bowman 2010.12.10. 16:48:22

@Sesut: 1 szavazattal döntötték el, hogy a nőknek van lelkük. A Níceai zsinaton, ha minden igaz.

David Bowman 2010.12.10. 16:50:22

@hurrican: sztálin is 1 keresztény iskolából került ki.

pHérték 2010.12.10. 16:51:12

@David Bowman: Azért ez nem a teljes evangélium...! Márpedig ugyebár "se hozzá ne tégy, se el ne végy belőle"!

David Bowman 2010.12.10. 16:52:54

@ÉN OF: Nem csak 1 igazság lehet. Vegyünk pl. 1 zöld 3szöget. Az 1ik ember azt mondja: ez zöld. A másik azt mondja: ez 3szög. Min2nek igaza van.

l.x. 2010.12.10. 16:53:04

@midnight coder: "Keresztény inkvizíció biztosan nem lesz a következő 1000 évben európában."

Az lehet, de ahogy elnézem, egyre nagyobb igény van rá...

ÉN OF 2010.12.10. 16:53:43

Nem értem az Isten tagadókat!
Mert, hogy egy egyszerű széket ugyebár elképzelhetetlen, hogy magától a véletlen létre hozza, úgy miért gondolják némelyek, hogy egy sokszorosan bonyolultabb (és hagyjuk az embert) akár csak egy kis hangyát ami önellátó és akarattal bíró élőlényt a véletlen létre tud hozni? Létezhet-e alkotás alkotó nélkül? Létezhet-e akarat az akaró nélkül?
Vagy gondolat a gondolója nélkül? Minden bölcsesség létezett mi előtt létre jöttél volna és csak megismerted, (ha megismerted) miután már nem leszel is létezni fog. Elfogadhatod és elutasíthatod a tudást, de egyetlen ember sem hozta létre csak meg látta és elfogadta, felismerte
és egyesült vele.

Sesut 2010.12.10. 16:53:52

@ÉN OF: Hú, ilyen tanárom is volt (domonkos szerzetes), aki szerint "aki mást mond, az vagy hazudik, vagy hülye". Az igazság valóban egy. De sajnos az isteni igazságot nem közvetlenül Tőle kapjuk, hanem emberek közvetítésével, kultúrákon, időkön, nyelveken átnyúlva. "Ma még töredékes a tudásom, töredékes a prófétálásom is". Mi katolikusok hisszük, hogy a fent idézett Szent Pál "prófétálása" Istentől való, de ő maga is érezte, hogy nem minden esetben tudja ezt tökéletesen átadni. És hát sajnos mi magunk sem biztos, hogy tökéletesen megértjük, be tudjuk fogadni.

Egyébként a számtanpéldánál: az elsős gyerekek is tanulják a számok "sokféle nevét". 2+2 mindenhol 4, de 4+0, 1+3, 5-1 stb. is mindig ugyanaz a 4. És ezzel nem tagadom a 2+2=4 igazságát. Én valahogy így képzelem.

David Bowman 2010.12.10. 16:54:40

@pHérték: Ezt már a felénk divatos 4 evangélista se tartotta be.

ÉN OF 2010.12.10. 16:55:33

@David Bowman: Te mondtad, hogy ez egy zöld 3 szög :) mind kettő igazsága részigazság

l.x. 2010.12.10. 16:55:56

@terensz szpenszer: "Jézus nem volt zsidó, nem tudom honnan veszed ezt."

:)

Az a baj, hogy már ott tartunk, hogy nem tudom biztosan, tényle jó iróniával van-e dolgom - pedig van rá affinitásom -, vagy komoly a probléma.

Sesut 2010.12.10. 16:56:56

@ÉN OF: szerintem a kérdés nem is az, hogy létezhet-e alkotás alkotó nélkül. Szintén nem saját bölcsesség, de nagyon tetszik: azt könnyű beláttatni bárkivel, hogy ha van egy asztal, akkor létezik egy asztalos, aki elkészítette. A nagy kérdés az, hogy akar-e az illető bármit is tudni az asztalosról :) (ez nagyon off, csak tetszik)

Makkasz 2010.12.10. 16:57:20

@Sesut: igen-igen, a más lapra tartozókról beszélek. Akik azt gondolják többek a másiknál kereszténységük miatt. Ez egy nagyon veszélyes irány.
A más laphoz azért megjegyzem, hogy a "keresztény értékek" számtalanszor előfordulnak különböző érvelésekben.
Valamit az alkotmányhoz is, ha Géza és István nem intézkednek a kereszténységről, nagy valószínűséggel nincs Magyarország, de az biztos hogy saját legitimitásukat, autoritásukat nehezebben őrizték volna meg.
Erről az a véleményem, hogy anno messzebbre láttak nagyjaink, akár évezredre is, de sokáig emberöltőkre terveztek, ma ez nem látszik az ad-hoc alkotmányozásban, de a "nagy" alkotmányozásban sem, nem értik az új idők szeleit.
A keresztény vallás helyett a technológiai lehetőségek változásával adódó transzparenciát, bevonást, a parlamenti demokrácia rovására a népszavazások intézményét kéne erősíteni.

David Bowman 2010.12.10. 16:57:35

@ÉN OF: Én istentagadó vagyok (legalábbis keresztény szemmel), és létezhet. Főleg a vallás szerint. Isten maga a gondolat. Nincs külön elgondolója. Ha meg isten létezhet magától, miért ne létezhetne 1 hangya is.

Különben ez a poszt nem erről szólt.

ÉN OF 2010.12.10. 16:58:01

@Sesut: De sajnos az isteni igazságot nem közvetlenül Tőle kapjuk

Szent Pál "prófétálása" Istentől való

Most akkor tőle kapjuk vagy nem?

(mert szerintem most is kaphatjuk tőle)

hurrican 2010.12.10. 16:59:04

@David Bowman: Na jó, azt egy kicsit elkapkodták:-))

ÉN OF 2010.12.10. 17:00:00

@l.x.: Jézus anyja a szentírás szerint zsidó volt tehát a zsidó hagyomány szerint (akinek az anyja zsidó az zsidó)

David Bowman 2010.12.10. 17:00:18

@ÉN OF: Ez csak a leg1xűbb kérdésekre igaz. Kinek van igaza É- Írországban? Hogy Erdélyt a vita elharapódzásának elkerülése okán már ne is említsük.

Sesut 2010.12.10. 17:00:51

@David Bowman: igazad van. De mikor volt a niceai zsinat? 325-ben, ha jól emlékszem. Akkoriban szerintem elég általános vélemény volt, hogy a nők "állatok"... Biztos vagyok benne, ha ma feltennék ugyanezt a kérdést, azért más lenne az arány :)

Egy kicsit olyan ez, mint ha Rólad az alapján alkotnánk véleményt, hogy hogyan éltek, mit tettek az őseid majd' 1000 éve. Nem pedig azt néznénk, hogy most Te mit csinálsz, hogy élsz, mit tudsz...

pHérték 2010.12.10. 17:01:36

@David Bowman: Így is fölfoghatod, de szerintem ha valóban "divatos" volna nálad a 4 evangélista, akkor nem mondanál ilyet és nem önigazolásra használnád Isten szavait. Mert hát lehet csűrni, csavarni, de minek?

David Bowman 2010.12.10. 17:01:37

@ÉN OF: Ez bizony nagy igazság. Az eredeti fitymáját 3 helyen is őrzik.
Még szerencse hogy akkoriban az 1ház nem ellenezte a béranyaságot.

David Bowman 2010.12.10. 17:02:24

@ÉN OF: Ja az eredeti fitymáját 3 helyen is őrzik.

Makkasz 2010.12.10. 17:03:47

Akár bekerülhetne, hogy minden embernek joga van hozzá hogy valamennyi őt érintő kérdésben dönthessen, amennyiben ez nem teszi lehetetlenné az állam működését, az ehhez szükséges információt hiánytalanul megkapja és megérthesse, arról saját véleményt alkothasson (na ebben van oktatás is meg internet meg minden). Ki kell alakítani az új berendezkedéshez szükséges, népakaratnak alárendelt államszervezetet és annak hatékony működtetéshez szükséges technológiát, biztosítani kell valamennyi polgárnak az ehhez szükséges tudást, a saját vélemény alkotásának képességét.

pHérték 2010.12.10. 17:03:54

@ÉN OF: Anyucitól függetlenül is zsidó volt: körülmetélték, megtartotta a zsidó ünnepeket, rabbinak szólították, meg úgy, hogy "Dávid Fia" és úgy halt meg mint a "zsidók királya".

David Bowman 2010.12.10. 17:04:22

@pHérték: 1800 éve így divatos nálunk. Van vagy 200 evangélium. Még 2 kanonizálva is van más keresztény 1házaknál. Persze több is lehet, csak én nem ismerem őket.

Sesut 2010.12.10. 17:04:46

@ÉN OF: Hát, én sajnos úgy érzem, nem vagyok vele mindennapi közvetlen viszonyban, bár érzem a gondoskodását az életemen, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy hitbeli kérdésekben az Isten segítségével tévedhetetlen lennék.

A Szt. Pálos példám: az isteni tanítás az ő esetében Pálon keresztül érkezett. Aki saját bevallása szerint sem tökéletes sem tudásában, sem a tudás továbbadásában. Ehhez hozzájön még, hogy itt mi egész más korban, kultúrában élünk, tehát bizonyos akkor még egyértelmű dolgokat is félreérthetünk, vagy elsiklunk felette. Nem az adásban van a hiba, hanem a vevőben (legalábbis az én készülékemben, attól tartok, van néha. Bár próbálkozom...)

Makkasz 2010.12.10. 17:04:59

Persze hacsak nem egy porladó csontvázat akarunk drótokkal összetákolni.

ÉN OF 2010.12.10. 17:05:24

@David Bowman: A gondolat a lélek szava és természetesen benne van a lélek is a gondolatában, mint ahogy neked is vannak szavaid amik a gondolataid megtestesülései de még sem mondod hogy te nem létezel csak a szavaid és te vagy a szó.
Tehát van a szó és van aki kimondja vagyis te.

DeToXXX 2010.12.10. 17:05:52

jézusom! mi folyik itt? :)

pyromaster 2010.12.10. 17:06:15

Pár dolgot nem értek
1. A keresztény vallást mi teszi nagyobb szarrá bármelyik másik vallásnál? Minden vallás arra volt jó mióta világ a világ, hogy sok sok ember egyvalakit szolgáljon, ő volt a faszagyerek. A sok barom meg meghalt érte, ha éppen kellett.
2. Miért fáj az egy indexen posztolónak (értsd jól), hogy Magyarországon sok a keresztény vallású ember?
3. Ha a kereszt nem való a templom falain kívülre, mit keresnek a gyertyáid az utcán, és miért gyújtogatják a gyertyáidat a miniszterek? Az való az utcára? Engem miért nem zavar egyik sem?
4. Miért nem mész inkább dolgozni te semmirekellő? Ez viszont már meglehetősen zavar.

Sesut 2010.12.10. 17:07:05

Sajnos mennem kell, nem tudom olvasni tovább a kommenteket. De az jó, hogy (legalábbis mikor bekapcsolódtam), most itt általában kulturált eszmecsere folyik.

pHérték 2010.12.10. 17:07:26

@David Bowman: Azé' nem kéne vagdalkoznod vele...! ;)

David Bowman 2010.12.10. 17:08:32

@Sesut: Bocsánat, az 1 ház az 1, és "örök". Nem tudok róla, hogy valaha is hatályon kívül helyezték volna a régi határozatokat. Inkább igyekeznek elfelejteni.
Persze van 1 nektek jobban tetsző magyarázat is. Isten keze vezette az 1ház elöljáróit, és lám, meg is született a helyes eredmény. (Csak hogy nektek is segítsek.)

pyromaster 2010.12.10. 17:09:46

Különben meg hogy jössz te ahhoz, hogy sok szazmillió embert az emberiség ellenségeinek hívsz? Ti tényleg azt hiszitek, hogy nektek mindent lehet? Takarodj vissza a hagymatetőd alá a gyertyáiddal együtt te görény!

hurrican 2010.12.10. 17:10:53

@David Bowman: Nem is kell. A lényeg nem a mennyiség. Gondold el, ha valamennyi benne lenne a bibliába. Nyilván a pragmatika beleszólt és egy összefoglalást kellett készíteni, hogy mindenki számára érthető és "fogyasztható" legyen. Nem hiszem hogy azzal sokra mentek volna ha 3 évig olvassa valaki a bibliát. Azt pedig, hogy mi maradt és mi került a levesbe eldöntötték cirka 1800 éve.

David Bowman 2010.12.10. 17:11:23

@ÉN OF: Nem. A Biblia szerint isten maga az ige. És az ige istennél vann.

David Bowman 2010.12.10. 17:13:56

@pyromaster: Lehet hogy dolgozik, honnan tudod?
Látod, Jézus (alighanem Józsué) is megmaradt volna a faiparban, ő is jobban járt volna, neg mi is. Legalébbis Mohamed feltünéséig.

pHérték 2010.12.10. 17:14:10

@David Bowman: Pontosíthatok? Krisztus az Ige,, a testé lett Ige. Gondolom a szentháromság meg már überérthetetlen, amivel ne is bonyolítsunk... :D

David Bowman 2010.12.10. 17:14:46

@pHérték: Az a baj, hogy nem tudom, melyikre válaszoltok. Szóval mire is?

Makkasz 2010.12.10. 17:15:37

A szerző nyilván provokálni akart és figyelmet kért, és nem a keresztény vallásúakat gyalázza.
Azért szükséges ez, hogy mindenki lássa, milyen óvodás dolog alkotmányban kereszténykedni, még akkor is, ha pl. hithű keresztények vagyunk.

ÉN OF 2010.12.10. 17:16:03

@Sesut: Erről szól az az ige hogy: Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre

pHérték 2010.12.10. 17:16:44

@David Bowman: Bocsi-bocsi, nem kötekedésként de Jesua... Mohamed pedig csípte a kereszténységet, meg a zsidóságot is, jó mélyeket merített belőlük, csak az eredmény nem lett valami üdvös.

David Bowman 2010.12.10. 17:17:18

@hurrican: Persze, de már a miatyánkot is másképp adják elő. Valamelyik vagy hozzátett, vagy elvett belőle.

Makkasz 2010.12.10. 17:19:00

@David Bowman:
"A Biblia szerint isten maga az ige. És az ige istennél van. "

Kérem, én ilyen mondatok miatt nem járok misére, mi ennek a jelentése? Az egész liturgia ilyen hokuszpókusz. Amikor a pap magától mond példákat, és nem kever bele ilyen idézeteket, annak még van értelme, de a többi...

David Bowman 2010.12.10. 17:19:11

@pHérték: Eleinte. Utána valamiben kereket akasztott velük,(elhajtották) , és utána nem.

Azért írtam amit írtam, mert a 600 évvel régebbi kereszténység már mégis jobb, mint a muzulmánság.

David Bowman 2010.12.10. 17:20:52

@Makkasz: Na látod. Maszlag az egész.

David Bowman 2010.12.10. 17:22:10

@pHérték: Te máshonnan idéztél. A Bibliában minden, és mindennek az ellenkezője is benne van.

ÉN OF 2010.12.10. 17:23:11

@David Bowman: Az Ige az Igazság, ez természetesen Istennél van és Isten az Igazság de az egyben Isten gondolata is mint ahogyan te is (mint Istenhez hasonlatos létező) lélek és igazság egyesülése álltal leszel Isten képmása. Vagy ezt példázza a férfi és a nő, (ketten lesznek egy testé, mármint az utódban) így az emberi lélek is az Igével vagyis az Isteni Igazsággal egyesülve Isten gyermekévé lesz. Ahhoz hasonulsz akinek a gondolataival azonosulsz.

pHérték 2010.12.10. 17:23:40

@David Bowman: Különben az a szomorú, hogy iszonyatosan lejáratták Krisztus evangéliumát az egyháztörténelemben és ezek miatt az elképesztő visszaélések miatt kell most magyarázkodni, hogy de az nem úgy van, meg az nem az...de hát ha meg kell tenni, meg kell tenni.

Makkasz 2010.12.10. 17:25:52

mennem kell, jó vitázást!

A bor ajánlatom áll a keresztény értékért. Ratioval döntünk, de én fizetek.

pyromaster 2010.12.10. 17:27:46

@David Bowman: Nos, ha van munkája, akkor
1. vagy ez a munkája, azaz adófizetők pénzéből fröcsög baromságokról (definícióm szerint ez=naplopás).

2. Más munkája van, de nem azt csinálja, ez ismét csak naplopás.

Tehát egy naplopóval állunk szemben, aki pénzért kutyáz másokat.

Tudod akkor járnánk a legjobban, ha az összes vallásos barmot kivégeznénk ott, ahol utólérjük.
Keresztényeket, zsidó vallásúakat, mohamedánokat, iszlamistákat, sőt még a budhistákat is.
Nem lenne keresztállítás, sem hanuka, csak és kizárólag reál tárgyakat és tudományokat tanithanának és művelhetnének az emberek, akinek nem áll rá az agya, azt ott helyben kivégezzük.

Takarodjatok már dolgozni szar magyarországi semmirekellők.

Talán kegyetlennek tűnik, de óriási haszna lenne.

svgy 2010.12.10. 17:28:30

@Ratius: Azt mondod te nem vagy bűnös. Rendben van, de ez estben az igazán érdekes kérdés az, hogy pontosan mit is nevezünk bűnnek?

Vizsgáljuk meg a kijelentésedet a keresztény etika szellemében: Nem vagy bűnös, tehát nem okoztál még másoknak fájdalmat. Nem sértettél meg soha senkit szándékosan. Nem voltál soha senkivel szemben hálátlan, mindenkinek egész eddigi életedben viszonoztad azokat a jó dolgokat (pl. szülkeidnek is), amit ők veled tetted. Ezzel szemben nem viszonoztad a téged ért sérelmeket, akár jogosak voltak azok, akár jogtalanok. Béketűrő maradtál minden ilyen helyzetben, önérzeted sosem kerekedett felül és csakis az igazság érdekében emelted fel a szavadat, de azt is mindig csak a mások iránt érzett szereteted, aggódásod okán, sohasem azért, hogy bárkit is megbánts.

A sort még hosszan lehetne sorolni és bocsáss meg nekem, de mégis azt feltételezem: az ilyen és ehhez hasonló kijelentések maradéktalanul nem igazak rád. Na ebben az értelemben mondja rád is a keresztény tanítás azt, hogy eredendően bűnös vagy, mert mindjárt életed kezdetétől fogva nem vagy képes úgy végigélni magát az életet - minden jószándékod és igyekezeted ellenére sem- hogy ne vétkezzél mások, vagy épp magad ellen. (És persze Isten ellen - de ezt mondjuk most ne keverjük ide, lévén hogy nem hiszel benne).
Viszont - és ebben áll a keresztények igazi reménye - a jó hír az, hogy ezek a "bűnök" nem kell, hogy elveszejtsenek téged, létezik alóluk megváltás.Erre nem pusztán csak túlvilági értelemben van szükség, hanem ebben az életben is, hisz gondold csak el: mindenféle hiányosság és agresszív, rossz szándékú cselekedet kihatással van a te személyes jövődre épp úgy, mint a veled kapcsolatban állók (családtagjaid, barátaid) jövőjére.

Azt hiszem ezzel a fogalommal hogy "erdendő bűn", igen komoly félreértésben van nagyon sok ember. Hétköznapi értelemben azt gondoljuk: 'aki gyilkolt, vagy lopott, az bűnös, én viszont tudom magamról, hogy ilyen szemétségeket nem csináltam, hát akkor miért mondják rám a keresztények, hogy bűnös volnék? Nem vagyok és ezt kikérem magamnak!"
Pedig a dolog kulcsa csak annyi, hogy ki mit tekint (már) bűnnek. Vagyis: miről gondolod azt, hogy ez a dolog már egyértelműen rossz és nekem vagy másoknak kárára válik? (Merthogy a bűn, az valami ilyesféle dolog). Csak azt, ha valakit megölsz? Vagy már azt is, ha meglopod? Vagy már azt is, ha szándékosan megbántod? Vagy már azt is, ha nem segítetted őt eléggé?

ÉN OF 2010.12.10. 17:29:24

@Makkasz: Ez azt jelenti, hogy az igazság Istenben van (gondolataiban) és Ő maga teljesen azonosul vele, vagyis maga az igazság. Ahogy te is vagy elfogadsz valamit vagy nem de amit elfogadsz az része lesz a lelkednek, benned lesz és te benne.
Mint a szerelem, te benne élsz és ő te benned.
Amit szeret az ember annak életet ad és abba bele folyik az életereje, lelke. Te benne vagy gondolataidban ahogy azok te benned.

hurrican 2010.12.10. 17:29:33

@David Bowman:
A lényeg a lényeg. A miatyánkot is lehet többféleképpen elmondani, a lényeg, hogy mondják és hiszik. Nem tom érted e?

pHérték 2010.12.10. 17:30:03

@David Bowman: Ezt már mintha hallottam volna... :)
Talán ezért mondta Jézus, hogy akinek van füle a hallásra, hallja! A Biblia az élet könyve, és az életben sok minden előfordul, de valahogy talán te is tudod, hogy mikor minek van az ideje és a helye. Ma ezt kell tenned, holnap meg azt és nem találsz ellentmondást. Csak intelligensen döntesz, hogy milyen helyzetre milyen eljárás, döntés, stb. passzol. Te sem rutinból élsz és nem megszokásból cselekszel, nem?

pHérték 2010.12.10. 17:34:56

@Makkasz: Pályázok! :) Kizárólagos keresztény tanítás és érték, hogy Istenről úgy beszél, mint Aki maga a szeretet, Aki abszolút jó és Aki világosság és nincs benne semmi (!) sötétség. További keresztény kuriózum, hogy megváltást hirdet a halálból és hirdeti a halottak feltámadását. Ezek bizony páratlan keresztény értékek. (Vörös, vagy fehér bor? :) )

suhanyc 2010.12.10. 17:42:11

Azért vicces hogy azért szidják a postot mert egybemossa az egyházat és a bibliát, pedig számomra jól érthetően el van különítve a cikkben. Akkor most ki mos össze mit?

ÉN OF 2010.12.10. 17:43:00

A test (halandóságánál és sebezhetőségénél fogva) eredendően a félelem és az önzés forrása. A halálfélelem és rettegő önzése alól csak egyedül és kizárólagosan a lélek halhatatlanságában és a szeretet igazságosságában való hit képes felszabadítani. (Megismeritek az Igazságot és az Igazság szabadokká tesz titeket) . Mi alól tesz szabaddá? A tudatlanság, a sötétség, a félelem hatalma alól. A test az érzékeinek tapasztaláson alapuló igazságára építi következtetéseit, ezzel megbénítja a hitet és ellent mond az érzékek feletti igazságok létezésének.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 17:44:09

@Ula:

A judeo-kereszténység a kereszténység azon ágai, akik mind az ó, mind az újszövetségi mítoszt elfogadják valóságosnak tanításikban.

Vannak olyan keresztény ágak, akik az ószövetséget elvetik, sőt vannak olyan keresztény ágak, akik az újszövetség nagy részét is.

A katolikusok judeo-keresztények. Egy zsidó szektaként indult ezen egyház és a mai napig elfogadják az ószövetséget és a tanításikban olyan is szerepel, hogy "Isten népévé formálta Izraelt"

Tehát kiválasztott (überments) nép elv elfogadott.

Ratius 2010.12.10. 17:46:26

@svgy:
Attól még, hogy mi emberek esendőek vagyunk és nem tudunk mindig megfelelni magasztos eszméinknek, nem kell kinyírni egy szelíd vándorprédikátort.
Az ő halála által miért lesz jobb nekem, akit esetleg gyötör a lelkiismeretfurdalás, vagy annak akit megbántottam?
Szerintem van egy pompás varázsszó, ami minden bűnöm alól felment, ha elég hitelesen adom elő, így hangzik: bocsánatot kérek.
Ehez igazán nem kell kereszténynek lenni.

rasztaszív 2010.12.10. 17:46:41

@pHérték:

minden monoteista vallás ezt tartja a saját istenéről...

más vallásokban pedig nincs is halál,úgy mint végleges megszűnés,csak újjászületés...
tehát nem kell senkit megváltani a haláltól,és mindenki feltámad...

(egy pohár vizet megérdemelsz,szolgáld ki magad:) )

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 17:51:44

@Makkasz:

1.Csókold meg Hank fenekét és ő ad 1 millió eurót, ha a várost elhagyod.
2.Alkoholt mértékkel igyál.
3.Verd ki az emberekből a lelket, ha nem olyanok, mint te.
4. Étkezz rendesen.
5. Hank saját maga diktálta ezt a levelet.
6. A hold zöld sajtból van.
7. Minden, amit Hank mond, igaz.
8. Mosd meg a kezed, mielőtt kimész a fürdőszobából.
9. Ne igyál alkoholt.
10. Egyél virslit édes zsömlével, de fűszer nélkül
11.Csókold Hank fenekét, különben kiveri belőled a lelket

vilagnezet.blog.hu/2007/10/14/csokolja_meg_hank_feneket

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 17:55:09

@torró:

A katolikus tanok szerint Jézus = megtestesült Isten.

Tehát öngyilkos lett.

de úgy is butyutaság, ha úgy tekintünk erre a történetre, mint egy halálból feltámadottra, mert azokat is ZOMBI-nak szokták nevezni az emberek.

ÉN OF 2010.12.10. 17:57:11

@IGe: A kiválasztottság az egy Isten hitének képviseletére volt hivatott, mint bizonyság tevők és ez alapból szolgálatot jelent a gyermekkorban lévő kőszoborimádó törzsek között. Ez a szolgálat nem felsőbbrendűséget jelent, hanem inkább bölcsességgel párosuló alázatot és szolgálatot. Aminek sajna az a kis zsidó nép nem tudott eleget tenni. (Választhatott volna Isten bármely más akkori törzset is ahol tiszta lelket, értelmet talál, és akkor most nem a zsidók lennének a zsidók :) )

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 17:57:27

@sprenczl:

Nekem nem tetszik a kereszténység, de szerintem inkább neked kell elhúznod, mert magyar embernek nem lesz egy judeo-internacionalista vallás és mítosz alakjai az ura és parancsolója.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 17:59:40

@Sesut:

Jézus analfabéta volt. A mese datált időponta előtt 500 évvel a görög filozófusok és drámaírók azért eléggé jól elirogattak.

Tehát felteszem pimasz, de jogos kérdéseimet:

Mennyire intelligens az a Jézus, aki írni sem tudott? Buta emberek mitoszát miért követik egyesek?

vilagnezet.blog.hu/2007/05/21/neznek_mint_a_moziban

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:02:31

Jézusnak sem kellett volna egy domboldalról kiabálnia, ha az apukája teremtett volna neki plazmatévét. Persze akár le is írhatta volna a gondolatait, ha tudott volna írni.

Jézus analfabéta volt, és nem alfa és omega?

1. Semmilyen ismert írásmű nem maradt fenn Jézustól

2. Semmilyen írásművet nem említenek sehol sem, amelyet Jézus írt volna, csak éppen nem maradt fenn

3. A kivégzést megelőző jogi eljárásban sem találkozunk sehol sem Jézus írástudására utalaló nyomokkal . Pl. végrendelet, vagy szellemi hagyaték írásban, vagy levelezések a börtönből stb

4. Írásban könnyebb és biztosabb lett volna a tanait terjeszteni, de nem tette.

5. Tudtommal a korán sem említi Jézus írástudását.

6. A Jézus indiában járt irányzatok sem említenek írástudást

7. A történészek sem leltek írástudásra utaló jeleket, az akkori hivatali íratokból

8. a Biblia zavaros utalásokat tesz porba írásra

9. a talmud zavaros utalásokat tesz, hogy Jézus saját testére írt feketemágiás szövegeket

10. Maguk a Jézushívők is rettentő megosztottak és bizonytalanok Jézus írástudását illetően.

11. Jézus tanítványai közzül sokan tudtak írni, Jézus miért nem írt legalább nekik?

12. A bibliai Isten korábban Mózesnek írásban adot tanításokat, tehát nem volt szokatlan az írásbeliség. Jézus ezt miért nem használta?

13. Ha Jézus nem is tudott írni, az apostolok között voltak, akik tudtak - még akár le is diktálhatta volna. De nem tette.

14. Szerintem egy mai vallásalapító kihasználná a kor adta legmagasabb, leggyorsabb és leghatékonyabb kommunikációs eszközöket. Internet, e-mail, videó, Tv, rádió, DVD, MP3, mobiltelefon, SMS, EMS stb. Még a nem tul intelligens, mészáros és húsboltos Gyurcsók Józsi is az Egyetemes Szeretet Egyházának alapítója, TV-ben szerepel és CD-éket és könyveket ad ki. Jézus nem használta ki a kor adta legmagasabb kommunikációs eszközöket, nem is ismerte fel ezek jelentőségét.

Tehát felteszem pimasz, de jogos kérdéseimet:

Mennyire intelligens az a Jézus, aki írni sem tudott? Buta emberek mitoszát miért követik egyesek?

ÉN OF 2010.12.10. 18:05:25

@IGe: Csak a tények kedvéért. Istennek választania kellett, hogy vagy az igazságtól vonja meg az életet, vagy a bűnös embertől és mivel Isten az embert választotta ezért kellett az igazságtól megvonni az életet és kitaszítani. Mint ahogy ha megcsal a feleséged, vagy meglop a barátod neked is döntened kell, hogy vagy megbocsájtasz és akkor az igazságot taszítod el, vagy büntetsz és a feleséged, vagy barátod taszítod el. Választanod kell. Valakitől életet kell elvenned. Jézusban az Igazság testesült meg, ezzel láthatóvá vált és a történelem része lett hogy Isten az Igazságot fosztotta meg az emberért az élettől.
A megbocsájtás mindig az igazság halálához vezet.

Ratius 2010.12.10. 18:07:40

@ÉN OF:
A test (ez irányú képességeinél fogva) eredendően az öröm, az emberi kapcsolatok és az értelmes gondolatok forrása. Az életigenlés és boldog együttlét, illetve általában a szeretetteli emberi kapcsolatok, no meg az értékes, értelmes, alkotó munka önmagában is elég ahhoz, hogy felszabadítson a halálfélelem alól. Thomas Mann szavai szerint a mulandóság ad értelmet az életnek és ad értéket tetteinknek. A test az érzékeinek tapasztaláson alapuló igazságára építi következtetéseit, ezzel szerencsésen megbénítja a hitet és józanul ellent mond az érzékek feletti igazságok létezésének. Az ember ugyanis itt e Földön él. Itt van dolga. Az angyalokra, szellemekre, feltámadó lelkekre nyilván más szabályok vonatkoznak. Ha vannak…

Art Mooney 2010.12.10. 18:08:14

kultúrharc van Magyarországon. a balliberális kurzus dacos elszántsággal törekszik a maga értékrendjének betonba öntésére.

ennek egyik eszköze a poszt vallásellenes uszítása.

vicces, h a ballib köpi és tapossa a vallást már hosszú évtizedek óta, és ők vannak a legjobban felháborodva, ha az egyházak nem hajlandók csendben, lógó orral a kötélbe dugni a fejüket. mindez a liberális tolerancia jegyében persze...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:09:10

@David Bowman: Nana és nem vagyok egyik jöttment Istennél sem a több tizezernyiből. IGe én vagyok. Van becsületes Apám-anyám- feleséágem családom.

Iván Gábor elemér a nevem

ÉN OF 2010.12.10. 18:13:08

@IGe: Jézus az övéiért jött, tehát vannak akik nem az övéi. Az én juhaim hallják az én beszédemet és követnek engem, ti azért nem halhatjátok mert nem az én juhaim közül valók vagytok.
Nem futott senki után, nem volt rá szüksége. Aki az igazságból való, szereti az igazságot azt felismeri.
Mindenki a magához hasonlókhoz vonzódik.
Te is eldöntöd hová tartozol.

Ratius 2010.12.10. 18:13:10

@ÉN OF:
Miért kellett választania istennek?
Más megoldást nem talált? Ő mindenható. A és B közül nyugodtan választhatja a C-t. Mert, ha nincs ilyen, hát teremt egyet...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:14:03

@ÉN OF:

Olyan Istenekkel, amelyből a megszállottjai szerint csak egy van Dunát lehetne rekeszteni.

Egy olyan Isten van, amelyből tényleg csak egy van és az tényleg egyetemes. Az a tudományos módszertannal meghatározott Isten az Általános Isten.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:16:57

@Art Mooney:

Hülyeséget írsz, hiszen Horn Gyuszi írta alá a vatikáni szerződést, amely példátlan a környezetünkben. A csehek egyszerűen elzavarták ezt a szélhámosságot a francba.

A legnagyobb mértékben eddig a vatikáni szerződés szerinti juttatást meg Medgyessy Petya tett.

rasztaszív 2010.12.10. 18:19:36

@Art Mooney:

per pillanat az egyházak nem a kötélbe dugják a fejüket,hanem az alkotmányban akarják rögzíteni a jelenlétüket.
ami persze végül jelentheti ugyanazt...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:21:12

@ÉN OF:

Magyar ember vagyok és magyar vallást, az őseim vallását követem. Egy tűzzel vassal vérrel őseinkre erőszakolt vallásból nem kérek. Nem csak azért mert ez egy gyilkos vallás, hanem azért is mert annyira idegen a magyarságtól, mint a ruszki kommunizmus.

Kölcsey földim és jobb ha tudod, mert mi földiei tudjuk. Utálta a kereszténységet. Szabdkőműves volt.

vilagnezet.blog.hu/2010/08/15/himnuszunk_koltoje_kolcsey_ferenc_is_utalta_a_keresztet

Bogyó 2 2010.12.10. 18:23:36

Kedves Ratius!

Én sok írásodat olvastam örömmel, de hovatartozásod világossá vált egyes témák rendkívüli túlreagálásakor. Főleg, hogy megtört bizonyos gondolkodásmódot. De sebaj, ha én is érintett volnék talán én se volnék tárgyilagos, el lehet ezt viselni.

De az a frusztráció, intolerancia és gyűlölet ami ebből az írásból árad egyszerűen elkeserítő.
És sajnos nagy csalódás az az egyébként rád nem jellemző felületesség is amire rámutattak páran, kereszténység-egyház kérdése, illetve a kereszténység nevében elkövetett bűnök kommunista időket igéző felnagyítása. Még amikor az előnyöket ecseteled, azokat is agyoncsapod a végén. Pedig valamiért mégis uralkodóvá vált abban a nagy életörömökkel teli Római Birodalomban, s egy teljesen alulról építkező, eleinte a legszegényebbeket tömörítő mozgalomként. De erről persze nem írsz, ennek okait nem boncolgatod. Mint ahogy arról a sok vallásos témájú művészeti alkotásról se írsz, amelyek ma az emberiség kultúrkincsei, s amit már számonkértek páran.
Sajnos nem tudom elhinni, hogy ezekkel nem vagy tisztában. Nem vagy tárgyilagos, írásod elfogult és gonosz.

ÉN OF 2010.12.10. 18:27:26

@Ratius: Szerintem a test feladata a szeretet az értelem szolgálata és nem a lélek az érzékek élvezete általi fogsága ejtése. Nézz körül minden az élvhajhászás körül forog és mivel ezeket pénzen lehet meg szerezni, az emberek istene a pénz lett.
A boldogság pótszere a testi érzéki örömök ismétlése, ami a lélek testtől való függőségét eredményezi.
Szerintem a boldogság az amikor a dolgok a helyükre kerülnek, amikor valaki eléri teremtése célját és megnyugszik.
A célba érkezés pedig az ember számára a szeretetben való elmerülés, a bölcsességgel való beteljesedés. Mint a petesejt ami megtermékenyül, elérte élete értelmét: ember született a világra.
Az ember bölcsesség nélkül mit sem ér.
Az ember sem hülye gyereket akar, szerintem Isten sem.

Link Elek 2010.12.10. 18:30:42

Akinek nem tetszik e kereszténység nyergeljen és TAKARODJON vissza Etelközbe, vagy az Urál mögé.
A Kárpát medencében semmi keresnivalója sincsen. Európa a keresztényeké. A sámánok menjenek az orosz szteppére. Az ateisták meg akaszák fel magukat.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:38:04

@Link Elek:
Nem kérünk a haszonleső ál keresztényekből, akik csak uralkodni akarnak más világnézetű embereken és népeken. Biztosan tudja, hogy magyar ember hova küldi az ilyen embereket. Nos én is oda küldöm:-)

Oda ahova valóak egy sötét nedves lukba.:-)

rasztaszív 2010.12.10. 18:40:24

@Link Elek:

na,ez az a fajta "kereszténység",amit sokan nem fogadunk el.
csak szégyent hozol az igazi keresztényekre...

thinker_ 2010.12.10. 18:40:39

egy teljesen elfogulatlan, objektív írást olvashattunk az egyházról.
milyen kár, hogy már nincs máglyahalál. :(

ÉN OF 2010.12.10. 18:42:37

@IGe: Rám nem erőszakolta senki sem tűzzel sem vassal. 25 éves koromig nem foglalkoztam vallással.
De szerintem Jézus soha nem kért senkit, hogy erőszakkal tegyen kereszténnyé bárkit, Ő maga sem erőltette rá senkire magát sem tanításait, sem gyógyítását. A kereszténység kezdetén mindenki magától követte Őt mert szerették. És Isten sem akarja, hogy bárki érdekből, félelemből menjen hozzá. Az egyháznak amiről te beszélsz nem sok köze van a valódi kereszténységhez. Az a szabad akarat, szabadság és kizárólag a szeretet döntésére építkezik. Ha fenyegetnének, akkor már nem szabadon dönthetnél. Isten érdekmentes szeretetre vágyik az ember részéről. Mint ahogy te is a barátaid, szeretteid részéről azt reméled, hogy téged szeretnek nem a pénzedért, vagy mert tartanak tőled. Az egész kereszténységre rárakódik az álszent haszonlesők által bemocskolt hamis kép. Amit nem csodállom ha meg vetsz.

körforgalom 2010.12.10. 18:46:36

@Link Elek:
Hozzászólásod a keresztényi szeretet és tolerancia szép megnyilvánulása. Valamint mókás példa az eszmék és a belőlük fakadó gondolatok teljes kuszaságára.

Hoffy 2010.12.10. 18:50:00

Mi a különbség a halott és az élő ateista között?

A halottnak már nincs kegyelem, az élőnek még van!

Vagyis tagadhatod Isten létét, de még ez megváltozhat.

A Biblia szerint a világ nem a vallásosok, keresztények megjelenésére vár!
Hanem az Isten fiainak a megjelenésére, aki telve van Szent Szelemmel és kész a csodák véghezvitelére. Jézus Krisztus által.

Teljesen igaza van annak az embernek aki a vallást erőtlen halott szertartásnak hiszi. Évezredek alatt ez a tény. Nem szavakkal kell őket meggyőzni, hanem Isten hatalmas erejével. Az képes őket megváltoztatni.

Istennek nincs szüksége szavakra, szóbeli védelemre, Ő csak a nyitott és engedelmes szíveket fogadja el és azon keresztül tudja bemutatni a hatalmát.

Tudom vannak felekezetek ahol még evangélizálni is csak megfelelő anyagiakkal lehet sajnos. Valamint olyan pásztor aki az általa lepukadt embernek minősített embernek nem is szól hogy van kegyelem, csak a vagyonosoknak.

De ez nem Isten parancsa hanem a kapzsi keresztényeké. Sajnos az ilyen Isten munkáját rombolja és nem építi.

Azt mondja az Ige "Ti miattatok káromoltatik az én nevem"
Vagyis nem az ateizmus a probléma, hanem a büszke megtérni nem akaró keresztények.

Ratius 2010.12.10. 18:51:41

@Bogyó 2:
Adok a véleményedre.
Most vagy háromszor újraolvastam a posztot, de nem látom benne azokat a rémségeket, amiket nekem felrósz.
Attól, hogy kimondom a kereszténységről, hogy minek tartom, nem leszek intoleráns, s főleg nem gyűlölködő. Nem keverem össze az egyházat a vallással, és nem hasonlítom az egyház bűneit más rendszerek bűneihez.
Abban igazad van, hogy a kereszténység erényeiről nem sok szó esik, a keresztény ihletésű alkotásokra nem térek ki, dehát nem is az volt a célom, hogy megmutassam, milyen gazdag kultúrát teremtett itt az elmúlt kétezer év - hiszen ezt jól ismerjük valamennyien - hanem az, hogy rámutassak a keresztény vallás élettagadó mivoltára.
És persze a provokatív megfogalmazás sem véletlen. Egy blogban ez műfaji követelmény.
De egy szóval sem állítottam, hogy a kereszténység üldözendő, kiirtandó, a keresztény ember gyűlöletes alak. Aki így értelmezte szavaimat az nem tudja önmagát, mit hívőt, megkülönböztetni a vallástól, amiben hisz. Bár... Lehet, hogy ez nem is olyan könnyű...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 18:53:12

@ÉN OF:

Hazánk lakosságára sokkal nagyobb erőszakkal és emberáldozattal kényszerítették rá a kereszténységet, mint a ruszki kommunizmust.

Ezt történelmi tény.

Hoffy 2010.12.10. 19:01:08

Ha egy keresztény a cselekedetei, döntése előtt megkérdezné, hogy most mit tenne Jézus? akkor más lenne a kereszténység, de így erőtlen és halott. Emberi és csak erőlködés.

Egy számomra nagyon fontos igaz keresztény ember mondta idézem " a keresztények a legkegyetlenebb emberek"

Igaz és megcáfolhatatlan tény. Míg-len Jézus még az ellenségének is megbocsájtott addig a keresztények nagy százaléka szinte senkinek.
Én keresztény vagyok és szeretem és ismerem Jézust. De sok magát kereszténynek valló személy belém rúgott és a hazugságot elhitte rólam és azóta is átnéz rajtam. De nem Istenben csalódtam, hanem a megvezetett keresztényekbe. Isten hűséges és jó.

Ratius 2010.12.10. 19:03:34

@ÉN OF:
Én az élvhajhászást epikureus módon értelmezem. Beletartozik a jó könyvek élvezete éppúgy, mint a jó borok öröme. Beletartoznak a szellemi, lelki és testi örömök egyaránt. Az igazi örömöket pedig nem lehet pénzért megvásárolni, mert az örömnek lényegi elem az érte tett erőfeszítés.Szerelemre lobantani egy szívet sokkal jobb, mint venni egy kurvát. Elolvasni egy jó regényt sokkal jobb, mint megnézni egy bárgyú tévéműsort.
Abban viszont nem hiszek, hogy a boldogság valamiféle bölcs nyugalmi állapot volna. A boldogság éppen az állandó küzdelemben, a folyamatos helytállásban rejlik.
"A cél halál, az élet küzdelem.
S az ember célja e küzdés maga..."

Hoffy 2010.12.10. 19:05:18

@thinker_: Mint embert tisztellek. De a máglyahalál is egy torz, csak erőszakkal és hatalommal fenntartható egyháztól ered. Ez nem a Biblia tana, ott megbocsájtásról van szó.

gyilkos fűegér 2010.12.10. 19:06:09

William S. Burroughs írja valahol (asszem a Halott utak vidéke című könyvében), hogy a keresztény, különösen pedig a katolikus vallás olyannyira életellenes, embertelen, és annyira ellentétes az emberi faj alapvető ösztöneivel és attitűdjeivel, hogy élnünk kell a gyanúperrel, a földönkívüliek hozták létre kifejezetten az ember elpusztítására.

Ha jól emlékszem, ő a vénuszlakókra tippelt.

Lucius Flavius Arrianus 2010.12.10. 19:09:28

Ekkora tudatlanságot, ekkora önbizalmat és ilyen mértékű vérgőzös indulatot írásban már igen régen láttam.

Hoffy 2010.12.10. 19:13:13

Egyébként a vallásos, ( nem az élő keresztény) világban nagy a zavar. Ugyanis hogy lehet Adventkor kirakni az utcákon egy bitófát, illetve keresztet. Ez nagyon gáz, mert advent az egy gyermek születésének a várakozása és nem a haláláról szól. De ez egy katolikus tévelygés. Ráadásul sok katolikus ahol keresztet lát oda gyertyát rak.

Az tény, hogy Jézust egy keresztfán végezték ki, de ettől az egy kivégző eszköz. Ha nyaktilón, vagy villamosszékben végezték volna ki akkor az emberek azt hordanának a nyakukba?

Ezek már emberi utasítások és nem Istenéi.

gyilkos fűegér 2010.12.10. 19:14:57

A tudomány és az egyház huzavonájáról meg Koestler ír plasztikusan "Alvajárók" című könyvében.

Csak Norris 2010.12.10. 19:16:28

Egy posztkommunista tulok a cikk írója, nem más. Ráadásul egy intoleráns buzi, mert én a vallásom mellett elfogadom és tiszteletben tartom a buddhizmust, meg minden normális vallást.
Azokat nem tusdom csak tolerálni, akik az emberek pénzét nyólják le gusztustalanul, azzal a címszóval, hogy így lehetnek boldogok.
Mindenkinek a magánügye, hogy hogy hisz, és miképpen tesz a vallásáért.

Hoffy 2010.12.10. 19:16:49

Én elfogadom, hogy vannak emberek akik nem hisznek Isten létezésébe, vagy más isten létezésébe hisznek. De ezért nem őket akarom halálba küldeni és nem nézem le őket. Mert ők reálisak, mert mi keresztények nem mutattuk be nekik jól Jézust. Vagyis velünk van a baj és nem velük.

Hoffy 2010.12.10. 19:23:39

@Desmond77: Igazad van, mindenkinek magánügye, hogy kiben hisz, de akkor mi keresztények, ne kényszerítsük rá az emberekre a keresztünket és ne tartassuk el magunkat az állampolgárokkal, hanem minden vallást a tagjai tartsanak el. Amelyiket azok nem tudnak eltartani az megszűnik.

körforgalom 2010.12.10. 19:24:04

@Desmond77:
Hát, ha egy keresztény szerint intoleráns buzi az, aki nem vallásos, akkor mégis baj van a keresztény eszmékkel...

Hoffy 2010.12.10. 19:29:37

@körforgalom: Tudod nem a keresztény eszmékkel van a baj, hanem azokkal a keresztényekkel, akik nem ismerik a Bibliát. Ott szeretetről és megbocsájtásról van szó, nem gyűlöletről. De ha ezt egy keresztény nem olvasta akkor megvezethető és gyűlölködő lesz. Régen a katolikus egyház a tagjainak nem engedte, hogy olvassák a Bibliát. Ezért azt fogadták el amit a pápa megálmodott és kihirdetett. Ma pedig bár olvashatnák, de nem olvassák a Bibliát, hanem gyűlölködnek.

Csak Norris 2010.12.10. 19:32:23

@körforgalom: Nem mondtam olyant ami arra utalna hogy az vagyok. De egyébként igen. De vannak ateista barátaim. Sőt van egy ateista párom. És valahogy sosem én szólom le az ő vallástalanságát. Sosem erültetem rá senkire. Mindenkinek tudom ajánlani a stigmata c. filmet. Ha az ember fel is fogja mi van benne, tanulságos. Valahol az egyházak működését elítéli, a hitet nem. Mivel ez két külön dolog. Az egyik az ember belső ügye, a másik pedig emberek által (esetleg sokszor félre) értelmezett dolog. Ld. keresztes háborúk kontra "Ne ölj!".

Csak Norris 2010.12.10. 19:34:30

@körforgalom: Ja, és nem azt mondtam hogy az intoleréns buzi, aki nem vallásos, henm az aki ezért megbélyegez egy vallásos embert. Vagy problémád van a szüvegértelmezéssel, vagy szándákosan forgatod ki, mert vagy okosnak akarsz tűnni, vagy csak jólesik kötekedni?

David Bowman 2010.12.10. 19:38:04

@ÉN OF: A bibliában konkrétan benne van, hogy nincs halhatatlan lélek. Így nincs feltámadás, és túlvilág sem. A halottak kizárólag isten emlékezetében léteznek.

körforgalom 2010.12.10. 19:38:31

@Hoffy:
Én is erre szerettem volna utalni ezzel a megjegyzéssel, ami nem szó szerint értendő... Sajnos sok olyan hozzászólás van, amelyik csak indulatos kirohanás, ami éppen azzal ellentétes, amire a vallásosság tanítani szeretne. Mert nem muszáj egyetérteni a poszttal, de az ne mondja magát kereszténynek, aki elküldi a másikat melegebb éghajlatra (vagy hidegebbre).

torró 2010.12.10. 19:39:04

"IGe"
Csak egy pici probléma van:a katolikus vallás szerint,Jézus nem isten, hanem isten fia. Az meg ha valaki írástudatlan még nem egyenlő a tudatlannal.Te tudsz írni,de nem lennél képes egy százalékára sem annak amit Jézus tett.Az írások szerint. Kérkedni lehet hogy ki mennyire és milyen vallást ismer el, vagy művel,de valóban itt sok mindent elárul magáról az aki nyilatkozik a másik emberről. Ha végig olvassa az ember az itt leírtakat bizony elszomorító kép tárul elénk. Ember embernek farkasa lesz! Jövendölések könyve.
Itt tartunk!?

körforgalom 2010.12.10. 19:40:28

@Desmond77:
Hol volt itt szó megbélyegzésről?

gyilkos fűegér 2010.12.10. 19:44:13

@ÉN OF:

Mondanám, hogy magadat győzködöd, de hát ez még ahhoz is gyengus...

Csak Norris 2010.12.10. 19:44:15

@torró: Igen itt. Túl sokan vagyunk, utáljuk egymást, mindenki azt hisz hogy külömb a másiknál. CSak az a baj hogy közel 7 milliárd külömb van. "Testvér testvér ellen, gyerek szülő ellen fordul. Még csak nem is újdonság.

Hoffy 2010.12.10. 19:47:59

@David Bowman: Téged is tisztellek mint embert, de amit írsz az nem felel meg az igazságnak. Én ismerem a Bibliát és amit írsz nincs benne, úgyhogy nyugodtan ha állítasz valamit akkor idézzed, vagy mond meg, hogy hol van megírva. Ne állíts olyat ami hazugság.

David Bowman 2010.12.10. 19:48:05

@gyilkos fűegér: Ezzel szemben a vallásos emberek inkább túlélnek.

David Bowman 2010.12.10. 19:49:14

@Hoffy: A Bibliában minden benne van, meg az ellenkezője is.
Konkrétan melyiket szeretnéd?

Csak Norris 2010.12.10. 19:49:40

@körforgalom: Ezt nem rád értettem, hanem a cikkre. Lehet rosszul fogalmaztam, és nem a megbélyegzés az alkalmas szó...

David Bowman 2010.12.10. 19:50:27

@Desmond77: Jézus akarta így. Föntebb már idéztem.

Hoffy 2010.12.10. 19:54:01

@David Bowman: Idézlek
"A bibliában konkrétan benne van, hogy nincs halhatatlan lélek. Így nincs feltámadás, és túlvilág sem. A halottak kizárólag isten emlékezetében léteznek. "
Várom a pontos megjelölést a helynek.

Köszi

himpellér 2010.12.10. 19:56:37

"A konzervatív kurzus dacos elszántsággal törekszik a maga értékrendjének betonba öntésére. "
Jelzem a cikkíró kis büdös bolsi bandája ugyanezt csinálta 50 évig. Ugye ? Akkor most kuss neked zsurnaliszta!

David Bowman 2010.12.10. 19:57:25

@Hoffy: "Mert az élők tudják, hogy meghalnak, de a halottak semmit sem tudnak... Mind szeretetük, mind gyűlöletük immár elveszett... Valamit hatalmadban van cselekedni erőd szerint, azt cselekedjed, mert semmi cselekedet, okoskodás, tudomány és bölcsesség nincs a Seolban (a sírban), ahová menendő vagy" (Prédikátor 9:7-8, 12).

"Nem a meghaltak dicsérik az Urat, sem nem azok, akik alászállnak a csendességbe" (Zsoltárok 115:17).

David Bowman 2010.12.10. 20:00:55

@himpellér: Nincs igazad. Ugyanezek (is) óbégattak akkor is.

manipul 2010.12.10. 20:01:10

"A szabadsághoz szokott, az élet sokrétű gazdagságára nyitott - a művészetet, a tudást, a szerelmet, az emberi kapcsolatokat, lakomákat és más testi-lelki örömöket élvezni tudó - ókori polgár bízvást tarthatta az emberiség ellenségeinek a keresztényeket." Helyben is vagyunk a blogíró, aki egyébként bizonyára profi toleráns, erős hollywoodi hátszéllel támadja a kereszténységét. Éppen a 102. ebben a műfajban, csak ebben az évben, és lesz még néhány.
Akkor nézzünk egy kicsit körbe, lássuk a felvilágosult és életigenlő nem hívőket, akiket nem rontott el a vallás. Itt van például Rákosi pajtást, Gerő úr, Farkas Mihály, Sztálin, Maó, avagy a proletárdiktatúrát megálmodó Marx, Engels duó. Persze ne feledkezzünk meg Recskről, Andrássy út 60-ról, a Gulágról stb.
Ez is kitesz vagy 100 millió halottat.
Aztán még egy apróság, ezt az Alkotmányt a képviselők hagyják jóvá. A képviselőket pedig a nép választja, és nem a blogírók. Főleg nem az ilyen demagóg módon érvelő blogírók:
"hanem az, hogy rámutassak a keresztény vallás élettagadó mivoltára."
Tényleg milyen élettagadók, hogy nincsenek oda az abortuszért, tisztelik a családot, a szülői felelősséget stb.
"És persze a provokatív megfogalmazás sem véletlen. Egy blogban ez műfaji követelmény."
Nem a műfaj szabja meg a követelményt, hanem az ember választ műfajt. Egy értelmes, tisztességes embernek a világos, tárgyilagos írás a követelmény, a primitív gyalázkodás nem követelmény, hanem korunk hőseinek idétlen magakelletése á lá Tótaw.
"De egy szóval sem állítottam, hogy a kereszténység üldözendő, kiirtandó, a keresztény ember gyűlöletes alak. "
Ki is gondolt volna ilyenre? Ilyen toleráns, sőt már már nyájas megközelítés esetén "szégyen, aki rosszra gondol."
"Aki így értelmezte szavaimat az nem tudja önmagát, mit hívőt, megkülönböztetni a vallástól, amiben hisz. Bár... Lehet, hogy ez nem is olyan könnyű... "
Bizony nem könnyű, könnyebb ilyen blogot írni.
Jut eszembe, most olvastam valahol, hogy Kádár halála előtt papot, kért. Ez azért meglepő nem? Még meglepőbb, hogy az ilyen blogíróknak ez nem téma.

Hoffy 2010.12.10. 20:09:10

@David Bowman: Nem értelek, ez egy természetes dolog, de nem igazolás az állításodra. Viszont én felsorolok néhány Igét és érdemes átnézned, ugyanis pont az ellenkezője van benne annak amit mondtál.

János Evangéliuma:5:24
II. Korintus levél:7:10
I. Thessalonika levél:5:9
János Evangéliuma:5:24

Arról nem is beszélve, hogy akkor Jézus halála felesleges lett volna.

Többet nem írok pedig még rengeteg hely van. Ugyanis nem célom a vitatkozás.

Vflex 2010.12.10. 20:11:25

A blogíró készítsen egy hasonló írást az iszlám vallásról. Azután ha majd felrobbantják, lefejezik, megkövezik,stb elgondolkodhat melyik vallás mennyire életellenes...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:15:16

Engem nagyon szórakoztattak a következő katekizmus -azaz katolikus egyház tanításai- részek:

-Elfogadják, hogy a katolikus Jézushívők természetfölötti hitérzékkel rendelkeznek, ami által bevezetést nyertek a teljes igazságba.

- El kell fogadniuk, hogy a bibliai Isten a biblia által már mindent elmondott, az a tudás már felülmulhatatlan.

- El kell fogadniuk, hogy a szentírás szerzője maga a bibliai Isten.

- El kell fogadniuk, hogy az ő (kizálólagos) hitük, az örök élet kezdete.

- El kell fogadniuk, hogy az RKAT hívők összesége a hitben nem tévedhet

-El kell fogadniuk, hogy "Isten népévé formálja Izraelt."

-El kell fogadniuk, hogy "A HITLETÉTEMÉNY AZ EGYHÁZ EGÉSZÉRE VAN BÍZVA. " Tehát nem lehet az katolikus, aki nem követi egyháza tanításait.

Keressünk közösen még ilyen szórakoztató részleteket, amelyet szerintem Ők maguk sem gondolhatnak komolyan a harmadik évezredben!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:23:38

@torró:

Ja az egy a bibliai SátánIsten, ami három zürzavarból és elmehasadásból ered a dolog. Hol egy, hogy meg három.

Ezért van egy rakás csiki-csuki értelmezése a katolicizmusnak:

Jézus = bibliai SátánIsten megtestesülve

Jézus = bibliai SátánIsten házasságon kívüli nemi erőszakból született fattya (ez persze csak egy Zeusz koppintás)

Jézus = harmadolt, vagy harmad Isten. Hát a görögögnél ilyen ugyan nem volt, mert ott csak félistenek voltak.

Jézus = Apja és fia is önmagának. Mint a végtelenített hajtás a gépészetben. Körmantra:-)

David Bowman 2010.12.10. 20:25:06

@Hoffy: Jézus (ilyetén) halála felesleges is volt. Nem oldott meg semmit.
Nem mondtam, hogy az ellenkezője nincs benne a Könyvben.
Valóban, így leírva, hogy "nincs halhatatlan lélek" nem találtam. Talán tényleg nincs is így benne, de olyan, amiből ez derül ki, van bőven.

David Bowman 2010.12.10. 20:26:12

@Vflex: Párszáz éve itt is elpirózták volna.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:30:13

@torró:

Egy akármilyen Isten és egy ember (Perforálatlan Mariska) nászából csak félistenek születhetnek. Jézus meg csak harmadolt isten. Ezek szerint a szentlélek is beszállt ebbe a nászba???

Nos a szentlélek az fiú, leány, vagy hermafrodita, vagy tanszszwekszuális lehetett???

Nos ezért nem jó logikusan gondolkozni a vallásokról, mert ilyen dolgok jönnek ki.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:32:02

@David Bowman:

Nos erről is van némi írásanyagom.

Mert ugyebár milyen érdekes:

JÉZUS ÁLLÍTÓLAGOS MEGVÁLTÁSA ELLENÉRE ÉPPEN A KERESZTÉNYEK MARADTAK A MAI NAPIG BŰNÖSÖK.

El LETT BALTÁZVA A MEGVÁLTÁSUK: -)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:34:32

@David Bowman:

Napoleon amikor átruccant hadseregével Spanyolországba és látta a keresztény kinzókamrákat és az ott lévőket, mit gondolsz mi történt??? Mit tett a spanyol inkvizicó embereivel a hadserege???

Akvyr 2010.12.10. 20:34:45

A vallás vitathatatlanul fontos szerepet töltött be a történelem során, jót is, rosszat is. A duma, hogy ha jó vagy, nem ölsz embert, nem lopsz, stb. akkor a mennybe kerülsz nyilvánvalóan a nép orránál fogva vezetése, hogy működjön a társadalom. Tehát fontos volt ez, nélküle lehet teljes anarchia lett volna, kell valamiben hinni, amikor szívsz mint a torkosborz. Ma már erre nincs szükség, elég erkölcsös vagy erkölcstelen enélkül is a világ, a vallás nem oszt nem szoroz. Én ismerek végtelenül jóságot ateistákat, és ormótlan korrupt csaló mélyen vallásos embereket is.

Viszont FEL NEM FOGHATOM, hogy hogyan képes valaki úgy hinni mint ma? Mármint, mit gondol, amikor nyilvánvalóan bizonyított a világ keletkezése, élet keletkezése, és még számtalan egyéb dolog tudományosan? Mit gondol, ha meglátja a dinoszaurusz csontvázat a múzeumban? Isten trollkodott?

Én nem akarok senkit megtéríteni, mindenki azt gondol, amit akar. Ezzel szemben ha odamennék az emberekhez az utcán, és arra buzdítanám őket, hogy imádkozzanak velem együtt a varázslatos tojásszeletelőhöz, verjék a homlokukat és a kezüket a földhöz, és akkor a mennybe jutnak, akkor nem jutnék diliházba? Egy hívő ugyanezt csinálja, csak ő a képzelt barátjához imádkozik, a kezeit összeteszi, és ez a mézes-mázos elmebaj már társadalmilag megbecsült tevékenység. Mindenki tartsa meg inkább magának az ilyesmit, a vallás is teljesen magánügy. Ha berakják az alkotmányba, hogy az államhatalom Istentől való, akkor én nem ismerem el az államhatalmat, és kész.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:37:15

@Monsanto:

Még a mesében Mózes is összetörte a butaságát, ami több volt, mint önkritika. Mások ezt persze felkarolták hatalmi eszköznek. Egészítsük csak ki helyesen az értelmezést, amit a történelem igazolt tettekkel és tényekkel:

1. Ne tisztelj más isteneket, mert csak a miénk Über Alles
2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd, mert ezt csak nekünk és a mi Führerjeinknek szabad.
3. Isten nevét hiába ne mondd, mert még kiderül, hogy kb 10.000 van belőlük.
4. Szenteld meg a hetedik napot, és járj ideológiai továbbképzésre és hülyítésre a templomoknak nevezett pártházakba.
5. Tiszteld apádat és anyádat, és WC-zés után moss kezet.
6. Ne ölj, mert azt csak nekünk szabad.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj), mert ha már mi nem kefélhetünk egy jóízűt, akkor te sem.
8. Ne lopj, mert nem szeretjük a konkurenciát.
9. Ne tégy hamis tanúságot, mert hazudunk mi helyetted is.
10. Ne kívánd, ami embertársadé, mert az nekünk jár.

Egyébként a 10 parancsolat szövege szinte egy az egyben az egyiptomi halottas könyvből lett átemelve/ koppintva/ plagizálva.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 20:38:18

"A tizparancsolatot nagyjából mindenki ismeri, van aki be is tart néhányat. Hasonlitsuk össze: (Kissé drámai élmény lesz)

Biblia / Egyiptomi Halottak Könyve

Ne tisztelj más isteneket énelöttem / Nem bolygatom meg az isteni törvényt
Ne készits bálványokat / Nem állitok meg egy istent sem, ha megjelenik
Ne vedd hiába szádra Isten nevét / Nem sértem meg a kormányzó istent
Szenteld meg a szombatot / (ilyen az egyiptomiaknak nem volt)
Tiszteld apádat és anyádat / Nem ártok a rokonaimnak
Ne ölj / Nem ölök
Ne légy házasságtörö / Nem vagyok házasságtörö
Ne lopj / Nem rabolok
Ne hazudj /Nem szólok hazugságot igazság helyett
Ne kivánd más tulajdonát / Nem kárositok meg másokat"

#3 - padödö

www.virtus.hu/index.php?id=room&aid=6386

thinker_ 2010.12.10. 20:41:05

@Hoffy: ebben neked teljesen igazad van. erősen túloztam. feldühít, hogy embereknek ilyen véleményük van.

torró 2010.12.10. 20:58:48

IGe!
Mond csak tulajdonképpen miért foglalkoztat ez Jézus körüli dolog ennyire? Aki vallásos azt ilyen érveléssel nem tudod kibillenteni.Ha sok időd van erre rengeteg irodalom foglalkozik vele,hetekig el lehetsz vele. Nekem, viszont nincs kedvem erről órákig elmélkedni.Főleg ilyen stílusban! Így bocs, de ez minden amit ezekre az agyalgásokra vagyok hajlandó reflektálni. Remélem egyszer megtalálod lelki békédet!

baliquez 2010.12.10. 21:00:55

Azoknak van szüksége istenre akik nem vállalják a felelősséget a saját életükért és még ahhoz is gyávák hogy valami más élőlényre kenjék a hibáikat.
Gyenge nyomorult szarok, egytől egyig.
Az se jobb aki rajtuk élősködik, sőt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 21:04:55

@torró:

Békét neked kell keresned és lelned.

Az én értékrendem és világnézetem stabil.

Itt lelsz részletes választ a kérdésedre:

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=62612

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 21:08:50

Mi a véleményed a bibliáról?

- A biblia egy tanmese és egy mítoszgyűjtemény. Ráadásul nem is túl eredeti, hiszen televan régebbi vallásokból származó koppintásokkal. Semmivel sem jobb mint bármelyik más irodalmi mű, ebben a műfajban. Horror, gyilkosságok, a bibliai Isten benne a legnagyobb egoista diktátor. Nem gyerekek kezébe való destruktív mű. Nem valódi, hanem álérték. A biblia jelenleg még vallások alapműve, de nemsokára csak mítosz lesz. Kinövi ezt is az emberiség. "mítosz: 1. hitrege - a társadalmi fejlődés korai szakaszában keletkezett vallási jellegű mesés elbeszélés, amelyben a természet és a társadalom jelenségei, hatóerői megszemélyesítve, természetfeletti lények és legendás hősök képében jelennek meg. 2. egyén v. a közösség cselekedeteit természetfölöttivé nagyító felfogás, elbeszélés, monda. 3. ritk. nem létező, kitalált dolog (forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára, Akadémiai kiadó , Budapest 1986)"

Mi a véleményed a biblia újszövetség részéről?

- Az újszövetség sem igazán az emberek szeretetére nevelő mű. Abban is csak egy az elsődleges a bibliai Isten. Az ember csak a bibliai Isten dicsőítésének az eszköze. Az újszövetség szintén kivételt és megkülönböztetést tesz az emberek között. Csak éppen nem a fajuk és a bőrszínük szerint, hanem attól függően, hogy hisznek-e a bibliai Istenben, vagy nem. Az újszövetség szerint, aki nem hisz a bibliai Istenben, azt mindenféle hátrányos és megkülönböztető jelzővel látták el, aki pedig hisz azt mindenféle pozitív és előnyös jelzőkkel illették. Mint láthatjuk a későbbi korokat, ezen elméletet felhasználva embereket öltek meg máglyán és keresztes háborúkban. A keresztény egyházak újszövetségi ideológián alapuló visszaélései ellen mindig is küzdöttek a felvilágosult emberek. Ezért sikerült, többek közt a Francia forradalomnak is köszönhetően, a mai napra ellenőrizhető jogi keretek közzé szorítani működésüket. Így napjainkban már nem jelentenek igazi veszélyt az emberiségre.

Mike36 2010.12.10. 21:11:16

egyébként is a komcsik mit hajbókolnak a pápánál?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 21:11:24

@torró:

Mi a véleményed a szeretet hirdetéséről? Azzal csak egyetértesz?

Valami Jézus nevű volt, vagy nem volt vallásalapító kolléga mintha azt mondta volna hogy szeressétek még az ellenségeiteket is. Magam csak elviselést hirdetek, mert Jézus túl sokat és lehetetlent követelt. Magam racionálisabb vagyok.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.10. 21:12:41

@Mike36:

hát igen.
orbán, schmitt is komcsivezérek voltak

svgy 2010.12.10. 23:29:56

@Ratius: A kiindulási alapoddal teljesen egyetértek, vagyis ha őszintén megbánod ami rosszat tettél és bocsánatot kérsz attól, akivel szemben elkövetted (és megpróbálod jóvátenni), az a legtöbb, amit emberként tehetsz (És ez NAGYON nem kevés). Keresztényként én is azt tartom, hogy Isten is megbocsájtja nekünk ekkor vétkeinket.

Van azonban egy fontos adalék még itt, éspedig a bűn következménye. Azt ugyanis nem tudod semmissé tenné, a legjobb szándékod ellenére sem. Most ismét egy sarkos példát mondok, de kicsiben ugyanez - kvázi arányosan- megáll a jelentéktelenebb(nek tűnő..) esetekre is:
Tegyük fel, a dionüszoszi életélvezetek szellemében csaptok a barátaiddal egy görbe estét és kissé lerészegedtek, majd kocsiba ültök. Aztán meg sikerül elütni egy anyukát a járdán, aki ott is marad. (A mai viszonyokat figyelembevéve ez sajnos nem is annyira elrugaszkodott példa...).
Tegyük fel továbbá azt is, hogy az eset után iszonyú bűntudatod lesz, őszintén bánod amit tettél, bocsánatot kérsz az elárvult gyerektől, a férjétől, az édesanyjától, és életed hátralévő részében minden lehetséges erőddel és igyekezeteddel próbálod az anyuka árván maradt kisgyerekét és annak családját segíteni. (Na EZ már valószínűleg jóval elrugaszkodottabb példa a mai valóságban...)
Kérdésem: vissza tudod adni a gyereknek az édesanyját? Hát a férjnek a feleségét, az anyának a lányát? Nem tudod. Mert bár őszintén bánod amit tettél, a bűn következményei végigkíssérnek majd téged egész életeden át, amint ahogyan végigkísérik az elárvult gyereket, a megözvegyült férjet és így tovább.
Pál nem véletlenül mondja tehát: a bűn zsoldja a halál.
Kérdezed, hogy mi hasznod van neked ekkor egy 2000 éve megölt vándorprédikátor halálából? Ha nem hiszel benne, hogy ő érted, a te bűneidért (is) halt meg, akkor látszólag semmi. (Azt még megjegyezném: a szelíd vándorprádikátort is emberek nyírták ki, nem pedig Isten. Mégpedig olyan emberek, akik Isten parancsai ellen vétettek.) Viszont arra a kérdésedre: "Az ő halála által miért lesz jobb nekem, akit esetleg gyötör a lelkiismeretfurdalás" már sokkal egyértelműbb válasz, akkor, ha elfogadod őt megváltónak. Ekor ugyanis megjelenik a remény az életedben.

Fentebbi példámat tovább fűzve: Ha hívő kereszténnyé leszel ezek után, nyilvánvalóan akkor sem tudod visszaadni az árvának az édesanyját. A bűnöd következményei ebben az életben akkor is végigkísérnek tehát téged. Viszont egy őszinte megtérésre jutott keresztény számára még ebben a helyzetben is valóban van remény. Akkor is, amikor magadnak nem tudsz megbocsájtani, megtapasztalod, hogy van, aki mégis megbocsájt neked és szeret téged. Tudhatod, hogy valaki megbűnhődött helyetted is és az életével fizetett - a te életed helyett. Azért, hogy te tovább élhess. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy sok megtért ember ilyen és ehhez hasonló trauma után mégiscsak értelmes célokra tudja fordítani az életét, ahelyett, hogy mondjuk alkoholistává válna vagy véget vetne saját életének is (ami a reményét vesztett ember számára a standard menekülési út szokott lenni: tehát az életből a halálba).

Egy fiatal keresztény lány éppen ennek kapcsán foglalta össze egyszer: "Mielőtt megtértem, futottam a bűn után és gyakran utól is értem. Miután megtértem, ez annyiban változott, hogy most már a bűn elől futok, az mégis gyakran utól ér engem." Ugye nem kell magyarázni a különbséget?

Másrészről katolikusként (aki az itteni szakavatott kommentelők döntő többsége szerint tehát, bigott és elvakult vagyok, józan emberi gondolkodásra képtelen, sötét babonákhoz igazítom életemet és - kisgyerekes családapaként - a halál kultuszát szolgálom) azt is gondolom, létezik üvözülés nem-keresztények számra is. A hit ugyanis kegyelmi ajándék, amit Isten vagy megad valakinek, vagy nem. Ez az ő szuverén joga.
Vagyis, hogy végleg elveszítenek e valakit a bűnei, vagy sem, arra számomra Jézus szavai adják meg a választ:
"„Jertek, én Atyámnak áldottai, örököljétek ez országot, a mely számotokra készíttetett a világ megalapítása óta. Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem; Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám.” (Máté 25:34–36)

Ugyanezt támasztják alá Pál apostol szavai is:
"Mert amikor a pogányok, akik nem ismerik a törvényt, természetes eszük szerint cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmaguknak szabnak törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete be van írva a szívükbe. Erről lelkiismeretük és egymást vádló vagy éppen védő gondolataik együtt tanúskodnak majd, azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek rejtett gondolatait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által." (Róm 2:14-16)

A végén még élnék egy ajánlással: ha már Thomas Manntől, mint nagyon komoly gondolkodótól idéztél egy fentebbi kommentedben, azt javasolnám, hogy ha még nem tetted és időd engedi, olvasd el Mann főművét is, a József és testvéreit. Életem legfontosabb regény-olvasmányának tartom; a hitről és a Bibliáról alkotott képemet mérhetetlenül gazdagabbá tette.
Ugyanilyen jó szívvel tudom ajánlani a nyugati zenetörténet kétségkívül legeslegkielemlkedőbb alkotásái közé sorolható Bach Máté és János Passiójának a behatóbb tanulmányozását is "kereszténység és művészetek" tárgykörben. (Nem, ez utóbbiakról nem azért írom, hogy "legkiemelkedőbb jelentőségűek" mert keresztény vagyok. Nézz csak nyugodtan utána, ha nekem nem hiszed el, mindenesetre egy "Tarkovszkijnak" nevezett 20. századi amatőr filmesre is elég nagy hatással voltak, hogy csak egy másik sötét bolondot említsek itt hirtelen...)

pHérték 2010.12.11. 09:40:16

@rasztaszív: Ez távolról sincs így. Roppant felületes ismeretekkel rendelkezel.

pHérték 2010.12.11. 09:49:52

@David Bowman: Pont a prédikátor könyvéből citálsz?! Hányszor ismétli, hogy "a Nap alatti" dolgokat vizsgálja? A Nap alatt pedig a fizikai világ, a materialista világ. Azért is az a "legdepressziósabb" szemléletű írás a Bibliában. S mi a könyv konklúziója? "Mindezekből fiam, intessél meg: a sok könyvek írásának nincs vége és a sok tanulás fáradtságára van a testnek. A dolognak summája, mindezeket hallván ez: az Istent féljed és az ő parancsolatait megtartsad, mert ez az embernek fődolga! Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz." Ajánlom figyelmedbe!

manipul 2010.12.11. 09:50:35

Hát igen ennyire egyszerű, csak a blogíró nem látja ezt.

"Egy fiatal keresztény lány éppen ennek kapcsán foglalta össze egyszer: "Mielőtt megtértem, futottam a bűn után és gyakran utól is értem. Miután megtértem, ez annyiban változott, hogy most már a bűn elől futok, az mégis gyakran utól ér engem." Ugye nem kell magyarázni a különbséget? (svgy)"

Bizonyára ez "keresztény" lány is emberiség ellensége. Urambocsá, talán nem drogozva igenli az életet lehet, hogy nem rajong a házasságon kívüli kapcsolatért. Ja és talán blogot sem ír!

pHérték 2010.12.11. 09:53:26

@IGe: A blaszfémia nem erény...! És nem is kifizetődő.

pHérték 2010.12.11. 10:10:16

@Ratius: Ez még a földi bíróságokon se így működik. Hány bűnös kér utolsó szó jogán bocsánatot az áldozataitól? Attól még a büntetését letölti.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.11. 11:18:35

@pHérték:
Tehát egyet értel vele, hogy aki a magyarság ősi vallásának ártott és árt, az nem egyenes ember és ezért gondjai lehetnek.

Art Mooney 2010.12.11. 12:31:30

@IGe: hülyeséget írsz. abból, h pár vezető pár alkalommal lépett olyat, ami nem a teljes megsemmisítés irányába mutat, nem következik, h a véresszájú ballibokra nem igaz h "legszívesebben kiirtaná az összes keresztényt".

logika, az látom nem jár a vallásellenességhez..

Art Mooney 2010.12.11. 12:32:49

@rasztaszív: funkcionális analfabetizmus. azt a ballib csak _szeretné_, h az egyházak szépen csendben kivonuljanak a duna-partra.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.11. 12:48:53

@Art Mooney:

Ezek szerint te egy vallásellenes emberke vagy? Készíthetek veled egy riportot. Érdekes lenne összevetni az én vallásimádatommal, amely azt hirdeti, hogy mindenkinek legyen legalább négy -öt vallása, mert az a jó.

pHérték 2010.12.11. 17:18:33

@IGe: Sajátos konklúzió, szemellenzős logika. A magyarság ősi vallásáról már senki sem tud semmi biztosat, csupán a népmesék ködös képeiből lehet valamit is visszakövetkeztetni rá, következésképpen nagyon kényelmesen, rugalmasan alakítható a szubjektív ízlésnek megfelelően: gyurmalin. Másrészt a magyarságot csupa Horváth Lajos, Tóth Zoli, Német Erzsi, meg Török Ádám, Orosz Anikó, Görög Tibi, Lengyel Peti alkotja.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.11. 19:47:36

@pHérték:

Számtalan egymástól független helyen maradtak fenn a bizonyítékok, hogy a magyarság ősi vallását a katolikus egyház irtotta ki és tette tönkre erőszakkal és terrorral.

Ezt pont elég hozzá, hogy ezért a katolikus egyházat a magyarság megvesse és elítélje.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.12.12. 07:26:50

@stark:

Király, rákerestem, hogy valaki írt-e már a bizáncos bakiról - most eufémizáltam:) -, erre linkeled az évfolyamtársam blogját.:)
Amúgy pont ezekről vitatkozom a saját blogomon, micsoda egybeesés, termékeny ez az adventi időszak.:)

ÉN OF 2010.12.12. 10:16:56

@Ratius: A kielégülés ad megbékélést nem a vágyakozás, az út vége a beteljesedés.

ÉN OF 2010.12.12. 10:31:06

@IGe: Nem értem miért azonosítod a kereszténységet a katolikus egyházzal? Egy üveg bort nem a rá ragasztott címke minősíti, hanem a benne lévő tartalom. Így a keresztény embereket is a cselekedeteik igazolják. Olvasd el Jézus tanításait és akkor láthatod a különbséget. Sose biztatott senkit erőszakra. tehát aki az ellenkezőjét teszi az értelemszerűen nem az Ő tanítványa, vagyis nem keresztény bármilyen pólót is visel.

ÉN OF 2010.12.12. 10:42:06

@IGe: Jézus azt mondta: Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők

Egyetlen tiszta indíték létezik: az önzetlen érdek nélküli szeretet, minden mást csak az érdek vezérel.

pHérték 2010.12.12. 14:14:23

@ÉN OF: Úgy szeretlek, majd megeszlek! (Szerintem sokakban nem tiszta mi (km....Ki) a szeretet...)

pHérték 2010.12.12. 15:34:05

@IGe: Ami engem illet a katolicizmus után ugyanúgy nem sírnék, ahogy az ősmagyar vallás után se. De a katolikus embereket sajnálnám, ahogy az ősköbüki magyarokat is... :)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.15. 18:38:24

@Mj: Aha, az archiregnumon néztem is a katolikusos bejegyzést, erre idejövök, itt meg a halálvallás, meg a bizánciak, meg az, áááá, mindegy...

@Ratius:
Figyi, lehet ezt csűrni, csavarni, de azért hozzá kell tenni azt, hogy a tárgyi tévedéseid továbbra is borzalmasak. Hadd soroljam fel őket újra:

- Keresztény egyház, keresztény vallás. Ilyen nincs. Kereszténység van, azon belül keresztény vallások, és keresztény egyházak, amiket nem lehet egy kalap alá venni, mert neked hiába egy kutya, életről, halálról, és az etikáról mást mond egy amerikai protestáns, mást egy anglikán, a mást az unitárius, és mást a nazarénus. Tehát amikor azt mondod, hogy "keresztény vallású ember" akkor rögtön már több tucatnyi olyan vallást is szóba hoztál, ami nem egészen ugyanúgy gondolkodik, mint ahogy a katolikusok, arról nem is beszélve, hogy nem lehet valaki "keresztény" vallású, mivel nem lehet valaki egyszerre református és katolikus...

Mert a hozzászólásaid és a bejegyzés alapján még mindig róluk (a katolikusokról) beszélsz, csak, mivel nyilván nem vagy túlművelt e téren, összemosod a katolicizmust az összes többi keresztény vallással.

- A bizánciak még mindig keresztények. Éppen ezért a következő mondatod komolytalan és nevetséges:

"Hiszen, ha megnézzük a latin világ örököseit, vitathatatlan, hogy mind az arab, mind a bizánci kultúra sikeresebben, hatékonyabban őrizte meg az ókor műveltségét, mint a keresztény Európa."

Most nem azért, de a latin műveltség bizony a katolikus egyházon keresztül reinkarnálódott a reneszánszba... mit gondolsz, hogy maradt fenn az írásbeli műveltség egy olyan világban, ahol szinte csak az egyház volt írástudó? Az, hogy az arabokkal példálódzol, meg eléggé sekély vallási műveltségre utal, ugyanis ha voltak a középkorban a katolikusoknál is elnyomóbb vallások, na az az araboké volt - és most is az.

- Az önsanyargatásról, és a folytonos bűnösségről papolásról:

Ami te leírsz, az ugyan igaz volt a középkori katolicizmusra, viszont a maira már jóval kevésbé, a többi keresztény egyházra meg még kevésbé... a több száz évvel ezelőtti állapotról beszélsz jelen időben, ami azért kicsit húzós csak...

Összegezve, jobban utána kéne nézned a vallásoknak, mert ilyen egyszerűen nem lehet őket skatulyázni, annál jóval sokrétűbb és gazdagabb témáról van itt szó. Amíg ilyen súlyos tévedések és zagyvaságok vannak a fejedben, addig nem fogsz ebben a témában tisztán látni...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.12.15. 19:25:32

@stark:

Mostanában mindenhol belebotlom valami Istenről/vallásfikázásról szóló agyfingásba. Igen, tudom, hogy adventi időszak van, na de ennyire?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.16. 12:28:34

@Mj: Vagy visszatértek a Partizánok, és most különböző internetes alteregókon keresztül - vagy hasadt személyiségeken keresztül, mint Antic - megpróbálnak leszámolni ősi ellenségükkel, a klerikális reakcióval...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.12.17. 11:12:53

@stark:

Hogy is írta SA? A fasiszta klerikálreakcióval való leszámolás érdekében: "ezreket főbe lőni, milliókat megfélemlíteni".:)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.12.18. 14:33:56

@Mj: Ja, valami ilyesmit. Ó, a régi szép idők, még SA-val, Amilcarral, meg Apád helyettel... Kár, hogy már nincs Partizán, emlékszem, hosszú órákra le bírt foglalni...XD
süti beállítások módosítása