HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Forgószél és forgóközép

2012.11.20. 10:22 Ratius

Valóságos LMP-cunami söpört végig az országon. Egyetlen médiumból sem maradt ki a párt szombati kongresszusának elemzése, kommentálása, bírálata. Az internet legmélyebb bugyraiba is eljutott az aprócska törpepárt karakteres döntésének híre.
Bár azt néhányan már megírták, hogy a zöldek nehéz helyzetbe hozták az Együtt 2014 mozgalmat, a hatalmas médiavisszhangnak nem ez az oka. Az LMP szombati döntése – a Bajnai-féle csoport megrendítésén túl is – alaposan átrendezte a hazai politikai viszonyokat. Pontosabban olyan helyzetet teremtett, amelyben valamennyi szereplő arra kényszerül, hogy némiképp újrapozícionálja magát.

Alternatív centrum

images (6).jpgSokan temetik a döntés után az LMP-t, de ez a preventív temetés a baloldal érdekeit szolgálja. Az ökopárt ugyanis azzal, hogy kimondta: az elmúlt húsz év politikusaival nem működik együtt – sem baloldaliakkal, sem jobboldaliakkal – világos alternatívát kínál mindazoknak, akik szabadulni szeretnének a rendszerváltó politikai elittől. A kongresszust követő, elképesztő médiavisszhang pedig rendkívül nyomatékossá tette ezt a döntést. Alig akad az országban olyan, a közügyeink iránt érdeklődő polgár, aki ne tudná, miféle határozatot hoztak a hét végén a zöldek.
Az LMP ismertsége valószínűleg nagyot ugrott az elmúlt napokban, politikai hitvallása sokak számára nyilvánvalóvá lett, s bár a Fideszt minden áron leváltani akarók táborában bizonyára csökken a párt népszerűsége, az Orbán-kormányból kiábrándult jobboldaliak körében nagyot nőhet.
Az ökopárt immáron azoknak kínál választási lehetőséget, akik nem feltétlenül akarnak szabadulni a Fidesztől – azon az áron különösen nem, hogy e szabadulás során visszatérhetnek a hatalomba az MSZP-SZDSZ prominensei –, de szeretnék megregulázni kétharmados kormányukat. Azok szavazhatnak 2014-ben az LMP-re, akik fékezni akarják a Fideszt, akik vissza akarják húzni a centrumba, akik koalícióra, de legalább együttműködésre akarják bírni egy józanabb, megfontoltabb, de az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erővel. Az LMP így számíthat mindazokra a jobboldaliakra, akik nem kedvelik a keresztényinek csomagolt értékvilágot, akik nem szívlelik a tekintélyelvű berendezkedést, akik ostobaságnak tartják a kormány ostoba döntéseit, akik nyitottak a korszerű, demokratikus rendszerkritikára, a globalizáció-ellenes elképzelésekre, a zöld alternatívákra, akik nem avitt eszmék mentén, de modern, huszonegyedik századi elvek szellemében tartják magukat jobboldalinak.
S ez a vonzerő még akkor is fennáll, ha a Fideszből kiábrándultak értékorientációja nem egészen az, amit az LMP képvisel. Az új szavazók ugyanis nem azért választhatják az LMP-t, mert valóban hatalomra akarják segíteni, hanem azért, mert jó szívvel nem tudnak másra voksolni.

Vissza középre

images (3)_1.jpgA párt szombati döntése, és a döntésből következő perspektívák alighanem elmozdítják a Fideszt is onnan, ahol van. A kormánypártnak, ha egyelőre nem is túl dinamikusan, de a centrum felé kell elindulnia. Egyrészt azért, hogy megtartsa azokat a szavazókat, akik most az LMP felé mozdulhatnak, másrészt pedig azért, hogy semlegesítse a baloldalon alakuló tábort.
Ugyanakkor a Fidesznek, a számára egyre kockázatosabbnak ígérkező 2014-es választások miatt, már most gesztusokat kell tennie a zöldek irányában. Orbánék számára ugyanis sokkal értékesebb egy olyan párt, amelyik nem Fidesz-diktatúráról, Orbánisztánról, fasiszta veszélyről óbégat, hanem csak a kormány rossz döntéseiről, hibás gazdaságpolitikájáról, téves társadalomképéről beszél.
Különösen akkor nélkülözhetetlen egy ilyen párt, ha a Fidesz számol vele, hogy 2014-ben nem tud egyértelmű többséget szerezni. Akkor egy koalíciós partner, vagy egy kisebbségi kormányt kívülről támogató csoport elképesztő jelentőségűvé válhat. Azzal, hogy az LMP kimondta, nem lép be a baloldali blokkba, egyetlen lehetséges partnerévé lett a Fidesznek. És ezt a kormányerőknek muszáj lesz értékelniük.
Még akkor is, ha az LMP egyáltalán nem készül ilyen szerepre.
Végezetül a jobboldalnak – akár a 2018-as választásokra tekintve is – fontos lehet, hogy létezzen egy párt, amely valóban felfoghatja a Fideszből most kizuhanó szavazókat, és megállíthatja balratolódásukat. Bár arra nyilván nem szerezhet garanciát a Fidesz, hogy ezek a szavazók egyszer majd visszatérjenek hozzá.

Indulatok

images (4).jpgAz LMP új pozíciója azonban nem pusztán a jobboldaliak ballra tolódását fékezheti, de megállíthatja a kiábrándult és elkeseredett tömegek jobbra sodródását is. A megújuló LMP komoly és érett társadalomkritikája, radikális rendszerbírálata, kíméletlen elitellenessége kihúzhatja a talajt a jobbik agresszív rendszerkritikája alól. Az LMP saját szerepét megtalálva olyan társadalomképet fogalmazhat meg, amely választ tud kínálni az európai gazdaság- és társadalompolitika számos súlyos kérdésére. A jóléti társadalom fenntartása, a tőke korlátozása, az eladósodott államok problémája, az EU-együttműködés számtalan nehézsége, a demokrácia megújítása mind-mind olyan témák, amelyeknek határozott felvállalásával a másik rendszerkritikus pártnak, a Jobbiknak nem marad más aduja, csak a cigányság, a zsidóság, és az akasztófa. Ezek azonban nem válaszok, csak indulatok.

Veszélyben a polaritás

images (5).jpgAz új helyzet az MSZP számára azt jelenti, hogy a kétpólusú rendszer került veszélybe. A Fideszből kiábrándult szavazók immár nem pusztán a szocialista segédhadként ténykedő Együtt mozgalomra szavazhatnak, hanem a független zöldpártra is. A szocialistáknak így most a kétosztatú politikai mező fenntartásán kell fáradozniuk. Tehát a Bajnai-féle csoportot le kell nyelniük.
Miután ugyanis az Együtt 2014 látványos kampányával megszólította mindazokat, akik szemben állnak a Fidesz-kormánnyal, s elfogadtatta velük a szocialista párt egykori miniszterelnökét, óriási erővel húzta át a kormányváltást akaró választókat a baloldalra. Az LMP-fiaskót követően viszont nyilvánvalóvá lett, hogy az MSZP nélküli új baloldal nem tud összeállni. Így ezek a szavazók, ha akarnának, sem választhatnak mást, mint a régi baloldalt.
Csakhogy így a Fideszből kiábránduló, s az LMP felé induló szavazókat nem lesz képes megszólítani az MSZP. Jobb lenne, ha az LMP nem is létezne, mert akkor ezek a választók talán nem is szavaznának senkire. A szocialisták tehát akkor cselekszenek ésszerűen, ha óriási nyomás alá helyezik a most kisebbségben maradt baloldali zöldeket, állandósítják a párton belüli küzdelmet, végül rábírják Jávorékat a kilépésre. Ehhez az MSZP-nek tárgyalókészséget, nyitottságot kell mutatnia Bajnaiék felé, ahogy eddig is tette, hiszen az Együtt 2014 lehet az LMP-ből kiváló ökopolitikusok fogadóállomása. De az valójában nem érdeke a szocialistáknak, hogy igazi, tartalmas együttműködést alakítsanak ki a választási szövetséggel. Ehhez ugyanis Bajnai csapata túlságosan súlytalan.

A mór mehet

images (7)_1.jpgAz ökopárt hétvégi kongresszusa így nem egyszerűen nehéz helyzetbe hozta Bajnaiékat, de egyenesen politikai vákuumba taszította őket. Az Együtt 2014-nek nem sok esélye marad arra, hogy új alternatívát jelentsen. A Milla, a Szolidaritás, és a Haza és haladás szövetsége az LMP nélkül nem tud további jelentős partnereket szerezni.
Igaz, maga mellé állíthatja azokat az LMP-vezetőket és -szavazókat, akik most csalódtak pártjukban. Széles nyilvánossága, ügyes médiapolitikája révén újabb és újabb támogatókat szerezhet, de ezeket a rajongókat nagyon nehéz lesz párttagokká előléptetni, alapszervekbe osztani, plakátragasztóvá, kortessé, pártkatonává képezni.
Megteheti ugyan, hogy Gyurcsány Ferenctől Ungár Kláráig összefogja a széthullott baloldali liberálisokat, de ez még mindig nem az az erő, ami ahhoz kell, hogy valódi pártként, önálló szereplőként kiálljon a választók elé.
A megoldás az lehet, hogy néhány képviselői helyért cserébe médiacsoportként támogatja a baloldali egység gondolatát. Feltéve, ha szükségük lesz rájuk a szocialistáknak… Ha nem kellenek, ha az MSZP népszerűsége olyan ütemben nő az elkövetkezendőkben, ahogy eddig gyarapodott, ha az MSZP önmagára mutogatva képzeli el az ellenzéki összefogást, akkor a Bajnai-Juhász-Kónya kísérlet rövid véget ér.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

90 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr404916086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Előzés jobbról! 2012.11.21. 09:25:06

Vajon csak balról lehet előzni Orbánt? A jobb oldal szerint nem, mert a baloldalhoz hasonlóan pártalapítási lázban égnek. Az MDF bukása után létrejött a JESZ, ami újra létrehozza az MDF-et, de ezt beelőzve, Bokros Lajos is le kívánja rakni egy új konze...

Trackback: A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t 2012.11.20. 14:02:21

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valós...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.20. 11:15:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.20. 11:06:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

görcs 2012.11.20. 10:56:16

mindez igaz is lenne, ha az LMP-ben maradt volna komolyanvehető értelmes politikus. de nem maradt.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.20. 18:53:34

@görcs: Ez mikor zavart egy koalíciót? Egy pártot a választói tesznek naggyá, a pártelnök max. arra jó, hogy 4 év múlva is nagy maradjon.

A fidesznek mondjuk, nagy szüksége lenne egy alig politizáló, tehetségtelen politikusokkal jól megáldott, de liberális "öko" pártra.

Oda lehetne tenni a nácizók, demokratázók orra alá nemzetközi téren is.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.20. 19:18:22

Nagyjából és kb tök mindegy hogyan veszít a Fidesz, ha az MSZP kerül kormányra koalíciós kényszer nélkül.

Az is mindegy hogy nyer a Fidesz koalíciós kényszer nélkül.

Ezekben az esetekben a váltópárti státusza megeerősödik az ellennek annyira, hogy 2018-ba győzzön.

Más a fekvés ha koalíciós kényszerbe lesznek mindketten. Ekkor sok múlhat a partneren.

ob.szerver 2012.11.20. 19:37:11

"Bár azt néhányan már megírták, hogy a zöldek nehéz helyzetbe hozták az Együtt 2014 mozgalmat, a hatalmas médiavisszhangnak nem ez az oka. Az LMP szombati döntése – a Bajnai-féle csoport megrendítésén túl is – alaposan átrendezte a hazai politikai viszonyokat."

Na hát akkor, nézzük mennyire rendítették meg az E14-et és mennyire rendezte át a viszonyokat:

1. Hódnezővásárhely :nem tudjuk, az LMP el sem mert indulni.
2. Dunaújváros: 14 szavazat a 3000-ből.
3. Sopron: 33 szavazat a 3000-ből.

Becslések szerint, az LMP szavazóinak 2/3-a az együttműködés mellett állt. Nézzük akkor meg, mit veszített a döntéssel az E14.

1. Hódmezővásárhely: továbbra sem tudjuk
2. Dunaújváros: 5 szavazat (Nem az egész városban csak az adott 3000 szavazóből)
3 Sopron 11 szavazat. (komment u.a.)

Húbasszameg! Ez aztán a mélyütés! Megrendült az E14, és ebből már aligha kel fel. Elveszhet a három városban a kb. 20.000 szavazatból 16. Átrendeződtek a politikai viszonyok, itt az új időszámítás kezdete.

pierr 2012.11.20. 19:52:13

végre egy valamit mondani akaró, s tudó poszt a témáról! köszönöm!

Spászmaher 2012.11.20. 19:56:59

Te Ratius, most ugye a vágyaidat írtad meg? Azokat a vágyakat, amelyek csak egy álomvilágban teljesülhetnének.:-)

Végigmehetnék az egész posztodon, hogy mondatról mondatra-gondolatról gondolatra kimutassam, miben tévedsz, mit értékelsz hibásan és mindeközben miféle ábrándokat élesztgetsz, de úgyis hiába tenném, mert NEM AKARNÁL megérteni… Úgyhogy csak egy gondolatodat emelem ki itt, ezt:
„Azok szavazhatnak 2014-ben az LMP-re, akik fékezni akarják a Fideszt, akik vissza akarják húzni a centrumba, akik koalícióra, de legalább együttműködésre akarják bírni egy józanabb, megfontoltabb, de az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erővel.”

Nos… Az LMP, mint „az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erő” nagyon különös gondolat, hiszen az LMP kifejezetten egalitárius – ami, ugye, alapvetően NEM JOBBOLDALI CÉL.

…Aztán: a Fideszt „fékezni” legfeljebb Haloperidollal lehet – erről kár is lenne többet mondani!:-)))

(…Komolyan, Ratius: egyszer úgy elbeszélgetnénk veled!)

Blogger Géza 2012.11.20. 20:00:29

@ob.szerver: Nem ugyanaz egy helyi önkormányzati, személyekről szóló választás, mint egy parlamenti, országos listás szavazás. Az LMP egyszer már bizonyított ez utóbbiban. És nem feltétlenül ott erős, ahol ezek a helyi választások voltak.

pierr 2012.11.20. 20:07:06

@Spászmaher:
Te lennél, aki mindent, mindenkinél jobban tud?
Rád nem lehetne szavazni?

ob.szerver 2012.11.20. 20:15:57

@Blogger Géza:

Géza!

Ezek Mo-on jelentős középvárosok. Az ennél kisebb helyeken az LMP-ről még csak nem is hallottak, igaz Bp-en erősebbek.

2010-ben nem azért kaptak 7%-ot, mert bárki is tudta, hogy kicsodák, hanem azért, mert a képviselet nélkül maradt liberálisok és a szocikból kiábrándult baloldaliak jobb híján rájuk szavaztak 2014-ben már lesz választása a liberálisoknak, a baloldaliak neheztelése saját pártjukra is már a múlté.

Az LMP alól kicsúszott a talaj. Pontosan ennek tulajdoníthatóak a z állandó belső viták és az útkeresés. Az LMP-nek 2,5 éve volt arra, hogy egy számottevő harmadik pólusként tűnjön fel, és ez látványosan nem sikerült. Akkor majd éppen most, az E14 felbukkanása és a kvázi pártszakadás után, amikor a becslések szerint a tagság nagyobb része összefogáspárti volt?

Hát persze. A sajtkészítők vágyaiban.

genyamagyar 2012.11.20. 20:20:39

Majd pont a fideszesek fognak szavazni a "zsidó, liberális, SZDSZ-szökevény"-hírében álló pártra?

Hány éves e poszt írója? 13? 14?

kamill77 2012.11.20. 20:21:39

világos alternatíva?? de hát eddig is ezt mondták... amit most.

hisze ezzel együtt eddig 2-3 százalékosra süllyedtek az utóbbi időben. miből gondolják, hogy ha most bejelentették, hogy ezután is ugyanolyanok, akkor majd ömlenek hozzájuk.

szerintem nem történt semmi. max bebetonozták magukat a lefelé szálló liftbe...

meglátjuk

genyamagyar 2012.11.20. 20:23:35

"Ugyanakkor a Fidesznek, a számára egyre kockázatosabbnak ígérkező 2014-es választások miatt, már most gesztusokat kell tennie a zöldek irányában."

Ez most komoly??? :))))

flort 2012.11.20. 20:26:32

"bár a Fideszt minden áron leváltani akarók táborában bizonyára csökken a párt népszerűsége, az Orbán-kormányból kiábrándult jobboldaliak körében nagyot nőhet" - Ezen a ponton megkérdezném, hogy van-e szerencséd ismerni az lmp programjának vázlatát?

genyamagyar 2012.11.20. 20:30:50

Megjegyzem, Bokros Lajos új pártja fogja elvinni a jobbos szavzókat, nem az LMP.

lehet más a handa-banda 2012.11.20. 20:31:14

Két dolog derült ki:

1. az LMP tagsága sokkal tisztességesebben gondolkodik, mint a hatalmi konspirációkra, elvtelen összefekvésekre hajlamos eddigi vezetői garnitúra (ld. Karácsonyra Lévait akció),

2. Bajnai csak azoknak adható el, akik eddig is vevők voltak rá: a kommer hatalmi elit revivaljéra áhítozó ilyen-olyan mozgalmároknak

tarackos 2012.11.20. 20:33:48

Eddig az egyetlen értékelhető, értelmes magyarázatot a Méltányosság adta.

Jézus fasza! Ennyi hülye közt tényleg nehéz ügy...

Ad Dio 2012.11.20. 20:44:34

Az LMP csak trükközik. Azokra a szavazókra vadászik, akik a Fideszből kiábrándultak, de nem eléggé szelektív a memóriájuk ahhoz hogy Bajnai-Gyurcsány-Kuncze trióra voksoljanak. Majd a hajrában összeborulnak.

Nem túl egyenes, de ügyes taktika.

Spászmaher 2012.11.20. 20:53:35

@pierr:

Mondjuk úgy: sokaknál sokmindent valóban jobban tudok - mert nem akarok szubjektív lenni olyan kérdésekben és olyan problémákkal szemben, amelyeknél pedig általános a szubjektivitás,. különösen Magyarországon.

Szavazni rám... Hm..., maradjunk anniyban, hogy ha majd meglesz az az erő és jelölt, akkor értesítlek!:-) Bár akkor már magadtól is tudni fogod - feltéve, hogy képes leszel és akarsz is objektív lenni!

Malachi 2012.11.20. 20:53:49

@flort: felnyerítettem, kösz. :D

a poszthoz inkább semmit. vicces és kicsit szánalmas, hogy a fidesz és csatolt részei milyen boldogan emelik pajzsra azt az LMP-t, amely gyakorlatilag mindenben ellenük ment, mióta bekerült a Parlamentbe.

hirtelen gerincessé, tökössé és határozottá vált a szemükben - közben persze a kezüket dörzsölik és örvendenek a hülyeségén. de hát háború van, a hatalom megtartásáért semmilyen ár nem drága.

Pop40 2012.11.20. 20:54:35

@lehet más a handa-banda:

"Bajnai csak azoknak adható el, akik eddig is vevők voltak rá: a kommer hatalmi elit revivaljéra áhítozó ilyen-olyan mozgalmároknak"

Azok már régesrég Orbán szavazói.
Ott vonaglanak a birkameneten.

op tomi 2012.11.20. 21:07:52

Komolyan megírt és részletezett post, a végkövetkeztetésekről a fikció szó ugrik be :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.20. 21:17:19

@poszt: A naív kisfideszesnek bilibe lóg a keze. :-) Te tényleg azt hiszed, hogy az LMP-t olyanok juttatták a parlamentbe, "akik fékezni akarják a Fideszt, akik vissza akarják húzni a centrumba, akik koalícióra, de legalább együttműködésre akarják bírni egy józanabb, megfontoltabb, de az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erővel."

Először is, nézd meg mi történt azokkal a pártokkal, amelyek koalícióra léptek a Fidesszel. Aztén nézd meg azokat a szervezeteket, érdekképviseleteket, cégeket, személyeket, akik bíztak Orbán együttműködő készségében és szavahihetőségében. Meg nézd meg azokat, akik _nem_akartak_ együttműködni Orbánnal. Mind ugyanott végezték, hullazsákban. Ennyit az alternatíváidról.

Nem azt mondom, hogy a magyar szavazók ne lehetnének idióták és ne cumiznák be ötödjére is ugyanazt a hazugságot. Csak azt, hogy ezek már rég a Fideszben vannak és nem az LMP-ben.

Ja igen. Szerintem hazudsz. Nem vagy LMP-szavazó. Nincsenek az LMP-vel azonos érdekeid. Még csak szimpatizáns sem vagy.

kamill77 2012.11.20. 21:18:30

@lehet más a handa-banda:

elfelejted, hogy egyesek számára bajnai mégvonzóbb, ha az lmp távol tartja magát tőle...

máskülönben miért oly sok a kárörvendő az lmpén belüli purparlé láttán

szerintem noha a milla az lmp-t látta volna ott egyedül szívesen, bajnaiék azért hívták először, mert az lmp állt a leginkább ellen. emlékezzünk csak arra, hogyan fogalmaztak az interjúkban. ők nem fogják megkeresni a mozgalmat. ha majd megkeresik őket, elgondolkodnak, addig nem nyilatkoznak. és nem hajlandóak felajánlkozni.

erre gyorsan megkeresték őket, addig távol tartva a többieket. hogy megtudják, mi az lmp valódi álláspontja. hát kiderült.

kamill77 2012.11.20. 21:23:03

itt mindneki a saját pozíciójában maradt. újrapozicionálásra, esetleg eddigi kettőssége után színvallásra egyedül az lmp kényszerült, az E14 felbukkanása, ravasz felkérése, provokációja miatt. bajnaiék jól jártak. bajnaira eddig is vágyott egy bizonyos csoport, legfeljebb ingatták a fejüket, h a millával keveredik. de ezek után akik eddig inogtak, azok biztosan bajnai mellett teszik le a voksukat.

azért ez az oldala is létezik a dolognak.

kamill77 2012.11.20. 21:34:28

@genyamagyar:

így van, bokros viszi az összes olyan jobbos, obánból kiábrándult szavazót, akire schiffer áhítozik, erre mérget veszek! nem kétség! az mdf-es vonalból is szippantott magába anno az lmp néhány szavazatot. mert nem indultak. illetve újjáalakulva, felszívódva, bokrost elutasítva, végül leszerepeltek jesz-ként.

most bokros indul és nyerni fog ezzel. nem keveset. sőt. borítékolom, hogy végül az E14-gyel közösen.

meglesz bajnainak a jobboldalról érkező legitimáció. a milla, juhásszal együtt teljesen el fog jelentéktelenedni. az lmp pedig egyszerűen "csak" rosszul, nagyon rosszul jár... az lmp megmaradt, immár jobbosoknak tetsző szavazatai szépen átszivárognak majd orbánhoz, annak rendje módja szerint. hiszen orbánnak égető szüksége nem az ökopártiak támogatására van, hanem a szavazóira! az lmp pedig szükség esetén szófogadóan kivégzi magát, illetve schiffer, mint ügyeletes álfüggetlen, á la tölgyessy péter, bejut majd valahogy. látom már magam előtt... tudom, nagy a fantáziám, de úgy látom, az lmpnek is.

az E14 kényszeríti a jobboldalt újrapozicionálásra... nem az lmp kongresszusa.

az lmp kongresszusi döntésével az E14 csak nyert. hiszen az lmp jávorplatformra szavazó csoportja szépen átvándorol vígan bajnaihoz. eddig lmpvel együtt tette volna. most majd lmps békjót levetve.

bokros felbukkanása szerintem kulcsfontosságú a bajnai mozgalom szempontjából. lmp eltűnése pedig csak kicsit hoz a konyhára. betagozódása esetén se hozott volna többet. csak most biztosabb lett a dolog.

champagneM 2012.11.20. 21:56:52

@kamill77: hehe, gagyi jóslás tekintetében azért te sem mész a szomszédba:)

champagneM 2012.11.20. 22:08:33

az egész ügy arra jó, hogy kiderüljön, széles e magyar hazában nincs tolerancia, demokrata szellem; megy a fröcsögés, anyázás, megvetés, ha valaki másként mer tenni, gondolkodni, mint ahogy az egyesek szerint "ésszerű és "hasznos". Undorító a képmutató "demokraták", "liberális értelmiség" fölényes, lesajnáló magatartása, zéró tisztelete a másik (pl. a Schiffer-irányzat) iránt. UNDORÍTÓ! De legalább plasztikusan látszik most.

magyar ember teli szájjal 2012.11.20. 22:11:21

Az LMP megy a levesbe, annál gyorsabban, minél nagyobbakat mond kusza szem elvtárs. Aztán persze érvelhettek amennyit jól esik, elvekről meg hosszú távról. Thürmer Gyula is jól el van.

Jack Torrance 2012.11.20. 22:23:40

wishful thinking, mint ahogy ezzel kapcsolatban az összes fidesz párti blogban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.11.20. 22:25:42

Az LMP eddig is elég sokszínű volt - ha a méretét nézzük, akkor pláne. A Milla és társai megjelenésével valószínűleg automatikusan elvesztették a dühödten liberálisok egy részét, Vaccpáör kisasszonyostul, de ez nem biztos, hogy rosszat tesz nekik. Nyilván nem a tősgyökeres Fidesz-szavazók fognak 2014-ben az LMP-re szavazni, de azok, akiket egyként taszít Bajnai és az MSZP (ilyenek azért elég sokan voltak a 2010-es Fidesz-szavazók közt) és akiket a túlzott liberalizmus is taszít, azok jelen állás szerint vagy otthon maradnak, vagy az LMP-re szavaznak.
Hacsak meg nem jelenik egy hasonlóan elvhű jobbközép párt.

Locassen 2012.11.20. 22:30:16

nem akarom a fenti fanyalgókat elkeseríteni, de a posztolónak van igazsága; én pl. jobbos szavazóként simán át fogok pártolni az LMP-hez, ha tartják magukat ahhoz, amit a hétvégén elhatároztak. És valóban nem azért, mert hű de odavagyok a programjukért, hanem mert "nem kedvelem a keresztényinek csomagolt értékvilágot, nem szívlelem a tekintélyelvű berendezkedést stb."

genyamagyar 2012.11.20. 22:38:22

@champagneM: "széles e magyar hazában nincs tolerancia, demokrata szellem; megy a fröcsögés, anyázás, megvetés, ha valaki másként mer tenni, gondolkodni, mint ahogy az egyesek szerint "ésszerű és "hasznos"."

Pontosan! Ha valaki nem akarja elzavarni ezt a tróger bandát, azzal szemben nincs tolerancia.

És ez így helyes!

genyamagyar 2012.11.20. 22:40:04

@Locassen: Jobbosként egy ökó pártra?

Egészségedre! :)

balambher 2012.11.20. 22:54:09

"Az ökopárt immáron azoknak kínál választási lehetőséget, akik nem feltétlenül akarnak szabadulni a Fidesztől – azon az áron különösen nem, hogy e szabadulás során visszatérhetnek a hatalomba az MSZP-SZDSZ prominensei –, de szeretnék megregulázni kétharmados kormányukat."
Nagyszerű ötlet, van is vagy 8-10 ilyen ember az országban...
Valaki vagy szabadulni akar a Fidesztől, ÉS regulázni, vagy nem akar szabadulni, hanem még több hatalmat adna neki.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.11.20. 22:58:11

@balambher: Csak a szűk munkahelyi környezetemben van 8-10 ilyen, erre mit lépsz?

champagneM 2012.11.20. 22:59:05

@genyamagyar: aha, jól nyomod a náci tempót (Hitler is vmi ilyesmit mondott anno - aki nem áll be a konzervatívok ellen, az áruló)

2012.11.20. 23:19:02

"Az ökopárt ugyanis azzal, hogy kimondta: az elmúlt húsz év politikusaival nem működik együtt"

ezután valamiféle együttműködést vizionálsz a fidesszel... nekem meglehetősen ellentmondónak tűnik.

Szerintem ez lesz: LMP bejelent egy miniszterelnök jelöltet. A milla kihátrál bajnai mellől és átáll az LMP-s jelölt mögé. És innentől az MSZP-DK-Bajnai dönthetnek, hogy támogatják és lesz esély a váltásra vagy sem. Ha nem, akkor fidesz kormányoz tovább.

_andris 2012.11.20. 23:21:54

Nem sok esély van, hogy nem bénázzák el valahogy, vagy nem darálják be őket, nem nyírják ki magukat, de sikerülhet a fidesztől szavazókat elszívni. Jobban mint egy neolib Bokrosnak.

HaCS 2012.11.20. 23:22:56

Néhány nem túl jelentéktelen dolgon szerintem a posztírónak sikerült átsiklania!

"...akik vissza akarják húzni a centrumba, akik koalícióra, de legalább együttműködésre akarják bírni egy józanabb, megfontoltabb, de az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erővel."

ill.

" Akkor egy koalíciós partner, vagy egy kisebbségi kormányt kívülről támogató csoport elképesztő jelentőségűvé válhat."

Ez mind szépen hangzik, ha nem vesszük figyelembe, hogy a jelenlegi irány fő képviselője Schiffer András kijelentette, hogy nem akar jobbközép pártot! Emellett a most elfogadott pártstratégia szerint nem vesznek részt olyan kormányban, amit Mo. valamelyik volt miniszterelnöke vezet.

index.hu/belfold/2012/11/18/schiffer_nem_szeretne_jobbkozep_lmp-t/

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/36894/a-platform-letrehozasa-nem-jelent-partszakadast/

És ezt nagyon helyesen teszik, ha homályos emlékeikben még él a megboldogult MDF nevű párt pályafutása, és bukásának körülményei!

HaCS 2012.11.20. 23:35:28

Ja és még valami! A lényeg!

"Az LMP saját szerepét megtalálva olyan társadalomképet fogalmazhat meg, amely választ tud kínálni az európai gazdaság- és társadalompolitika számos súlyos kérdésére."

Na éppen ez az ami engem a leginkább aggaszt az LMP-vel kapcsolatban.

Jelentkezzen aki már létta az LMP programját!

Mit akarnak kezdeni a leszakadó térségekkel, a beruházások hiányával, a zsugorodó gazdasággal, a BKV-val, MÁV-val, a leromló oktatással. a katasztrofális egészségüggyel?

Egyáltalán mik a céljaik.

Azzal, hogy "szar minden", még senkinek sem sikerült egy országot elvezetnie.

2012.11.20. 23:39:47

@HaCS: "Mit akarnak kezdeni a leszakadó térségekkel, a beruházások hiányával, a zsugorodó gazdasággal, a BKV-val, MÁV-val, a leromló oktatással. a katasztrofális egészségüggyel?"

A Fidesz kormányon van, de én náluk sem látom , hogy ezekkel a kritikus problémákkal mit akarnak kezdeni... szóval azt, hogy esetleg nincs egy kész megoldásuk ezekre szerintem nem fair számon kérni.

Egy dolog látszik szerintem abból amit eddig művelt az LMP. Az eddigi pártjaink közül a leginkább tisztességeseknek tűnnek. És ez nem kis szó.

HiRoKin 2012.11.20. 23:41:03

Szerintem pedig rengeteg embernek szimpatikus, hogy az LMP nem adta el magát egyik oldalnak sem. Az összes többi szereplő részt vett a zeemúthúszév politikai játszmáiban. Ha így folytatják és a választásokig nem kurvulnak el, ők lehetnek a rég várt harmadik erő, aki nem fekszik le a két nagy pártnak. Mivel sem az MSZP-re és csatolmányaira, sem a Fideszre és vazallusaira nem fogok szavazni, ezért a hozzám hasonló szavazóknak csak az LMP marad.

HiRoKin 2012.11.20. 23:49:27

@balambher: "Valaki vagy szabadulni akar a Fidesztől, ÉS regulázni, vagy nem akar szabadulni, hanem még több hatalmat adna neki."

Nem, nagyon sok ember nem csak a Fidesztől akar szabadulni, hanem a Fidesztől ÉS az MSZP-től IS.
Ők ketten egyazon inga két végpontja, amíg az egyik itt van, itt a másik is.

HaCS 2012.11.20. 23:53:55

@mizant21:

"A Fidesz kormányon van, de én náluk sem látom , hogy ezekkel a kritikus problémákkal mit akarnak kezdeni... szóval azt, hogy esetleg nincs egy kész megoldásuk ezekre szerintem nem fair számon kérni."

Még valóban nem fair. De mivel a FIDESZ-t (sok más dolog mellett) éppen ezért tartom totálisan alkalmatlannak, kívánatos lenne a választásokig legalább valamit látni a fenti dolgokból. Már ha szeretnék az x-et a pártjuk mellé.
Sajnos az LMP-ben én (most) nem látom azt a kvalitást, ami ezekre a problémákra optimális válaszokat adna.

2012.11.21. 00:09:10

@HaCS: szerintem a kampányban nem fog egyik párt sem értelmes dologgal előállni ezekre. Részben mert nem képesek, mert túl komplex problémák, részben, mert az ellenfelek szanaszét szednék. Mert tuti csak olyasmi halvány ötletekkel lehetne előállni, amire rengeteg ellenérv van.

Szerintem az lesz, hogy ha ők jutnak hatalomra kineveznek embereket, akiknek az lesz a feladata, hogy valamit kezdjenek vele és abban bízhat az ember, hogy jobban választják ki ezeket az embereket. Hogy érteni fognak hozzá és nem zsebre dolgoznak és saját megszerzett pozícióikat védik. És lesznek elég bátrak elmozdítani őket, ha alkalmatlannak bizonyulnak.

(Szerintem amúgy a BKV-t simán adóból kéne fizetni és ingyenessé tenni. A külföldieknek meg beépíteni valami idegenforgalmi illetékbe amit rálehet verni a szállásadókra esetleg vendéglátó helyekre. Így nagy lenne a motiváció, hogy csak az járjon autóval akinek kell. És nem lenne bliccelés. Nem lenne szükség ellenőrökre, beléptetésre. (most képzeld el, ha valaki egy ilyesmi radikális megoldással előáll a kampányban :D )

HaCS 2012.11.21. 00:28:14

@mizant21:

Csak hogy tisztázzuk!
A FIDESZ volt 2010-ben a rendszerváltás óta az első olyan párt, aki úgy nyert, hogy nem volt programja. Normális demokráciákban ilyen nem fordul elő. Annak idején még miniszterelnök-jelölti vitákat is tartottak a programokról (az M1 közvetítette élőben), ami éppen arról szólt, hogy "szanaszét szedjék" egymás programjait, és megvédjék sajátjukat.

Nem szeretném még egyszer azt a káoszt végigélni, hogy kormányra kerül valamelyik párt, és akkor kezd még csak el gondolkozni, mit is akar, és hogyan. És emiatt az első év ad hoc jellegű döntései miatt kapkodásba fullad az ország kormányzása.

Ha valamiben. akkor ebben igazán meg kellene mutatni, hogy Lehet Más a Politika!

És ne aggódj, hogy a FIDESZ még egyszer program nélkül tud nyerni. Ők most 19%-on állnak. A 48% bizonytalan, akik kiábrándultak a FIDESZ-ből, meg az MSZP-ből is, már epekedve vár egy bármilyen programot, ami végre előre mozdítja az országot, A 48% meg még kétfelé osztva is több, mint a hívők csapata.

vitéz Thapóccay néma bárány 2012.11.21. 01:03:11

"Azok szavazhatnak 2014-ben az LMP-re, akik fékezni akarják a Fideszt, akik vissza akarják húzni a centrumba, akik koalícióra, de legalább együttműködésre akarják bírni egy józanabb, megfontoltabb, de az alapvető jobboldali célokat nem veszélyeztető erővel."

Vesztésre álló kormánypárt jövőbéli szövetségeseket keres szíves felhasználásra.

Jelentkezni leszaromazelempet@orbanseggevege.hu címen lehet.

"Mi, mai magyar demokraták nem tudjuk elfogadni a kormányzati felelősség ilyen cinikusértelmezését, nem vállalhatunk közösséget olyan emberel, aki a pillanatnyi előnyök érdekében hajlandó akár a közintézményekbe, köztestületekbe vetett bizalmat is feláldozni. "

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/02/02/nyilt_level_gyurcsany_ferenc_urnak?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201211

Ti, mai magyar demokraták(??) azt el tudjátok fogadni és közösséget tudtok vállalni egy olyan emberrel, aki pillanatnyi elnyőkök érdekében bevezeti a regisztrációt, magára szabja a választási törvényt, hetente firkálja át az alkotmányt, arcára formálja az Alkotmánybíróságot, és felszámolt minden intézményt ami nem hogy gátolhatja, de kritikával illetheti a működését.

És ebbe szó nélkül beletolnátok az LMP-t is. Ügyes. Hátha nem veszik észre kik veregetik a vállukat éppen. Mert a bénaságuktól még az is kitelik.

2012.11.21. 01:04:06

@HaCS: gyurcsány is így nyert. lehet valamit dumált a választás alatt, de nyilvánvaló volt, hogy utána álltak neki kitalálni mi legyen.

De lehet nekem vannak már elképzelhetetlenül alacsonyan az elvárásaim, amit a politikai pártokkal szemben támasztok :) Nekem már annyi elég lenne, ha valaki egy IQ és műveltségi szint fölött van és tényleg azért akar melózni, hogy normálisan működjenek a dolgok(és ne neki személy szerint). Mondjuk amikor egy cégnél kineveznek valakit valamire, akkor is annyi tudott, hogy értelmes és a képesítései, tapasztalata nagyjából rendben van és képes tanulni módosítani út közben. A felvételnél lehet kicsit tesztelgetni de biztosra nem mehet az ember. Nekem ennyi már itt elég lenne. Nem érdekel, hogy jobb oldali vagy bal. Nem érdekel, hogy kis állam vagy nagy(szerintem bármelyiket lehet jól is rosszul is csinálni). Csak ne totál idióták legyenek már. Komolyan az ember nézi mit művel matolcsi és hallatja az mszp-s és fideszes képviselőket amikor itt az indexen megszólítják őket és megijed :D

Nekem az LMP csak ennyi miatt szimpatikus, értelmeseknek tűnnek(eddig általában jó döntéseket hoztak) és eddig nem csábultak el saját maguk számára könnyebb megoldások felé.

HaCS 2012.11.21. 01:29:04

@mizant21:

Gyurcsánynak igenis volt programja. Két hónappal a választások után éppen azt próbálta lenyeletni a szocialista választmánnyal a legendás öszödi gyűlésen. (Érdemes azt a felvételt egyszer meghallgatni az elejétől a végéig.) Az már egy teljesen más kérdés, hogy abból a hatalmas belső mutyizós MSZP-s, és külső FIDESZ-es ellenszélben mit sikerült megvalósítani? (Meg persze őket még tényleg pofánvágta a válság, a FIDESZ 2010-ben már számíthatott (volna) rá.)

Félre ne érts, nekem is szimpatikus az LMP, tisztességes becsületes, tenniakaró emberek, de ez a jó kormányzásnak csak szükséges, de nem elégséges feltétele. Amit én hiányolok, az a tapasztalat, és az igazi szaktudás (meg a nemzetközi kapcsolatok, de arra csak találnak valakiket).
Persze ez is változhat még a választásokig. :D

ninimimi 2012.11.21. 01:31:51

Értelmes, igaz elemzés, gratula!

Egyébként sem értem, mi ebben a bonyolult. Adott egy Bajnai, aki egyszer hasznot hajtott a gazdapártnak, mert mély pártkötelezettségtől mentes szakember volt. Csak azért és abban a helyzetben engedte az MSZP kormányfőnek, amikor már ténynek számított a választási bukás.

Most hajthat másodszor hasznot a gazdapártnak, amikor el lehet hitetni, hogy még mindig nem aggatták tele maszopos kötelezettségvállalásokkal. (Lásd Gyurcsány elállása 2012. október 23-a előestéjén a miniszterelnöki vágyálmától, Bajnai javára: vajh, ilyen "áron", milyen utalványért ?!)

El lehet hitetni, azzal, aki elhiszi. Az LMP többsége nem hitte el, és ezzel biztosan több őszinte pártolót nyert, mint amennyi "érte aggódót" veszített.

ninimimi 2012.11.21. 01:35:12

@HaCS: "az igazi szaktudás"
Például a demokratikus, polgárbarát, előző kormánypárti politikusok "szaktudására" gondolsz ugyebár, ami 2006. október 23-án is megnyilvánult?!

HaCS 2012.11.21. 01:43:20

@ninimimi:

Nem, egyáltalán nem!

Egyébként olvasatlan emberrel bármit el lehet hitetni, és ugyanannak az ellenkezőjét is!

2012.11.21. 02:05:02

@HaCS: hát, de ha Gyurcsánynak volt programja és azzal nyerte a választásokat, akkor mit kellett utólag lenyeletni az MSZP-vel? :) amúgy tényleg nem a beszéd szándékaival volt a gond, hanem, hogy ott derült ki, hogy nem a kampányban tök mást mondott, mint gondolt. És a gond még inkább ott volt, hogy nem mondott le, hiába látta, hogy megosztja vele az országot, ha marad. És még mindig mindig képtelen elengedni a hatalmat... Harmadrészt meg ott volt az MSZP tele a saját pecsenyéjüket sütögető, a pozícióikat féltő manusokkal.

pl itt ez a schiffer. nem az politikus, aki fellelkesítene bárkit is. de szerintem a muki tényleg annyit akar, hogy rendbe tenni dolgokat. és ha nem megy, simán le fog lépni. ilyen szürke kis figura elvekkel. de szerintem ez már nekünk egy óriási előrelépés. (bár persze ha megnézzük a rendszerváltás körüli szdsz-t, mdf-et ott is sok olyan okos figura volt, akivel nem volt semmi baj... amíg kormányra nem kerültek... szóval én azt is eltudom képzelni, hogy kormányon az LMP se lenne jobb. de azért ki kéne próbálni őket. főleg mert jobb nincs.)

HaCS 2012.11.21. 02:25:43

@mizant21:

Meglátjuk!
Messze vannak még a választások, és én még egyelőre maradok bizonytalannak.
Schiffer tisztességében nem kételkedem! Ha előhúznak valamit ami alapján elhiszem, hogy képesek rendbe tennei, vagy legalább jő irányba fordítani a dolgokat, esetleg felvonultatnak maguk mellett még néhány Róna Péter kaliberű szakembert simán rájuk szavazok.

Meglátjuk!

HaCS 2012.11.21. 02:29:10

Az, hogy Gyurcsánynak volt programja, még nem jelenti, hogy azzal nyerte meg a választásokat. Ez volt a legfőbb oka annak, hogy végül mennie kellett, nem az amit aztán tett, vagy nem tett!

De a Gyurcsány kormányra nem is vesztegetnék több szót! Elbuktak, és ez így is van rendjén.

eloi 2012.11.21. 02:41:19

@HiRoKin: Ez így van!
Úgy tűnik a kommentekből, hogy sokan meg sem érették a posztot! Pl., hogy ez egy lehetséges jövőt, egy lehetséges stratégiát vázolt fel. Amit bizony sok, minden lejárt szereplőtől így Bajnaitól is hányó ember, választhat majd.
Az ideiglenes frakcióvezető ma este a Hír tv-ben igen értelmesen és meggyőzően mondta el, miért döntöttek így, és ezzel lehet azonosulni.

karnak 2012.11.21. 03:10:35

az orban kormanyt levaltani akaro jobboldaliak koreben nagyot nohet a nepszeruseguk?

wtf, milyen jobboldaliak, kikrol beszel az iro? az lmp okopartkent definialja magat (szerintem meg egy masok hullamain evezo protestpart, mindenkivel szemben).

semmi konzervativ ertekrend nincs bennuk, a magyar szavazok kb 5% jobboldali, a fennmarado resz azt se tudja hogy mi az, (koztuk a fidesz szavazokat akik szerint ami itt most van az valami konzervativ gazdasag es politika, facepalm), a masik fele meg a vilag vegere kivanna minden ilyet hiszen a jobboldal szavazobazisa a felso kozeposztaly ami itt nincs.

nem attol jobboldali valaki h valami idopontban le akarta valtani gyurcsanyt es ezert huzott egy x-et valahova ami mem mszp..

szerecsenmosdatas van lmp ugyben ami nem csoda, es mind a dontes korulmenyei, mind kovetkezmenyei rosszul neznek ki.

karnak 2012.11.21. 03:20:46

azt sem ertem hogy az lmp a kvazi semmittevesevel es szinte semennyi szavazojaval mitol lenne harmadik ero vagy komoly tenyezo.

noni nem tudnak hiszen nincs penzuk ra, hacsak valaki nem ad nekik hirtelen, az meg gyanus. ha nepszavazasi kezdemenyezest sem tudtak osszerantani, soha es senkivel nem mukodtek egyutt semmiben semmilyen celert az mitol jo dontes, mit ertek el vele, hogy kevesebb szavazojuk van mint 2010-ben? hat szuper, biztos lesz vagy 3 kepviselojuk 14-ben is ezzel megvan a nagy cel majd megint.

az hogy egyedi (mas) valami, nem jelenti hogy hasznos is.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.11.21. 03:28:20

"Az ökopárt hétvégi kongresszusa így nem egyszerűen nehéz helyzetbe hozta Bajnaiékat, de egyenesen politikai vákuumba taszította őket."

LOL :)
belelóg a kezed a bilibe.

két farok sem bír csóválni egy kutyát, nemhogy egy Schiffer...

2012.11.21. 03:45:16

@HaCS: Schiffer: igazából majd akkor dől el róla is, hogy kicsoda, ha pénzcsapok lesznek a kezében, ahol tízmilliók filléreknek tűnnek. szerintem az a tesztje az embernek, amikor egy jó barátja vagy családtagja, akit szeret kér tőle valamit. iszonyat keménynek kell lenni, hogy az ember nemet mondjon. és nem is az az anyagi veszteség az igazi kár, ami itt keletkezik, ha gyengének bizonyul, hanem, hogy elveszik minden morális alapja, hogy a pártján belül ez viselkedés legyen a mérvadó. nekem van egy olyan gyanúm, hogy általában ez zajlik le a pártokban. ha egy meghatározó ember kicsit enged, akkor lefelé elterjed a pártban a minta és már nem lehet visszacsinálni. vége.

krepler 2012.11.21. 03:47:44

@mizant21: "Szerintem amúgy a BKV-t simán adóból kéne fizetni és ingyenessé tenni"
hát volt már ilyen elképzelés. 2010ben az mszps polgimesterjelölt ezzel kampányolt. (a dugódíj fedezné a bevételt). hatalmas röhej volt a válasz.

nu pagagyí 2012.11.21. 06:40:00

Az LMP-mainstream elégedett az új alaptörvénnyel, tetszik nekik a választási törvény, Orbánt demokratának tartják.

Bíznak benne, hogy eredményes tárgyalásokat folytathatnak az ökogondolaról Mészáros Orbán Lőrinccel és a hasonszörű nagybirtokosokkal. A magát baloldalinak nevező Schiffer (Szakasits) vezetésével szívükön viselik a kéz és lábnélküli emberek visszavezetését a munka világába, tartalmas, emberformáló közmunka keretében.

Bár gondolataik közül csak a 2010 előtti "szabadosság" szörnyűségeit ecsetelők jutnak el a közmédiumokon keresztül a tömegekhez, no meg a "gyurcsányhazudott, ő mondta" tipusú örökzöld, de bíznak benne, hogy nem fogják kiretusálni biztató kaccsintásukat, mellyel érzékeltetik, hogy lenne még gondolatuk, de az most 30-40 évig nem időszerű.

Az LMP nagyon helyesen, a baloldali értékeket a jobboldalon keresi ezentúl. Belülről bomlasztanak majd. Együtt imádkoznak a szegények lelki üdvéért a körvadászatok utáni bálok szünetében, de titokban, a megmaradt kalácsot a hatalom által minden esélyétől megfosztott és megnyomorított szegény családok közt porciózzák ki. Mert ők alapvetően jó emberek.

p.a.r.t.i.z.a.n 2012.11.21. 06:59:29

Mindez szép lenne, ha tényleg egy valós alternatíva lenne, és tudnának valamit mondani azon kívül hogy "ökopárt". De még arról se tudja senki hogy mit jelent. Talán a taggyűléseken nem eldobható palackból isszák az üdítőt, hanem magukkal hozzák a kulacsot és abból isszák a teát. Vagy csakis újrahasznosított papíranyagokat használnak, ki tudja. A támogatottságuk a KDNP-hez mérhető. Egyetlen komoly "eredményük" a plázastop bevezettetése, amivel rendesen alávágtak az építőiparnak és az olcsóbb bevásárlás lehetőségének. Alapvetően hibás a felfogásuk is hogy fújelmúlthúszév, mert azért jó és vállalható dolgok is történtek bal és jobboldali kormányok alatt is. Nincsenek tisztában vele hogy mire egy politikus, vagy párt beérik 10-20 év is eltelik, mire hitelességet tud felmutatni a választók felé, a politikai elit nem az égből potyog le közénk. Főleg az LMP nem, ami ha elvileg nem szakadna sem tudna felmutatni most egy olyan tömegvonzó képességgel rendelkező személyt mint Orbán vagy Bajnai. Hibásnak tartom ezért a gondolatot hogy szavazatok tömkelegét fogja beszipkázni most, inkább jelentősen veszíteni fog belőlük.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.21. 08:05:02

nem értem, hogy tudnak csalódni az lmp-ben ami (részben) bajnai és gyurcsány ellen jött létre, hogy van aki nem akar 1üttműködni bajnaival?!?!?!?!

vattafakk?!?!

quendelapo 2012.11.21. 08:08:20

A sajtkészítés nagyon nehéz munka, állatokkal kell dolgozni. A tej romlékony árú, ha ártakmas baktériumok támadják meg, megbüdösödik. Nagy tisztaságot, körültekintést, szakértelmet és tapasztalatot igényel ez a munka. Egy külsőre sajtnak látszó termék is lehet hibás. Egy ilyen "sajt" élvezeti értékét nullára
xsökkenti például ha penetráns a gazdaállat szaga a terméken.
Az ilyen sajtkészítők lehetnek persze boldogok, de tudniuk kell, hogy még sok gyakorlásra, tapasztalatra, mások munkájának tanulmányozására van szükség ahhoz, hogy elfogadható termékkel jelenjenek meg a piacon.

Kivlov 2012.11.21. 08:27:05

"Egyetlen médiumból sem maradt ki a párt szombati kongresszusának elemzése, kommentálása, bírálata."

És még mondja valaki, hogy nincs baloldali médiatúlsúly. :D

belekotty 2012.11.21. 09:23:16

@Kivlov: Hmmm... jobb oldali túlsúly azt jelentené hogy egy hang nem hangzik el erről? :-))
A freudi elszólás. :-))

hannawald 2012.11.21. 09:31:03

@genyamagyar: @Locassen:
mindenki úgy beszél a jobbos,a balos, az öko és a liberális stb szavakról, mintha Mo-on lenne ezeknek értelmes definíciója...
és az e problémákból következő "homályosságokon" még fel is akadtok egymás között :P

hannawald 2012.11.21. 09:34:40

@doggfather: talán azért, mert nem mindenki azért kezdett el hinni bennük, mert "(részben) Bajnai és Gyurcsány ellen" jöttek létre...
+ azóta csöppet megváltoztak a dolgok, nem gondolod?

Kivlov 2012.11.21. 10:25:41

@belekotty:
Egyáltalán nem.
Csak minden médiában az van hangsúlyozva, hogy a zelempé döntése nem jó, mert orbánnak kedvez. dehát ilyen a zsmédia...

amergin 2012.11.21. 20:53:28

Szelíden jegyzem meg, hogy az lmp-ben vannak egy páran, akik magukat baloldalinak tartják. Az ő nevükben is szólok, hogy azért erősen neccesnek érezzük, hogy itt valaki az lmp jobbra tolásáról, egy esetleges Fidesz-koalíció akár elvi lehetőségéről beszél. Nem fogom itt az illetőket néven nevezni, akik ezt így együtt fájlaljuk. (Ezt = az lmp jobbra tolását). A legmarkánsabb hangadók ismertek - Scheiring Gábor, Jávor Benedek, Karácsony Gergely.

De a többiek nevében is köszönöm szépen azt a jóleső örömöt, amellyel szarsz a szánkba.

Azt meg külön viccesnek érzem, hogy magukat baloldalinak, sőt radikális baloldalinak tartó barátaim ezt a jobbra pozícionálós cikket kiposztolták a facebook üzenőfalukra, pozitív helyeslő célzattal.

Pajszer Művek 2012.11.26. 22:18:33

Ismét jó az írás.

Saját magam érzéseiről tudok beszélni ezzel kapcsolatban. Fideszre szavaztam 3 választáson át. Többet nem. Elképesztő lehetőségeik voltak amivel nem tudtak élni, szomorú látni azt a világképet, ami egyéni érdekeik mentén a mostanihoz hasonló korlátok, keretek, örök tilalmak között képzeli el egy ország jövőjét.

Túl sok a kisstílű hiba, a jellemtelenség, a görcsösség, nincsenek víziók csak hagymázas rémálmok.

Baloldalra soha nem szavaznék, szörnyű volt a Gyurcsány éra, ahogy a cinikus táncosbohóc megrészegülve saját hangjától és hatalmától élte ki az egóját, nulla alázattal. Ez utóbbi közös bennük Orbánnal.

Talán furán hangzik de a Jobbik és az LMP között fogok választani, mindkettő azért jöhet szóba, mert a kérdésfelvetéseik őszinték, hitelesek. (Persze ellenzékben könnyű.)

De a Jobbiknak a megoldási készlete, a szakmaisága gyakorlatilag minősíthetetlen. Hatalomra kerülésük után 168 órán belül meglenne az államcsőd. Persze arra is lenne válasz, hogy a nemzetközi karvalytőke, pedig egyszerűen nincs egy komolyan vehető gazdasági programjuk és egy vállalható közgazdászuk.

Az meg csak nem lehet mindenre a megoldás, hogy "kötelet a cigánynak" meg félelmekre félelemkeltéssel válaszolni... nem tudom, nem az én világom.

Egyedül az LMP marad, de inkább a Schiffer szárny. A többiek szemmel láthatóan azt hitték, hogy ez a párt egy SZDSZ reinkarnáció, ami része valami baloldali egységfrontnak. Meg lehet próbálni, csak mennek a levesbe.

Schiffer hosszú távon gondolkodik és szerintem jól. Ha egy párt nem képes ilyen rövid távon sem felvállalni önálló értékeket, függetlenséget és nincs annyi önbizalma, hogy ezek menténk menjen neki egy választásnak, akkor nem kell politizálni, gyerekek.

Akkor adjátok el ti is magatokat jobbra-balra, mint valami bárcás ribanc. De ezt egyszer lehet eljátszani és akkor tényleg azt érzi majd mindenki, hogy olyanok vagytok, mint a többi.

Az LMP addig érdekes, amíg azt az esélyt kínálja, hogy véget vet ennek az eszement, országot szétverő virtuális háborúnak a "kommunisták" és a "fasiszták" között. Ha beálltok bárhova, akkor nincs különbség.

Javaslom a keskeny úton maradást, a széles úton túl nagy a tolongás.

Balt 2012.11.28. 15:40:57

Sajnos az LMP koherens elveit, jövőképét - és főleg: jövőjét... - tekintve nem vagyok ilyen optimista, de a szívemből szóltál!

Big, big like! :)

Balt 2012.11.28. 15:43:00

Érdekes adalék:

Róna P. az E14-ről: "... egyáltalán nem világos számomra és az LMP-n belül sokak számára, hogy mi szükség van csatlakozásra, és nagyon kértem, ne küldjenek a kongresszus előtt néhány nappal egy csatlakozási szerződés tervezetet, hiszen egy bázis demokrácia számára ez egy kezelhetetlen helyzetet idéz elő. Válasz. Hát ez már eldőlt, ezt már megbeszélték az LMP vezetőivel.

Itt jutottam el magyarországi utam végéhez. Mivel elfogadtam a felkérést, hogy mondjak a kongresszuson egy rövid beszédet, ezt megtettem, megpróbáltam egy esetleges kompromisszum sarokköveit megfogalmazni. Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával, és kénytelen voltam szembenézni azzal a felismeréssel, hogy ott, Magyarországon, nem tudom jól csinálni a dolgokat, nem megbízható az ítélőképességem, nem tudok eredményes lenni. Jobb tehát ha nem probálok innen kibicelni. Itt viszont sűrűsödnek a feladataim.

Tudom, hogy lesznek olyanok, akik a lemondásomban valamiféle ellenérzést vélnek észlelni az LMP-vel vagy az LMP egyes tagjaival szemben. Totális tévedés."

eztigyhogy.nolblog.hu/archives/2012/11/27/Rna_Pter_lemondott_s_htat_fordt_Magyarorszgnak

Balt 2012.11.29. 13:32:31

@genyamagyar: "Megjegyzem, Bokros Lajos új pártja fogja elvinni a jobbos szavzókat, nem az LMP."

:))) Nagy tétben mernék fogadni rá. (Hogy nem.)

Balt 2012.11.29. 13:34:46

@lehet más a handa-banda: Jó, tudom, hogy bő egy 7 eltelt azóta, de lám-lám, az MSZP máris megtörte Bajnaiék "szárnypróbálgatásait"... :)) (Libáról most ne essék szó.)

Balt 2012.11.29. 13:43:10

@kamill77: "az mdf-es vonalból is szippantott magába anno az lmp néhány szavazatot. mert nem indultak. illetve újjáalakulva, felszívódva, bokrost elutasítva, végül leszerepeltek jesz-ként."

Ezt kicsit benézted: Az MDF-SZDSZ, közös listán, Bokrossal az élen esett ki a parlamentből. Wiki, MDF szócikkből:

A parlamenten kívül
A 2010-es országgyűlési választáson a Demokrata Fórum folytatta az ún. „nyitás politikáját” (a baloldali és a liberális elvek és szavazók felé). A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy Bokros Lajos lett a párt kormányfő-jelöltje és budapesti területi listájának vezetője is, ezenkívül pedig több ismert, a politikai garnitúra bal oldalához köthető személy is a párt képviselő-jelöltjeként indult.[forrás?] A jelöltek között volt Debreczeni József közíró (az MDF korábbi országgyűlési képviselője 1989 és 1994 között), valamint Somogyi Zoltán, a Political Capital elemzője. Az MDF ezt követően választási együttműködést kötött a Retkes Attila által vezetett SZDSZ-szel. Eszerint a liberálisok több képviselőt indítanak az MDF budapesti és országos listáján, valamint néhány helyen, Budapesten és országosan is közös képviselő-jelölteket indítanak. Ez az együttműködés vitatott volt a párton belül, amik sok helyen újabb kilépésekhez, kizárásokhoz, illetve („központilag elrendelt”, vagy önkéntes) párttagság-felfüggesztésekhez, helyi szervezetek felszámolásához vezettek.

Az MDF az SZDSZ-szel való összefogás ellenére sem érte el a választáson a Parlamentbe bekerüléshez szükséges 5%-ot, csupán a szavazatok 2,67%-át szerezte meg. Így 20 év parlamenti jelenlét után kiesett az országgyűlésből. Az eredmény láttán még a választás éjszakáján a párt elnök asszonya, Dávid Ibolya lemondott tisztségéről, utóda ideiglenesen Herényi Károly lett, míg Makay Zsoltot meg nem választották.

Átalakulása
Az új pártvezetés 2010. december 12-én döntött az átalakulásról, illetve ennek részeként új név felvételéről: Jólét és Szabadság (JESZ).[9] Ezt a tagság a 2011 márciusi küldöttgyűlésen jóváhagyta, így 2011. április 8-án hivatalosan is felvették a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nevet.[4]

Balt 2012.11.29. 13:44:28

@kamill77: "borítékolom, hogy végül az E14-gyel közösen."

Ebben kétségem sincsen, oda való. :))

Balt 2012.11.29. 13:46:42

@kamill77: "az E14 kényszeríti a jobboldalt újrapozicionálásra... nem az lmp kongresszusa."

Egyelőre Mesterházyék kényszerítik Bajnait "újrapozicionálásra". Lehet, hogy vissza a "gazdasági életbe"... :)

Balt 2012.11.29. 13:47:47

@champagneM: Igaz. Lásd: Róna P. (fentebb).

Balt 2012.11.29. 13:50:24

@Locassen: +1
Mondjuk nem feltétlenül ezen ("nem kedvelem a keresztényinek csomagolt értékvilágot, nem szívlelem a tekintélyelvű berendezkedést stb.") megfontolások mentén, de úgy látszik, mégsem árt valami kontroll a 2/3-hoz... Amúgy egyetértek.

Balt 2012.11.29. 13:53:46

@mizant21: Pontosan az történik (-t...), amit vázolsz, még egy bő hét is elég volt hozzá. :) Mondjuk a Millára magam is kíváncsi leszek, mert látszik, ők lesznek a következő meghasonló "alakulat" - ha egyáltalán lehet erről esetükben beszélni...

Balt 2012.11.29. 13:57:23

@mizant21: "Az eddigi pártjaink közül a leginkább tisztességeseknek tűnnek. És ez nem kis szó."

Azért ezt így nagy általánosságban nem merném kijelenteni. (R. Field, Gyöngyöspata, Karácsony 1 hét alatti pálfordulása a hét elején stb.)

Schifferre még csak-csak elfogadom.

Balt 2012.11.29. 13:58:42

@HiRoKin: Örülök, hogy sokan vannak így, a blogokon mindenképpen többség (az LMP volt és potenciális szavazói között).
süti beállítások módosítása