HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Kompország iránytűje

2015.12.07. 08:00 Ratius

Hadd kezdjem ezt a bejegyzést boldog emlékezetű Karl Popper jeles gondolatával, melyet a jövővel kapcsolatban vetett elénk: amíg nem láttunk ilyen folyamatot, addig semmiféle módszerrel nem tudjuk előre jelezni azt, hogy a hernyóból pillangó lesz. És hadd említsem meg mindjárt e cikk elején azt is, hogy néhány évvel ezelőtt elég alapos felmérés igazolta, hogy a közgazdász a gazdasági folyamatokról, a politológus a politikai trendekről, a szociológus a társadalmi változásokról semmivel sem ad jobb előrejelzést, mint bárki más. A társadalomról összegyűjtött tudás a múlt és a jelen értelmezésére vonatkozik, narratívák fabrikálására ad lehetőséget, és csak ennyiben vonatkozik a jövőre. Azaz a társadalomtudományoknak semmiféle tudományos apparátusuk nincs, amivel megjósolhatnánk, mi fog történni. Egyetlen társadalomtudós sem látja jobban, pontosabban a jövőt, mint ön, vagy én. Viszont el tud mesélni egy sztorit az emberi közösség pályájáról. Mint ön, vagy én…

lepke1.jpg
Vele vagy nélküle?
Mindez azért érdekes, mert most, hogy késhegyre, sőt támogatási pénzekre menő vita bontakozott ki Európa aktuális politikai elitje és a magyar, illetve a közép-kelet-európai politikusok között, most, hogy Orbán Viktort már-már úgy emlegetik, mint az öreg kontinens alternatív politikájának, ellen-politikájának, politikai antitézis-közösségének vezetőjét, nos, mostanában egyre többen figyelmeztetnek: baj lesz abból, ha elszakadunk Európától. Főleg a hazai baloldal, a liberális, szocialista megmondóemberek, bloggerek, firkászok, politikusok hangoztatnak olyan hülyeségeket, mint egy Stirlitz nevű blogger, akinek írását a Mandíneren fedeztem föl: „Szembe megyünk … az EU-val, a világ negyedik legnagyobb gazdaságát jelentő Németországgal és szövetségeseinkkel is. És ha más nem is, ez biztosan a magyar külpolitika csődje.” De az idézet származhatna mástól is, Fodor Gábortól kezdve Gyurcsány Ferencen át egészen Bokros Lajosig bárkitől, s én is csak azért idézem a Mandínerre citált Stirlitzet, mert éppen az ő szövegén akadt meg a szemem, (no, meg kicsit a bloggertársnak kijáró tisztelet okán is).
De elég a nyájaskodásból! Lássuk, végre a lényeget! Azt ugyanis, hogy ugyan miféle oka lenne a magyar, vagy a közép-kelet-európai országoknak arra, hogy a halálugrásba kövessék a Nyugatot? Miért kellene részt vennie Magyarországnak, vagy bárki másnak Európa kollektív öngyilkosságában? Hol van az a passzus a társulási, szövetségi szerződésekben, amely szerint szövetségeseinkkel, gazdasági partnereinkkel, megkockáztatom, barátainkkal együtt kell menetelnünk a szuicídium útján?
Tudom persze, hogy a baloldali-liberális értelmiség egy pillanatig sem gondolja azt, hogy Merkel asszony és üzletbarátai öngyilkosságba vezetnék földrészünket. Éppen ellenkezőleg. Szerintük egy minden eddiginél fényesebb jövő felé igyekeznek, egy multikulturális Európa felé, ahol a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet.

lepke2.jpg
Szerencsés csillagzatok
Nos, mindez nem kizárt. De nem is bizonyosság. Az a tény ugyanis, hogy Nyugat-Európa az utóbbi ötszáz évben többnyire jó döntéseket hozott, még nem jelenti azt, hogy mindig jó döntéseket hoz, nem jelenti azt, hogy a jövőben jó döntéseket fog hozni, és azt sem jelenti, hogy a rendkívül gyorsan változó világ ezernyi újdonsága ismét neki fog kedvezni, s könnyű lesz jó döntést hoznia.
Jóllehet fél évezrede, amikor új világunk megszületett, amikor a kapitalista viszonyok megjelentek, amikor a Föld hirtelen glóbusszá vált, amikor a hajózástól kezdve a fegyverkezésen át, a könyvnyomtatáson keresztül egészen a társadalmi struktúrák újragondolásáig, sőt az ember önmagáról alkotott képének újraértelmezéséig, azaz nagyjából a társas létezés minden területén átalakult kontinensünk, nos, akkor Nyugat-Európa elképesztően sok jó döntést hozott.
No, meg perszer döbbenetesen nagy szerencséje is volt. Azt tudniillik az újkor hajnalán kormányzó elitekről éppen úgy nem feltételezhetjük, mint ahogyan a maiakról sem gondolhatjuk, hogy valamiféle váteszi előrelátás okán hozták volna meg a maguk döntéseit. Inkább azt kell sejtenünk, hogy abban a történelmi helyzetben a briteknek, franciáknak, hollandoknak véletlenül egybe estek rövid távú érdekeik és hosszú távú lehetőségeik, s így az aktuális előny megragadásának igyekezete egy tartósan sikeres társadalmat hozhatott létre.

lepke3.jpg
Meghasadt kontinens
Ostobaság volna azonban azt feltételezni, hogy ez az előnyös konstelláció az idők végezetéig fennállhat. Az elmúlt évtizedek éppen azt mutatják, hogy szerencsés csillagállása alól elfordulni látszik Nyugat-Európa. Sem a globalizáció folyamatait, sem a tudományos-technikai forradalom eredményeit nem tudja a legelőnyösebben kihasználni. A harmadik világ nem pusztán a menekültek tömegeivel, de belső elszegényedés folyamatinak köszönhetően is megérkezett Nyugat-Európába. A tőke megtalálta annak lehetőségét, hogy ott hasznosuljon, ahol a legjobban hasznosulhat, s ez éppen nem Európa. A kultúra popularizálódása üzleti vállalkozássá, szórakoztatóiparrá tette a műveltséget, az oktatás, a kutatás, a tudományos, vagy művészeti teljesítmény immár nem az embert szolgálja, hanem a profitot. S mindezekkel szoros összefüggésben a fehér ember évszázadokon át csiszolgatott értékvilága – a szabadságba, a haladásba, az egyenlő esélyekbe, a közösségi részvételbe, az alkotó, kutató, kísérletező ember minőségi létébe vetett hit – is foszladozni kezdett. Helyét a hétköznapok örömigénye, s az ilyen, vagy olyan köntösben felbukkanó vágy mind gyorsabb kielégítésének ígérete foglalja el.
Különösen kedvezőtlennek tűnik az a tény, hogy elvált egymástól a jövő és a jelen, a mostban meghozott döntések nem építik, inkább rombolják Európa hosszú távú esélyeit. Az Unióról, a közös pénzről, a kontinens államai között köttetett ezernyi szerződésről egyre jobban látszik, hogy nem a közös érdekeket, sokkal inkább az elit-klub érdekeit szolgálja, már-már úgy tűnik, a ketté hasadó kontinens élősködő gazdagokra és kihasznált szegényekre válik. Európai közösségünk szempontjából egyre több rossz döntés születik, mert a döntések csak a mind szűkebbre szoruló elit-országoknak lesznek javára. A rossz döntések láncolata pedig tragikus örvénybe ránthatja európai álmainkat.
Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy elérkezett a Nyugat alkonya. Efféle jóslatnak nem volna értelme. Semmiféle eszközzel nem látható előre, hogy a jelenlegi folyamatok hosszabb távon hová vezetnek, merre mutatnak. De éppen ezért gondolom azt, hogy van létjogosultsága az alternatív struktúráknak. Van létjogosultsága annak, hogy a fejlett világ (fél-)perifériája kidolgozza a maga variációit, meghozza a maga autonóm döntéseit, kialakítsa a maga – Nyugattól független – stratégiáit. A történelem nagy újításai, sikeres projektjei szinte mindig efféle fél-perifériákon termettek. A görög csoda az ázsiai kultúra peremén, a kereszténység a római birodalom legszélén, a reneszánsz a gótikus Európa határvidékén született.  
Kelet és Nyugat, függőség, és függetlenség, haladás és maradás között hánykódó kompország kormányosának nincs iránytűje, amely boldog part felé mutatna biztos utat. Nem kell követnünk Európa minden rezdülését csak azért, mert nagyra értékeljük hajdan csodálatos társadalmi innovációit. A hernyó, amit az elmúlt évszázadokban megfigyelhettünk holnapra bármivé lehet. Akár féreg maradhat, akár pillangóvá szárnyasodhat. Ki tudja nem válik-e ismét csúszó-mászó pondróvá ez a mi csillagkoszorús, kék pillangónk?



11391504_926514707389563_8885290071758443750_n.jpgTi mind egyéniségek vagytok!
Ti mind különbözőek vagytok!
Mindent magatoknak kell megoldanotok!
Nektek önállóan kell gondolkoznotok!
Nem kell követnetek engem!
Nektek nem kell követni senkit sem!
…de talán a Boldogok a sajtkészítők blogot a facebookon mégis…



7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr808142620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.07. 08:05:20

Igen, szembe kell menni az EU-val. Bokrosék és Fodorék, ha a 40-es években éltek volna a Hitler mellett való halálig kitartás mellett érveltek volna. A magyar ballibek elmebetegek.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.12.07. 11:17:12

Az orvosi gyakorlat szerint, amikor eluralják egy ember elméjét az önpusztító gondolatok, azaz önveszélyessé válik, akkor az orvosok a kényszergyógykezelés mellett döntenek, mert a beszűkült tudattal vagy korlátozott beszámítási képességgel rendelkező emberek veszélyt jelentenek saját magukra és a környezetük is!

Éppen ideje lenne Európa vezetőit kényszergyógykezelésnek alávetni!

a nagy hohoohooo 2015.12.07. 13:13:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Orbán legelőjére elkódorgott jobbikuSS birka.
@bölcsészmérnök:
Titeket egyedül a szűk agykapacitásotok frusztrál. De az nagyon. Szeretnétek magatokra felhívni a figyelmet, de ennek megvalósításában komoly kihívásokkal küszködtök. No káromkodjatok csak tovább hülyegyerekek.
Ha ki akar törni a kultúra, engedjünk utat neki!
Meg nem gátolnám a nép egyszerű gyermekét. Ilyenkor mindig elgondolkodom: ennek ugyanolyan szavazati joga van..
Bármilyen törvény amit be kellene tartania Orbánnak és a tervei ellen van..az támadás...tiszta hülye ez miniharcihörcsög...hehehe..
Putyin és Orbán is, mint minden illiberális diktatúra szimpatizáns "erőskéz", szeret a zavarosban halászni. Első dolga a zavaros megteremtése. Most már jól kirajzolódik Orbán destabilizációs szándéka az EU-t illetően, valamint Putyin érdekeltsége a török helyzet eszkalálásában. A szankciók miatt kutyaszorítóba került Putyinnak valószínűtlenül sötét tervei vannak a közel-keleten. Hasonlóképpen Orbánnak aki szalonképtelenné panírozta magát, bomlasztással keresi a kitörési pontot.
Meglesz a gumiszoba....Viszont a személye előbb vagy utóbb meg fogja teremteni ezt a konfliktust, ha olyan pályán focizik, ahol amúgy nem rúghatna labdába.
Azért arra futja a belpolitikában, hogy besunyiskodják a kölkök gazdagodását elősegítő törvényeket. Meg egyébként is miért is jó nekünk, ha Merkel és a németek ellen politizálunk ?
Innentől kíváncsi csak arra vagyok, hogy a FideSSes fapofára húzott vastagbőr mikor kezd végleg kirepedni.
Túl kicsi ehhez a kisember /Orbán/ .
Mivel betegesen nárcisztikus személyiség, mindig is túlértékelte saját szerepét a világban - miközben a teljesítménye - saját hazája szempontjából - mindenképpen közelít a nullához. Azért, mert ketrecet csinált az országából még senki sem él könnyebben idehaza.
Most is elszigetelt. Senki nem áll vele szóba, csak ha elkerülhetetlen. A kötelező köröket lefutják vele, de amúgy Orbán csak Európa leprása.
Igazodási pont....na igen....kijelöli a sehova sem vezető utat, amit értelmes ember nem követ.
Heheeheee,....árulás hátbaszúrták a mihígmélymagyarok nemzetmegvezetőjét...elárulták a szabaccságharcot!......brhhüüüü....már Navracsicska is terrorista iszlám harczos..heheee...
Navracsicska :"Angela Merkel támogatja Magyarországot, minden eddigi vitában az ország mellé állt, ezért a kancellár maradása az érdekünk..."
Akkor most már nem kell szidni Merkelt a híveknek?
Pedig nagyon jól belejöttek....
Fő a következetesség, de bármit is mondanak Orbánék, másnap az ellenkezője is igaz lehet, a hívek meg csak kapkodják a fejüket.
Most, hogy Merkel poziciója stabilizálódni látszik, Lézer Jankó sűrű nyelvcsapásokkal igyekszik mentegetőzni.
Hülyeségeket én is tudok beszélni nem csak Lázár...egyébként a kancellária miniszter nem olvasta a tegnapi lapokat ,ahol megjelent ,hogy Merkel legnagyobb ellenfelének tartja Orbán politikáját...most aztán jól "benyaltak" Merkel asszonynak .
Ha Merkel megbukna az a magyar kormánynak fájdalmas lenne ugyanis olyan párt kerülne hatalomra ami elég szép számban beleszólna minden magyar parlamenti egyéb európai döntésbe.
Az ellenfelem ellenfele.
Mindegy mit mond Lázár, hangyafasznyi beleszólásunk van ebben a "Merkel maradjon, vagy nem" témában.
A dolog nagyon egyszerü. Ameddig Merkelnek a német parlament mai felállása szerint csak baloldali alternativája lenne és a pártjában pedig nem kristályosodik ki valamilyen elfogadható elme (azokat akik voltak, szisztematikusan kinyirta az elmúlt években), addig valóban nincs jobb.
Orbánék ezt játszák ezek már évek óta! Rosszfiú jófiú kettős beszéd! Csak a buta ostoba szavazóik nyalják ezt be! Merkel pont leszarja ezeket!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.07. 14:10:07

@a nagy hohoohooo:

Fatima Mertkell kalifátusában miért kellene részt venni? Csak mert a ballib agytröszt ezt akarja hisztizve?

a nagy hohoohooo 2015.12.07. 15:36:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Vannak ám nagyon egyszerű, hétköznapi dolgok is, amiket még Pista bácsi a faluvégen is könnyedén el tud dönteni...például, ha valaki hülyének látszik, hülyeségeket beszél és hülyeségeket csinál, akkor nagyon nagyon nagy a valószínűsége, hogy az illető nem megjátssza magát.
És végén eljön az, amit Örkény írt meg: "Másnap dr. Tímárt szép csendben átvitték az elmeosztályra. Azóta ott él. Nem bánt senkit, és őt sem bántja semmi. Hátát a falnak veti, és szelíd mosollyal néz a semmibe."

kilincs ami nincs 2015.12.08. 05:51:49

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Természetesen nem kell - Magyarország sokkal jobb utat választott most is, mert a választók bölcsek voltak és tudják, hogy a német-EU-s libárális-iszlamista hanyatló irányvonalnak befellegzett, ott sokkal rosszabb az élet. De legalább is nemsokára az lesz. Egy múló világ, az USA-val együtt már maholnap bedől, helyét átveszi az Oroszország és Magyarország által képviselt igaz keleti megvilágosodás.

qamba 2015.12.13. 13:40:34

Miután megtudtuk, hogy a buszsofőr semmivel sem tippel rosszabbul a jövőre, mint a történész vagy a politikai elemző, az következik, hogy bár nincs rálátásunk arra, hogy milyen jövő elé nézhetünk az unión kívül, az viszont tulajdonképpen tény, hogy merkellel és a multikulturális méreggel az unióra a halál vár.

Furcsa világot élünk. Százmilliók, embermilliárdok lába alatt forró a talaj (nem majd lesz, hanem már most az), polgárháború, éhínség, vízhiány, embertelen rezsimek, szörnyű életkörülmények, még szörnyűbb kilátások jellemeznek fél vagy egész kontinenseket, erre kiderül, nincs az a szomália vagy bangladesh, amihez képest európa ne lenne sokkal nagyobb szarban.

Hahó! Idióták! tessenek már észhez térni!
A világ nem jobbik, de legjobbik részéhez tartozunk, és egyszerűen paranoid hazugság összeomlást, etnikai, kulturális zombiapokalipszist belelátni egy valószínűleg élhető, emberhez méltó világba, amelyhez viszont nyilván meg kell próbálni új mintákat, új válaszokat is keresni (a kiindulásra visszautalva: miért is kellene azt feltételezni, hogy európa képtelen lesz bármiben is reagálni a világ jelenségeire? egy olyan kontinensről beszélünk, amely kultúráját évezredek óta a dinamikus változások és az arra születő reflexiók határozzák meg!)
süti beállítások módosítása