HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Kártékony hazugság: a nyugdíj

2010.01.25. 13:39 Ratius

 

Mint sok blogger, akik az elmúlt napok eseményeinek legszörnyűbb jelenségét tollhegyükre tűzték, én is utálom a nyugdíjasokat. Egyszerűen hányingerem van az egész korrupt, inaktív, mi több ingyenélő bandától, akik a ledolgozott élet, befizetett nyugdíjjárulék, és jogos nyugalom szentháromságának dogmájába merevedve a választási kampány egyes számú kérdésévé tudják tenni partikuláris és nyilvánvalóan kártékony érdekeiket. Mindez nem csupán szánalmas, de kétségbeejtő is.
Ezúton kívánom önökkel közölni, tisztelt nyugdíjas, illetve nyugdíjas korhoz közeledő polgártársaim, hogy tanaik – melyeket olyan szenvedélyesen védenek, s melyeknek védelmét elvárják a kormányzásra készülő pártoktól – romlott, hazug, és romboló eszmék. Önök pedig, ha valóban a nyugdíjas-kérdéssel akarnak foglalkozni az elkövetkező hónapokban, szűklátókörű idióták, akik tönkretett életüknek következményeit velünk, fiatalabbakkal akarják megfizettetni, velünk, akiknek semmi, de semmi közük nincs ahhoz, hogy önök oly mértékig elrondották saját életüket, hogy ma már csupán a hatalom könyöradományaiból képesek vegetálni.   
Ám mielőtt az iménti elragadtatott hangulat végképp úrrá lesz rajtam, szeretnék visszatérni a tények mezejére és bemutatok néhány – számomra nyilvánvaló, és nekem természetesnek tetsző, ám önöknek valószínűleg újszerű és megdöbbentő – gondolatot.
1.       A ledolgozott élet mítosza hamis.  A ledolgozott élet önmagában nem érték. Ha valaki egész életében talicskát tol, havat lapátol, vagy aktákat pecsétel, az látszólag ugyan ledolgozta, valójában azonban elszöszmötölte, lealibizte az életét.  Tisztelt nyugdíjas barátaim, legyenek szívesek tudomásul venni, hogy Magyarország jelen helyzete túlnyomó részben annak köszönhető, hogy önök nem építettek, nem teremtettek, nem alkottak, nem hoztak létre értelmes dolgokat, hanem mindenféle pótcselekvésekbe menekültek a valódi kihívások elől. (És ezen még az sem változtat, hogy önök egy e szempontból szerencsétlen, számos korlátot állító történelmi korban éltek.)   
2.       A befizetett nyugdíjjárulék mítosza hamis. Mi több égbekiáltó hazugság. Önök, Tisztelt nyugdíjas urak és hölgyek, egy fillér nyugdíjjárulékot sem fizettek életük folyamán. Amit fizettek, az egyfajta adó volt, melyet az önök galád megtévesztése céljából neveztek el nyugdíjjáruléknak. Olyasmi, mintha ma kivetnének egy ,,lesz majd lakásom előtakarékossági járulék”-ot, melyet aztán, ahogy beszedték, el is költenének. Igaz, közben lakásokat is építene az állam. Egyszóval az önök befizetett nyugdíjjáruléka jó esetben is csak optikai csalódás, rossz esetben meg egyszerű csalás. Az a pénz, amit önök befizetek, nincs meg. Elköltötték. Másra. Ráadásul olyasmire, aminek mára semmiféle hozadéka nincs.
3.       A megérdemelt nyugalom mítosza, egyszerűen baromság. Már maga a szókapcsolat is irritáló. Oly mértékű nyomorúság és szerencsétlenség bugyog föl e kifejezésből, amelyhez hasonlót csak a pszichopatológia legmélyebb bugyraiból áshatunk elő. Mi az, hogy megérdemelt nyugalom? Micsoda hülyeség ez? Miért érdemelne nyugalmat bárki is? Érdemelhet valaki kitüntetést, dicséretet, pénzt, vagy jutalmat, de nyugalmat…?  Olyan ez, mintha a nyugalom, valami pozitív, kellemes, hasznos dolog volna. Pedig nem az! A nyugalom a kórházak, börtönök, és a temetők világához tartozik. Egy szabad, alkotó, teremtő ember számára a nyugalom borzalmas lehetőség. Mindenki, aki szereti a munkáját, akinek volt bátorsága élete során ahhoz, hogy megtalálja a számára megfelelő, számára örömöt és önmegvalósítást jelentő munkát, rettegve várja a napot, amikor majd nyugdíjba küldik.  De, hogy egy ilyen ember jutalomnak érezze a nyugdíjazását, az egyszerűen nonszensz. Nem, hölgyeim és uraim: jutalomnak, díjnak az érzi a nyugalmat, aki elrontotta az életét, aki gyáva és buta volt ahhoz, hogy megtalálja a számára örömöt jelentő foglalkozást. Szégyellje magát az ilyen, s ne hőbörögjön azon, ha esetleg kevesebb ellátást kap.    
Végezetül hadd foglaljam össze röviden, mit is tehetne egy normális társadalom a maga öregjeivel! Nos, elsősorban megszüntet minden nyugdíjat és ahhoz hasonló kifizetést. Ezzel együtt persze a nyugdíjas, nyugdíjkorhatár stb. fogalmakat is megsemmisíti. Az öregekről nem gondoskodik úgy, mintha azok valami különleges csoport volnának, hanem egyszerűen betagolja az idősellátást a betegellátási rendszerbe. Azaz, ha valakinek az időskori leépülése ezt indokolja, akkor leszázalékolja, aki, mint ilyen, számíthat a társadalom támogatására. Aki meg egészséges, az dolgozzon, és lehetőleg keressen magának olyan munkát, amit örömmel végez, amit élvezni tud. S, hogy ne érezzék magukat megrövidítve az idősebbek, a fiatalabbaktól is szedje be az állam ugyanazt a pénzt, amit korábban a nyugdíjjárulék címen ezektől elvett, csak más, mondjuk egészségügyi hozzájárulás néven, s fordítsa lehetőleg az egészségmegőrzésre, hogy ne pusztuljanak el polgártársaink idő előtt, vagy, hogy lassabban épüljenek le megöregedve.
Elvileg ennyi. Hogy gyakorlatilag mennyi, hogy az átmenet miként valósítható meg, azt majd máskor mondom el.
Mindenesetre nyomatékkal közlöm a pártok vezetőivel, és kampánystábjaival, hogy aki még egyszer bármit mond vagy tesz jelenlegi nyugdíjrendszerünk fenntartásával összefüggésben, az egy hazug és a közösségre csakúgy, mint az egyénre káros eszmerendszert képvisel. Úgy is mondhatnám, az egy kártékony hazudozó.

814 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr311700587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz megint megvédi a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől 2010.01.25. 18:33:40

Orbánék 1998-ban is a nyugdíjak reálértékének megvédését ígérték. Így az akkor bevezetett (svájci) modellel a gazdasági növekedés éveiben kevésbé kellett emelni a nyugdíjakat. A Fidesz most ismét a reálérték megőrzését ígérik. Már amikor el akarja tere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.01.26. 10:07:27

@az igazi Sipi: ÉN PEDIG TÉGED SZARLAK LE. ÉN AZÉRT FIZETTEM 45 ÉVEN KERESZTÜL NYUGDÍJJÁRULÉKOT, HOGY LEGYEN NYUGDÍJAM,! ÉRTED, ÉN NEM KÖNYÖRADOMÁNYT KAPOK, HANEM, AZT AMIT BEFIZETTEM. NEM AZ ÉN DOLGOM VOLT MEGŐRIZNI. HA NINCS JELENLEG MEG, NEM ÉN TEHETEK RÓLA, ATTÓL MÉG BEFIZETTEM/
JA ÉS LESZAROM AZT A HÜLYE MUNKAKERÜLŐ POFÁDAT. CSAK AZÉRT ÍROK ÍGY, HOGY TE IS MEGÉRTSD. A HÜLYÉK CSAK ABBŐL ÉRTENEK, HA AZ EMBER AZ Ő STÍLUSUKBAN ÍR!

GENNYES EGY ALAK LEHETSZ, OLYAN IGAZI CSŐCSELÉK!!!!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.01.26. 10:12:20

@az igazi Sipi: Gennyes egy alak lehetsz, olyan igazi csőcselék. tartson el más mi, te meg majd szipózol. Ami nyugdíjjárulékot befizettem, arra tartok igényt. Tőled nem várok segítséget. Az államnak az a dolga, hogy amit nyugdíjjárulék címén elvett, azt visszaossza! Ez nem segély! Fel tudod fogni azzal a pici agyaddal?
Nem azért fizettem 45 éven keresztül, hogy neked jobb legyen. Világos????

hubertusz 2010.01.26. 10:15:52

@Ratius: nem kívánlak meggyőzni téged arról, hogy állításaid, következtetéseid rendre tévesek.
Hitvitába nem érdemes belebonyolódni.

Nagyon régóta tudjuk, hogy a munkára már képtelen embertárainkról való gondoskodás egyidős az emberiséggel. Ezt támasszák alá a ma élő legcivilizálatlanabb népeknél történt vizsgálódások, kutatások is. Javaslom, mélyedj el a témában.

A nyugdíjrendszer egy öngondoskodási, önfinanszírozási biztosítási forma.
A retorikából eltérően az egyénnek nincs módja beleavatkozni abba, hogy az ország aktulális teljesítőképessége milyen.
Magyarország meglehetősen érdekes helyzetben van, mert a jövedelemtermelő képessége ma igen korlátozott, az országban maradó felosztható forrás csökkent.
Csak egy vállalható sajnos konfliktusokkal teli jobb gazdaságpolitika tenné lehetővé a nagyon lassú javulást. A gazdasági növekedés megteremtése igenis valós lehetőség! Nem csak lehetőség, hanem elvárás és cél is egyben! Ennek a reménye dobogtatja a választók szívét!
Bízom benne, hogy hosszabb távon nem a nyugdíjrendszer kerül felszámolásra, hanem egy élhetőbb társadalom kerül felépítésre, benne boldogabb és elégedettebb nyugdíjasokkal!

indapass2009 2010.01.26. 10:27:22

@Ratius:

Én egyetértek mindennel amit írtál. A legtöbb ember nem gondol bele, hogy miért is vagy nyugdíj és miként lehetséges most eltartani az öregeket.

Az erőforrások csökkenésével ez már nem lesz lehetséges tehát a nyugdíj is meg fog szünni. Mivel az egész világ gazdasága a fosszilis energiákra épül ezt elég nehéz lesz kiváltani napenergiával és szerintem nem is lehetséges mivel szűkös az idő.

Ratius 2010.01.26. 10:39:07

@hubertusz:
Sehol, soha nem állítottam, hogy a munkára képtelen embartársainkat nem kellene eltartani. Épp ellenkezőleg. Cikkem lényege az, hogy pont őket, és elsősorban őket kell eltartania a társadalomnak. Kérlek, olvasd el újra, mit írtam!

További megjegyzéseid meglehetősen pártpropaganda ízűek. De, ha a felosztható források szűkülnek, a nyugdíjasok, vagy szélesebbre tekintve, az inaktívak száma lendületesen nő, akkor nem lehet, hogy a lényeget illetően igazam van?

Na igen, a helyzeten mindig lehet javítani, csak erős a gyanúm, hogy erre a mai politikai osztály nem képes, mint ahogyan választóik - akiknek csaknem reprezentatív mintája itt is bemutatkozott - nem is fogadná ezt el.

Bobby Newmark 2010.01.26. 10:40:44

@butus: Na látod, én ezért nem fizetem.

Egyébként ilyesmi, hogy szocialista rendszer összeomlása (első 25 év), meg elkúrás (12 év után), meg gazdasági világválság, azok mind elmehetnek a sunyiba, csak te kapd meg, ami "jár", ha belerohad az ország, belerokkannak az aktívok, akkor is?

Hát szerintem meg ez az élősködő önző faszparaszt definíciója.

Picitures doktor 2010.01.26. 10:59:38

@Bobby Newmark: ÉLősködő f@szparaszt,most igazat mondtál.Te ezért nem fizeted.Meg a hozzád hasonló sok-sok 10000.Nem fizet,mert az nem jó.Minket annakidején,nem kérdeztek meg.Levonták,érted?NYUGDÍJJÁRULÉK.Dolgoznék,ha lehetne,de amíg aktív korúaknak nincs munkahely,mert azt is elvettétek,igen TI vettétek el,akik most sem fizetnek,addig nincs képem tovább rontani a dolgok állásán.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 11:01:34

@Picitures: pontosan mennyi is volt az a nyugdijjarulek pl. 1985 -ben? vagy 1970 -ben
pontos szamot kernek

Vidéki 2010.01.26. 11:04:49

Ha a szerző komolyan gondolja azt amit leírt, akkor egy eszement balfácán.

A sors kegyéből nem egyforma képességekkel születük, de az erősebbeknek és gyengébbeknek is megvan a helyük és szerepük az életben.

Egy jó szinházi előadásban sem csak primadonnák kapnak szerepet.

Bobby Newmark 2010.01.26. 11:07:20

@Picitures: Mintha az előző rendszerben nem lett volna feketemunka, úgy mondod ezt.

Mindenesetre kérdés: HA akkor tudtad volna, hogy úgyis ellopják, ÉS lett volna lehetőséged az elkerülésére, elkerülted volna?

Mert én most BIZTOSAN tudom, hogy ellopják és soha egy büdös fillért nem látok belőle, és hogy mire nekem számítana, addigra már nem fog létezni ez az intézmény.

Úgyhogy nem. Bassza meg a magyar állam, majd amit elcsalok, abból teszek félre MAGAMNAK, idős koromra.

Ratius 2010.01.26. 11:10:33

@Vidéki:
Persze. A gyengébbek az erősebbek rabszolgái. Így gondolod?

dybbuk 2010.01.26. 11:16:26

el kell venni a nyugdíjasok szavazati jogát,akkor nincs ilyen probléma.
elvégre az nem nevezhető felelős szavazásnak,mikor csak azért adja a voksát xy-ra,mert "milyen szép ember..."
tisztelet a kivételnek persze, de belőlük 1 jut 10 idiótára.

Picitures doktor 2010.01.26. 11:21:38

@pakesz: Pontos számot nem tudok mondani,mert nincs előttem a nyugdíjas-cuccos.1968-2007-ig dolgoztam.azt viszont tudom,fillérre pontosan,hogy az utolsó 10 évben,mint magánnyugdíjpénztári tag,havi 1.000 ft-ot utaltattam.Az annyi,mint 120.000.Ft.Az erre kapott összeg,ami kamat,meg befektetés,miegyéb,540.000.Ft.Nos,ha tudom,hogy nem lopják el,5-ször ennyit tettem volna be.A feketemunkával egyetértek,olyanformán,ha én nem tudom felásni a virágoskertet,és áthívom a szomszédot,hogy tegye meg helyettem,egy 1000-ért,akkor ne kelljen félnem az ellenőröktől,mint ahogy volt rá példa,mert megbüntetnek.Az viszont,ha valaki céget,vállalkozást épít feketemunkásokra,más tészta.Az már qrva nagy csalás.Ezt a problémát nem ezen a szinten fogjuk megoldani.Csak bántó a nyuggerezés,meg a vérszívó,és társai.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 11:22:56

@Bobby Newmark: mi van a nyugger trollkodasra mar a fiatal is ugrik???

@dybbuk: HAJJAJ de igaz ez!!! talan ugy kellene hogyha van meg 5 eve akkor 5 emberevnyit szavazhasson es a gyerek helyett meg az apja :)
elvegre az apuka akkor odaszavaz hogy jo legyen az oktatas, es ha mar van szavazoi bazis mogotte akkor lesznek valtozasok is

Picitures doktor 2010.01.26. 11:24:23

@dybbuk: Ostoba.....arról tudsz mondani számot,hogy az aktív korú,győzikén,meg maunikán,meg józsibaráton felnőtt aktívkorú pógártársból hány a hülye????Számojjá má

pakesz (törölt) 2010.01.26. 11:27:13

@Picitures: szoval biztos vagy hogy nyugdijjarulekot vontak toled? mert tudtommal meg brutto/netto sem volt am!!! marmint a Kadar rendszerben

Vidéki 2010.01.26. 11:27:19

@Ratius:
A gyengébbeknek a modern (nem rabszolgatartó) társadalmakban nem kell az erősek rabszolgáiként élni.

Az a jobb társadalom, ahol az emberek túlnyomó része megtalálja helyét és a képességeinek megfelelő munkával hozzájárul a társadalom fenntartásához.

A mai nyugdíjasok régebbi aktív munkája (és befizetései) biztosították az akkori nyugdíjasok megélhetését.

Tehát tettek valamit annakidején a társadalom asztalára és joggal elvárhatják, hogy a ma aktívak így viselkedjenek.

A szerző ennek ellenében érvel.

Hasonlóan érvelnek korunk "szociál-darwinistái", akik szerint pusztulni kell hagyni a munka világából kiszorult, vagy kiszorított embereket és hozzátartozóikat, mert az "evolució" vastörvénye szerint ez vezet a fejlődéshez, a hibás gének kiktatásához.

dybbuk 2010.01.26. 11:35:34

@pakesz: aki már megkérdezett pár nyugdíjast hogy miért pont az illető pártra szavazott,hallhatott cifrábbakat is...:)
egyébként meg annak a 16-17 évesnek akit nem lehet megvezetni ingyenkrumplival nincs szavazati joga,akkor annak, aki nem lát messzebb a jövőhavi nyugdíjnál,szal annak miért van?pláne annak,aki azt se tudja,hogy jön-e avagy megy,annak miért van?
a jogsi is rendszeres orvosi vizsgálathoz van kötve egy bizonyos kor után,a szavazáshoz sem ártana ilyesmi.
talán egy politikai IQ-tesztet kellene csatolni a szavazólapokhoz,és aki egy bizonyos % felett teljesít,xelhet.
valszeg én hasalnék el először a teszten,hehe.:)

dybbuk 2010.01.26. 11:41:39

@Picitures: egyet máris találtam:P

ettől függetlenül igazad van,viszont ezekért(értünk) nem lelkesednek annyira a pártok mint a nyugdíjasokért.

Ratius 2010.01.26. 11:45:03

@Vidéki:

,,A gyengébbeknek a modern (nem rabszolgatartó) társadalmakban nem kell az erősek rabszolgáiként élni."

Azért én a helyedben kürülnéznék a harmadik világban egy kicsit. Vajon nem mi, erősek vagyunk azok, akik az amúgy mérhetetlenül nagy erőforrásokkal rendelkező országokat végletesen kizsigereljük?

,,Az a jobb társadalom, ahol az emberek túlnyomó része megtalálja helyét és a képességeinek megfelelő munkával hozzájárul a társadalom fenntartásához."

Erről szól az eredeti bejegyzés: találd meg, amit szívesen csinálsz, és csináld, amíg tudod!

,,A mai nyugdíjasok régebbi aktív munkája (és befizetései) biztosították az akkori nyugdíjasok megélhetését. Tehát tettek valamit annakidején a társadalom asztalára és joggal elvárhatják, hogy a ma aktívak így viselkedjenek.A szerző ennek ellenében érvel."

Félreértesz. Nem vonom kétségbe a jogokat. Csak azt állítom, hogy a jogok érvényesíthetetlenné váltak. A bank csődbe ment, a pénztáros lelépett az elsikkasztott pénzzel, a biztosító meg nem fizet, mert korábban az igazgató elitta a biztosítási díjat. Hiába van jogod, ha nem lehet érvényesíteni!

,,Hasonlóan érvelnek korunk "szociál-darwinistái", akik szerint pusztulni kell hagyni a munka világából kiszorult, vagy kiszorított embereket és hozzátartozóikat, mert az "evolució" vastörvénye szerint ez vezet a fejlődéshez, a hibás gének kiktatásához."

Ez hülyeség. Önmagaddal, a saját rémképeiddel vitatkozol. Én ilyet soha nem írtam, mondtam, vagy gondoltam.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 11:49:09

@Picitures: en az egyetemet amikor elvegeztem nekem 5 ev helyett 3 ev szamit be a munkaviszonyomba, mig elotte 5 ev volt

ugyebar ha korrektek lettek volna akkor EZT A LEPEST MINDENKINEK MEG KELLETT VOLNA KAPNIA!!!
azaz 2ev/40ev = 5% nyugdicsokkentest mindenkire ra kellett volna verni

egyebkent elmeselem mi a nyuggermentalitas mert mar talalkoztam vele:
megemlitem hogy hat a tanitonak milyen keves a fizetese es akkor celzok ra, hogy masnak erdemtelenul nagy a nyugdija, na erre jon a valasz hogy de hat ledolgozta meg megerdemli, de a tanito is megerdemelne, sot mindenki megerdemelne meg legyunk Kuba mert de jo az nekunk az a csudijo!!!
azaz a ket kifizetendo osszeg hogy osszetartozik azt nem kepes felfogni

Picitures doktor 2010.01.26. 11:57:38

@dybbuk: mi az,hogy a nyugdíjas miért szavazott arra a pártra?ARRA-ezzel van a gondom.Mindegyik pártra szavazott valaki,mint láttuk,vagy ahogy meg lett hamisítva,mert azt is láttuk.Ide is oda is szavaztatok.Nyugdíjas létemre utoljára a kupa-féle centrumra szavaztam,jobb híján,de azt is ellopták,mert ODAADTÁK annak a pártnak,akire nem szavaztam volna véletlenül sem..Sosem kellett az ingyenkrumpli.Valamint először IQ tesztet csináltatnék,és annak alapján kaphatna valaki választójogot.Pláááááne,ha írás-próbával kezdenénk.Szerintem az ország fele kiesne.:-))))

Bobby Newmark 2010.01.26. 12:02:37

@Picitures: Nem maga a nyugdíjas lét a vérszívás.

A vérszívás az, hogy ha az illető _elvárja_ a nyugdíj emelését, leszarva azt, hogy pl világválság van, és aki nem veszíti el a munkáját, annak is csökken a reálkeresete. Az mindegy, a nyugdíjka legyen meg, sőt, évente még nőjön is!
Aki meg egyáltalán meg meri említeni, hogy esetleg ez így nincs rendben, azt meg rögtön szakadjon bele az anyjába, meg egy náci köcsög, akit le kéne géppuskázni.

Szvsz ez a nyugger definíciója, kiegészítve az "okosan" elhelyezett x-ekkel. Ha nem inged, ne vedd magadra!

Picitures doktor 2010.01.26. 12:06:28

@pakesz: Sosem mondtam,hogy egyes kivételes emberek nem érdemelnek kivételes nyugdíjat.De itt nálunk,már rég nem erről szól semmi.Sok sz@rházi,aki annak idején jól benyalta magát a húsosfazék mellé,elintézte azt is ,hogy mint kivételes ember ,tömött borítékot kapjon havonta.Sosem mondtam,hogy jár a 13-ik havi nyugdíj,mert nincs 13 hónap.Örültem neki,persze,tudod van egy egyetemista fiunk.Ha rajtam múlna,nem lenne sok különbség két nyugdíj között.Jó példa erre,amikor szelektálva lett,hogy kinek a gyereke kapjon iskolatejet,rászorultsági alapon,az egyik legpénzesebb apuka ugatott a legjobban,hogy az ő gyereke se maradjon ki.No amíg ilyenek vagyunk,nem lesz itt béke,meg rend sosem.

Bobby Newmark 2010.01.26. 12:07:15

@Picitures: Befizetett adóforinthoz kötni a szavazati jogot kicsit élhetőbb rendszert eredményezne, mint az IQ-hoz kötött. Esetleg a nyugdíjas, ha fontos neki a szavazás, vásárolhatna magának szavazati jogot, vagy maradhatna aktív is. De az a nyugger, akit krumplival meg lehet venni, az valszeg nem menne el szavazati jogot venni magának. És probléma megoldva.
Csak nincs olyan párt, aki lemondana a könnyen manipulálható nyuggerekről, nincs, aki ezt meglépné.

Másrészt az IQ.függő szavazás a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

Picitures doktor 2010.01.26. 12:36:14

@Bobby Newmark: No,miért is?A sok iskolázatlan,orránál fogva vezethető,és az ingyenkrumplihoz ragaszkodó eszkimó miért jobb nektek,mint a nyugger,ha mindkét csapat a krumplisgazdához húz?Azután:mellik pártra KELL szavazni?Ki mondja meg nekem,pl.ha én utálom a krumplit.?

dybbuk 2010.01.26. 12:37:34

@Bobby Newmark:
vagyis minél többet adózik valaki,annál nagyobb súllyal esne a latba a szavazata?hát nemtom,ha a sok lóvé a fülemen jönne ki akkor valszeg örülnék ennek az opciónak mert vehetnék magamnak egy saját kormányt.:)
nem lenne lehetetlen a politikai IQ,,csak konyhanyelvre le kellene fordítani a kérdéseket ,pl.:

Ön egy 10fős családban családfő.A család havi jövedelme 100K,ezt az összeget a család 3 tagja termeli ki,a maradék 7 fő keresőképtelen,vagy lusta dolgozni ámde ők vannak többen.Sajnos a családja nyakig úszik az adósságban.
Mit tesz Ön hogy ne haljon éhen a család?

a.)elmegyek segélyért,elvégre az az állam dóga hogy aggyon.
b.)kölcsönkérek a szomszédtól,aztán majd lesz valahogy.
c.)úgy osztom be a pénzt hogy apránként ki tudjam egyenlíteni az adósságokat
d.)megpróbálok többet kisajtolni a dolgozó 3főből,mert félek attól,hogy a 7 semmirekellő letaszít a családfői posztról.

kissé sarkos, elismerem...

MelakFromSZTSZ 2010.01.26. 12:43:22

@Ratius:
"A nyugalom a kórházak, börtönök, és a temetők világához tartozik. Egy szabad, alkotó, teremtő ember számára a nyugalom borzalmas lehetőség."
Megérdemelt nyugalmat én úgy értelmezném hogy az alany végre azzal foglalkozhat amivel tényleg szeret is, sok embernek a munkája nem éppen a kedvenc foglalatossága. Nem úgy kell a megérdemelt nyugalomra gondolni hogy totál semmittevés, ezt nagyon félreértelmezted!

Bobby Newmark 2010.01.26. 12:46:18

@dybbuk: "vagyis minél többet adózik valaki,annál nagyobb súllyal esne a latba a szavazata?"

Eh, nem, csak nem fejtettem ki. Ez a változó 0 és 1 értéket vehetne fel, tehát vagy aktív, és akkor 1, vagy inaktív, akkor default 0, de ha vásárol magának, akkor 1.

Legalább azokat kizárnánk így, akik leszarják az egészet, és még nem is tesznek a közösbe, csak kifelé vesznek onnan.

Picitures doktor 2010.01.26. 12:49:27

@dybbuk: Nem jól van értve a dolog.Nem nagyobb szavazati jog,ha több a píz,hanem egyáltalán,csak az szavazhasson,aki tett érte valamit. (Mongyuk ledógozott 40 évet :-)))) ).
Bobby helyett válaszolok.
1.Nem megyek segélyért,sose kértem.
2.Nem kérek kőccsön,mert sose kértem.
3.Beosztom a pénzt,és nem lesznek adósságaim.
4.A hét semmirekellőt hajnalban fenékenbillentem ,és elzavarom őket jobb híján feketemunkát végezni.
Egyébként nem ismerem azt a fogalmat,hogy lustaság,és ezért nincs semmirekellő a családban.No meg azt is szeretném látni,hogy engem valaki letaszíccson a trónról,amíg nálam van a kamora kulcsa :-))).(Nincs sok pénzünk,a férjem már rég nyugdíjas.)

Bobby Newmark 2010.01.26. 12:49:37

@Picitures: Az eszkimók fizetnek adót? Ez új.

dybbuk 2010.01.26. 12:50:07

@Bobby Newmark: nem rossz,már csak egy olyan párt kellene amelyikre érdemes lenne szavazatlehetőséget vásárolni.

Picitures doktor 2010.01.26. 12:51:21

@Bobby Newmark: Meg nem is eszkimók,hanem romák TE

dybbuk 2010.01.26. 12:51:29

@Picitures: gratulálunk,Ön elnyerte a jogot a szavazáshoz.:)

Ratius 2010.01.26. 12:54:36

@melakseek:
Én egy olyan világban hiszek, ahol az embereknek a munkája a kedvenc foglalatossága. Valamennyi idősebb ismerősöm, rokonom, aki szereti a munkáját, akár fizetne is azért, hogy ne küldjék nyugdíjba. Mert szeret dolgozni. Számukra a nyugdíjazás megalázó és lélekölő folyamat.
Én tudom persze azt is, hogy sokan nem így élnek. Dehát miért nem? Vajon nem az ember hozza létre a saját életét? És, ha nem, akkor kicsoda? Ki él ezek helyett az emberek helyett? Kinek engedték át a döntést a maguk sorsáról?
Forduljanak hozzá, ha most nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy remélték!

butus 2010.01.26. 12:54:46

Gratulálok a boghoz!
Végigolvasva, sikerült elérni, hogy a fiatalok gyűlölködve, és irígyen beszéljenek a nyugdíjasokról, akik közvetetten tulajdonképpen a szüleik. Ezek után, mint nyugdíjas, lassan félek kimenni az útcára! Ez lenne Magyarország????

Picitures doktor 2010.01.26. 12:55:43

@dybbuk: No közeledünk a megódáshoz.De mi alapján döntitek el,hogy mellik az a párt.?
Idén én EL FOGOK MENNI SZAVAZNI.Pedig nem is igértek krumplit...... :-))))(Rizst igértek.)

Picitures doktor 2010.01.26. 12:58:43

@Ratius: Most jöttem rá apa,hogy te még kiccsoportos vagy,de hogy hiszel a fogtündérben,az fix!!!!!!

Picitures doktor 2010.01.26. 13:01:02

@dybbuk: kaphatnám ezt nyomtatásba,nem azért,bízok én,de tudod drága a WC papír....

pakesz (törölt) 2010.01.26. 13:01:48

jut eszembe...
az egyetemet meg ugy kezdtem el hogy 5 ev lesz a munkaviszonyombol!!!
hogy lehet hogy en beszoptam es a nyugdijasok nem???
AZONNAL 5 % -os nyugdijcsokkentest kovetelek!!!

Levéltetű 2010.01.26. 13:02:37

@butus: Látom, megint sikerült kiöklendezni egy kis kétdiplomás kultúrát.

dybbuk 2010.01.26. 13:05:48

@hern: ehh,nem a nyugdíjasokkal van a gond hanem az elcseszett, köpönyegforgató pártokkal,meg a gagyi kampányukkal.
szerinted ha nem lenne annyi nyugdíjas Mo.-on mint amennyi van,akkor vesztegetnének egy szót is a nyugdíjasokra?
de mivel ők képviselik a legnépesebb(és legbefolyásolhatóbb)szavazótábort,hát naná, hogy nekik teszik szét a lábukat.

Ratius 2010.01.26. 13:05:52

@Picitures:
Azt ne mondd, hogy nincs Fogtündér!
De Télapó ugye azért van?

(Azt hiszem Hemingway írja le, hogy egyszer beszélgetett egy spanyol anarchistával.
- Barátom! És ön valóban hisz abban, hogy a hatalom, és erőszak nélküli társadalom megvalósítható? - kérdezte az író.
- Nos - felelt emez - lehet, hogy nem megvalósítható, de, ha nem hinnék benne, mi értelme volna ennek az egésznek - bökött a lerombolt spanyol tájak, a dolguk fölött görnyedő emberek, a látóhatár, vagy ki tudja, talán az ég felé... )

Picitures doktor 2010.01.26. 13:10:56

@dybbuk: Na aztán nekem széttehetik......azése.Olyat választottam,aki nem teszi szét.

Bobby Newmark 2010.01.26. 13:12:01

@Picitures: Nyilván. A kérdés is rájuk vonatkozott... Illetve nem a romákra, hanem a cigányokra. (Itt most gyorsan elővezetném, hogy sztem a többségi társadalomba beilleszkedni kívánó kisebbségi=roma, nem kívánó=cigány. Én a továbbiakban így használom a két szót. Lehet, hogy nem PC, lehet, hogy nem 100% pontos, de leszarom.)

Szal akkor konkretizálva: a segélyből és bűnözésből élők fizetnek adót? Nekem nem úgy tűnik.

Emellett pont ők azok, akik még ha össze is lopnának eleget a szavazatvásárláshoz, akkor sem arra költenék, hanem lefolyna a torkukon, meg el a játékautomatán.

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 13:13:24

@Vidéki:
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, igen darwinista kapitalista társadalomban élünk.

A 20 század legnagyobb katasztrófája a szocializmus bukása volt, azért mert elveszett egy illúzió és egy alternatíva a kapitalizmus mellől. Mivel a szocilaizmus megjelenése előtt rendkívüli módon ki voltak zsákmányolva az emberek (tessék csak a lenini sztorikra gondolni) ezért a nyugati országok munkásai számára is rendkívül vonzó elternatívaként jelent meg a szocializmus. Erre logikusan a tőkések úgy reagáltak, hogy csökkentették a munkások kizsákmányolását, azaz azt bizonyították nekik, hogy a kapitalizmus sem olyan rossz, és ne akarják a szocialuzmust annyira. Ezért emelkedett fel a középosztály az USÁ-ban és Nyugat Európában a 2. világháború után. Ez egy csodás aranykor volt a középosztály számára és sokan azt hitték ez örökké így marad.

De a szocializmus bukásával eltűnt az alternatíva a kapitalizmus mellől, így a kizsákmányolás újult erővel csapott le újra. A természetes kiválasztódás begyűrűzött újra a gazdaságba. Mivel ez egy új helyzet, amelyben az erőforrásokért vívott harcban mindenki mindekinek az ellenfele, nincs recept a boldogulásra. Ez a harc pedig nem csak nemzetközi, hanem mint a fenti diskurzus mutatja, nemzeti szinten is megjelenik.

Picitures doktor 2010.01.26. 13:14:38

@Ratius: Télapó VAN.Láttam bizisten,amikor bejött az ajtón az unokákhoz.Vazze azé valami furcsa vót benne,mert a végén kérte a munkadíjat,plusz jaffa,áfa,ifa,réndíj,és még számlát se adott!!!Fekete-télapó vót,aztaaaaaa

dybbuk 2010.01.26. 13:17:18

@Picitures: hm...micsoda önérzetes nyugdíjasnak teccik lenni.
nah ha ilyen nyugdíjasok lennének,valszeg ez a topic sem született volna meg.

Picitures doktor 2010.01.26. 13:18:03

@pakesz: minek mentél egyetemre,ha ez egy ilyen galád társaság???Erről jut eszembe,akkoriban az ingyé vót...... Ne aggódj,meg lesz addigra,sőt előbb a nyugdíjcsökkenés

Picitures doktor 2010.01.26. 13:21:05

@Bobby Newmark: De acsarkodni fognak a nyugdíjért , megílhetésért ,ugye??Akkor talán,mi nyugdíjasok,akik dolgoztunk életünk folyamán,talán mégis-mégis élvemaradhatunk?

Picitures doktor 2010.01.26. 13:25:54

@dybbuk: ne dícsérj,mert összeesküvés elméletem van.Mingyá azt nézem,miért is?????Nemám valami párt-puncionárussal levelezek itten...

pakesz (törölt) 2010.01.26. 13:32:29

@Picitures: ahh sikerult!!!
szoval
probaltam gorbe tukrot tartani a nyugdijasok ele, hogy hat velem elofordult(es az osszes egyetemet vegzettel!!!) hogy "megkarositottak"
hogy effektive csokkent a nyugdijam, mar most kozepkorukent!!!
de ugyebar en elfogadom hogy tul sok egyetemista lett es azt is hogy valtozik a vilag

a tisztelt nyugdijasok miert nem tudjak azt elfogadni hogy valtozik a vilag(tul sokan lettek) es hogy csokken a nyugdijuk???
szamomra csak egy magyarazat tunik, az hogy oket nem erdekli hogy a gyerekeik meg unokaik bele fognak dogleni az adossagba, nekik a nyugdijuk az legyen meg !!!

dybbuk 2010.01.26. 13:32:57

@Picitures: hát nem is a mostanság oly trendi cyberparaszt-stílusod miatt,hanem konkrétan ezért a dícséret: "Na aztán nekem széttehetik......azése.Olyat választottam,aki nem teszi szét."

Vidéki 2010.01.26. 13:38:03

@Ratius:

Írod:
„Azért én a helyedben körülnéznék a harmadik világban egy kicsit. Vajon nem mi, erősek vagyunk azok, akik az amúgy mérhetetlenül nagy erőforrásokkal rendelkező országokat végletesen kizsigereljük? „

Ez is egy sablonszöveg, amiben nincs sok „ráció”.

A gyarmati rendszer összeomlása után ezek az országok önállóvá váltak.

Az óriási, fékezhetetlen, exponenciális népszaporulat nem állott arányban az erőforrások bővülésével.

A Föld méretei és erőforrásai végesek. Egy Petri csésze táptaljára telepített baktériumtörzs sem növekedhet a végtelenségig.

Vedd figyelembe Zimbabwe példáját is. Azzal, hogy elűzték a modern technológiákat alkalmazó fehér farmereket és földjeiket szétosztották a primitív módon gazdálkodó feketék között, a mezőgazdasági termelés hatalmas mértékben visszaesett. Ezért is „Mi” lennénk a felelősek?

Érvelésed, (neved ellenére) nem tűnik racionálisnak.

Picitures doktor 2010.01.26. 13:46:49

@pakesz: AHH NEM SIKERÜLT...Nem tudom,mire céloztok többediziglen,hogy a nyugdíjasok nem tudják elfogadni,hogy nem nő a nyugdíj.Ezt hol írták le???
A politikusok írják azt,hogy nem fogadjuk el a nyugdíjcsökkenést,és most tényleg az ingyenkrumpli emlegetése lesz a döntő tétel a szavazáskor.Legalábbis azt hiszik.
Manipulás folyik,eléggé erősen,és nem veszitek észre.

Vidéki 2010.01.26. 13:53:00

@Stanley Tibbets:

Írod: „Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, igen darwinista kapitalista társadalomban élünk.”

Én idáig úgy tudtam, hogy (a „Létező Szocializmus” után) mi „Szociális Piacgazdaságot” és nem „Vadkapitalizmust” kezdtünk el építgetni.

Picitures doktor 2010.01.26. 13:54:46

@dybbuk: No ez most félrement.
Családom tagjai,és jó ismerőseim,egytől-egyik olvasták,és nagyon szeretik Rideg Sándor "Indul a bakterház" című alapvetését.Ebből eredően ,amikor összejövünk,valahogy előbb utóbb mindenki áttér erre a formátumra.A blog kezdetén,még nem használtam ezt a stílust,csak amikor már kezdett kialakulni némi közösség.
Szóval ez nekem nem trendicíberparaszt.Egész eddigi éltemben be lehetett rángatni ezzel,hogy trendi.Ezt a szó nálunk nem használatos,azaz csak abban az esetben,ha b@sztatni akarjuk a másikat.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 14:03:35

@Picitures: hat nem arrol szol minden mostanaban hogy van egy reteg akinek jobb az erdekervenyesito kepessege, es ot KESZPENZEN MEGVESZIK???

vagy szerinted hany nyugdijas szavazna egy ilyen partra:
"az a programunk, hogy Magyarorszag novekedesi gorbeje ilyen meg ilyen, es sajna a nyugdijasoknak is kell aldozatot hozni, de szavazzanak rajuk mert akkor a gyerekeinek es az unokainak jobb lesz???"
elmondom: az osszes nyugdijas!!! mert a maradek a torteto onzo nyugger...

Picitures doktor 2010.01.26. 14:05:30

@Vidéki: szociális piacgazdaság????? itt ??nemá.
Itt még a szociális bolt sem az aminek indult.Magyaroknak,magyar áru.Több lassan a médincsájna cucc ott is,mint a magyar.Itt csak a szociális segély az,aminek láccik.

Ratius 2010.01.26. 14:14:10

@Vidéki:
Téged félrevezettek! (Mint már annyiszor.) Nem épült itt sem kommunizmus, sem szocializmus, sem szociális piacgazdaság, de még fejlett kapitalizmus sem.
Ami meg a feketéket illeti: a saját hülyeségüket persze, hogy ők okozzák, de azért ehhez a fegyvert tőlünk veszik, a nyersanyagaikat nekünk adják el - azon az áron, amit mi megszabunk.

Picitures doktor 2010.01.26. 14:24:04

@pakesz: Nem értelek vazze.MI az hogy készpénzen megveszik???Ki vesz meg?hol?mikor?Akinek van esze,és még emlékszik,az tudja,hogy nagyjából minden igérhetőt igértek már,volt,amelyiket többször is,és EGYIKET SEM TARTOTTÁK BE!!! EGYIK SEM.!!!!! Miért pont ezt hiszed el,hogy a gyerekek,meg az unokák,majd nekik jobb lesz!!!!! Velem már ezt a sz@rt is megetették,és ez sem lett igaz.Látjuk,hogy minden területen a béka segge alatt vagyunk.Az sem tűnik fel,hogy maszop,fityisz,szadesz,vagy mijafranc van uralmon,VELED ugyanaz történik?Meg a gyerekeiddel?Hogy egyre szegényebb vagy?????Bármilyen zászlót lengetnek nagyvezíreink ,nem ugyanaz az ábra?? Bizony mondom néktek,valami újfajta zászló kellene végre.Meg valami olyan csapat,akiről ,(mivel még nem ismerem,),nem tudom kristálytisztán,hogy LOP.

Vidéki 2010.01.26. 14:24:17

@Ratius:

A Szociális Piacgazdaság építése a hivatalosnak tekintett cél, amit minden pát elismer, sőt a "közvéleményformáló, független értelmiség" is nap,mint nap hangoztat.

Miért ne bíznánk meg ennyi kiváló ember véleményében?

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 14:30:11

@Vidéki: A Szociális Pacgazdaság akkor valósulhat meg, ha a dolgozók termelékenysége olyan magas fokú, hogy az előállított javak nem csak az ő saját, de még az eltartottak szükségleteit is kielégítik. Azaz a dolgozó amellett, hogy jól él, még el tud tartani néhány embert úgy, hogy ők is viszonylag megélnek.

Magyarországon ez a modell nem megvalósítható, mert a dolgozók termelékenysége alacsony. Azaz a dolgozó a saját magának elgendő javakat is alig képes előállítani, az pedig hogy másokat is eltartsok csak azon az áron lehet, hogy a dolgozó saját életszínvonala csökken (ezért morognak olyan sokan a nyugdíjasok ellen). Bármennyire is sajnálatos, de a fizikai és egyszerűbb szellemi munkák nem hoznak létre olyan pénzben kifejezhető értéket, ami lehetővé tenné sok más ember eltartásást is.
Márpedig Magyarországra az utóbbi időben nem igazán hoztak gyógyszereészeti vagy high-tech kutatóintézeteket, csak autógyárakat. Az autó összeszerelés pedig nem hoz túl sokat a konyhára a globalizált világban.

Picitures doktor 2010.01.26. 14:30:23

Biztosan közeledek az öregkori szenilitáshoz,de remélem,megérem azt,hogy képviselőink,MINKET képviselnek.Valamint a választási igéreteket komolyan veszik,és csak azt igérik,amit teljesíteni tudnak,és akarnak.Nem pedig nagy politikusaink szövegét hallgatni esmét:Ja kérem,a kampány alatt sok minden elhangzik.Régen a kisemberek kezet fogtak valamire,vagy megigértek valamit,az szentírás volt.MOst a képedbe hazudnak,a szemed kilopják,és Te,TE ezeknek hiszel.No,Neked is egy fogtündért.

Picitures doktor 2010.01.26. 14:40:24

@Stanley Tibbets: Ne menj ennyire messze.Nem kell mindjárt maximalizmusra törekedni.Vedd a magyar agráriumot.Ha egy külföldi hatalom mondja meg,hogy hány darab almafád,meg szőlőtőkéd lehet,az már régen rossz.Ha fizet is azért,hogy kivágd a termőfákat,és leöld az állatokat,az meg Qrva rossz.Itt most ez zajlik,azt hiszem most zárt be az utolsó cukorgyárunk.És behoznak helyette óccsón olyan szart,hogy nem lehet cukornak hívni.Mint háziasszony,őrjöngtem a közértben kapható lisztnek nevezett szemét miatt,ami nem liszt.Hová lett a magyar búza?Vagy hová lesz?Miért kell nekem darált guárgumit vásárolnom ?És olyan almát,az almatermelők országában,amitől egész éjjel fetrengek a gyomorgörcs miatt? A gyógyszerészeti kutatórészleget meg csak hagyjuk.Nincs még eleged a rohadék gyógyszerreklámokból??Ha mindent komolyan veszel,amit a te pénzeden,kikisérleteztek neked,hogy vedd meg , abrakostarisznyával mehetnél el otthonról mindennap.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.26. 14:41:35

Itt sokan szakszerűen lehülyézték a blogírót pedig valós dolgokat feszeget. A nyugger, mint választó kivételes érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, és lefizethető 2002-ben éppn19000ft ért adta el a szavazatát akkor 8 milliárd volt a netto valuta adósság ma 4í milliárd, az országomat egy lóért tipikus esete.
Eddig a vélemény és most pár kérdés:
Megérdemli.e az a katona tiszt a nyugdíjat aki egész szolgálati ideje alatt a NATO ellen harcolt és most szépen felveszi a nato nyugdíjat, milyen hasznoit hajtott ő?
Aki mondjuk a pártüdülőben volt portás mivel járult hozzá az ország gyarapodásához?
Aki mondjuk három/akárhányas tiszt volt mivel építette az országot?
A kérdések tetszés szerint bővíthetők. Ma valódi értékteremtő munkát kb 1 millió ember végez a többi szolgáltat újra eloszt, vagy eltartott (ebből van a legtöbb) Mottó megsütni csak a felnevelt csirkét lehet és csaki abban a sütőben amit elkészítettek.
Üdv Pelikán

Picitures doktor 2010.01.26. 14:57:47

@Dr. Pelikán et. (ferológus): Naon jó,amit írsz.Valamint mivel építi most az országot,miközben becsapja a választókat,és mivel épít,miközben éppen lop????Kérdések,kérdések,és én nagyon szeretnék már ezekre választ kapni.Csak én nem tehetem fel őket.De majd a választások után, akiket ezzel megbízok,és MEGIGÉRTÉK,azok remélem felteszik.

nbyn 2010.01.26. 16:16:52

@Stanley Tibbets: "Azaz a dolgozó a saját magának elgendő javakat is alig képes előállítani, az pedig hogy másokat is eltartsok csak azon az áron lehet, hogy a dolgozó saját életszínvonala csökken (ezért morognak olyan sokan a nyugdíjasok ellen)"

Ááá,dehogyis ezért!Csakis azért,mert ebben az országban az emberek kijátszhatók egymás ellen!Te ezt HISZED,hogy te tartod el a nyugdíjasokat!A fene nagy"én viszem a vállamon az ország gondját,baját,én vagyok az erős,fiatal,jól képzett,igazi értékteremtő"típúsú öntudattal nem az igazi ellenségednek teszed fel a kérdést,hogy hogyan hozhat téged olyan helyzetbe,hogy a másik ember ellen kellene fordulnod,hanem pontosan azt HISZED,amit ők szeretnének,pontosan azt teszed ,amit szeretnének -másik társadalmi csoport ellen fordulsz (és ebből a szempontból,mindegy is,hogy nyugdíjas,vagy bárki más-jelen esetben,a téma kapcsán épp rajtuk lehet elverni a port- de a fontos,hogy semmiképp ne őket hibáztasd! Elhangzott itt már olyan vélemény is,hogy baszok befizetni a járulékokat,dolgozom feketén és majd összegyűjtöm magamnak az öregkori ellátásomra valót! Most ne menjünk bele,hogy egy ilyen "terv" hányszor,hányféle képpen dőlhet meg,hogy az ilyen "tervvel" induló,később hogyan juthat oda,hogy nagy erőkkel tartja a markát a közösből származó bármilyen jogcímen kifizethető ellátásért. Vegyük inkább szemügyre azt az esetet,hogy mondjuk tökéletesen működik a dolog és mikor eléri a már nem aktív kort,akkor előszedegeti az összegyűjtött (a példa kedvéért nem, agyoninflálódott, szart sem érő) pénzecskéjét a párnája alól és így kiált: nosza akkor gyerünk,élvezzük munkánk jól megérdemelt gyümölcsét! Elballag shoppingolni,mondjuk vesz egy fiszem,faszom plazma-hogy be ne szarjak tévét (de tökmindegy,mert bármi más lehet). Miközben ezt teszi,mondjuk a körülötte valami mp-fasztudja addigra hanyas lejátszót nézegető kis pöcsök -akik szentül meg vannak győződve arról,hogy nyilván ők,mint fiatal.erős,jól képzett,igazi értékteremtő,a társadalom szempontjából kizárólagosan hasznos egyedek- egyszer csak azt gondolják,hogy baszki!hogy lehet az,hogy ebben az országban a nyugdíjasok ilyen kibaszott jól élnek?! Az én pénzemből! Hiszen én tartom el őket! Maximálisan le fogják szarni,hogy az adott illető saját magának,a párnája alatt gyűjtögetett pénzét költi! Az meg majd csak néz ki a buta arcából,hogy milyen kis köcsögök ezek! Fingjuk nincs,hogy én ezt a pénzt egy életen keresztül gyűjtögettem össze a tisztességes fekete munkámmal! És baromi szarul fog neki esni,hogy ezt elvitatják tőle! Ez történik most a nyugdíjasokkal is,annyi különbséggel,hogy nekik,az említettől eltérően NEM VOLT LEHETŐSÉGÜK ezt az "élettervet" választani opcióként! Ezért jöhetett létre ez a poszt! Nem az a kérdés,hogy jó-e,avagy fenntartható-e a nyugdíjrendszer,nem ez az igazi kérdés! Az lényeg az,hogy a poszt írója és a vele egyetértők egy része egy tollvonással elértéktelenítené,deklaráltan semmissé kívánja tenni emberek tömegének 30-40 évét! Elfogadom,hogy a nyugdíjrendszer tarthatatlan lenne!Elfogadom,hogy át kell alakítani! Azt azonban elfogadhatatlannak tartom,hogy emberek felépített életét,végigdolgozott évtizedeiket egyik pillanatról a másikra elvitatjuk! Az sima ügy,amikor azt hangoztatjátok,hogy csak annyit lehet kivenni a kalapból,amennyit beletettünk.A posztíró és néhány követője nem ezzel érvel! Kategorikusan kijelenti,hogy ti,akik öregebbek vagytok nálunk nem tettetek semmit,nem hoztatok létre értéket és,ha adnék is nektek valamit arra,hogy éhen ne dögöljetek,azt is tekintsétek alamizsnának,bizonyításaképpen annak,hogy azért mi sem vagyunk teljesen érzéktelenek! Ez az,amiben soha nem fog egyetérteni a sok kommentelő,ez az a provokatív hangvétel,amit tudatosan használva a posztíró -ki tudja milyen érdek mentén?- egymásnak kíván ugrasztani embereket! De legfőképp és elsődlegesen fontos! Néhány száz ember,de inkább mondjunk politikust, húsz éve ül kb.tízmillió nyakán! Oda-vissza,kereszbe kasul hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb módokon bizonyították már számtalanszor,hogy alkalmatlanok az ország vezetésére! Illetve az ország felelős vezetésére! Nem akarják és nem tudják képviselni a választóik érdekeit! Mégis a következő ciklusban is csak ők lesznek azok akik közül választani lehet.Ilyen-olyan szín váltással,de személyükben ugyanazok! Ők,elsősorban ők teszik egyik társadalmi csoportot a másik prédájává,ők azok,akiknek elemi érdekük,hogy azt gondold te fizeted a nyugdíjas nyugdíját,nekik fontos,hogy ilyen mesterségesen generált ellentétek legyenek! Hiszen ,ha mindenki jól érezné magát ,nem keresne ellenségképet a társadalom saját berkein belül akkor előbb,utóbb........................

nbyn 2010.01.26. 16:26:20

Ezer bocs,amiért ilyen hosszúra nyúlt!

Vidéki 2010.01.26. 16:34:45

@Stanley Tibbets:

Nem állja meg a helyét, amit állítasz:

„Magyarországon ez a modell nem megvalósítható, mert a dolgozók termelékenysége alacsony.

A multik modern magyarországi létesítményeiben a munka termelékenysége semmivel sem kisebb, mint „anyaországi” létesítményeikben, a nálunk foglalkoztatott (bennszülöttek) jövedelme mégis töredéke annak.

Létezik egy hatalmas diszkrimináció kárunkra.

Réges régen a szociáldemokratáknak volt egy kemény követelésük: „Egyenlő munkáért egyenlő bért”.

Ez manapság is aktuális lenne, csak hol vannak már a régi szociáldemokraták?

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 16:56:17

@Vidéki: A multik magyarországi létesítményeiben a dolgozók rendkívül kis százaléka dolgozik olyan munkakörben amelyben a termelékenység magas lehet. Azért, mert magas termelékenységet igénylő állásokat nem hoznak a multik magyarországra, csak elenyésző mennyiségben (ennek sok oka van, az egyik a megfelelő mennyiségű magasan képzett természettudományos-műszaki szakember hiánya, a másik az adók stb).

Az egyenlő munkaért egyenlő bért elv a globalizáció korában érvénytelen. Ha itt ugyanannyit fizetne egy multi a dolgozóknak, mint otthon, soha nem érné meg neki idejönni.

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 17:08:17

@Vidéki:
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. A termelékenység azt jelenti, hogy mennyi forintra átváltható értéket termel egy adott munkás. Azaz ha egy autógyári munkás összerak egy hét alatt 2 autót, akkor a heti termelékenysége pld 1.000.000 Ft/40 óra (csak az összerelés értékét számuljuk ugye). Egy kémikus egy hét alatt kifejleszt egy új vegyületet akkor a termelékenysége pld. 4.500.000Ft/ 40 óra.
Egyszerűen nem tud az autógyári munkás olyan hatékonysággal dolgozni, hogy utolérje a kémikus termelékenységét.

Ezért az az ország, amelyik megteheti hogy válasszon, arra törekszik, hogy minnél több kémikusa legyen és minnél kevesebb autóipari munkása, mert a kémikus a több érték teremtés által többet keres és több adót is fizet.

Vidéki 2010.01.26. 17:45:52

@Stanley Tibbets:

Volt szerencsém Párizsban járni és betérni egy Auchan árúházba és összehasonlítani a magyarországi Auchan árúházakban tapasztaltakkal.

A munkaintenzitás és a szervezettség mindkét helyen hasonló volt. Párizsban sem sztahanovisták dolgoztak.

Ennek ellenére ott 1000 euro a minimálbér. Vesd ezt össze a magyarországi Auchan dolgozóinak fizetésével.

Szerintem nem állja meg az az érvelésed, hogy a mi munkánk eleve kevesebbet ér, ezért nyugodjunk bele helyzetünkbe.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 17:47:06

@Stanley Tibbets: valojaban van olyan stilusu cegforma ami a magas ado miatt nem jon!!! inkabb megy Svajcba
ugyanis ha idejon o nem fog bt -ket alapitgatni jo magyar szokasra, hanem bejelenti a rendes fizut amin viszont olyan irtozatos adotartalom van viszont kapni nem kap erte semmit

nem tudom hogy rajottel-e milyen cegfomra ez, ez a multiknak a fohadiszallasa, na ezt tobbek kozott a nyugdijasok miatt elbuktuk

Vidéki 2010.01.26. 17:53:55

@Stanley Tibbets:

Az autógyári munkásokkal kapcsolatos elképzeléseid is sántítanak.

Az USA-ban a General Motors autóipari dolgozóinak teljes órabérterhe 70 dollár/óra.

Ugyanezt a munkát egy szorgalmas kínai dolgozó 2 dollárért elvégezné.

Csodák csodája a General Motors mégsem költöztette el eddig autógyártását Kínába.

Mi lehet ennek a titka?

pakesz (törölt) 2010.01.26. 18:04:41

@Vidéki: nem a titka mi ennek, hanem mi a hozadeka?
ma mar a regi amcsi autogyartas egy nagy nulla :))))

Vidéki 2010.01.26. 20:10:38

@pakesz:

Szerinted: "regi amcsi autogyartas egy nagy nulla :)))) "

De csak a te fantáziádban.

pakesz (törölt) 2010.01.26. 22:25:19

@Vidéki: egyszer olvastam egy cikket lebontva, hogy mennyi penzbol allitjak elo az autokat amerikaban es utana radobtak az ottani nyugdijasoknak is a penzet(mert azt a gyar fizeti!!!) es osszehasonlitottak japannal
hatalmas nagy ballasztot cipelnek amivel nem lehetnek versenykepesek
probaltam rakeresni de nem tudtam, sok sikert neked hozza!!!

es azert is jobb ezen forum keretein kiterni ra, mert kis hazankban ugyanez megy...
marmint a nyugellatasuak ratelepednek a mai aktivakra es nyomjak le...

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 23:17:09

@Vidéki: A General Motors az amerikai autóipari szakszervezetek fogja. Nem költöztethet csak úgy gyárakat ide-oda, mert azonnal sztrájkolnak a dolgozók. A probléma ott van, hogy az amerikai autógyártás 2009-ben amúgy is drasztikusan visszaesett (jó pár ezer embert elbocsájtottak), a roncsprémium ellenére. Leginkább azért, mert nem tudják olyan drágán adni az autókat, hogy az élőmunka terheit fedezni lehessen. A japán autók olcsóbbak, leginkább azért mert a japán szakszervezet nem ragaszkodott annyira az állásokhoz és ők élőmunka helyett sok munkafolyamatot ipari robotokkal helyettesítettek. Ennek az egésznek az lesz az eredménye, hogy az amerikai autóipar szépen lassan kímúlik, mert nem képes költséget csökkenteni, miközben a versenytársai folymatosan mennek le az árakkal.
Idén már végrehajtottak Detroitban egy jelentős profiltisztítást és azoknak a modelleknek a gyártását megszűntették, amelyek a leggazdaságtalanabbak voltak.

De azért van, aki Kínába viszi a termelést. Például a német nehézipar már teljes egyésszében Kínába települt, a Rajnai vidéket rendbehozták EU-s forrásokból és ismét lehet horgászni a Rajnából mert megél benne a hal. A német vegyi üzemek pedig most Kínában szennyezik a talajt és folyókat, Németországban csak a Kutatás-Fejlesztés maradt (magas termelékenységet igénylő állások).

Stanley Tibbets (törölt) 2010.01.26. 23:38:35

@Vidéki:

Egy szóval sem mondtam, hogy a magyarok munkája kevesebbet ér, tessék szíves lenni elolvasni a fenti hozzászólásaimat újra. A termelékenység és a termelés hatásfoka nem ugyazt jelentik. Én termelékenységet (productivity) írtam.

Csak azt mondtam, hogy Franciaországban könnyebb a szociális hálót működtetni, mert több a jól kereső ember aki ténylegesen adót fizet és kevesebb az aki keveset keres és kevés adót fizet.
Magyarországon pedig pont az ellenkezője van. Így nem igazán jól működik a rendszer.

pakesz (törölt) 2010.01.27. 00:00:48

@Stanley Tibbets: nem akarlak dicserni de hat nem tehetek mast :)
szoval neked akar a fideszre akar a masikra szavazol, akar a harmadik erore azaz az mszp -re hat, ugy illene hogy legalabb 10szer annyit erjen a szavazatod

Vidéki 2010.01.27. 10:28:27

@Stanley Tibbets:

Írod: „Ennek az egésznek az lesz az eredménye, hogy az amerikai autóipar szépen lassan kímúlik.”

Ez egy olyan jóslat, aminek régen be kellett volna következni, ha valóban csak azok a hatóerők működnének, amelyet a globalizáció prófétái hirdetnek nagy hangerővel, miszerint a globalizáció a kiegyenlítődést eredményezi.

Mondják: hasonlóan a spontán hőáramláshoz, amikor a hő mindig a magasabb hőmérsékletű helyről az alacsonyabb hőmérsékletű hely irányába áramlik, a tőke mozgását az elérhető extra profit határozza meg.(pl. alacsonyabb bérek azonos kimenő teljesítmény mellett).

A hőtani példánál maradva az is ismert, hogy külső energia bevitelével a hőáramlás iránya megfordítható. A hőszivattyús lakásfűtésnél a külső környezetből hőt vonnak el és belepumpálják a lakásba. Ily módon nagy hőmérsékletkülönbségeket lehet akármeddig fenntartani.

A probléma az, hogy minket nem a „lakás részének”, hanem a „környezet részének” tekintenek.

Az USA-ban odatelepült német és japán autógyárak is működnek amerikai dolgozókkal.

Ezek teljes órabérterhe kisebb ugyan mint a General Motors estében, de így is eléri a 40-45dollár/óra értéket.

Vesd ezt össze az esztergomi Szuzuki gyár magyar alkalmazottainak jövedelmével.

pakesz (törölt) 2010.01.27. 14:34:26

@Vidéki: "globalizáció prófétái"

ha Stanley Tibbets -nek 10 kreditet adtam volna akkor neked csak 7 kreditet, mert nem latod at rendesen a dolgokat (a nyugger 1 et kapna!!!)

kerdes:
acelipart megvedte az USA? mi volt akkor a globalizacioval? nem lehet hogy a sajat autoiparat is megvedi?

lezli81 2010.01.28. 05:41:07

Ratius!
Valószínűleg sokszor felkeltél már életedben fél ötkor
és mentél dolgozni hóban fagyban vagy nyáron hőségben tíz órákat keményen, ha ezt csinálod
46 évig nem írnál ekkora baromságokat.
Tudod az ember elfárad, elkopnak az ízületei ,
fájnak a csontjai, romlik a hallása , a szeme stb.
És vágyik erre a "kártékony hazugságra" mert
pihenni szeretne, persze ehelyett elmegy nyomorogni.
Megalázó nyugdíjat kap, ha kap, hát ugyanezeket
kívánom neked is. Kíváncsi lennék,te miből, vagy netán kikből élsz? Nem esetleg egy gazdag valaki
féltett csemetéje vagy?

lezli81 2010.01.28. 05:47:27

@Ratius:
Jó ! Számoljuk fel a nyugdíjrendszert , rokkant nyugdíjrendszert, fizessenek tandíjat, ne legyen táppénz, fizess a kórházban, ne legyen diákjegy,
semmilyen kedvezmény, hozzájárulás.
És a végén számoljuk fel a társadalmat, hisz úgyis feléljük a Föld erőforrásait. Ennyi!

gomorra 2010.02.02. 21:57:05

Nem vitatom én el az öregek jogát a tisztességes megélhetéshez, hogyan vitatnám, ők is a mieink. Csak az arányok, csak a mérték...

Egészséges társadalomban, értsd, ahol nem jogászok és nem politikusok irányítottak, irányítanak, ha nagy baj volt, s választani kelllett, hogy kinek adjanak enni, a nagymamának vagy a kisgyereknek, nos, ott a nagymamát kitették a prérire, imádkoztak egyet hogy minden rendben menjen körülötte, s hazamentek falatot tenni a kicsi szájába. Hogy ez óriási gaztett? Nem, egyáltalán nem, ezt így kell csinálni, így igazságos, így marad fenn a társadalom. Ha választani kell, akkor a kisebbik rosszat kell választani, legfőképpen az életet. Ezt pedig a gyerekek jelentik, a jövőt ők jelentik, az utolsó falat mindig az övéké.

Hátba lehet támadni most engem, hogy hohóóóó, nem így van, nálunk szó sincs arról, hogy gyerek éhezne. Dehogynem!

Bár lehet, hogy ahol ma még, ahol gyerek éhezik az a szülő hibája, s ez valószínű is.

De! Rengeteg gyermek meg sem születik, mert a lehetséges szülők félnek, hogy nem fogják tudni rendesen felnevelni a még meg sem születettet, egzisztenciális félsz van bennük. S ez már óriási probléma, mikor fiatalok egyáltalán gondolkodnak azon, hogy vállaljanak-e gyereket, egészséges társadalomban csak azon gondolkodnak, hány szülessen, s inkább fiú legyen vagy lány. Semmi máson.

Ez több mint probléma, ez tragédia, társadalmi tragédia. Mint ahogy írtam korábban a neveléssel kapcsolatban, a tanárveréskor, ez is öngyilkos társadalmat jelent, mint ahogy az ostoba nevelési módszerek is.

Tehát kell a nyugdíj az időseknek, de nem mindegy a mérték. S a természetes arány úgy kell legyen, hogy egy fiatal párnak, akik gyermeknevelős korban vannak, kb. kétszer, de inkább háromszor annyi jövedelmük legyen, mint egy 70 éves párnak. Így kell a minimálbéreket és az átlagnyugdíjakat kitotózni, meg persze az egyéb elvonásokat, hiszen a munkáltatókat és munkavállalókat több ágról húzzák.

Amelyik politikus, politikai párt ezt nem látja be, az ostoba, az populista, gazember, már ha lehet ezt egy pártra rásütni. De a tagjaira lehet, így az a gazember, aki követelőzik, miközben a fiatalok hezitálnak a gyermekvállaláson.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.07. 18:45:30

@Ratius: "Arról volt szó, hogy addig dolgozzanak, amíg erre képesek és alkalmasak."
Dolgoztál már valhol?
Mondjuk olyan helyen ahol nem ülőmunka van?

Vazze én informatikus vagyok, de nem irodakukac; és ráadásul még elég laza helyen. 12 óra meló után megmozdulni nincs erőd.
Nem hogy 50 évnyi munka után 8úgy 7x évesen).

Az ember pár 10 év meló után már kb. roncs. Mármint meló, nem igazgatóság, meg titkárnőség után.

Persze, amíg képes. Meg alkalmas.
Tapasztalj, aztán beszélj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.07. 18:49:12

@Ratius: Ja jut szembe, van egy cimbim, aki kb. úgy gondolkodhat mint te. Elég beteg amúgy.

Mondtam már neki, hogy ott bukik meg a rettentő racionális gondolatmenete, hogy az emberek nem feltétlen racionalitások mentén működnek. A Skynet is ezen bukik meg egy bizonyos filmben :) :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.03.11. 01:10:28

Ez a poszt hülyeség. Nincs olyan, hogy nyugdíjas, különböző nyugdíjasok vannak.

- Vannak egyrész akik becsületesen dolgoztak.
- Vannak a komcsi idők nyertesei, egykori párfunkcionáriusok, titkosszolgák, akik hatalmas nyugdíjakat kapnak még ma is.
- Vannak olyanok, közöttük is régi párt- és állami tisztviselők, rendőrök, katonatisztek stb., de mezei alkalmazottak is, akik a munkanélküliség elől menekülve leszázalékoltatták magukat, vagy előrehozott nyugdíjba mentek. Sokan közülük a nyugdíj mellett még dolgozgatnak, tehát MUNKAKÉPESEK, de 2 fizetést kapnak.
- Vannak a rokkantnyugdíjasok, akik betegség miatt lettek nyugdíjasok.

The_Genius 2010.10.14. 22:46:16

A nyugdíj egy államilag elkövetett pilótajáték. A befizető "tagok" pénzét fizeti ki másnak.
Jelen esetünkben kis hazánkban ment a TB kasszába, ahol egyébként is 1.000 milliárd a hiány.
Az egész egy rakás sz@r.

EG0 2010.10.16. 22:04:23

@The_Genius: ..és úgy néz ki így októberre, hogy a kormányunk folytatni kívánja ezt a pilótajátékot az egyéni számlás megoldásokkal szemben.

tshekfjek 2012.04.25. 14:14:58

Végre már kezdenek tisztán látni az emberek!

szalmakazal 2015.12.21. 08:42:19

@Sanya23: Apafej, nem a választó hozzá a rád vonatkozó döntéseket hanem az orbanisták. Vágod?

szalmakazal 2015.12.21. 08:44:25

Ez a duma annyira irritáló, hogy a szerző megérdemelne egy kis nevelést a nyuggerektől, örüljön, hogy nem tudják kiemelni és elkapni a kényelmes székéből, mert sokáig nem ülne le oda.

szalmakazal 2015.12.21. 08:47:10

@gomorra: Bazdmeg a nyugdíjas tartja el a teféléd, és fizeti az adósságát, nem tudtad?
süti beállítások módosítása