HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Szabadság-szobor kicsit másképp

2011.03.07. 11:36 Ratius

 

Egy katolikus alapítvány kezdeményezte, hogy ,,a megújulás és a múlt lezárása jegyében" távolítsák el a budapesti Gellért-hegyről a Szabadság-szobrot, és a helyére Nagyboldogasszony szobrát állítsák. Bakk István, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány elnöke levelében úgy fogalmazott: „az új alkotmány elkészítésével párhuzamosan, amely a Szent Koronát helyezi a középpontba, helyre kell állítani Mária országa tekintélyét is", ezért kezdeményezi a szoborcserét.
Eddig a kis színes hír, és most következzen néhány futó gondolat.
 
A Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor elsősorban azt fejezi ki, hogy a kor, amely létrehozta méltó módon meg akart emlékezni legfontosabbnak tartott élményéről, arról, hogy végre befejeződött a világháború. Függetlenül egyébként attól, hogy a háború után mi következett, a szobor elsősorban a béke szobra. Ebben az ételemben minden józan ember számára fontos jelkép.
A szobor amúgy szerintem sem túl tetszetős, el tudnék képzelni helyette valami mást a Gellért-hegy ormán. Azt azonban semmiképp sem szeretném, ha a béke pálmaágas nőalakja helyett Szűz Mária mosolyogna onnan fentről Budapestre. Nem mondom, ha a harmincas években került volna egy szép Mária-szobor a hegytetőre, akkor büszkén pislantgatnék időnként a csúcsra, magamban azt dünnyögve: Lám, Mária országát vigyázza az ő nagyasszonya.
 
De hát annak idején nem építettek Mária szobrot a Gellért-hegyre, ma pedig meglehetősen anakronisztikus lenne a megvalósítás.  Szűz Mária? Amikor az ország többsége nem keresztény, nem katolikus… Vagy lényegre törőbben fogalmazva: Mária szobor, akkor, amikor az ország lakóinak többsége nem a Mária-kultusz közelében keresi legnagyobb lelki élményét, amikor a vallásos élmények viszonylag kevesek szívét dobogtatják meg? Ez nem életszerű elképzelés.
És, ha már az ország legfontosabb, legreprezentatívabb pontján nem akarjuk az előttünk járó nemzedék békeemlékművét látni, akkor – múltba révedő, klerikális kurzusprojekt helyett – azt kellene kitalálni, mi a ma élő nemzedék legfontosabb élménye, s azt szoborba önteni!
Márpedig, ha a huszadik század szülötteinek nem a béke a legfontosabb élménye, akkor igencsak el kell gondolkoznunk azon, hogy mi változtatta meg életünket az elmúlt emberöltő során, olyan gyökeres mértékben, hogy érdemes legyen annak emlékművét a Szabadság-szobor helyére állítani.
A kétharmados fülke-forradalom? Ezt egyelőre a legjobb szándékkal sem állíthatjuk.
A rendszerváltás? Nem hinném, hogy polgártársaink többsége ezt nagy változásnak találná.
Akkor mi? Vajon mi?
 
Nos, szerintem a huszadik század legfontosabb társadalmi változása nálunk, és az egész fejlett világban nem volt más, mint a szexuális forradalom. Én azt javaslom, a szabad szerelem diadalát örökítsük meg a Gellért-hegytetején. Egy ilyen szobor rövid idő alatt világhírű emlékművé válhatna.
A Kelen-hegyről amúgy is az a monda járja évszázadok óta, hogy a megfelelő időkben ott gyűlnek össze a boszorkányok a maguk extatikus orgiáira… Budapest amúgy is az európai pornóipar fővárosa… A magyar nők amúgy is legendás szépségűek…
Ja, és politikusaink amúgy is mindent elkúrnak…
 

268 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr582717908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabadság-szobor kicsit másképp 2011.03.07. 17:42:16

Egy katolikus alapítvány kezdeményezte, hogy ,,a megújulás és a múlt lezárása jegyében" távolítsák el a budapesti Gellért-hegyről a Szabadság-szobrot, és a helyére Nagyboldogasszony szobrát állítsák. Bakk István, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány elnök…

Trackback: Tíz katolikus kerestetik 2011.03.07. 13:04:27

Van-e egyáltalán hazánkban, nem 10.000, nem 1.000, nem  is 100, hanem mondjuk 10 valóban katolikus magyar ember, aki a katekizmusban és sok más helyen lefektetett katolikus egyház tanításait elfogadja, betartja és aszerint is él? Elém mer-e eze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2011.03.07. 14:41:37

@mákostészta:
ugye nem vezetés közben írod? ha igen, állj félre, mert ha megszondáztatnak öreg...

@Gulogulo:
nekem is van egyházam.
Otthon. A telkemen. Egy ház. benne a fiúval. Ha hazamegyek lesz atya is, és ha csülkös kaja van, akkor lesz bőven szentlélek is.

gaffel 2011.03.07. 14:41:38

legyen "facebook" szobor

lájk

ReggieHammond 2011.03.07. 14:42:06

@Gulogulo: akkor szeretnék csatlakozni !!! :)

ReggieHammond 2011.03.07. 14:45:13

@Secnir: jó, még nem jött nekik a tányéroson az MTV "Celebrate Diversity" kampánya :) :) :)

Rókakígyó 2011.03.07. 14:45:26

A javaslat azért jó, mert költséghatékonyan lehet kivitelezni: a meglévő szobor felfelé mutató karjait le kell vágni, maga előtt zárni és a kisdedet belekasírozni aszfaltbetonból.

Én azt mondanám, hogy szedjék össze rá a pénzt a hívektől, oszt hadd szóljon.

mákostészta 2011.03.07. 14:46:49

@ReggieHammond: Biztos a biboldózásra gondolsz. OK, genyaság, de most felbasz ez a szar írás. tudod, hogy van ez. Ilyenkor első reakció visszaütni. Általában nem ezt a stílust kellene nyomatni ezerrel, mee ez csak rossz vért szül.

manes 2011.03.07. 14:47:03

A lengyeleknél lett egy hatalmas Jézus szobor. Akkor itt lenne az anyja?

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.03.07. 14:50:28

zsidó mária helyett igazmagyar koppány kéne.

ReggieHammond 2011.03.07. 14:50:29

@Muad\\\'Dib: Persze. Én is szeretnék büszke lenni arra ha Magyarországon nem lehetne politikai (de semmilyen) tőkét kovácsolni, homofóbiából, antiszemitizmusból, rassszizmusból, klerikális reakcióból és társaiból. DE lehet. Szóval hanyagolom nagyívben a mire vagyok büszke mint magyar témát.

andrewboy 2011.03.07. 14:52:35

hűűű ez aztán komoly vita!

ha még megjegyezném, h a Mária kultusz a germán pogány Freja kultusz megfelelője, aki viszont egyértelműen a szerelem és a termékenység istennője, akkor a két megközelítés még össze is békíthető!
Hűűűűha! Szűz-Mária, Freja és a szabad szerelem! mindjár megköveznek!

ReggieHammond 2011.03.07. 14:53:09

@mákostészta: leginkább arra. de mert felbasz nem kell echte baromságokat írni mert a saját mércéd szerint is ugyanolyan leszel mint a cikkíró (és most hanyagoljuk hogy egyet értek-e vele vagy sem) de azért látom, rájöttél erre magadtól is.

ReggieHammond 2011.03.07. 14:55:54

@andrewboy: nemcsak Freja. Az ősszes ősi vallásban megvolt a termékenység megtestesítője mily meglepő módon, női alakban. Édesmindegy hogy japán, peru, belsőázsia, vagy európa közepe.
És ebben tényleg az a legszebb hogy utána előállnak ezzel az Original Mária Franchise-al.....

nyekk 2011.03.07. 15:00:18

Legyen ott egy hatalmas absztrakt nonfiguratív szobor, és akkor mindenki azt magyaráz bele, ami neki jólesik.
Mellesleg aki annyira nem tud mit kezdeni magával, hogy szobrok, utcanevek cserélgetésével szórakozik, azt úgy rúgnám valagba, hogy kirepülne a protija.
Off: láttátok a Kecskeméti utcában az ELTE előtt azt az ocsmány szobornak csúfolt fekete kőből készült valamit, amiről midíg azt hiszem, hogy valaki ott halt meg, már benne van a hullazsákban, csak még nem szállították el?

Secnir 2011.03.07. 15:00:19

ja, a Koppány-szobor menő lenne.
egyszerre nézne a négy égtáj felé. ja.

nemecsek ernő áruló 2011.03.07. 15:07:14

Nos igen. Látszik, hogy a keresztényi erkölcs megakadt ott, hogy csakis rombolni lehet, építeni nem. Nem lepődtem meg.

A magukat keresztényként (főleg római katolikusként) definiáló embereknél intoleránsabb, sötétebb, visszamaradott gyökereket még nem hordott a hátán a föld. Ez a hír csak megerősítette ezt a meggyőződésemet. @mákostészta: te meg rátettél egy lapáttal. Fogadd meleg gratulációmat hozzá.

Egyébként fogadni mernék, fogalmad sincs, mit jelent az "anarchoszindikalista" kifejezés, csak hallottad a Gyalog Galoppban, oszt' jól hangzott. :D

Balogh Ádám Software 2011.03.07. 15:08:19

@ReggieHammond: Minden vallás minden női istenalakját belegyúrták abba a szerencsétlen Máriába, aki csak egy földi halandó volt. A Biblia nem tesz róla említést, hogy bármiféle isteni hatalma lenne, még arról sem, hogy a mennybe ment volna. Mégis, a katolikusok közül többen imádkoznak hozzá, mint Jézushoz vagy magához az Atyához. Pedig csak ki kellene nyitni a Bibliát...

Gulogulo 2011.03.07. 15:09:30

@ReggieHammond: Komolyan mondtam, tényleg van egy egyházam.

Balogh Ádám Software 2011.03.07. 15:09:50

@Gerzsonka: Kéretik a keresztényeket és a katolikusokat _nem_ összemosni. Keresztény az, aki Jézus tanítása és a Biblia szerint él. Katolikus meg az, aki misére jár Mária-szobrokhoz imádkozni.

Leonard Zelig 2011.03.07. 15:10:11

Egy termékenységi szalaiannamária szobrot javasolnék a helyébe, ha már

Gulogulo 2011.03.07. 15:11:29

@Balogh Ádám Software: Tévedés! Mária Jézus anyja nem meghalt, hanem elragadtatott.

igényes 2011.03.07. 15:13:01

Képzeljétek el egy SzT tiszt VV-007 indított egy kis vitát, csak a baj, hogy nem engedi tovább a kommenteket.

Véleményvezér egy "Szigorúan titkos" hivatásos ....

"VV SZT-tisztek: tűnjenek el a közéletből!
Lehet, hogy nincs olyan Btk-s tényállás, ami alapján felelősségre vonathatóak, de erkölcsileg minden emberi norma alapján bűnösök."

Gulogulo 2011.03.07. 15:14:01

@igényes: Olyan mint Hofi! Szellemi kuktaszelep.

Gulogulo 2011.03.07. 15:14:50

@igényes: Olyan mint Hofi! Szellemi kuktaszelep.

Signoflifes 2011.03.07. 15:15:39

Aki a vallás erkölcsteremtő képességeiről papol, az marhaságokat beszél. A szocializmusban voltak legjobbak az erkölcsi viszonyok (kevés válás, minimális bűnözés, nemzeti és népi kultúra). Az egyház nem más, mint szellemi elnyomó eszköz, amelynek az a célja, hogy a dolgozókat féken tartsa, nehogy felkeljenek uraik ellen. Ilyen egyszerű.

Nacionalista diktatúra van kialakulóban (a saját nemzetük felett is akarnak uralkodni) és a jelenlegi hatalom készen áll, hogy sokaknak nem fog tetszeni, ezért ez a nagy kulturális ellenforradalom. A Szabadság szobor pedig állni fog. És nem csak a világháború és a náci-nyilas megszállás végét jelenti, hanem ezer évnyi Horthy fasizmus, klerikális, feudális elnyomás végét is.

ügyfélszolgálatos 2011.03.07. 15:17:00

@mákostészta: Anarchoszindikalista? WHAHAHAHA mekkora gyökér vagy te öcsém...

Gulogulo 2011.03.07. 15:18:31

@ügyfélszolgálatos: Beztsos sokat nézi a gyaloggaloppot! :-))

Maisie MacKenzie 2011.03.07. 15:20:38

@Signoflifes:

"hanem ezer évnyi Horthy fasizmus"

:-)

mákostészta 2011.03.07. 15:20:43

@Gulogulo: Én a hitemről egy árva szót sem szóltam

Signoflifes 2011.03.07. 15:22:13

Elég volt abból, hogy a szellemi elnyomó hatalom ránk akarja erőltetni a vallást. A papok akarnak prédikálni? Biológiailag lehetetlen a szaporodási ösztönt féken tartani, tehát mindegyikük álszent. Ezért a sok gyermekmolesztálás. Az anyagi és politikai visszaélésekről nem is beszélve. Krisztus sosem beszélt egyházról, egyházi javakról, egyházi földekről, a nagy csinnadrattáról.

Megértem, ha valakinek valami támasz kell, és kell valami isteni hit, de mi jogon nyilvánítja ki magát a katolikus egyház isten szócsövének? Miért az övé isten véleménye? Az egyház teljesen ellentétes a Bibliával is.

Szerintem mindenki higgyen a valóságban és az igazságban. Mert az szent, amit létezik. Az igazság a szent, a valóság a szent. A föld, a levegő, a víz, az élet, a természet.

ReggieHammond 2011.03.07. 15:23:45

@Gulogulo: ja igen hamár Gyalogg-Galopp: erről a szentkoronaf@szságról is ez jut eszembe: "..azért mert egy olcsó nőcske a a vizirevűből hozzádvágott egy rozsdás kardot..." :) :)

Gulogulo 2011.03.07. 15:25:35

@mákostészta: Csak arról beszéltél! Szépen szétosztottad a világot alávalókra meg bareszekre. Isteni szerencse, hogy te a bareszekhez tartozol!

Signoflifes 2011.03.07. 15:25:56

@Maisie MacKenzie:
a Horthy fasizmus után volt egy vessző, tehát az ezer év azokra egybe vonatkozik.

Gulogulo 2011.03.07. 15:26:28

@ReggieHammond: Na ezt a kardos sztorit is tőlünk lopták! :-))

mákostészta 2011.03.07. 15:28:35

@Secnir: levetted, OK, nem vezetek :)

csakmeraze 2011.03.07. 15:30:36

@Muad\\\'Dib: Ágáltam én a kereszténység ellen? Nem. Teli pofával szídtam Istvánt? Nem. Gagyogok? Nem. Biztosan nekem címezted?

igényes 2011.03.07. 15:31:06

@Gulogulo: Nem értem a Véleményvezér-007 ügynököt. Elindít egy témát az Indexen, majd hozászól 10 fedőnéven, gyűjti az információkat, de nem engedi meg a hozzászólások megjelenését. Szinte naponta képes egy 100 oldalas jelentés összeollózására megbízói részére.

mákostészta 2011.03.07. 15:33:23

@ReggieHammond: OK. De nem írtam echte baromságokat, legfeljebb 1-2 baromságot. Ilyenkor ez van. Na, jó megyek pihizni.

közlekedő edény 2011.03.07. 15:35:20

Szimpatizálok a hasonló kezdeményezésekkel, de jelen esetben nem.
1. A béke-szobor üzenetét kár elfelejteni
2. Mária sem akarná egy ország fővárosának hegyén többtonnás szoborként osztani az észt
3. A béke-szobor tetszetős
4. Ami jó, arra kár ilyen-olyan címen pénzt eldobálni a változtatás miatt, így is szarban vagyunk

Gulogulo 2011.03.07. 15:36:55

@igényes: Nem áll föl neki! Valamivel el kell ba.. az időt! :-))

SZDSZPistike 2011.03.07. 15:37:56

Szerintem bontsák le a kigyúrt nőt, és rakjunk fel a helyére egy Dávid-csillagot! Judapest új jelképe lehetne

csakmeraze 2011.03.07. 15:42:37

@Muad\\\'Dib: És még egy olvasata: lehet Mátyás királyunkat is fényezni, valóban szép örökséget hagyott ránk. De milyen áron? Hányan nyögték és szenvedték ezt meg? Ha őket megkérdezhetnénk, árnyaltabb lenne a kép.
Ugyanígy: a keresztény állam megalapítása vérfürdővel? Mint a későbbi keresztesháborúk? Meggyőző.
Nem a célt vitatom, hanem az eszközt.

Gulogulo 2011.03.07. 15:43:01

@SZDSZPistike: Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le, a Dávid csillagot már ezered évekkel ezelőtt kitalálták. Akkoriban a hármashalom, kőszimmetrikus megjelenítése a kettős hármasság volt. Olyan jelentéssel, hogy három hegy, azaz a hegyek összessége, azaz a világ, a világ ura. Azért mert egyes népek szeretnek jelképeket lopikálni, az nem jelenti hogy a jelkép rossz! Amúgy a pálmaágas cunci maradhat. Ott van már egy keresztény jelkép a digó pap.

Gulogulo 2011.03.07. 15:46:51

@csakmeraze: Mielőtt odalennétek Szent István tetteiért, azért jó tudni, hogy az itt élő hun és egyéb szkíta népek, egyistenhívők voltak a táltosaik vezetésével, aztán jött Árpád, és erőszakkal sámánhitre téritett akit tudott, közben Koppány és Sarolt nemzetsége a kereszténységet terjeszetette, de Bizánchoz húztak. Majd jött István és szintén a kereszténységet nyomatta, de Attila nyomdokaiba lépett és Rómát támogatta. Végül is nem véletlen, hogy idegesek voltak néhányan...

igényes 2011.03.07. 15:47:33

Most gondolkodtam el azon, vajon miért születt meg az írás, rajz, festmény, szobor, ff fotó, ff film, színes fotó, színes film, miért lett posta, Internet, 3 D.

Egy fejlődést tapasztalhatunk.

Most, hogy az 1947-ben egy művész által készített alkotást eltávolítani szeretnék, ám legyen, de akkor a Nagyboldogasszony hiteles változata lenne kivánatos, a boldogságunk miatt.

Nem tudom miért is lett boldog egy kikényszerített eseményt követően?

Egy szűz Dávid házából Mária a zsidóság egyik nagy tiszteletben álló nemesi családjának leánya volt. Lk 1,27.32-ből következik, hogy Dávid király törzséből származott. A szöveg így hangzik: Isten elküldte Gábor angyalt Názáretbe ,,egy szűzhöz, aki egy József nevű férfi jegyese volt, Dávid házából, s a szüzet Máriának hívták''. A kijelentés kétségtelenül Máriára vonatkozik. De ki származik Dávid házából: Mária vagy József? A szöveg fogalmazása --ahogyan ránk maradt -- nem szerencsés, mert e kérdés nyitva maradt. Ez azért feltűnő, mert a gyermekségtörténetet (Lk 1,5--2,52) nagyon egyszerűen és világosan fogalmazták, s a néhány homályos helyet későbbi adatok alapján ki lehet deríteni. A gyermekségtörténet ugyanis már korábban írásba lett foglalva, és Lukács röviddel közzététele előtt felvette evangéliumába.

Gulogulo 2011.03.07. 15:49:49

@igényes: Mindkettő! Like Sissi von Possenhoffen és Ferenc József von Habesburg.

mákostészta 2011.03.07. 15:51:10

@Gerzsonka: Nem tudhatod. Lehet, h jártam bulikba, meg egy tök jó illegális bögrecsárdába. Lehet, h olvastam a PICSÁt, meg egyéb fanzinokat. Lehet, h rájöttem, h egy faszok. Mert nem minden merci kapott kromofágot. Vagy nem faszok, de csak egy zárt körnek szól, amibe én nem tartozhatok bele igazán soha. Akkor meg nekem nem fog tetszeni igazán. Ez elég egyszerű.
Az is lehet, h nem is szindikalista, mert már olyan régen volt :)
Szarok rá. Ez a post szar. Lehet, h én is, de én cs kommentelek.

Krumpli 2011.03.07. 15:52:03

"Remek ötlet", de ki finanszírozná?

Ianas 2011.03.07. 15:52:08

@Gulogulo: Szerintem ez kimeríti az elvárásokat: louisep.com/pix/the-eye-of-sauron.jpg

A szobor címe lehetne: "Az érett Sauron" alcím: "A mindent látó lángoló pina". Szerintem ez minden igényt kielégít.

csoko20 2011.03.07. 15:53:33

Mielőtt gyorsan kivonulna a klérus daruskocsikkal, egy-két laikus kérdés 2011 tavaszán:

1. Mennyibe fog ez kerülni?

2. Ki fogja ezt kifizetni?

3. Ki fogja ezt fenntartani?

4. Nem találhatnánk jobb helyett a fenti összegnek? /árvák, rokkantak, vakok stb./
Nyilván ezen jócselekedetek nem lennének 4 emeletnyi kifejezései a felebaráti szeretetnek, de akkor is....

Gulogulo 2011.03.07. 15:54:16

@Ianas: Jaaa! Ez nagyon jó! (én arra a jelenetre gondoltam amikor a kard összetörik)

Gulogulo 2011.03.07. 15:56:27

Legyen Emese (katolikusuk Mária), de akkor legyen étterem a fejében!

igényes 2011.03.07. 15:59:47

A Gellérthegyen lévő Szabadság-szobor nekem a magyar nép győzelmét jelenti a nélkülözés felett. Az országot szétrombolták az angol, amerikai bombák, földünket magyar és szovjet vér borította. Mindez persze valakiknak a jóvoltából.

Megjegyzem: "A római hadvezérek is pálmaág alatt vonultak át, győztes csatáik után. A pálma virágát a győzelem előjeleként értelmezhetjük, míg a pálma magvait, például a datolyát, a győzelem csirájaként üdvözölhetjük."

A Gellérthegyen jelenleg nem egy gúzsbakötött szobor van!

Éppen azért van a szobor, hogy az ország túlélt valamit, és becsülni illene.

A jelenlegi Orbán kormányban vajon hány szegény legyilkolt csendőr, nyílas, leszármazott van, esetleg a papság áldozatai részéről van-e valaki?

Secnir 2011.03.07. 16:10:12

@igényes:
"De ki származik Dávid házából: Mária vagy József?"

József.
egyértelmű. le is van vezetve.
Máté, 1,1-25

"16. Jákób nemzé Józsefet, férjét Máriának, a kitől született Jézus, a ki Krisztusnak neveztetik.
17. Az összes nemzetség tehát Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzetség, és Dávidtól a babilóni fogságravitelig tizennégy nemzetség, és a babilóni fogságraviteltől Krisztusig tizennégy nemzetség.
18. A Jézus Krisztus születése pedig így vala: Mária, az ő anyja, eljegyeztetvén Józsefnek, mielőtt egybekeltek volna, viselősnek találtaték a Szent Lélektől."

tehát József levezethető Dávidtól ÁMDE Jézus az Mária és az Úr gyermeke. József csak mostohapapa. Nevelőszülő b+.

plb 2011.03.07. 16:13:05

A Tízparancsolat szövege a 2Mózes 20:1-14 szerint:
Ne készíts magadnak szobrot, sem semmiféle (kép)mást...

Mária szobor a Gellért-hegy ormán?
Ez bálványimádás lenne.

Gulogulo 2011.03.07. 16:16:56

@plb: Ennél rosszabb a helyzet!

Ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van.

Ergo a földön lévőkről sem lehet képet szobrot készíteni.

Mike36 2011.03.07. 16:17:39

mondom, digitális forradalomnak állítsunk szobrot!
kit érdekel a sok hülye vallás
mára mind maradi, begyöpösödött
ami TÉNYLEG hatással volt ránk az elmúlt évtizedekben az nem Mária hanem a Zinternet

Szobrot neki!

Balogh Ádám Software 2011.03.07. 16:20:07

@Gulogulo: Az Illés volt, nem Mária. Legalábbis a Biblia szerint.

Secnir 2011.03.07. 16:20:58

@igényes:
sőt, szaladjunk tovább.
Jézus csak egy féltestvér volt ugyebár. Mi lett a testvéreivel, akik Mária méhének gyümölcsei - Józseftől?

Máté ev.

"51. Monda nékik Jézus: Megértettétek-é mindezeket? Mondának néki: Megértettük Uram.
52. Ő pedig monda nékik: Annakokáért minden írástudó, a ki a mennyeknek országa felől megtaníttatott, hasonlatos az olyan gazdához, a ki ót és újat hoz elő az ő éléstárából.
53. És lőn, a mikor elvégzé Jézus ezeket a példázatokat, elméne onnan.
54. És hazájába érve, tanítja vala őket az ő zsinagógájukban, annyira, hogy álmélkodnak és ezt mondják vala: Honnét van ebben ez a bölcseség és az erők?
55. Nem ez-é amaz ácsmesternek fia? Nem az ő anyját hívják-é Máriának, és az ő testvéreit Jakabnak, Józsénak, Simonnak és Júdásnak?
56. És az ő nőtestvérei is nem mind minálunk vannak-é? Honnét vannak tehát ennél mindezek?
57. És megbotránkoznak vala ő benne. Jézus pedig monda nékik: Nincsen próféta tisztesség nélkül, hanem csak az ő hazájában és házában.
58. Nem is tőn ott sok csodát, az ő hitetlenségök miatt."

KergeCsirke 2011.03.07. 16:23:22

@ifjonc: Katolikus és "szabadon, felvilágosultan gondolkodó" ember NINCS. Aki katolikusnak vallja magát, annak be kellene tartania a katolikus hitvilágra jellemző dogmákat, így pedig az ember NEM lehet felvilágosultan és szabadon gondolkodó. Ha pedig nem tartod be a szabályrendszert, akkor NEM vagy valódi katolikus.

világoszöld 2011.03.07. 16:26:28

Egy kicsit a tényekről / remélem azért nem mindenkit zavarnak/ A Szabadságszobor mellett van a Citadella, amit Hajnau építtetett a szabadságharc leverése után, börtönnek ill. erődítménynek. Aztán van egy Szabadságszobrunk, melynek elkészítésére először Horthy Miklós adott megbizást Kisfaludy Str. nak, ebből nem lett semmi, a háboru után felépült a felszabadulás emlékére. Spec, anyukám halaskofának hívta, meg a nép is / na ezt jól kifogtuk célozva a szovjet megszállásra/ de ez már történelem, a mienk, akárhogy is van, és a Citadella a szoborral hozzátartozik a főváros látképéhez, miért ne vehetnénk úgy , hogy ez a "mi" szabadságszobrunk, mint a new yorkiaké a sajátjuk, lehetne ez a " magyar szabadság" jelképe, a szovjet katonaszobrot már régen lebontották. Szóval nem kellene hozzányulni, ez jelkép lett, és senki nem kutatja a keletkezése okát.

Dr. No 2011.03.07. 16:30:40

Ha már bontás, akkor ne Máriának állítsunk szobrot, hanem mindjárt rögtön Tomás de Torquemadának, a talapzaton világító neonfelirattal: Bűneid zsoldja a halál!

Gulogulo 2011.03.07. 16:30:51

@Balogh Ádám Software:

Halála után Mária fölvitetett a mennybe, anélkül hogy teste romlást látott volna. 1950-ben hirdette ki ennek dogmáját XII. Pius pápa. Ünnepe Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e.

A teljes elragadtatás az, amikor valaki nem lát halált, a fizikai testének nem kell meghalni, hanem még halála előtt Isten testestől magához veszi az illetőt. Ilyenkor nem csupán földrajzi helyváltoztatás történik, vagy szellemi elragadtatás, hanem végleges elragadtatás, ami után nem találják meg többé azt, aki ebben részesült. Ez történt Énokkal (I. Mózes 5:24; Zsidó 11:5), majd később Illés egy ilyen elragadtatásban is részesült

Gulogulo 2011.03.07. 16:32:13

@Dr. No: Mellé közepes térdeplő alaknak diego landa...

Balogh Ádám Software 2011.03.07. 16:34:40

@Gulogulo: Dogma, pápa, ráadásul a XX. század közepén. Mi a hiteles forrás? A Biblia biztos nem. A Nagboldogasszonnyal kapcsolatban meg olvasd el, amit linkeltem korábban: www.hetek.hu/hit_es_ertekek/199908/a_maria_kultusz_eredete

Valamint ezt is: hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90smagyar_vall%C3%A1s

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.07. 16:34:43

Én, mint megkeresztelt ateista élnék egy eretnek gondolattal. Ha már le akarják bontani (aminek szerintem semmi értelme), akkor helyére inkább Szt. Gellért szobra kellene, elvégre róla nevezték el a hegyet (,ami egyébként domb, csak szeretünk nagyzolni).

regress 2011.03.07. 16:36:03

secnir,akkor ezek szerint mária félrelépett a házasság előtt?ilyennek szobor?nemá.

regress 2011.03.07. 16:40:19

kerge csirke,igazat szóltál.csak arra nem jöttem még rá,hogy a papok hol olvasták, hogy ennyire szeretni kell a gyerekeket?

világoszöld 2011.03.07. 16:42:20

@Lord_Valdez: Van a Gellért -hegyen egy szép Szent Gellért szobor, ha Pest felől jövünk az Erzsébet hídon, akkor jól lehet látni, különösen este szép alatta egy megvilágított szőkőkúttal.

durcás 2011.03.07. 16:52:19

@mákostészta: Te biztosan egy jólelkű, a tizparancsolatot betartó, gyakran gyónó igazi hívő vagy.... :((

W Joe 2011.03.07. 17:08:36

"a megújulás és a múlt lezárása jegyében" - A szabadság már nem aktuális, le kell zárni a múltat?
Helyette menjünk vissza a középkorba a szentképekkel meg a szentkoronával?

-JzK- 2011.03.07. 17:10:21

Javaslom, ismerjétek fel magatokban a modoros egyházellenest: modoros.blog.hu/2010/08/17/az_egyhazellenes

Mivel elhangzottak itt a katolikusokat bálványimádozó, a tízparancsolat szövegét kiragósan-félremagyarázó nézetek is, ezzel kapcsolatban adok mindenkinek két linket:
depositum.hu/balvanyimadok.html
depositum.hu/szobrok.html

bőrmók 2011.03.07. 17:14:12

Jobb lenne, ha ez a tolvajbanda nem pofázna bele abba, mi van a Gellért-hegyen. Örüljenek neki, hogy nem egy gyerek, pórázzal a nyakában.

aeidennis 2011.03.07. 17:14:13

Tudtátok, hogy a "Gellért-hegy" eredetileg Szent Gellért-hegy volt? Ugyanúgy a Margit-sziget is Szent Margit Sziget volt még az ateista kommunizmus előtt.

Publius Decius Mus 2011.03.07. 17:25:25

Legyen Dávid Ibolya bronzból, kezében CD lemezekkel. Ha valaki leköpi 100 HUF bírságot fizet. Önfenntartó.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.07. 17:41:52

egy urban legend szerint az eredeti tervben a szobor még propellert tartott, a repülőbalesetben elhunyt Horthy István emlékére szánták. ez talán elég vérmagyar szándék nekik hogy befejezzék a hülyeséget. képzeljék oda a propellert oszt jóvan.

mellesleg, ez megint egy idióta gumicsont, hogy ne a gazdaságról beszéljenek a "zemberek". egymás után dobják be az ilyeneket, csak nehogy a lényeg kiderüljön, hogy megszorítási csomag van, az.

okostojgli (törölt) 2011.03.07. 17:54:24

@fourgee:
Nebaszki, Gandhi és Mohamed zsidó volt?

kubatov_kommunista 2011.03.07. 17:55:53

@aeidennis: tudtad, hogy minden ember ateistának születik?! Nem? akkor most mondom. az a 'default' érték.
utána van aki kábítószerként házvallásos lesz.

világoszöld 2011.03.07. 17:58:52

@aeidennis: A szent Gellért-hegy mégazelőtt Kelen-hegy volt, a Szent Margit Sziget meg Nyúlak szigete. De amelyik szobor engem zavar, az a cca 10 éves Szent István szobor, ami a Gellérthegy lábánál , a sziklakápolna előtt áll, t.i. a szoborból a város felől csak a ló fara látszik, egyedül a kápolna előtt látni magát Szent Istvánt. Ha már csinálnak egy szobrot, illesztették volna a városképbe, mert így borzasztó. Ha ilyen szobrot akarnak a Szabadság-szobor helyére is, akkor köszönjük, nem kérjük.

Rigor Mortis 2011.03.07. 18:12:30

Én Vata szobrát tenném oda, amikor lerugdossa a csuhást, oda, ahová való. 1:1.

ifjonc 2011.03.07. 18:21:07

@KergeCsirke: Nem értem miért zárná ki egymást a kettő! Attól, hogy katolikus vagyok még megérthetem ha pl. egy meleg pár házasodni szeretne és így szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatát. Sajnálom őket, hogy erre semmilyen formában nincs lehetőségük(legkevésbé katolikus szertartás szerint, ami egyébként érthető). Ettől én még betartom a "dogmákat", hiszen nem én akarok melegházasságot kötni. Hasonlóképp: ha egy fiatal leányanya elveteti a gyermekét, mert kilátástalan helyzetbe kerül, átérezhetem a helyzetét, megérthetem milyen folyamatok vezettek döntéséhez. Felfoghatom, elemezhetem a kóros társadalmi hátteret. Természetesen ha bármilyen módon segíthetném, hogy másképp dönthessen: mindent elkövetnék. Ennek hiányában nem fogom bírálni,minősíteni, megvetni stb, bár nem tartom helyesnek tettét. Ha én kerülnék hasonló helyzetbe, semmiképp sem vetetném el a gyermeket (ezzel az ún. dogma ismét betartva részemről). Hasonlóan közismert dilemma az eutanázia kérdése. Ha súlyos beteg lennék, valószínűleg nem választanám a kegyes halált (habár nem voltam ilyen helyzetben sosem, így véleményem nem szubjektív). Ha valaki így vetne véget szenvedéseinek csak gyászolni tudnám! Elítélni, megvetni tettéért semmiképp sem. A katolikus hit manapság nem azt jelenti, hogy másokat ostorozunk, megvetünk, elítélünk mert nem úgy cselekszik ahogy mi tennénk. Semmilyen dogma nem írja elő, hogy a másképp gondolkodókat, cselekvőket gyűlölni, kirekeszteni, saját véleményünkről erőszakosan meggyőzni kellene. Az az inkvizíció kora volt! Aki így viselkedik (pl. homofób) az saját magát minősíti nem a katolikus hitet. Sajnos utóbbiak kapnak médiavisszhangot, szerepelnek a TV-ben stb. Sokan (mint pl. Te is) csak azt hiszik el, azt tartják valóságosnak amit a manipulatív média eléjük tár. Aki az Egyházon belül van tudja és érzi, hogy az igazi érték az elfogadás, empátia, egymás megbecsülése az ellentétek keresése helyett. Ezek a csöndes hívők vannak döntő többségben, csak rájuk senki sem kíváncsi, mert nem lehet fogást találni rajtuk. Az, hogy én magam megtartom a szabályokat és a hitemet rám tartozik elsősorban. Ettől nem fogom gyűlölni pl. a melegeket, vagy megvetni az abortuszon átesett anyákat. Ha tudsz olyan példát, ellentmondást említeni amivel megcáfolhatod az érvelésem írd meg nyugodtan.

etiennehungary 2011.03.07. 18:28:31

Miénk a világ legnagyobb sörnyitója...

Bambulka 2011.03.07. 18:49:58

Azok akiknek ez eszébe jutott miért laknak Budapesten ?

Gempacsöki boborján 2011.03.07. 19:07:29

Gondolom kurva sok pénzünk van csak úgy szobrokat cserégetni mert valami barom kifingotta a pofáján,hogy emez már unalmas.

iovianus 2011.03.07. 19:12:07

Mi lenne ha a rendszerváltó nemzedék egyszer, csak egyszer alkotna valami olyat, amit más még nem csinált meg, és nem lopna? Hozzanak létre egy új Mária szobrot, tegyék ahová akarják, akár a hegytetőre, de ennek nem kell együtt járnia a másik szobor ledöntésével.

Ideológiai alapok helyett egy szép szobrot kívánunk, akár Máriáról, akár a Gellért-hegy tetejére, de 60év emlékét-akármilyen is volt ne dobják csak úgy ki.

cattus1 2011.03.07. 19:16:06

Minden napra be kell dobni valami szimbolikus marhaságot, amin elrágódhatunk, addig se foglalkozunk a gazdasággal, ami az istennek se akar beindulni.

Dagadt Botsáska 2011.03.07. 19:32:26

Ha valami, a kort igazán kifejező emlékmű kellene odakerüljön, akkor az az "Anonim Webtroll" szobra lenne...

Secnir 2011.03.07. 19:42:45

@Dr. No:
Torqumadára én is adok eg szavazatot...

cattus1 2011.03.07. 19:45:55

Ha már rendszerváltás, lehetne esetleg az ismeretlen fülkeforradalmár szobra.

kaqkkfioka 2011.03.08. 07:00:19

Talán jelzés értékű, hogy a !!!!!!!Szabadság szobrot!!!!!!!!! le akarják cserélni.

2011.04.22. 21:11:04

@ifjonc:

Az a gond inkább, kedves ifjonc, hogy Jézus szellemisége dinamikusabb és radikálisabb volt a tanítás tekintetében. Részint teljesen igazad van, az dobja rá az első követ, aki önmagát ugyanazzal a mércével méri; Jézus sem tette meg (még), pedig megtehette volna.

Azonban másrészt teljesen el kell utasítanom:

1, A felolvadás, és a duális jó - rossz szempontok egybekeveredése az életben.

2, A közösségek liberalizálása, és atomizálása. Az államiságunk katolikus, ezek mellé társulhat vallási türelemben az ország történelmébe beleolvadt klasszikus protestáns felekezetek. A katolikus béke nem a világ békéje.

3, Elítélni valóban nem. Azonban megítélni a dolgokat, hogy rosszak-e vagy jók-e és inteni (!) erre az embereket, az kell. Nyilván felnőtt embert nem lehet pisztolyra szorítani, hogy higgyen. De pl. a társadalom fiatal rétegét, hogy a keresztény hitre oktassuk, az kötelező és nem opcionális jellegű.

4, Az Egyház dinamikus szellemiségének 2000 éves folytonosságát csak úgy elvetni a szabad elvek szerint kissé ellentmondásos. Nem a sötét Sándor pápára gondolt KergeCsirke, hanem arra, hogy a Mária-szobrot, a katolikus államiság jelképét, amely minden magyar emberben kivétel nélkül valamilyen szinten élnie kell, egy olyan plurális, latyakos társadalomra lecserélni, ahol az Egyház nem tud mit tenni magával, mint meghasonulni, meghasonulni és újabb alkalommal meghasonulni... egy katolikusnak - legyen bármilyen politikai/vallásfilozófiai állásfoglalású - elfogadni lehetetlenség.

"Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul és ház házra omlik. "
(Lk, 11, 17)
süti beállítások módosítása